Skúste naše recepty na plnku z orechov na sladko aj na slano. Aký variant vyskúšate ako prvý?

Zabudnite na nudu a stereotyp!

Pripravte si s nami tieto recepty na orechovú plnku, a to nielen do koláčov.

Plnka s orechmi, verte alebo nie, skvele chutí aj so slanými pokrmami!

Ochutnáte ju?

Orechová plnka s bylinkami

Ak chcete naplniť morku alebo kura, budete potrebovať dobrú plnku! A preto sme tu my s receptom na plnku z orechov, po ktorej sa všetci budú môcť utĺcť, aká je výborná! Podávajte ju napríklad ku kurčaťu pečenom v alobale , to je najlepšia kombinácia.

Čo budeme potrebovať

  • 1 bochník chrumkavého bieleho chleba (nakrájaný na kocky)
  • 3 lyžice masla
  • 1 stredne žltá cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 veľké stopky zeleru (nakrájané na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku (nakrájané nahrubo)
  • 200 g hrozienok
  • 250 g nahrubo nasekaných opečených vlašských orechov
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica nasekaných lístkov čerstvého tymiánu
  • soľ
  • mleté korenie
  • 30 g nahrubo nasekané čerstvé petržlenové vňate
  • 3 veľké vajcia (rozšľahané)
  • 750 ml kuracieho vývaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Na dva plechy na pečenie položte na ne chlieb v jednej vrstve. Opekajte, kým nebude suchý a svetlo zlatistý, 10 až 12 minút. Nechajte vychladnúť.
  • Medzitým zľahka potrite maslom zapekaciu misu.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu, zeler a cesnak a za častého miešania varte, kým cibuľa a zeler nezmäknú, asi 7 minút.
  • Pridajte hrozienka, vlašské orechy, šalvia, oregano, rozmarín a lístky tymiánu a varte za miešania 1 minútu.
  • Preložte do veľkej misy a dochuťte soľou a korením.
  • Pridajte petržlen, vajcia a chlieb. Všetko premiešajte, aby sa spojilo.
  • Pridajte postupne vývar, a po každom pridaní miešajte, kým sa nevstrebe.
  • Dochuťte soľou a korením a plnku preložíme do zapekacej misy.
  • Pečte, kým orechová plnka nie je tmavo zlatistej farby, 25 až 30 minút.
  • Pred podávaním nechajte 5 minút odležať.
Zapekacia miska plná mäkké a nadýchané plnky ovonené bylinkami.
Zdroj: delish.com

Plnka z orechov do koláča

Vlašské orechy sa väčšinou jedia samotné ako desiata. Skúste si z nich, ale pripraviť o lahodnú orechovú náplň do jemného koláča. Určite vám zachutí! Alebo si pripravte ďalšiu dobrotu v podobe lahodnej orechovej torty , tá taktiež nemá chybu.

Čo budeme potrebovať

Na kruste

  • 180 g múky
  • 100 g masla (na kocky)
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice studenej vody

Na náplň

  • 100 g vlašských orechov
  • 2 vajcia
  • 150 ml tmavého kukuričného sirupu
  • 30 g masla (rozpusteného)
  • 40 g hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice v prášku
  • štipka soli

Postup

  • Múku a soľ preosejeme do veľkej misy.
  • Pridajte studené nakrájané maslo a premiešajte.
  • Vmiešajte vaječný žĺtok a 2 lyžice studenej vody, jemne prehneťte, aby vzniklo cesto.
  • Dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
  • Orechovú plnku pripravíme rozšľahaním 2 vajec v strednej mise.
  • Pridajte hnedý cukor, soľ, tmavý kukuričný sirup, rozpustené maslo a škoricu. Dobre premiešajte.
  • Vlašské orechy nasekáme nahrubo na malé kúsky a dáme bokom.
  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Cesto rozvaľkajte a položte ho do guľatej koláčovej formy.
  • Odstráňte prebytočné cesto okolo okrajov.
  • Po celom ceste rovnomerne rozprestrite nasekané vlašské orechy a nalejte náplň.
  • Pečte v predhriatej rúre 30 minút alebo pokiaľ špajľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.
Chrumkavá krusta koláča naplnená až o okraj lahodnou náplňou.
Zdroj: tashasartisanfoods.com

Orechová plnka do rožkov

Tieto tradičné rožky s orechovou náplňou, sú chuťovo úplne dokonalé! Aj keď sa tradične pečú na Vianoce, sú vynikajúce v každom ročnom období! A viete, kde bude táto náplň vôbec najlepšia? No predsa vo svadobných koláčikoch . Keď sú plnené orechy nemajú konkurenciu.

Čo budeme potrebovať

  • 280 g múky
  • ½ lyžičky soli
  • 230 g smotanového syra
  • 230 g masla (zmäknutého)
  • 115 g krupicového cukru

Na náplň

  • 230 g vlašských orechov (jemne mletých)
  • 230 g cukru
  • 130 ml mlieka (teplého)
  • 2 lyžice masla (rozpusteného)

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na náplň v strednej miske s použitím iba 30 ml teplého mlieka. Zmes by mala byť hustá, ale stále roztierateľná.
  • Do stredne veľkej misy preosejeme múku a soľ a dáme bokom.
  • Smotanový syr a maslo vyšľahajte spolu, aby vznikol krém.
  • Pomaly pridávajte múku.
  • Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Zabaľte do igelitu a dajte do chladničky, aspoň na 2 hodiny.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vál na cesto bohato posypte kryštálovým cukrom a potom po ňom cesto rozvaľkajte.
  • Cesto nakrájajte na 16 menších štvorcov.
  • Do jedného rohu každého štvorca dajte kopček náplne, približne ½ lyžičky.
  • Začnite v rohu s náplňou a zrolujte cesto okolo náplne.
  • Rožky s orechovou náplňou posypte krupicovým cukrom.
  • Pečte 12-14 minút, kým spodné okraje nezezlátnu.
Krehké domáce cesto naplnené na prasknutie lahodnou zmesou.
Zdroj: mildlymeandering.com

Náplň z orechov do cukroviniek

Tento recept na orechovú plnku do cukroviniek, vás úplne odzbrojí. Je taká jemná a lahodná, že nebudete veriť, že ste ju ešte nepoužili v žiadnom svojom sladkom jedle. Pripravte si s ňou napríklad plnené vianočné pečivo neuveríte svojim chutiam!

Čo budeme potrebovať

  • 300 g orechov (veľmi jemne nasekaných – vlašské orechy, pekanové orechy alebo kombinácia oboch)
  • 80 g cukru
  • štipka soli
  • 15 g masla (rozpusteného)
  • 2 lyžice vody (alebo likéru podľa výberu)

Postup

  • Ingrediencie dôkladne premiešajte.
  • Náplň použite do cukroviniek z lineckého cesta alebo maslového cesta.
  • Pridajte kopček šľahačky a ozdobte vlašským orechom.
Krásne symetrické pečivo orechy naplnené krémom z orechov.
Zdroj: i.pinimg.com

Plnka z orechov do závinu

Je taký jednoduchý a plný intenzívnej chuti z orechov, že raz roládu s orechovou náplňou a medom upečiete a už nebude cesty späť!

Čo budete potrebovať

  • 400 g mletých vlašských orechov
  • 200 g cukru
  • 90 g masla (rozpusteného)
  • 125 ml mlieka
  • 40 g medu

Na cesto

  • 2 balíčky aktívneho sušeného droždia
  • 80 g cukru
  • 120 m teplého mlieka
  • 200 g masla (rozpusteného)
  • 200 g kyslej smotany
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 500 g múky

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte prvých 5 ingrediencií, kým sa nespoja.
  • V malej miske rozpustite droždie a 1 lyžičku cukru v teplom mlieku a nechajte 15 minút stáť.
  • Vo veľkej mise zmiešajte rozpustené maslo, kyslú smotanu, 3 vajcia, soľ, zvyšný cukor, zmes droždia a postupne pridávajte múku.
  • Miešajte, aby vzniklo mäkké cesto.
  • Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
  • Cesto rozdeľte na 3 diely a každý vyvaľkajte.
  • Každý potrite plnkou z vlašských orechov.
  • Opatrne rolujte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zvyšné vajcia ľahko rozklepnite a roládu s nimi potrite.
  • Pečte dozlatista, 20-25 minút.
Nadýchané roládové cesto plné dokonalej náplne.
Zdroj: cookhousediary.com

Orechová plnka so slaninou

Tento základný recept na plnku s orech sa dá použiť na XY spôsobov. Môžete z nej tvarovať malé guličky a poskladať ich okolo hydinového mäsa pri pečení, alebo pripraviť jeden veľký, slaný orechový koláč. Slaný koláč alebo quinche si môžete pripraviť s našimi receptami.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 25 g masla
  • 3 šalotky (nakrájané nadrobno)
  • 2 tyčinky zeleru (nakrájané nadrobno)
  • 100 g strúhanky
  • 500 g kvalitnej klobásy
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • kôra z 1 malého pomaranča
  • 1 lyžica nasekaných lístkov šalvie
  • 1 vajce (rozšľahané)
  • 8 plátkov slaniny
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Pripravte si tortovú formu s priemerom 18–20 cm.
  • Rozohrejte olej a maslo a šalotku a zeler na ňom zľahka opekajte 5 minút.
  • Preložte do misy a pridajte strúhanku, klobásu, vlašské orechy, pomarančovú kôru a šalviu.
  • Pridajte veľa korenia a trochu soli a premiešajte rukami.
  • Pridajte vajcia a potom dobre premiešajte.
  • Rozložte plátky slaniny do tortovej formy.
  • Opatrne naplňte formu plnkovú z orechov.
  • Pečte 40-45 minút, kým nie je vršok zlatistý.
  • Nechajte 10 minút chladnúť vo forme, potom vyberte a posypte petržlenovou vňaťou.
Tanierik plný guličiek plnky s orechmi obalené v slanine.
Zdroj: theglutenfreeblogger.com

Ako dlho vydrží orechová náplň?

Plnka vydrží až 6 mesiacov, pokiaľ je správne skladovaná. Trvanlivosť plnky závisí od mnohých faktorov, ako je spôsob prípravy a spôsob skladovania.

Môžete pripraviť plnku vopred a dať ju do chladničky alebo ju zmraziť?

Neuvarenú plnku nedávajte do chladničky. Pokiaľ sa plnka pripravuje vopred, musí sa buď zmraziť alebo okamžite uvariť. Ak chcete uvarenú plnku použiť neskôr, vychlaďte ju a do 2 hodín ju začnite chladiť. Použite ju do 3 až 4 dní.

Uvarenú plnku znovu zahrejte na 80 ºC rovnako ako všetky zvyšky.

Nevarenú plnku je bezpečné zmraziť. Ingrediencie je možné spojiť, dať do plytkej nádoby a ihneď zmraziť.

Ako zistiť, či je náplň skazená?

Častým znakom skazenej plnky je kyslý zápach, pretože šťava z mäsa, ktorá sa do plnky vsiakla, sa začne kaziť ako prvá.

Ako plnku skladovať, aby ste predĺžili jej trvanlivosť?

Pripravenú plnku môžete uchovať dlhšie čerstvú, keď ju po uvarení uložíte do vzduchotesnej nádoby v chladničke.

Alebo ju môžete pomocou vákuovačky uložiť do mrazničky, kde takto vydržia až 2 roky. Akú vákuovú zváračku fólií si vybrať sa dozviete v našej recenzii. Tento malý prístroj vám ušetrí veľa času v kuchyni, ale aj veľa peňazí v peňaženke.

Zaujímavé fakty o plnke – ako naplniť kura:

1) Po vybratí orgánov dôkladne opláchnite kura tečúcou vodou.
2) Pripravte plnku podľa nášho receptu.
3) Naplňte plnku do brušnej dutiny, kožu utesnite pomocou špáradiel alebo špagátu späť na miesto.
4) Kurča varte asi o 30 minút dlhšie ako normálne.

Dve dôležité poznámky k plnke :

1) Morku nadívajte až tesne pred pečením.
2) Ihneď po vybratí kurčaťa z rúry vyberte všetku plnku z kurčaťa.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.