Zdravé a výživné recepty na polievky z mrkvy. Pochutnajte si!

Máte prebytok mrkvy a neviete, čo s ňou?

Vyskúšajte 7 luxusných receptov na mrkvové polievky!

Chcete verziu s pomarančom, pikantnú s karfiolom alebo radšej tradičnejšie s tekvicou či zemiakmi?

Výber je na vás.

Dobrú chuť!

Mrkvová polievka s pomarančom

Mrkva má vyšší obsah prírodného cukru ako väčšina ostatných druhov zeleniny, takže je obľúbenou voľbou aj pre deti. Vďaka sladkosti mrkvy a pomarančovej šťave je táto polievka vynikajúcim jedlom, na ktorom si pochutí celá rodina.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 900 g nasekanej mrkvy
  • kôra a šťava z 1 pomaranča
  • 1 liter (4 šálky) zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 bobkový list

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednú/nízku teplotu.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak, znížte plameň na minimum a za občasného miešania varte do mäkka asi 10 minút.
  3. Pridajte mrkva a pomarančovú kôru.
  4. Pokračujte v miešaní ďalšie 2-3 minúty.
  5. Pridajte vývar a bobkový list, priveďte do varu a nechajte prikryté variť po dobu cca 30 minút
  6. Zamiešajte a potom premiešajte s pomarančovou šťavou.
Polievka z mrkvy s pomarančom servírovaná v miske.
www.healthylittlefoodies.com

Pikantná mrkvová polievka so šošovkou

Korenená polievka z mrkvy a červenej šošovky je hrejivá, sýta a plná chuti! Jej príprava je veľmi jednoduchá a vy si tak ľahko pripravíte menší obed či večeru počas chladných jesenných dní.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 stredne biela cibuľa (195 g), nasekaná nadrobno
  • 1 stonka stopkového zeleru, nadrobno nasekaný
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • malá hrsť čerstvých listov koriandra plus nasekané stonky
  • 1 vrchovatá lyžička korenia Garam Masala
  • 1 vrchovatá lyžička mletej rasce
  • 1/4 lyžičky sušených červených čili vločiek
  • 3 veľké mrkvy (415 g), olúpané a nasekané nahrubo
  • plechovka nakrájaných paradajok s objemom 400 g
  • 4 šálky zeleninového vývaru (900 ml)
  • 3/4 šálky prepláchnuté červené šošovky (100 g)
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • grécky jogurt a lístky koriandra na servírovanie

Postup

  1. Vo veľkej panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a stopkový zeler a za občasného miešania restujte asi 10 minút.
  3. Pridajte 2 drvené strúčiky cesnaku, nasekané stonky koriandra a jeho čerstvé listy spolu s 1/4 čajovej lyžičky sušených vločiek červeného chilli, po 1 čajovej lyžičke Garam Masaly a mletej rasce.
  4. Dobre premiešajte a restujte iba jednu minútu.
  5. Pridajte nakrájanú mrkvu a prilejte nakrájané paradajky a zeleninový vývar.
  6. Všetko dobre premiešajte a pridajte červenú šošovku.
  7. Premiešajte, znížte teplotu a zakryté duste asi 30 minút.
  8. Polievka je hotová, akonáhle je mrkva mäkká a šošovka je uvarená.
  9. Rozmixujte polievku ručným mixérom dohladka.
  10. Jemne nasekajte lístky koriandra.
  11. Podávajte s trochou kvalitného gréckeho jogurtu, nasekaným koriandrom a nejakým dobrým chrumkavým chlebom.
Korenená polievka z mrkvy s červenou šošovkou servírovaná v miske a ozdobená bylinkami a jogurtom.
www.thelastfoodblog.com

Ak vám polievka chutila, vyskúšajte aj našich 5 svetových receptov na polievky z červenej šošovky .

Mrkvovo-zázvorová polievka s mandľami

Táto lahodná polievka je jednoduchá a sýta, obzvlášť keď použijete mandle, ktoré polievku zahustí a obohatí.

Ingrediencie

  • 700 g mrkvy
  • 1 lyžica masla (alebo olivového oleja)
  • 1 veľká žltá cibuľa, nasekaná
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru (strúhaný alebo 1 čajová lyžička mletého zázvoru)
  • 4 šálky kuracieho vývaru (alebo zeleninového vývaru)
  • 3 polievkové lyžice mandlí
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • nasekané bylinky a mleté čierne korenie na ozdobu

Postup

  1. Olúpte a nakrájajte mrkvu.
  2. Zahrejte maslo alebo olej vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni.
  3. Pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a za stáleho miešania restujte, kým cibuľa nie je mäkká – asi 3 minúty.
  4. Pridajte vývar a mrkvu a priveďte do varu.
  5. Znížte plameň a duste, kým mrkva nebude mäkká – asi 25 minút.
  6. Primiešajte mandle a polievku rozmixujte v mixéri do hladkého pyré.
  7. Pridajte citrónovú šťavu a podávajte horúce.
  8. Ozdobte nasekanými bylinkami a čerstvo mletým čiernym korením.
  9. Užite si to!
Zeleninová polievka s mrkvou a zázvorom v miske ozdobená bylinkami.
www.thespruceeats.com

Karfiolová polievka s mrkvou a kokosovým mliekom

Kombináciu karfiolu, sladkej mrkvy, kokosového mlieka a výrazného korenia si jednoducho zamilujete! Polievka je výdatná, exotická a príjemne pikantná.

Ingrediencie

  • 1 karfiol nakrájaný na ružičky
  • 4 šálky olúpané a na kocky nakrájané mrkvy
  • 1 stredne sladký zemiakov
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 strúčik cesnaku, drvený
  • 1 malý kúsok zázvoru, drvený
  • 1 čerstvá červená chilli parička, bez semienok, nasekaná
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 440 ml kokosového mlieka
  • 3 šálky vody
  • 1/2 zväzku koriandra, nasekaného
  • 1 lyžica indického kari korenia
  • 2 čajové lyžičky kurkumy
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 – 3 čajové lyžičky soli
  • šťava z 1 pomaranča
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/3 šálky mandľových vločiek

Postup

  1. Karfiol rozdeľte na ružičky a nakrájajte na štvrtiny.
  2. Mrkva a sladký zemiak olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo na kocky.
  3. Olúpte cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájajte na malé kocky.
  4. Odstráňte stopku a semienka chilli papričky a jemne pokrájajte.
  5. Koriander nahrubo nasekajte.
  6. Na sporáku zahrejte kokosový olej vo veľkej panvici.
  7. Pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a chilli a restujte 2 minúty.
  8. Potom pridajte mrkvu, karfiol a zemiaky a varte 5 minút.
  9. Primiešajte koriander, korenie a 2 čajové lyžičky soli.
  10. Zalejte vodou, priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte 30 minút variť.
  11. Medzitým opečte mandľové vločky na panvici do zlatista.
  12. Po uvarení polievky zložte panvicu zo sporáka.
  13. Jemne premixujte pomocou ponorného mixéra.
  14. Vmiešajte kokosové mlieko a pomarančovú šťavu.
  15. Znovu krátko priveďte do varu.
  16. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  17. Polievku preložte do misiek a ozdobte mandľovými lupienkami a lístkami koriandra.
Korenená zeleninová polievka z karfiolu a mrkvy ozdobená mandľami a bylinkami, servírovaná v miskách.
www.thefeedfeed.com

Mrkvovo-zemiaková polievka

Pokiaľ máte radi krémovejšiu a sýtejšiu polievku, je pre vás tento recept ako stvorený. Lahodné výdatné jedlo, ktoré je ideálne pre chladnejšie počasie na zahriatie, poteší nielen vás, ale aj vaše deti.

Ingrediencie

  • 4 stredné zemiaky
  • 1 100 g nelúpanej mrkvy
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 nahrubo nakrájané cibule
  • 2 lyžice nasekaného cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky odtučnenej kyslej smotany
  • 3 lyžice čerstvého nasekaného zázvoru
  • 1/3 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
  • petržlenová vňať
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Najprv starostlivo umyte všetky ingrediencie.
  2. Zahrejte stredne veľký hrniec.
  3. Pridajte 3 lyžice oleja.
  4. Pridajte cibuľu, zázvor a cesnak a varte do mäkka.
  5. Nakrájajte mrkvu a zemiaky a pridajte do hrnca.
  6. Pridajte vývar a nechajte jemne povariť.
  7. Varte zakryté po dobu 25 – 30 minút alebo kým mrkva a zemiaky nie sú mäkké.
  8. Zložte zo sporáka a nechajte 15 minút vychladnúť.
  9. Mrkva a 1/2 zemiakov preložte do mixéra.
  10. Prilejte polovicu vývaru a rozmixujte na pyré.
  11. Pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.
  12. Pridávajte zvyšný vývar do požadovanej hustoty.
  13. Servírujte tak, že polievku preložíte do misky, pridáte zemiaky a ozdobíte jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
Krémová polievka zo zemiakov a mrkvy v miske posypaná jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
www.simplystacie.net

Ak máte mrkvu radšej v surovej podobe, pozrite sa na naše recepty na zdravé mrkvové smoothie 4x inak.

Polievka z pečenej mrkvy a paradajok

Jednoduchá polievka so zeleninou, cesnakom, rascou a gréckym jogurtom, ktorý jej dodá tú správnu krémovitosť a plnosť. Jednoduché, zdravé a chutné jedlo!

Ingrediencie

  • asi 6 veľkých olúpaných mrkví, nakrájaných na plátky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 4 strúčiky cesnaku, olúpané a ponechané celé
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 a ½ čajovej lyžičky soli a navyše podľa chuti
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • ¼ lyžičky čierneho korenia plus ďalšie podľa chuti
  • 2 plechovky celých lúpaných paradajok (po 400 g)
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • ½ šálky obyčajného gréckeho jogurtu plus ďalšie na podávanie
  • čerstvá bazalka voliteľne na podávanie

Postup

  1. Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Poriadne postriekajte dva plechy olejom v spreji.
  3. Dajte bokom.
  4. Vložte mrkvu, cibuľu a cesnak do veľkej misy.
  5. Pokvapkajte olivovým olejom a potom posypte 1 čajovou lyžičkou soli, rascou a čiernym korením.
  6. Dobre premiešajte, potom zeleninu rozložte v jednej vrstve na pripravené plechy a zaistite, aby sa zelenina na žiadnom mieste nehromadila.
  7. Pečte po dobu 25 až 30 minút a dvakrát zeleninu počas pečenia obráťte.
  8. Keď bude zelenina krásne mäkká a hnedá, vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť.
  9. Zatiaľ čo zelenina chladne, zlejte paradajkovú šťavu z plechoviek do malej misky alebo odmerky.
  10. Dajte bokom.
  11. Pracujte v dvoch dávkach.
  12. Pridajte polovicu restovanej zeleniny do mixéra.
  13. Pridajte 1 plechovku scedených paradajok.
  14. Rozmixujte do hladkého pyré, potom ho nalejte do štvorlitrového alebo väčšieho hrnca so silným dnom.
  15. Opakujte so zvyšnou zeleninou a paradajkami a pridajte do hrnca.
  16. Vmiešajte pripravenú paradajkovú šťavu, bazalku, jogurt a zvyšné ½ čajovej lyžičky soli.
  17. Priveďte k miernemu varu a nechajte variť asi 10 minút.
  18. Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu soľ alebo korenie.
  19. Podávajte teplé, s čerstvou bazalkou a trochou gréckeho jogurtu.
Polievka z pečenej zeleniny a paradajkami v miske ozdobená krutónmi a bylinkami.
www.wellplated.com

Mrkvovo-tekvicová polievka

Pulzujúca vegetariánska polievka s výdatnou tekvicou, sladkou mrkvou, trochou cesnaku, bylinkami a praženými slnečnicovými semienkami vás krásne zasýti aj zahreje.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 šálka tekvice, nakrájané na kúsky
  • 1 stredný petržlen, nasekaná
  • 3 stredné mrkvy, nasekané
  • 2 a ½ šálky zeleninového vývaru
  • 1 čajová lyžička provensálskeho korenia
  • ½ šálky 12% smotany + 2 lyžice na ozdobu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • štipka chilli prášku, podľa chuti
  • čerstvé bylinky a pražené slnečnicové semienka, na ozdobu (voliteľne)

Postup

  1. Zahrejte olivový olej v hrnci na strednom ohni.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 2 až 3 minúty, kým nezmäknú a nezosklovatí.
  3. Pridajte tekvicu, petržlen a mrkvu a za občasného miešania restujte ďalších 5 minút.
  4. Pridajte zeleninový vývar a provensálske korenie a všetko spoločne premiešajte.
  5. Znížte plameň, zakryte a duste 25 minút.
  6. Polievku odstavte zo sporáka.
  7. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte do hladka.
  8. Pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením.
  9. Pridajte štipku chilli prášku.
  10. Preložte do 6 servírovacích misiek, ozdobte smotanou, bylinkami a slnečnicovými semienkami.
  11. Podávajte teplé.
Polievka z mrkvy a tekvice v miske na doske ozdobená bylinkami, smotanou a slnečnicovými semienkami.
www.aheadofthyme.com

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na tekvicové polievky . Chcete vegánsky variant s kokosovým mliekom alebo radšej pikantnú verziu pre gurmánov? Vyskúšajte ich všetky!

Na čo by ste si mali dať pozor pri nákupe mrkvy?

Pri nákupe mrkvy sa vždy uistite, že je na dotyk pevná a má jasne oranžovú farbu. Vyvarujte sa mrkvy, ktorá je na povrchu ochabnutá alebo sčernelá. Dôležite je tiež rovnomerné zafarbenie . Tenké chĺpky na mrkve sú známkou staroby a nie sú ideálne . Popraskaná mrkva neznamená, že je zlá. Niektoré odrody sú jemnejšie a šťavnatejšie av dôsledku toho aj náchylnejšie na praskanie, ako rastú.

Mrkvová vňať je jedlá , ale z koreňa vysáva vlhkosť , takže je lepšie kupovať mrkvu s odrezanou vňaťou. Pokiaľ mrkva s vňaťou kupujete, mala by vyzerať dobre, byť krásne zelená a živá , nie krehká, zvladlá či hnedá. Vňať čo najskôr odstráňte a použite .

U mrkvy vo vreci sa vyvarujte tých, ktoré sú vo vnútri vrecka príliš vlhké alebo suché .

Ako dlho môžete mrkvu uchovávať?

Pokiaľ bude uložená v priedušnom sáčku v chladničke , mala by zostať svieža a sladká celé týždne.

Čerstvo zozbieraná mrkva z farmárskeho trhu vydá slušné množstvo vlhkosti, preto vrecko vymeňte alebo do neho vložte papierový uterák , pokiaľ si všimnete prebytočnú vodu.

Nedávajte mrkvu do rovnakej zásuvky s jablkami a iným ovocím produkujúcim etylén. Mrkva tak zhorkne.

Pochváľte sa nám do komentárov, ako vám polievky chutili a ktorá je tá vaša TOP!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.