Obaľovaný karfiol – klasika českej kuchyne, ktorá sa dá pripraviť nielen na panvici, ale aj v rúre!

Čo majú spoločného rezeň, syr a šampiňóny?

Ide o obľúbené vyprážané pochúťky.

Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorí majú pre tieto pokrmy slabosť, vyskúšajte naše recepty na vyprážaný karfiol!

Pripraviť ho môžete nielen v klasickej forme ružičiek, ale aj ako originálne karfiolové steaky.

Chuť ozvláštni pridanie aromatických byliniek do strúhanky aj použitie horčice či štipľavej omáčky.

Vyprážaný karfiol v rúre

Príprava v rúre je nielen zdravšia, ale aj menej náročná, pretože nevyžaduje, aby ste celý čas stáli pri platni ako pri klasickom vyprážaní. Nezabudnite, že aj počas pečenia je nutné ružičky niekoľkokrát obrátiť.

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu
  • 2 vajcia
  • 6 PL hladkej múky
  • 1 PL mlieka
  • 10 PL strúhanky
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Do samostatných misiek si pripravte hladkú múku, strúhanku a rozšľahané vajcia s mliekom a trochou soli.
  3. Karfiol rozdeľte na jednotlivé ružičky, ktoré následne umyte a osušte.
  4. Jednotlivé kúsky postupne obaľujte v múke, vajíčku a strúhanke a pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pred vložením do rúry karfiol pokvapkajte trochou olivového oleja.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút.
  7. V medziobdobí ružičky niekoľkokrát obráťte, aby sa opekli rovnomerne.

Karfiol vyprážaný v rúre podávajte so zeleninovým šalátom.

Obaľované karfiolové ružičky pripravované v rúre
zdroj:rachlmansfield.com

Pokiaľ vás príprava karfiolu v rúre zaujala. Skúste ho zapiecť spoločne s ďalšími ingredienciami, ako sú zemiaky či syr. Inšpirujte sa našimi receptami na zapečený karfiol !

Tradičný karfiol v trojobale

Múka, vajíčko a strúhanka. To sú tri nevyhnutné ingrediencie pre tento pokrm. Aj keď mnoho ľudí si obaľovanie uľahčuje a múku zmiešava s vajcom, my odporúčame postupné obalenie v troch krokoch!

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu
  • 3 vajcia
  • 8 PL hladkej múky
  • 12 PL strúhanky
  • olej
  • soľ

Postup:

  1. Umytý karfiol rozoberte na jednotlivé ružičky a dajte variť do osolenej vody.
  2. Varte do polomäkka, približne 5-7 minút v závislosti od veľkosti karfiolových ružičiek.
  3. Následne karfiol sceďte a ochlaďte pod studenou vodou.
  4. Nechajte karfiol chvíľku odkvapkať.
  5. Jednotlivé ružičky následne obaľte najskôr v hladkej múke, následne v rozšľahanom vajci s trochou soli a na záver v strúhanke.
  6. Takto obalený karfiol smažte na panvici s olejom zo všetkých strán dozlatista.
  7. Po vybratí položte karfiol na niekoľko málo minút na papierové utierky, ktoré absorbujú tuk.

Vyprážaný karfiol v trojobale podávajte so zemiakovou kašou či zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Kúsky karfiolu obalené v tradičnom trojobale
zdroj:fromthegrapevine.com

Radi by ste si pripravili karfiol zdravším spôsobom? Vyskúšajte varenie v parnom hrnci . Ohodnotili sme ich a uviedli sme si ich ďalšie výhody.

Vyprážané karfiolové ružičky v pikantnom cestíčku

Myslíte si, že na obalenie je ako jedna z ingrediencií vždy nutné vajíčko? Tento jednoduchý recept vás presvedčí o opaku! V prípade, že máte radi pikantné jedlá, môžete pridať väčšie množstvo štipľavej omáčky.

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu
  • 1 šálka múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 1 šálka vody
  • 2 šálky bylinkovej strúhanky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 PL pálivej omáčky (napríklad chilli omáčky) či dijonskej horčice
  • olej
  • soľ

Postup:

  1. Karfiol rozoberte na ružičky a vložte na niekoľko minút povariť do osolenej vody.
  2. Po uvarení karfiol sceďte a schlaďte v miske so studenou vodou.
  3. Vo väčšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kukuričný škrob a soľ.
  4. Pridajte vodu a pálivú omáčku a všetko dôkladne premiešajte do podoby hladkého cestíčka.
  5. Karfiolové ružičky následne pomorte do misky s cestíčkom.
  6. Nechajte odkvapkať a potom ich obaľte v strúhanke, ktorú ste si pripravili do ďalšej misky.
  7. Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja a následne jednotlivé kúsky karfiolu smažte dozlatista.
  8. Po vybratí vyprážaný karfiol položte na papierové utierky, ktoré absorbujú prebytočný olej.

Pikantný obaľovaný karfiol chutí znamenite so zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Ružičky z karfiolu v pikantnom cestíčku s bylinkami
zdroj:jocooks.com

Bylinkovú strúhanku nemusíte nutne kupovať predpripravenú. Veľmi ľahko si ju môžete pripraviť sami doma. Stačí, keď do obyčajnej strúhanky primiešate zmes čerstvých nasekaných byliniek. Vhodnými bylinkami sú napríklad tymián, oregano, majorán, pažítka či saturejka.

Obaľované karfiolové steaky s hubami

Túžite po zmene? Namiesto klasických ružičiek nakrájajte karfiol na plátky. Uvidíte, že pokrm bude rovnako chutný, ale vizuálne zaujímavejší!

Ingrediencie:

Karfiol

  • 1 hlava karfiolu
  • 1 šálka mlieka
  • 1 PL jablčného octu
  • 3/4 šálky múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 2 šálky strúhanky, ideálne bylinkové
  • olej
  • soľ, korenie

Huby

  • 1 šálka šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 2 PL múky
  • tymian
  • oregano
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Karfiol nakrájajte na hrubšie plátky.
  3. V miske zmiešajte múku s kukuričným škrobom.
  4. Pridajte soľ, korenie a mlieko, v ktorom ste predtým rozmiešali jablkový ocot.
  5. Všetko dôkladne premiešajte.
  6. Do ďalšej misky si pripravte strúhanku.
  7. Následne jednotlivé plátky karfiolu najprv namočte do zmesi a potom obaľte v strúhanke.
  8. Na panvici rozohrejte olej a následne v ňom karfiolové plátky z oboch strán dozlatista osmažte, približne 2-3 minúty z každej strany.
  9. Následne tieto predsmažené plátky vložte na plech s papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre približne 5-7 minút.
  10. Medzitým si na panvici s olejom zľahka orestujte prelisovaný cesnak a plátky šampiňónov, približne 5 minút. Počas miešania pridajte soľ a korenie.
  11. Zmes z panvice odstráňte a do panvice dajte rozpustiť maslo.
  12. Pridajte múku a za stáleho miešania varte zhruba 1 minútu.
  13. Prilejte zeleninový vývar a za stáleho miešania ešte chvíľku povarte.
  14. Na záver pridajte bylinky, soľ, korenie, zmes šampiňónov a dôkladne premiešajte.

Steaky z karfiolu podávajte preliate hubovou omáčkou.

Obaľované steaky z karfiolu s hubovým prelivom
zdroj:rabbitandwolves.com

Karfiol môžete pripraviť aj v ďalších zaujímavých formách. Jednou z najobľúbenejších sú karfiolové placky !

Ružičky v parmezáne alebo vyprážaný karfiol trochu inak

Vyprážanie je považované za nie celkom zdravý spôsob prípravy pokrmov. Nahraďte ho pečením a vaša obľúbená pochúťka bude hneď zdravšia!

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky masla
  • 1 šálka strúhanky
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Umytý karfiol rozdeľte na ružičky približne rovnakej veľkosti.
  3. V malom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte doň prelisované strúčiky cesnaku. Dôkladne premiešajte.
  4. V miske zmiešajte strúhanku, parmezán, soľ a korenie.
  5. Každý kúsok karfiolu namočte najskôr do cesnakového masla a následne do zmesi strúhanky a parmezánu.
  6. Jednotlivé obalené kúsky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Plech vložte do rúry a pečte domäkka a dozlatista, približne 35-40 minút.

Obaľovaný karfiol bez vyprážania servírujte so zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou. Zdroj: crunchycreamysweet.com

Kúsky karfiolu obalené v zmesi strúhanky a parmezánu
zdroj: crunchycreamysweet.com

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Roasted Cauliflower recipe | Crunchy Creamy Sweet
zdroj: crunchycreamysweet.com

Prečo zaradiť karfiol do svojho jedálnička?

Karfiol, ktorý spoločne s kapustou či kelom, patrí medzi takzvanú hlúbovú zeleninu, obsahuje veľké množstvo vitamínov, vlákniny, antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok. Z hľadiska vitamínov je bohatý najmä na vitamín C, ktorého obsahuje dokonca viac ako citróny alebo pomaranče.

Ďalšími vitamínmi, ktoré v ňom nájdeme, sú napríklad vitamín A, K či niektoré vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje veľké množstvo draslíka, vápnika, fosforu či mangánu. Karfiol je možné konzumovať nielen tepelne spracovaný, či už vo forme vyprážaných karfiolových ružičiek, mozočku či polievky, ale aj surový.

Prečo je vhodné karfiol pred vyprážaním povariť?

Krátke povarenie karfiolu, ktoré sa inými slovami nazýva blanšírovanie, plní hneď niekoľko funkcií. Jednak je takto pripravený vyprážaný karfiol lepšie stráviteľný a jednak jednotlivé ružičky zostanú chrumkavé.

Správne blanšírovanie spočíva v krátkom povarení v slanej vode, približne 5 minút, a následnom prudkom ochladení v studenej vode. Tá spôsobí zastavenie varu a karfiol zostane na skus chrumkaný.

Na akom oleji vyprážaný karfiol pripravovať?

Pokiaľ ide o olej, ktorý je na vyprážanie najvhodnejší, odborníci odporúčajú najmä repkový olej, ktorý má nízky obsah nasýtených mastných kyselín a zároveň vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín. Podobne je na smaženie vhodný aj olej olivový. Stačí obyčajný, nie je nutné používať extra panenský.

Naopak na vyprážanie nie je príliš vhodné používať olej slnečnicový, ktorý má nižší pomer mononenasýtených mastných kyselín, čo spôsobuje jeho tepelnú nestabilitu, a nehodí sa ani maslo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.