5 luxusných receptov na nadýchané lievančeky z kefíru. Ktorý sa stane vašim favoritom?

Vedeli ste, že sa kefír dá využiť aj pri príprave lievančekov?

Navyše im dodáva nielen špecifickú chuť, ale aj zaujímavú nadýchanosť a vláčnosť.

Inšpirujte sa našimi receptami na kefírové lievance v 5 rôznych variantoch.

Prinášame aj tip, ako si pripraviť vlastný domáci kefír.

Užite si to!

Lívanečky z kefíru a špaldy

Tieto zdravé lievance z kefíru a špaldovej múky sú chutné a nadýchané ako obláčiky. V kombinácii s čerstvým ovocím či kyslou smotanou a džemom vytvárajú v ústach úplne božskú chuť.

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 1 a 3/4 šálky špaldovej múky
  • 2 šálky nesladeného kefíru, izbovej teploty
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilky
  • olej na vyprážanie
  • čerstvé bobuľovité ovocie na podávanie

Postup

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia.
  2. Do odmerky pridajte kefír a prášok do pečiva a šľahajte do peny.
  3. Pridajte do vyšľahaných vajec.
  4. Postupne pridávajte múku, premiešajte a spojte a nechajte asi 10 minút odstáť.
  5. Liatinovú panvicu predhrejte na stredne vysokú teplotu.
  6. Na vyprážanie použite trochu kokosového oleja.
  7. Zmažte každý lievanček z každej strany asi 1–2 minúty dozlatista.
  8. Podávajte s čerstvým ovocím alebo kyslou smotanou a džemom.
Špaldové lievančeky z kefíru ozdobené ovocím, servírované na tanieriku.
www.flavorfulhome.com

Bezlepkové kefírové lievance s čučoriedkami

Silné a nadýchané čučoriedkové lievance z kefíru sa perfektne hodia napríklad na víkendový brunch, ale skvelé sú aj ako sladká večera. Navyše sú bez lepku! Užite si ich.

Ingrediencie

  • 1 šálka + 1 polievková lyžica bezlepkovej ovsenej múky (rozmixované v mixéri)
  • 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 šálka + 1 polievková lyžica nesladeného kefíru podľa vášho výberu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžice čistého vanilkového extraktu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja (1 na cesto a 1 na vyprážanie)
  • 1,5 lyžice kokosového cukru (alebo cukru podľa vášho výberu)
  • 1 veľké vajcia
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1 šálka čerstvých čučoriedok

Postup

  1. Zmiešajte suché prísady (ovsenú múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu, kokosový cukor a morskú soľ) a dobre premiešajte.
  2. Zmiešajte mokré prísady: kefír, kokosový olej, vajcia, vanilku.
  3. Dobre premiešajte vidličkou.
  4. Začnite predhrievať nepriľnavú panvicu na stredne vysokom ohni.
  5. Mokré prísady pomaly vmiešajte do suchých prísad a šľahajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
  6. Vyskúšajte cesto, nemalo by byť príliš tekuté, pretože má byť nadýchané a trochu hustejšie.
  7. Pokiaľ je príliš tekuté, pridajte trochu múky, začnite 1 polievkovou lyžicou.
  8. Pokiaľ je príliš husté, pridajte 1 polievkovú lyžicu kefíru a ešte trochu rozpusteného kokosového oleja.
  9. Opatrne primiešajte čučoriedky.
  10. Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja a nechajte rozpustiť.
  11. Potom pomocou kuchynskej papierovej utierky nasiaknite prebytok oleja.
  12. Keď panvica po 2-3 lievancoch schne, použijem na navlhčenie rovnakú papierovú utierku namočenú v kokosovom oleji.
  13. Na panvicu pridajte niečo málo cez 1 polievkovú lyžicu cesta a mierne ho rozprestrite do kruhu.
  14. Vymažte z oboch strán dozlatista.
  15. Užite si ich teplé s javorovým sirupom alebo mandľovým maslom.
Kefírové lievančeky bez lepku naukladané na sebe a ozdobené čučoriedkami.
www.thedishonhealthy.com

Či už čerstvé alebo mrazené, čučoriedky sú jednou z najlepších surovín na pečenie. Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na čučoriedkovú buchtu . Inšpirujte sa a skúste nejaký.

Banánové lievance s arašidovým maslom

Tieto celozrnné lievančeky z vanilkového kefíru a banánov, potreté teplou zmesou javorového sirupu a arašidového masla, sú ľahučké a nadýchané, príjemne sladké a chuťovo úplne luxusné. Sú perfektné raňajkami, ktoré si vychutná celá rodina.

Ingrediencie

  • 2 šálky celozrnnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 šálky vanilkového kefíru
  • 2 vajcia
  • 2 malé alebo 1 veľký banán, nakrájaný na plátky
  • 2 lyžice masla
  • 1/3 šálky javorového sirupu
  • 1/3 šálky nesoleného krémového arašidového masla

Postup

  1. V strednej mise premiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a škoricu.
  2. V malej miske premiešajte kefír a vajcia, kým sa nespoja.
  3. Pridajte plátky banánu.
  4. Mokré prísady pridajte k suchým a zľahka premiešajte.
  5. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
  6. Na každý lívanec pridajte na panvicu 1/4 šálky cesta a cesto rozprestrite zadnou stranou odmerky do okrúhleho tvaru.
  7. Vymažte, kým povrch lievancov nezačne bublať, asi 3 minúty.
  8. Obráťte lievance pomocou špachtle a smažte ďalšie 3 minúty, alebo kým druhá strana ľahko nezhnedne.
  9. Medzitým zmiešajte javorový sirup s arašidovým maslom a zmes zohrejte v rúre na cca 30 sekúnd.
  10. Lievance potrite teplou zmesou javorového sirupu a arašidového masla a ihneď podávajte.
Lievance z kefíru a banánov naskladané na sebe, servírované s plátkami čerstvých banánov a arašidovým maslom.
www.karalydon.com

Pokiaľ riešite, čo s banánmi, ktoré vám doma trochu prezreli, vedzte, že práve tie sú vďaka vysokému obsahu prírodného cukru a vláčnej konzistencii najvhodnejšie na pečenie. A ako inšpiráciu sme pre vás pripravili 6 receptov na múčniky s banánmi , ktoré si zamilujete.

Lívanečky z domáceho kefíru

Tieto nadýchané lievančeky z kefíru, ktorý si hravo môžete vyrobiť aj doma, zaliate medom či karamelom, vás dostanú!

Ingrediencie

Na domáci kefír (0,5 litra):

  • 2 lyžice mliečnych kefírových kultúr
  • 0,5 l organického homogenizovaného kravského mlieka
  • čistý pohár, tenká tkanina, motúz alebo gumička, drevená alebo plastová lyžica, plastové sito

Na lievance:

  • 2 šálky domáceho kefíru
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 2 a 3/4 šálok hladkej múky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice cukru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 4-5 lyžíc oleja
  • karamel, med, kyslá smotana na servírovanie

Postup

  1. Kefírové kultúry vložte do čistej nádoby a zalejte mliekom.
  2. Prikryte tenkou tkaninou a zaistite ju špagátom alebo gumičkou.
  3. Nechajte pôsobiť 24 hodín a jemne ním traste zo strany na stranu asi trikrát denne.
  4. Akonáhle mlieko zhustne a textúra je ako slabý jogurt, kefír je pripravený.
  5. Čím viac kvasí, tým viac zmes hustne, kým neuvidíte, ako sa začína oddeľovať na tvaroh a srvátku.
  6. Kefír prepasírujte cez plastové sito a jemne ním pretrepte zo strany na stranu.
  7. Pohár a kefírové kultúry opláchnite vodou.
  8. Vložte ich späť do čistej nádoby a znovu zalejte mliekom, aby ste vytvorili ďalšiu dávku.
  9. Postupom času, ako sa kultúry množia a rastú, by ste mali pridať viac mlieka, aby ste upravili pomery.
  10. Ďalším tipom je zlikvidovať všetky kultúry, ktoré vyjdú na vrch, bezprostredne po doplnení novej dávky mlieka.
  11. Sú to prázdne kultúry, ktoré už nepotrebujeme.
  12. Zdravé kultúry zostávajú na dne, ale všimnete si, ako prúdi hore, akonáhle začne kvasiť mlieko, a to je v poriadku.
  13. Pripravte si váš kefír a vrhnite sa na prípravu lievančekov.
  14. Rozšľahajte vajcia s cukrom a vanilkou v mise.
  15. Mierne zahrejte kefír a nalejte do vaječnej zmesi.
  16. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
  17. V samostatnej mise prešľahajte múku so sódou, práškom do pečiva a soľou.
  18. Pridajte suché prísady do zmesi kefíru a vajec.
  19. Rýchlo všetko premiešajte, ale vyhnite sa nadmernému miešaniu.
  20. Ak zostane niekoľko hrudiek, nebojte sa, zmizne počas vyprážania.
  21. Nechajte 5-7 minút odpočinúť.
  22. Cesto by malo byť husté a malo by pripomínať konzistenciu hustej kyslej smotany.
  23. Na panvici rozohrejte na olej na stredne vysokú teplotu.
  24. Na panvicu položte lyžicu cesta a medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
  25. Stiahnite plameň na minimum a smažte dozlatista, potom pomocou 2 vidličiek preklopte na druhú stranu a smažte ďalších pár minút dozlatista.
  26. Podávajte teplé s kyslou smotanou, medom, džemom alebo karamelovou omáčkou.
Domáce lievance z kefíru servírované na veľkej tácke, na ktorý žena nalieva sladkú polevu.
www.gastrosenses.com

Zdravé lievančeky z ovsených vločiek a kefíru

Ovsené lievance s kefírom sú výdatné a neuveriteľne chutné. Navyše sú strašne jednoduché na prípravu, takže ich zvládne naozaj každý.

Ingrediencie

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 2 šálky kefíru (ochuteného alebo bez príchute)
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžica medu
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžica chia semienok
  • 2 vajcia
  • ¼ šálky avokádového oleja
  • suroviny na servírovanie podľa vášho výberu

Postup

  1. V miske zmiešajte ovsené vločky a kefír a dajte bokom.
  2. V mise alebo odmerke rozšľahajte vajcia, olej a med.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Pridajte vaječnú zmes k múčnej zmesi a dobre premiešajte.
  5. Pridajte zmes ovsených vločiek/kefíru a dobre premiešajte.
  6. Pridajte chia semienka a premiešajte.
  7. Panvicu rozohrejte na strednom ohni.
  8. Akonáhle je horúca, pridajte asi 2 lyžičky masla.
  9. Do panvice nalejte asi ⅓ šálky cesta (na lívanček).
  10. Vymažte (3–5 minút), kým nebude horná časť lievance bublinková.
  11. Otočte a osmažte druhú stranu.
  12. Hotové lievance vyberte z panvice.
  13. Umiestnite na žiaruvzdorný servírovací plech a vložte do teplej rúry, kým všetky nebudete mať hotové všetky lievančeky.
  14. Podávajte s ovocím či polevami podľa výberu.
  15. Nechajte si chutiť!
Ovsené lievance z kefíru naskladané na sebe a ozdobené čerstvými malinami.
www.homemadeandyummy.com

A ako sa recepty podarili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.