Vedeli ste, že sa kefír dá využiť aj pri príprave lievančekov?
Navyše im dodáva nielen špecifickú chuť, ale aj zaujímavú nadýchanosť a vláčnosť.
Inšpirujte sa našimi receptami na kefírové lievance v 5 rôznych variantoch.
Prinášame aj tip, ako si pripraviť vlastný domáci kefír.
Užite si to!
Lívanečky z kefíru a špaldy
Tieto zdravé lievance z kefíru a špaldovej múky sú chutné a nadýchané ako obláčiky. V kombinácii s čerstvým ovocím či kyslou smotanou a džemom vytvárajú v ústach úplne božskú chuť.
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 1 a 3/4 šálky špaldovej múky
- 2 šálky nesladeného kefíru, izbovej teploty
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilky
- olej na vyprážanie
- čerstvé bobuľovité ovocie na podávanie
Postup
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia.
- Do odmerky pridajte kefír a prášok do pečiva a šľahajte do peny.
- Pridajte do vyšľahaných vajec.
- Postupne pridávajte múku, premiešajte a spojte a nechajte asi 10 minút odstáť.
- Liatinovú panvicu predhrejte na stredne vysokú teplotu.
- Na vyprážanie použite trochu kokosového oleja.
- Zmažte každý lievanček z každej strany asi 1–2 minúty dozlatista.
- Podávajte s čerstvým ovocím alebo kyslou smotanou a džemom.

Bezlepkové kefírové lievance s čučoriedkami
Silné a nadýchané čučoriedkové lievance z kefíru sa perfektne hodia napríklad na víkendový brunch, ale skvelé sú aj ako sladká večera. Navyše sú bez lepku! Užite si ich.
Ingrediencie
- 1 šálka + 1 polievková lyžica bezlepkovej ovsenej múky (rozmixované v mixéri)
- 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka + 1 polievková lyžica nesladeného kefíru podľa vášho výberu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžice čistého vanilkového extraktu
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja (1 na cesto a 1 na vyprážanie)
- 1,5 lyžice kokosového cukru (alebo cukru podľa vášho výberu)
- 1 veľké vajcia
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1 šálka čerstvých čučoriedok
Postup
- Zmiešajte suché prísady (ovsenú múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu, kokosový cukor a morskú soľ) a dobre premiešajte.
- Zmiešajte mokré prísady: kefír, kokosový olej, vajcia, vanilku.
- Dobre premiešajte vidličkou.
- Začnite predhrievať nepriľnavú panvicu na stredne vysokom ohni.
- Mokré prísady pomaly vmiešajte do suchých prísad a šľahajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
- Vyskúšajte cesto, nemalo by byť príliš tekuté, pretože má byť nadýchané a trochu hustejšie.
- Pokiaľ je príliš tekuté, pridajte trochu múky, začnite 1 polievkovou lyžicou.
- Pokiaľ je príliš husté, pridajte 1 polievkovú lyžicu kefíru a ešte trochu rozpusteného kokosového oleja.
- Opatrne primiešajte čučoriedky.
- Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja a nechajte rozpustiť.
- Potom pomocou kuchynskej papierovej utierky nasiaknite prebytok oleja.
- Keď panvica po 2-3 lievancoch schne, použijem na navlhčenie rovnakú papierovú utierku namočenú v kokosovom oleji.
- Na panvicu pridajte niečo málo cez 1 polievkovú lyžicu cesta a mierne ho rozprestrite do kruhu.
- Vymažte z oboch strán dozlatista.
- Užite si ich teplé s javorovým sirupom alebo mandľovým maslom.

Či už čerstvé alebo mrazené, čučoriedky sú jednou z najlepších surovín na pečenie. Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na čučoriedkovú buchtu . Inšpirujte sa a skúste nejaký.
Objavte podobné tipy
Banánové lievance s arašidovým maslom
Tieto celozrnné lievančeky z vanilkového kefíru a banánov, potreté teplou zmesou javorového sirupu a arašidového masla, sú ľahučké a nadýchané, príjemne sladké a chuťovo úplne luxusné. Sú perfektné raňajkami, ktoré si vychutná celá rodina.
Ingrediencie
- 2 šálky celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 šálky vanilkového kefíru
- 2 vajcia
- 2 malé alebo 1 veľký banán, nakrájaný na plátky
- 2 lyžice masla
- 1/3 šálky javorového sirupu
- 1/3 šálky nesoleného krémového arašidového masla
Postup
- V strednej mise premiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a škoricu.
- V malej miske premiešajte kefír a vajcia, kým sa nespoja.
- Pridajte plátky banánu.
- Mokré prísady pridajte k suchým a zľahka premiešajte.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
- Na každý lívanec pridajte na panvicu 1/4 šálky cesta a cesto rozprestrite zadnou stranou odmerky do okrúhleho tvaru.
- Vymažte, kým povrch lievancov nezačne bublať, asi 3 minúty.
- Obráťte lievance pomocou špachtle a smažte ďalšie 3 minúty, alebo kým druhá strana ľahko nezhnedne.
- Medzitým zmiešajte javorový sirup s arašidovým maslom a zmes zohrejte v rúre na cca 30 sekúnd.
- Lievance potrite teplou zmesou javorového sirupu a arašidového masla a ihneď podávajte.

Pokiaľ riešite, čo s banánmi, ktoré vám doma trochu prezreli, vedzte, že práve tie sú vďaka vysokému obsahu prírodného cukru a vláčnej konzistencii najvhodnejšie na pečenie. A ako inšpiráciu sme pre vás pripravili 6 receptov na múčniky s banánmi , ktoré si zamilujete.
Lívanečky z domáceho kefíru
Tieto nadýchané lievančeky z kefíru, ktorý si hravo môžete vyrobiť aj doma, zaliate medom či karamelom, vás dostanú!
Ingrediencie
Na domáci kefír (0,5 litra):
- 2 lyžice mliečnych kefírových kultúr
- 0,5 l organického homogenizovaného kravského mlieka
- čistý pohár, tenká tkanina, motúz alebo gumička, drevená alebo plastová lyžica, plastové sito
Na lievance:
- 2 šálky domáceho kefíru
- 2 vajcia
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 2 a 3/4 šálok hladkej múky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 4-5 lyžíc oleja
- karamel, med, kyslá smotana na servírovanie
Postup
- Kefírové kultúry vložte do čistej nádoby a zalejte mliekom.
- Prikryte tenkou tkaninou a zaistite ju špagátom alebo gumičkou.
- Nechajte pôsobiť 24 hodín a jemne ním traste zo strany na stranu asi trikrát denne.
- Akonáhle mlieko zhustne a textúra je ako slabý jogurt, kefír je pripravený.
- Čím viac kvasí, tým viac zmes hustne, kým neuvidíte, ako sa začína oddeľovať na tvaroh a srvátku.
- Kefír prepasírujte cez plastové sito a jemne ním pretrepte zo strany na stranu.
- Pohár a kefírové kultúry opláchnite vodou.
- Vložte ich späť do čistej nádoby a znovu zalejte mliekom, aby ste vytvorili ďalšiu dávku.
- Postupom času, ako sa kultúry množia a rastú, by ste mali pridať viac mlieka, aby ste upravili pomery.
- Ďalším tipom je zlikvidovať všetky kultúry, ktoré vyjdú na vrch, bezprostredne po doplnení novej dávky mlieka.
- Sú to prázdne kultúry, ktoré už nepotrebujeme.
- Zdravé kultúry zostávajú na dne, ale všimnete si, ako prúdi hore, akonáhle začne kvasiť mlieko, a to je v poriadku.
- Pripravte si váš kefír a vrhnite sa na prípravu lievančekov.
- Rozšľahajte vajcia s cukrom a vanilkou v mise.
- Mierne zahrejte kefír a nalejte do vaječnej zmesi.
- Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
- V samostatnej mise prešľahajte múku so sódou, práškom do pečiva a soľou.
- Pridajte suché prísady do zmesi kefíru a vajec.
- Rýchlo všetko premiešajte, ale vyhnite sa nadmernému miešaniu.
- Ak zostane niekoľko hrudiek, nebojte sa, zmizne počas vyprážania.
- Nechajte 5-7 minút odpočinúť.
- Cesto by malo byť husté a malo by pripomínať konzistenciu hustej kyslej smotany.
- Na panvici rozohrejte na olej na stredne vysokú teplotu.
- Na panvicu položte lyžicu cesta a medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
- Stiahnite plameň na minimum a smažte dozlatista, potom pomocou 2 vidličiek preklopte na druhú stranu a smažte ďalších pár minút dozlatista.
- Podávajte teplé s kyslou smotanou, medom, džemom alebo karamelovou omáčkou.

Zdravé lievančeky z ovsených vločiek a kefíru
Ovsené lievance s kefírom sú výdatné a neuveriteľne chutné. Navyše sú strašne jednoduché na prípravu, takže ich zvládne naozaj každý.
Ingrediencie
- 1 šálka ovsených vločiek
- 2 šálky kefíru (ochuteného alebo bez príchute)
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžica medu
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica chia semienok
- 2 vajcia
- ¼ šálky avokádového oleja
- suroviny na servírovanie podľa vášho výberu
Postup
- V miske zmiešajte ovsené vločky a kefír a dajte bokom.
- V mise alebo odmerke rozšľahajte vajcia, olej a med.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte vaječnú zmes k múčnej zmesi a dobre premiešajte.
- Pridajte zmes ovsených vločiek/kefíru a dobre premiešajte.
- Pridajte chia semienka a premiešajte.
- Panvicu rozohrejte na strednom ohni.
- Akonáhle je horúca, pridajte asi 2 lyžičky masla.
- Do panvice nalejte asi ⅓ šálky cesta (na lívanček).
- Vymažte (3–5 minút), kým nebude horná časť lievance bublinková.
- Otočte a osmažte druhú stranu.
- Hotové lievance vyberte z panvice.
- Umiestnite na žiaruvzdorný servírovací plech a vložte do teplej rúry, kým všetky nebudete mať hotové všetky lievančeky.
- Podávajte s ovocím či polevami podľa výberu.
- Nechajte si chutiť!

A ako sa recepty podarili vám? Napíšte nám do komentárov!