Chcete si upiecť niečo ku káve, pohostiť rodinu či priateľov, alebo vás skrátka baví piecť a chcete skúsiť nový recept?
My pre vás máme výber tých najlepších receptov na kefírovú buchtu, po ktorej sa len zapráši!
Upečte si jednoduchý múčnik bez zbytočnej námahy!
Čokoládová buchta s kefírom
Táto kefírová buchta s kakaom je aj s pečením hotová do 45 minút. Skúste a uvidíte, ako hneď zmizne.
Ingrediencie
- 600g polohrubej múky
- 200g mletých orechov
- 400ml kefíru
- 300g práškového cukru
- 1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
- 1 lyžica jedlej sódy
- 1 balenie vanilkového cukru
- 3 lyžice kakaa
Postup
- Predhrejte si rúru na 150°C.
- Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte jedlú sódu, práškový cukor, vanilkový cukor, a kakao.
- Všetko poriadne premiešajte.
- Do sypkej zmesi postupne primiešajte olej a kefír.
- Vymiešajte hladké cesto, ktoré nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte po dobu 30 minút. Potom skúste špajdľou, či je už hotová.
- Hotovú buchtu podávajte pokrájanú na kúsky.

Pre milovníkov orechových múčnikov tu máme tie najlepšie recepty na orechové rezy na jednom mieste! Inšpirujte sa.
Vláčna buchta bez váženia
Táto kefírová buchta bez váženia je na prípravu naozaj jednoduchá. Vyskúšajte tento črepníkový recept a dajte vedieť, ako sa vám podaril.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky práškového cukru (prípadne krupicového)
- 2 hrnčeky kefíru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 vanilkový struk (alebo vanilkový cukor)
- 1 lyžica jedlej sódy
- 2 lyžice kakaa
- Čokoládová poleva (voliteľne)
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Do misy dajte najskôr sypké suroviny – múku, cukor, sódu a kakao.
- Potom pomaly prilejte tekuté suroviny – kefír, olej a pridajte aj obsah vanilkového struku. Prešľahajte.
- Plech alebo pekáčik vyložte papierom na pečenie a nalejte cesto.
- Pečte asi 20 minút a skúste špajľou, či už je hotová.
- Po upečení nechajte vychladnúť a potom prelejte čokoládovou polevou.

Kefírová rýchlovka
Inšpirujte sa touto kefírovou buchtou s jablkami. Ovocie dodá múčniku vláčnosť, bude sa teda dobre prehĺtať.
Ingrediencie
- 400g polohrubej múky
- 2ks jabĺk
- 2ks vajec
- 0,5l kefíru
- 250ml oleja
- 200g cukru kryštál
- 1 lyžica kakaa holandského typu
- 2 lyžičky jedlej sódy
Postup
- Jablká olúpte a nastrúhajte nahrubo. Orechy nasekajte nadrobno.
- V mise zmiešajte múku, jedlú sódu, cukor a kakao.
- Vajcia rozmiešajte zvlášť s olejom a potom vlejte do sypkých surovín. Prilejte aj kefír.
- Nakoniec do misy vmiešajte aj nastrúhané jablko a nasekané orechy.
- Týchto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C po dobu 30-40 minút. Strážte ju, pretože každá rúra pečie inak. Skúšajte špajľou.
- Hotovú a vychladnutú buchtu podávajte s obľúbenou polevou alebo len tak posypanú práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Zdravá kefírová bublanina
Pripravte si zdravú bublaninu s kefírom, s ktorou už nebudete mať žiadne výčitky! Žiadna pšeničná múka, namiesto toho kvalitné a plnohodnotné suroviny.
Ingrediencie
- 30g špaldovej múky
- 100g ovsených vločiek (rozdrvených)
- 250ml kefíru
- 2ks vajec
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 250g ovocia (jahody, broskyne, trasne, ríbezle, čučoriedky,…)
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 180°C.
- V mise rozšľahajte vajcia s kefírom.
- V inej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a ovsenými vločkami.
- Múku s prdopečom postupne vmiešajte k vajcu s kefírom a premiešajte dohladka.
- Hotové cesto nalejte do maslom/olejom vymasteného a múkou vysypaného pekáča alebo formy.
- Na cesto rozprestrite dostatočné množstvo ovocia. Lepšie je, keď je ovocie viac.
- Buchtu pečte po dobu 25-30 minút a potom skúste špajľou, či už je hotová.
- Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.

Inšpirujte sa našimi báječnými receptami na slivkové buchty a koláče . Tie naozaj chutia!
Buchta s orechmi a čokoládovou polevou
Prinášame inšpiráciu na orieškový múčnik s kefírovým základom. Navrchu s lahodnou čokoládovou polevou.
Ingrediencie
- 280g hladkej múky
- 500ml kefírového mlieka
- 150g práškového cukru
- 1ks vajcia
- 4 lyžice medu
- 4 lyžice kakaa
- 150ml oleja
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- Drvené orechy podľa chuti (vlašské, lieskové, mandle, pekanové,…)
- 200g čokolády na varenie
- 200ml smotany na šľahanie (30%)
Postup
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, cukor, kakao a sódu.
- V inej mise metlou rozšľahajte vajcia, prilejte kefír, olej, a med.
- Orechy nasekajte nahrubo alebo najemno. Kto, ako má rád.
- Rúru si predhrejte na 170 °C.
- Sypkú zmes postupne zašľahajte do zmesi s kefírom. Nakoniec primiešajte nasekané/nadrvené orechy.
- Plech vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie. Do neho vlejte hotové cesto.
- Pečte 40-50 minút. Skúšajte špajľou, či už je hotová.
- Po upečení nechajte vychladnúť.
- Pripravte čokoládovú polevu tak, že do hrnca dáte variť smotanu, vsypete do nej nalámanú čokoládu a necháte úplne rozpustiť a prepojiť.
- Hotovú polevu nalejte na povrch vychladnutej buchty a potom nechajte stuhnúť.

Kefírový múčnik s ovocím
Všetkými obľúbená kefírová buchta s ovocím prevonia váš byt a zmizne hneď, čo ju prinesiete na stôl. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1,5 hrnčeka kefíru
- 3ks vajíčok
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 hrnček oleja
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor (prípadne vanilkový struk alebo lyžička vanilkového extraktu)
- Ovocie podľa chuti
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom.
- Prilejte olej, kefír a rozmiešajte.
- Postupne primiešavajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom. Pokiaľ máte extrakt, pridajte ho k tekutej zmesi.
- Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Nalejte naň hotové cesto a navrch rozprestrite dostatok ovocia.
- Dajte piecť na 20-40 minút. Podľa druhu rúry.
- Hotovú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte.

Uprednostňujete rýchle črepníkové recepty? Máme pre vás ďalšie recepty na hrnčekové buchty . Vyskúšajte!
Kefírová črepníková bábovka
Máte radi bábovku? Upečte si ju trochu inak podľa nášho receptu s kefírom!
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček kefírového mlieka
- 1 hrnček práškového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2ks vajec
- 3/4 kypriaceho prášku
- 1ks vanilkového cukru
- 1 lyžica kakaa holandského typu
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise rozmiešajte metličkou vajcia s cukrom a prilejte olej.
- Prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva a premiešajte do hladka.
- Časť cesta si preložte do inej misy a pridajte kakao.
- Potom striedavo nalejte do formy obe cestá.
- Pečte po dobu 40-50 minút a skúste špajľou, či už je hotová. Každá rúra pečie inak, tak strážte.
- Upečenú bábovku podávajte posypanú práškovým cukrom.

Výhody kefíru na naše zdravie
Kefír od slova „keif“ znamená v preklade „cítiť sa dobre“. Je jednou z najbohatších potravín na probiotiká. Je blahodarné na celé naše telo a pomáha s rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Pomáha proti syndrómu dráždivého čreva a proti zvýšenej črevnej priepustnosti.
Kefír je kľúčový pre zdravý imunitný systém a pre zdravé zažívanie. Obsiahnuté probiotiká okrem podpory zdravého trávenia bojuje aj s nepriateľskými batériami.
Okrem toho teda, že podporuje imunitný systém, tiež buduje silné kosti, bojuje proti vzniku rakoviny, zlepšuje alergie, lieči kožné problémy a zlepšuje intoleranciu k laktóze.