Obľúbené recepty na lahodné čatné alebo omáčky nielen k mäsu (slané aj sladké varianty)

Čatné , možno poznáte z angličtiny aj ako chutney, je hustá omáčka, s ktorou sa dochucujú pokrmy, aby získali na výraznejšej a lepšej chuti .

Varianty, ako az čoho túto omáčku pripraviť, je ozajstné množstvo.

A či už je to paradajkové, cibuľové, alebo napríklad slivkové a hruškové , zakaždým dokáže na tanieri urobiť z mála veľa .

My vám prinášame TOP 8 receptov na čatní , ktoré keď nevyskúšate, ako by ste nežili.

Jablková zaváranina s cesnakom

Toto sladké čatní s pikantným korením vaše chuťové bunky príjemne poškádlia a vy si ho úplne zamilujete!

Ingrediencie

  • 1 kg jabĺk
  • 2 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica chilli korenia alebo pálivej papriky
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • štvrť lyžičky kari korenia
  • 1 lyžica soli
  • 20-25 dkg krupicového cukru
  • 3 lyžice hrozienok
  • 1 dl octu

Postup

  1. Jablká olúpeme, vykrájame jadrovníky a nakrájame ich na menšie kocky.
  2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno.
  3. Jablká, cibuľu, prelisovaný cesnak a korenie vrátane soli dusíme zvoľna pri veľmi miernej teplote.
  4. Akonáhle začne zmes hustnúť pridáme cukor, ocot, hrozienka a varíme do rozpustenia cukru. Množstvo cukru prispôsobíme kyslosti jabĺk.
  5. Ešte horúcou zmesou naplníme poháre, ktoré zaviečkované obrátime dnom nahor a necháme ich vychladnúť alebo môžeme sterilizovať pri teplote 85 ° C po dobu 15 minút.
Jablková omáčka s cesnakom a korením v miske.
www.simplyrecipes.com

Višňové čatní

Nasladnutá ovocná omáčka s karí je extrémne jednoduchá na prípravu a pritom vykúzli toľko muziky. Pripravte si ju aj vy!

Ingrediencie

  • 1 kg vykôstkovaných višní
  • 12 dkg cibule
  • cca 2 dkg čerstvého zázvoru alebo lyžička mletého
  • 15 dkg kryštálového cukru
  • 10 dkg medu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžica zeleného korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica horčičných semienok
  • 1 lyžička kari
  • 7 klinčekov

Postup

  1. Cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a spoločne s višňami dáme do hrnca.
  2. Pridáme ostatných a na miernom ohni varíme 45 minút.
  3. Horúcu zmes plníme do pohárov a hneď uzavrieme.
  4. Obrátime, necháme vychladnúť a uskladníme v chlade.
Višňová zaváranina v miske so škoricou a lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na omáčky k mäsu, ktoré sa perfektne hodia napríklad na letné grilovanie.

Paradajková omáčka so zázvorom

Paradajky v kombinácii s hrozienkami a jablkami sú prekvapivo dobré a vy si vďaka nasledujúcemu receptu hravo pripravíte perfektné dochucovadlo na akúkoľvek párty či víkendový obed.

Ingrediencie

  • 1 kg olúpaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 vrecko hrozienok
  • 2 nastrúhané jablká
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 dkg cukru
  • 2 dl octu
  • 1 lyžička kari
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1,5 lyžičky mletého korenia
  • 1 lyžička papriky
  • 2 lyžice soli

Postup

  1. Paradajky sparíme a šupku zlúpneme.
  2. Nakrájame ich na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ostatné prísady a všetko varíme asi 2 hodiny do zhustnutia zmesi.
  3. Ešte horúce plníme do pohárov, ktoré ihneď uzavrieme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.
Paradajková zaváranina s korením a zázvorom v pohári s vedľa položenou lyžicou a paradajkami.
www.taste.com.au

Čatné z karamelizovanej cibule

Toto čatní je sladké a lepkavé a skvele sa hodí k syrovej doske alebo údeninám. Môže to byť aj skvelý darček pre vašich priateľov či rodinu.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 kg cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 300 g trstinového cukru
  • 200 ml červeného vínneho octu
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 3 lisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice
  • ½ lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky drvených chilli papričiek

Postup

  1. Olej zahrejeme vo veľkej panvici a za stáleho miešania jemne opražíme cibuľu na stredne nízkej teplote po dobu 25-30 minút.
  2. Cibuľa by mala byť mäkká, ale nie hnedá, a mala by sa zredukovať asi o polovicu.
  3. Vmiešame 3 lyžice trstinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného miešania varíme 7-10 minút, kým cibuľa nezačne farbiť.
  4. Znížime teplotu, potom pridáme zvyšný cukor, ½ lyžičky soli a všetky ostatné prísady.
  5. Dusíme odkryté na stredne nízkom plameni po dobu 30-40 minút, alebo kým sa čatní nezredukuje a nezhustne do tmavej karamelovej farby.
  6. Za občasného miešania kontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
  7. Ak chceme otestovať, či je čatní hotové, pretiahneme drevenú lyžicu cez dno panvice – čatní by malo trvať niekoľko sekúnd, kým dno nádoby znovu zakryje.
  8. Horúce čatní dáme do vychladených, sterilizovaných nádob, potom uzavrieme a označíme.
  9. Čatné vydržia až 6-12 mesiacov.
Zavarenina z karamelizovanej cibule v pohári, ktorá je položená vedľa pokrájaného pečiva a lyžičky.
www.realfood.tesco.com

Hruškové čatní

Táto hrušková omáčka s novým korením, klinčekmi, koriandrom, horčicou, hrozienkami, octom a melasou skvele ladí so syrovým tanierom a perfektne sa hodí ku všetkým údeninám, pečenému bravčovému mäsu a karí.

Ingrediencie

  • 1/2 čajovej lyžičky celého nového korenia
  • 6 celých klinčekov
  • 1 čajová lyžička horčičných semien
  • 1/2 čajovej lyžičky semien koriandra
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 3/4 šálky destilovaného bieleho octu
  • 3/4 šálky zlatých hrozienok
  • 1/2 šálky nakrájaných mandlí
  • 1/2 šálky trstinovej melasy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 citróna, nakrájaného na tenké plátky
  • 500 g zrelých hrušiek (asi 3, v závislosti od veľkosti), olúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na 25 mm kúsky

Postup

  1. Nové korenie, klinčeky, horčičné semienka, koriander a korenie rozomelieme na prášok v mlynčeku na korenie.
  2. Všetky ingrediencie, vrátane korenia, vložíme do hrnca.
  3. Privedieme do varu a občas premiešame.
  4. Zakryjeme panvicu, znížime plameň na nízku teplotu a jemne varíme 30 minút.
  5. Odkryjeme panvicu a varíme, kým sa väčšina šťavy neodparí a čatní nie je vlhké, asi 20 minút.
  6. Preložíme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnúť.
  7. Zakryjeme a necháme v chlade najmenej niekoľko dní, aby sa chuť spojila.
  8. Vydrží až pár týždňov.
Hrušková zaváranina v pohári.
www.leitesculinaria.com

Cuketová zaváranina s paradajkami

Recepty na čatní z cukety znie trochu neobvykle, ale keď k cukete pridáte paradajky, jablká, cibuľu a výrazné korenie, razom si vyčarujete úplnú delikatesu.

Ingrediencie

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 70 dkg cukety
  • 70 dkg cibule
  • 1,5 kg jabĺk
  • 3 dl octu
  • 5 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • kúsok celej škorice
  • 4 lyžičky chilli korenia
  • 2 lyžičky mletého korenia
  • 2 lyžičky tlčeného klinčeka
  • 3 dkg horčičných semienok

Postup

  1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Posypeme ju cukrom a necháme aspoň 6 hodín (najlepšie cez noc) v chladničke preležať.
  3. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané jablká a korenie (uložené v gázovom sáčku, aby sa mohlo vybrať) a zalejeme octom.
  4. Varíme zvoľna tak dlho, pokiaľ zmes nezhustne (cca 1-1,5 hodiny).
  5. Vyberieme vrecko s korením a ešte horúcu zmes plníme do pohárov.
  6. Obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.
Cuketová omáčka s paradajkami v miske s vareškou s vedľa položeným pečivom.
www.elizabethskitchendiary.co.uk

Chrenová omáčka s feferónkou

Táto lahodná paradajková omáčka s ostrým chrenom a pikantnými feferónkami skvele uspokojí aj skutočných fajnšmejkrov. Servírujte ideálne s mäsom či zeleninou.

Ingrediencie

  • 2 kg paradajok
  • 40 dkg nastrúhaného chrenu
  • 4 cibuľa
  • 4 feferónky
  • 40 dkg práškového cukru
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 2 lyžičky mletých klinčekov
  • hrnček octu
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Chren nastrúhame, paradajky a cibuľu pokrájame, osolíme, premiešame a necháme cez noc v mise odležať.
  2. Potom pridáme ostatné prísady a na miernom ohni dusíme do vyvarenia vody a zhustnutia.
  3. Ešte horúce vlejeme do menších pohárov, zaviečkujeme, obrátime a necháme vychladnúť.
  4. Môžeme tiež krátko sterilizovať a to asi 15 minút pri 80 °C.
Paradajková zaváranina s chrenom v pohári s lyžicou s vedľa položenými paradajkami.
www.fabfood4all.co.uk

Ak máte radi chren a jeho výraznú ostrú chuť, nezabudnite sa pozrieť na našich 5 receptov na lahodné chrenové omáčky .

Slivkové čatní s datľami

Tradičné slivkové čatní je jednoduché na prípravu a skvele sa hodí k rôznemu mäsu, syrom aj do sendvičov. Hotové vydržia až jeden rok, takže budete mať veľa času si ho užiť.

Ingrediencie

  • 5 cm kus čerstvého olúpaného zázvoru
  • 6 kardamómových strukov
  • 1 šálka datlí, vykôstkovaných a nahrubo nasekaných
  • 1,4 kg sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
  • 2 červené cibule, jemne nasekané
  • 2 jablká, olúpané, bez jadrovníka a hrubo nasekané
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 2 šálky trstinového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 kus badiánu

Postup

  1. Nakrájame olúpaný zázvor nadrobno.
  2. Dáme kardamómové struky do mažiara a ľahko ich rozbijeme a vyberieme semienka.
  3. Vyhodíme škrupinu a rozdrvíme semienka.
  4. Nahrubo nakrájame datle.
  5. Zázvor, kardamóm a datle dáme do veľkej panvice.
  6. Poloviny sliviek nakrájame na dve časti a pridáme do panvice s cibuľou, jablkami, octom a cukrom.
  7. Dobre premiešame.
  8. Panvicu zahrejeme na strednú teplotu a miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí.
  9. Pridáme škoricu, mletý zázvor a badián.
  10. Znovu premiešame.
  11. Pridajte škoricu
  12. Necháme čatní dosiahnuť mierny var, potom stlmíme oheň a pokračujeme vo varení po dobu 2 až 2 a 1/2 hodiny.
  13. Počas tejto doby dávame na čatný pozor a občas skontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
  14. Čatné je hotové, keď zhustne a zmení sa na lahodne lesklo tmavo hnedé.
  15. Zložíme z plameňa a necháme 15 minút odstáť a potom čatní nalejeme do horúcich sterilizovaných nádob.
Slivková zaváranina s ďatľami v pohári s vedľa položenou lyžicou a jablkami.
www.thespruceeats.com

Ak vám chutí sladké, inšpirujte sa našimi 10 receptami na domáce marmelády z rôznych druhov ovocia.

Ako správne sterilizovať poháre na zaváraniny

Sterilizácia vyžaduje zahriať niečo tak, aby žiadne baktérie nemohli prežiť . Sterilizácia nádob je tak dôležitým krokom na zabránenie pokazeniu vašej tvrdej práce v dôsledku nahromadenia škodlivých baktérií.

Pokiaľ používate poháre s gumovým tesnením, nezabudnite ich pred vložením do rúry vybrať.

A ako teda vyzerá správna sterilizácia?

  1. Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia .
  2. Nádoby a viečka umyte v horúcej mydlovej vode a opláchnite, ale nevysušte ich.
  3. Poháre dajte na plech na pečenie a na 10 minút do rúry .
  4. Namočte viečka na niekoľko minút do vriacej vody.

A na čo iné sa hodí čatní viac ako k mäsu? Vyskúšajte niektorý z našich receptov na prípravu mäsa .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.