Čatné , možno poznáte z angličtiny aj ako chutney, je hustá omáčka, s ktorou sa dochucujú pokrmy, aby získali na výraznejšej a lepšej chuti .
Varianty, ako az čoho túto omáčku pripraviť, je ozajstné množstvo.
A či už je to paradajkové, cibuľové, alebo napríklad slivkové a hruškové , zakaždým dokáže na tanieri urobiť z mála veľa .
My vám prinášame TOP 8 receptov na čatní , ktoré keď nevyskúšate, ako by ste nežili.
Jablková zaváranina s cesnakom
Toto sladké čatní s pikantným korením vaše chuťové bunky príjemne poškádlia a vy si ho úplne zamilujete!
Ingrediencie
- 1 kg jabĺk
- 2 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica chilli korenia alebo pálivej papriky
- 1 lyžička mletého zázvoru
- štvrť lyžičky kari korenia
- 1 lyžica soli
- 20-25 dkg krupicového cukru
- 3 lyžice hrozienok
- 1 dl octu
Postup
- Jablká olúpeme, vykrájame jadrovníky a nakrájame ich na menšie kocky.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno.
- Jablká, cibuľu, prelisovaný cesnak a korenie vrátane soli dusíme zvoľna pri veľmi miernej teplote.
- Akonáhle začne zmes hustnúť pridáme cukor, ocot, hrozienka a varíme do rozpustenia cukru. Množstvo cukru prispôsobíme kyslosti jabĺk.
- Ešte horúcou zmesou naplníme poháre, ktoré zaviečkované obrátime dnom nahor a necháme ich vychladnúť alebo môžeme sterilizovať pri teplote 85 ° C po dobu 15 minút.

Višňové čatní
Nasladnutá ovocná omáčka s karí je extrémne jednoduchá na prípravu a pritom vykúzli toľko muziky. Pripravte si ju aj vy!
Ingrediencie
- 1 kg vykôstkovaných višní
- 12 dkg cibule
- cca 2 dkg čerstvého zázvoru alebo lyžička mletého
- 15 dkg kryštálového cukru
- 10 dkg medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica zeleného korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica horčičných semienok
- 1 lyžička kari
- 7 klinčekov
Postup
- Cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a spoločne s višňami dáme do hrnca.
- Pridáme ostatných a na miernom ohni varíme 45 minút.
- Horúcu zmes plníme do pohárov a hneď uzavrieme.
- Obrátime, necháme vychladnúť a uskladníme v chlade.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na omáčky k mäsu, ktoré sa perfektne hodia napríklad na letné grilovanie.
Paradajková omáčka so zázvorom
Paradajky v kombinácii s hrozienkami a jablkami sú prekvapivo dobré a vy si vďaka nasledujúcemu receptu hravo pripravíte perfektné dochucovadlo na akúkoľvek párty či víkendový obed.
Ingrediencie
- 1 kg olúpaných paradajok
- 1 cibuľa
- 1 vrecko hrozienok
- 2 nastrúhané jablká
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 dkg cukru
- 2 dl octu
- 1 lyžička kari
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1,5 lyžičky mletého korenia
- 1 lyžička papriky
- 2 lyžice soli
Postup
- Paradajky sparíme a šupku zlúpneme.
- Nakrájame ich na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ostatné prísady a všetko varíme asi 2 hodiny do zhustnutia zmesi.
- Ešte horúce plníme do pohárov, ktoré ihneď uzavrieme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.

Čatné z karamelizovanej cibule
Toto čatní je sladké a lepkavé a skvele sa hodí k syrovej doske alebo údeninám. Môže to byť aj skvelý darček pre vašich priateľov či rodinu.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 kg cibule, nakrájané na tenké plátky
- 300 g trstinového cukru
- 200 ml červeného vínneho octu
- 3 lyžice balzamikového octu
- 3 lisované strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice
- ½ lyžičky papriky
- 1/4 lyžičky drvených chilli papričiek
Postup
- Olej zahrejeme vo veľkej panvici a za stáleho miešania jemne opražíme cibuľu na stredne nízkej teplote po dobu 25-30 minút.
- Cibuľa by mala byť mäkká, ale nie hnedá, a mala by sa zredukovať asi o polovicu.
- Vmiešame 3 lyžice trstinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného miešania varíme 7-10 minút, kým cibuľa nezačne farbiť.
- Znížime teplotu, potom pridáme zvyšný cukor, ½ lyžičky soli a všetky ostatné prísady.
- Dusíme odkryté na stredne nízkom plameni po dobu 30-40 minút, alebo kým sa čatní nezredukuje a nezhustne do tmavej karamelovej farby.
- Za občasného miešania kontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
- Ak chceme otestovať, či je čatní hotové, pretiahneme drevenú lyžicu cez dno panvice – čatní by malo trvať niekoľko sekúnd, kým dno nádoby znovu zakryje.
- Horúce čatní dáme do vychladených, sterilizovaných nádob, potom uzavrieme a označíme.
- Čatné vydržia až 6-12 mesiacov.

Objavte podobné tipy
Hruškové čatní
Táto hrušková omáčka s novým korením, klinčekmi, koriandrom, horčicou, hrozienkami, octom a melasou skvele ladí so syrovým tanierom a perfektne sa hodí ku všetkým údeninám, pečenému bravčovému mäsu a karí.
Ingrediencie
- 1/2 čajovej lyžičky celého nového korenia
- 6 celých klinčekov
- 1 čajová lyžička horčičných semien
- 1/2 čajovej lyžičky semien koriandra
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 3/4 šálky destilovaného bieleho octu
- 3/4 šálky zlatých hrozienok
- 1/2 šálky nakrájaných mandlí
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 citróna, nakrájaného na tenké plátky
- 500 g zrelých hrušiek (asi 3, v závislosti od veľkosti), olúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na 25 mm kúsky
Postup
- Nové korenie, klinčeky, horčičné semienka, koriander a korenie rozomelieme na prášok v mlynčeku na korenie.
- Všetky ingrediencie, vrátane korenia, vložíme do hrnca.
- Privedieme do varu a občas premiešame.
- Zakryjeme panvicu, znížime plameň na nízku teplotu a jemne varíme 30 minút.
- Odkryjeme panvicu a varíme, kým sa väčšina šťavy neodparí a čatní nie je vlhké, asi 20 minút.
- Preložíme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnúť.
- Zakryjeme a necháme v chlade najmenej niekoľko dní, aby sa chuť spojila.
- Vydrží až pár týždňov.

Cuketová zaváranina s paradajkami
Recepty na čatní z cukety znie trochu neobvykle, ale keď k cukete pridáte paradajky, jablká, cibuľu a výrazné korenie, razom si vyčarujete úplnú delikatesu.
Ingrediencie
- 1 kg zrelých paradajok
- 70 dkg cukety
- 70 dkg cibule
- 1,5 kg jabĺk
- 3 dl octu
- 5 dkg cukru
- 3 dkg soli
- kúsok celej škorice
- 4 lyžičky chilli korenia
- 2 lyžičky mletého korenia
- 2 lyžičky tlčeného klinčeka
- 3 dkg horčičných semienok
Postup
- Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Posypeme ju cukrom a necháme aspoň 6 hodín (najlepšie cez noc) v chladničke preležať.
- Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané jablká a korenie (uložené v gázovom sáčku, aby sa mohlo vybrať) a zalejeme octom.
- Varíme zvoľna tak dlho, pokiaľ zmes nezhustne (cca 1-1,5 hodiny).
- Vyberieme vrecko s korením a ešte horúcu zmes plníme do pohárov.
- Obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.

Chrenová omáčka s feferónkou
Táto lahodná paradajková omáčka s ostrým chrenom a pikantnými feferónkami skvele uspokojí aj skutočných fajnšmejkrov. Servírujte ideálne s mäsom či zeleninou.
Ingrediencie
- 2 kg paradajok
- 40 dkg nastrúhaného chrenu
- 4 cibuľa
- 4 feferónky
- 40 dkg práškového cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- 2 lyžičky mletých klinčekov
- hrnček octu
- soľ podľa chuti
Postup
- Chren nastrúhame, paradajky a cibuľu pokrájame, osolíme, premiešame a necháme cez noc v mise odležať.
- Potom pridáme ostatné prísady a na miernom ohni dusíme do vyvarenia vody a zhustnutia.
- Ešte horúce vlejeme do menších pohárov, zaviečkujeme, obrátime a necháme vychladnúť.
- Môžeme tiež krátko sterilizovať a to asi 15 minút pri 80 °C.

Ak máte radi chren a jeho výraznú ostrú chuť, nezabudnite sa pozrieť na našich 5 receptov na lahodné chrenové omáčky .
Slivkové čatní s datľami
Tradičné slivkové čatní je jednoduché na prípravu a skvele sa hodí k rôznemu mäsu, syrom aj do sendvičov. Hotové vydržia až jeden rok, takže budete mať veľa času si ho užiť.
Ingrediencie
- 5 cm kus čerstvého olúpaného zázvoru
- 6 kardamómových strukov
- 1 šálka datlí, vykôstkovaných a nahrubo nasekaných
- 1,4 kg sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
- 2 červené cibule, jemne nasekané
- 2 jablká, olúpané, bez jadrovníka a hrubo nasekané
- 1/2 šálky jablčného octu
- 2 šálky trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 kus badiánu
Postup
- Nakrájame olúpaný zázvor nadrobno.
- Dáme kardamómové struky do mažiara a ľahko ich rozbijeme a vyberieme semienka.
- Vyhodíme škrupinu a rozdrvíme semienka.
- Nahrubo nakrájame datle.
- Zázvor, kardamóm a datle dáme do veľkej panvice.
- Poloviny sliviek nakrájame na dve časti a pridáme do panvice s cibuľou, jablkami, octom a cukrom.
- Dobre premiešame.
- Panvicu zahrejeme na strednú teplotu a miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí.
- Pridáme škoricu, mletý zázvor a badián.
- Znovu premiešame.
- Pridajte škoricu
- Necháme čatní dosiahnuť mierny var, potom stlmíme oheň a pokračujeme vo varení po dobu 2 až 2 a 1/2 hodiny.
- Počas tejto doby dávame na čatný pozor a občas skontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
- Čatné je hotové, keď zhustne a zmení sa na lahodne lesklo tmavo hnedé.
- Zložíme z plameňa a necháme 15 minút odstáť a potom čatní nalejeme do horúcich sterilizovaných nádob.

Ak vám chutí sladké, inšpirujte sa našimi 10 receptami na domáce marmelády z rôznych druhov ovocia.
Ako správne sterilizovať poháre na zaváraniny
Sterilizácia vyžaduje zahriať niečo tak, aby žiadne baktérie nemohli prežiť . Sterilizácia nádob je tak dôležitým krokom na zabránenie pokazeniu vašej tvrdej práce v dôsledku nahromadenia škodlivých baktérií.
Pokiaľ používate poháre s gumovým tesnením, nezabudnite ich pred vložením do rúry vybrať.
A ako teda vyzerá správna sterilizácia?
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia .
- Nádoby a viečka umyte v horúcej mydlovej vode a opláchnite, ale nevysušte ich.
- Poháre dajte na plech na pečenie a na 10 minút do rúry .
- Namočte viečka na niekoľko minút do vriacej vody.
A na čo iné sa hodí čatní viac ako k mäsu? Vyskúšajte niektorý z našich receptov na prípravu mäsa .