7 tipov recepty s červenými ríbezľami. Skvelý základ chutných múčnikov, džemov aj sirupov!

Máte v záhradke prebytok ríbezlí?

Rozmýšľate čo s ním?

Máme pre vás skvelé recepty s červenými ríbezľami 7x inak!

Ochutnajte luxusnú posýpkovú buchtu, jogurtové chlebíčky alebo napríklad domáci sirup.

Vo všetkých prípadoch si pochutnáte!

Cheesecake s červenými ríbezľami

Tento ríbezľový cheesecake je úplná lahôdka, ktorú bude milovať celá vaša rodina! Je to perfektný dezert aj luxusné pohostenie pre vašich hostí.

Ingrediencie

Na korpus:

  • 250 g sušienok amaretti plus 2 sušienky Digestive a jemná kôra z polovice malého pomaranča
  • 75 g masla
  • 1 lyžica zlatého trstinového sirupu

Na náplň:

  • 50 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 500 g krémového syra
  • 125 g mascarpone
  • 450 g červených ríbezlí
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Sušienky rozmixujte v kuchynskom robote alebo ich vložte do plastového vrecka a rozdrvte valčekom na hrubú posýpku.
  2. Rozpustite maslo a potom vmiešajte zlatý trstinový sirup.
  3. Vmiešajte maslo do mrveničky, aby vznikla tvárna pasta.
  4. Natlačte drobivú pastu do 22 cm tortovej formy s voľným dnom alebo 26 cm koláčovej formy s voľným dnom, prsty rozotrite a pritlačte po stranách.
  5. Zakryte potravinárskou fóliou a chlaďte aspoň hodinu až 24 hodín.
  6. Zmiešajte 50 g masla s 2 lyžicami práškového cukru a šľahajte niekoľko minút, kým nebude zmes svetlá, nadýchaná a bledá a cukor ťažko rozoznateľný.
  7. Do zmesi zašľahajte krémový syr, potom pridajte mascarpone a všetky ingrediencie šľahajte, kým nebude zmes hladká a svetlá.
  8. Zmes rozotrite do vychladenej formy a nechajte zatuhnúť.
  9. Pomocou vidličky odstráňte červené ríbezle zo stopky a navŕšte ho cez náplň.
  10. Bohato poprášte práškovým cukrom.
  11. Podávajte.
Kus cheesecaku ozdobený ríbezľami, servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.saga.co.uk

Máte svoj overený recept na cheesecake alebo sa radi inšpirujete? Ak ste ho ešte nikdy nepiekli, určite si prečítajte, ako na to. Vyzerá síce jednoducho, ale zdanie klame.
Poradíme vám, ako urobiť náramný cheesecake v pečenom aj nepečenom variante.

Domáci ríbezľový džem

Pripravte si doma lahodný džem z červených ríbezlí, ktorý má krásne žiarivú farbu a chutí úplne božsky!

Ingrediencie asi na 6 menších pohárov

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 0,5 kg cukru kryštál
  • 0,5 balíčka želírovacieho prípravku (Gelfix)

Postup

  1. Ríbezle oberte z vetvičiek a umyte ho, aby na ňom nič nezostalo.
  2. Následne ríbezle nasypte do hrnca, priklopte ho pokrievkou a dajte variť na mierny plameň.
  3. Môžete ho málinko roztlačiť.
  4. Keď príde ríbezľa do varu, dajte plameň na plno a varte ho ďalej, kým sa neodparí asi tak štvrtina šťavy.
  5. V tejto chvíli je čas pridať do hrnca aj cukor a želírovaciu zmes.
  6. Dôkladne všetko premiešajte.
  7. Džem varte ešte asi 7 minút.
  8. Keď je hotový, ešte horúci ho nalejte do dôkladne vymytých pohárov.
  9. Zavarte ho, otočte ho hore dnom a takto ho nechajte úplne vychladnúť.
Džem z ríbezlí v pohári na tanieriku s vedľa položenou lyžičkou.
www.thespruceeats.com

Ríbezle á la brusnice

Vynikajúca príloha k sviečkovej na smotane alebo na soté z divočiny. Jednoduchá a rýchla príprava a pritom tak dokonalé zušľachtenie pokrmov!

Ingrediencie

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 500 g želírovacieho cukru
  • vrecko kyseliny citrónovej
  • 1 celá škorica
  • 5 ks klinčekov

Postup

  1. Umyte a odstopkujte červené ríbezle.
  2. Pripravte si želírovací cukor 2:1.
  3. Polovicu ríbezlí dajte variť, pridajte cukor, klinčeky a škoricu.
  4. Keď sa cukor rozpustí a ríbezle sa začne variť, pridajte druhú polovicu, asi 5 minút povaríte tak, aby sa ríbezle nerozvarili a zostali guličky.
  5. Nalejte horúcu zmes do fliaš.
  6. Obráťte fľaše tak na 10 minút hore dnom.
  7. Užite si to!
Ríbezle ochutené ako brusnice v zaváracích pohároch s vedľa položenými čerstvými ríbezľami.
www.receptnajedlo.sk

Jogurtovo-rybízové chlebíčky

Čistá jednoduchosť! Tento múčnik je krásne mäkučký, ochutený citrónovou kôrou a červenými ríbezľami. Je sladký tak akurát, takže poteší aj tých, ktorí neholdujú príliš sladkým dezertom. Užite si ho!

Ingrediencie

  • ½ šálky bieleho plnotučného jogurtu
  • 1 hrnček cukru
  • 3 veľké vajcia
  • ½ šálky repkového oleja
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 1 šálka čerstvých červených ríbezlí

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Formu na mini chlebíčky zľahka vymažte tukom a vysypte múkou.
  3. Vo veľkej mise šľahajte dohromady jogurt, cukor, vajcia a repkový olej, kým zmes hladká a dobre premiešaná.
  4. Pridajte múku, prášok do pečiva, soľ a citrónovú kôru a miešajte, kým nie je cesto hladké a hodvábne.
  5. Nalejte do pripravenej formy na mini chlebíčky a posypte červenými ríbezľami (použite asi 2 polievkové lyžice na chlebíček).
  6. Pečte v predhriatej rúre 25–30 minút, alebo pokiaľ nie sú okraje svetlo zlaté a po zapichnutí do stredu jedného chlebíčka nevyjde špáradlo čisté.
  7. Nechajte vychladnúť vo forme, ktorú dajte na 20 minút na mriežku, potom vyklopte a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Chlebíček z jogurtu a ríbezlí na tanieriku s vedľa položenými čerstvými ríbezľami.
www.crumbblog.com

Sirup z červených ríbezlí

Prebytok ríbezlí môžete využiť napríklad aj na prípravu tohto luxusného sirupu, ktorý obsahuje množstvo vitamínu C a železa, čo je dobré pre zdravú krvotvorbu. Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • 2 kg červených ríbezlí
  • 600 g cukru

Postup

  1. Ríbezle opláchnite, osušte a odstráňte stonky.
  2. Pridajte do hrnca s cukrom s cca 0,6 litrami vody.
  3. Priveďte do varu.
  4. Ríbezle roztlačte šťuchadlom na zemiaky alebo veľkou vidličkou.
  5. Znížte teplotu na strednú a varte asi 10 minút.
  6. Zmes prelejte cez sitko vyložené tenkou tkaninou.
  7. Akonáhle ríbezle vychladne, vyžmýkajte utierku, aby ste vytiahli zvyšnú šťavu.
  8. Sirup prelejte do fľaše alebo pohára a skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Ríbezľový sirup v sklenených fľašiach.
www.eatsmarter.com

Vyskúšajte aj naše recepty z bazových kvetov . Nájdete u nás inšpiráciu na med, sirup aj džem.

Ríbezľový likér

Osviežujúci likér z červených ríbezlí je úplne luxusný! Ríbezle likéru dodáva šťavnatú, letnú chuť a skvele chutí samotný, len s ľadom.

Ingrediencie na 900 ml

  • 700 g červených ríbezlí
  • 750 ml vodky
  • 200 g cukru

Postup

  1. Odvážte 700 g červených ríbezlí, umyte ho a preložte do veľkého zaváracieho pohára.
  2. V pohári roztlačte červené ríbezle, aby pustil šťavu, a potom pridajte cukor.
  3. Zalejte vodkou a pretrepte.
  4. Nechajte na chladnom tmavom mieste po dobu 3 mesiacov, každých pár dní pretrepte.
  5. O 3 mesiace neskôr zmes prepasírujte do čistej nádoby a červené ríbezle vyhoďte.
  6. Pomocou lievika nalejte likér do sterilizovanej sklenenej fľaše.
  7. Uzavrite, označte a uložte na chladnom tmavom mieste.
Sklenená fľaša likéru z ríbezlí s vedľa položeným pohárom plným likéru.
www.eatsmarter.com

Drobenková buchta s červenými ríbezľami

Vynikajúci múčnik s posýpkou a červenými ríbezľami môžete servírovať akejkoľvek návšteve a môžete si byť istí, že si pochutí!

Ingrediencie

  • 1/2 šálky plus 2/3 šálky cukru
  • 3 šálky čerstvých červených ríbezlí, umytých a zbavených stopiek
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 150 g masla, nakrájaného na kocky a chladeného
  • 1 vajce

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 ° Celzia. V
  2. Vymažte 20 cm tortovú formu alebo formu 28×18 cm a dajte bokom.
  3. Vo veľkej mise jemne premiešajte 1/2 šálky cukru, ríbezle a kukuričný škrob.
  4. V samostatnej veľkej mise prešľahajte zvyšnú 2/3 šálky cukru, múku, prášok do pečiva a soľ, kým sa všetko rovnomerne nespojí.
  5. Pridajte kocky vychladnutého masla a vajcia a pomocou vidličky vmiešajte maslo a vajcia do múky.
  6. Po dokončení bude cesto drobivé s kúskami masla o veľkosti hrášku.
  7. 2/3 cesta vtlačte do pripravenej formy.
  8. Navrch dajte ríbezľovú zmes.
  9. Zvyšné cesto spojte do voľnej gule a potom ju rozdrobte na ríbezľovú zmes.
  10. Pečte 35-45 minút, kým povrch nezezlátne.
Kus ríbezľové buchty s posýpkou položené na tanieriku s čerstvými ríbezľami.
www.katieatthekitchendoor.com

Ríbezle sa výborne hodia na prípravu ďalších múčnikov z rôznych ciest. Je možné ním tiež naplniť palacinky. V zime sa hodí na prípravu čajov. Možností jeho využitia je jednoducho veľa.

Ak vám ani tieto recepty nestačili, pozrite sa na naše ďalšie recepty z ríbezlí .

A ako sa vám recepty podarili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.