Výborné recepty na bábovku z kefíru 5x inak. Vyskúšajte všetky varianty!

Kefír je nielen zdravý, ale dodáva múčnikom aj dokonalú vláčnosť.

Preto sme si pre vás tentoraz pripravili 5 receptov na kefírové bábovky, ktorým nejde odolať!

Potešte svoju rodinu aj priateľov perfektnou sladkou bodkou, na ktorú len tak nezabudnú.

Tak poďme na to!

Bábovka Red Velvet s polevou z mascarpone

Pokiaľ chcete blízkej osobe pripraviť niečo naozaj fantastické, ale nemáte veľa skúseností s pečením, je tento recept na červenú kefírovú bábovku s mascarpone polevou to pravé pre vás. Krásne vyzerá, je ľahká na prípravu a božsky chutí!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 2 šálky hladkej múky
  • ½ šálky krupice
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 šálka rastlinného oleja
  • 1 šálka kefíru
  • 4 stredne veľké vajcia, izbové teploty
  • 2 lyžice červeného potravinárskeho farbiva
  • 1 lyžička octu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 2 šálky mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • 1 a ½ lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice mascarpone

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Formu na bábovku dobre vymažte maslom.
  • Do strednej misy preosejte múku, krupicu, cukor, jedlú sódu, soľ a kakao.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mise prešľahajte olej, kefír a vajcia.
  • Postupne pridávajte suchú zmes.
  • Miešajte stierkou, kým sa všetko nespojí.
  • Vmiešajte potravinárske farbivo, ocot a vanilkový extrakt.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 50–55 minút, alebo pokiaľ nevyberiete špáradlo zapichnuté do stredu bábovky čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
  • Nechajte vychladnúť a pripravte si polevu.
  • Všetko okrem mascarpone dajte do malého hrnca a za stáleho miešania varte na stredne miernom ohni, kým sa zmes nezačne variť
  • Znížte teplotu na minimum a varte, kým zmes trochu nezhustne.
  • Je to glazúra, takže by nemala byť príliš hustá.
  • Zložte z ohňa a vmiešajte mascarpone.
  • Nechajte asi 10 minút vychladnúť.
  • Nenechávajte polevu chladnúť dlhšie, inak zhustne.
  • Nalejte polevu na bábovku a počkajte, až stuhne.
  • Potom bábovku ozdobte obľúbeným ovocím.
  • Užite si to!
Červená bábovka z kefíru s mascarpone polevou na tanieri.
www.giverecipe.com

K výbornému múčniku patrí aj kvalitná káva. Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších kávovarov Delonghi . Kto vyhral v našom porovnaní?

Kefírová bábovka s medom

Táto bábovka s kefírom a medom patrí medzi tie najjednoduchšie a najrýchlejšie múčniky, ktoré si môžete upiecť. Je dokonale vláčna s ľahkou chuťou medu. Kefír bábovke dodáva mäkkosť, krehkosť a zaujímavú chuť.

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1/4 šálky medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka plnotučného bieleho kefíru

Na polevu:

  • 2 šálky preosiateho práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice medu

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Vymažte maslom a vysypte múkou 23 cm formu na bábovku.
  • Šľahajte maslo a cukor po dobu 1 minúty.
  • Jedno po druhom zašľahajte vajcia.
  • Pridajte med a vanilku a premiešajte.
  • V samostatnej miske zmiešajte suché ingrediencie.
  • Začnite pridávať suché ingrediencie k mokrým ingredienciám striedavo s kefírom.
  • Miešajte, kým nie je cesto hladké a nezostanú v ňom žiadne hrudky múky.
  • Pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo zapichnuté doprostred bábovky čisté.
  • Nechajte 15 minút vychladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  • Všetky ingrediencie na polevu miešajte dohromady, kým nezmiznú všetky hrudky práškového cukru.
  • Nalejte na vychladnutú bábovku a podávajte!
Bábovka s kefírom a medom na tácke a ruka, ktorá na ňu nalieva polevu.
www.sweetfixbaker.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na buchty z kefíru na 7 spôsobov . Sladké pokušenie s mliečnym základom!

Bábovka z kefíru s kokosom a citrónovým tvarohom

Táto bábovka je ľahká a hutná zároveň. Je vláčna, jemne ochutená pomarančom, medom, vanilkou a kokosom. Trochu citrónového tvarohu jej navyše dodáva nezabudnuteľnú, lahodne krémovú a osviežujúcu chuť.

Čo budete potrebovať

  • 3 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 200 g cukru
  • 1 lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry zmiešaný s 1 lyžičkou medu a 1 lyžičkou vanilkového extraktu
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 230 g hladkej múky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 150 g kefíru
  • niekoľko lyžíc strúhaného kokosu
  • 3 lyžice citrónového tvarohu viď nižšie

Na citrónový tvaroh:

  • 1 citrón (bio)
  • 175 g cukru
  • 65 g masla
  • 2 vajcia

Postup

  • Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
  • Nastrúhajte kôru z vopred umytého a osušeného citróna a potom z neho vytlačte a prefiltrujte šťavu.
  • Kôru, šťavu, cukor, ľahko rozšľahané vajcia a nakrájané maslo dajte do žiaruvzdornej misy a dajte nad trochu väčší kastról s vriacou vodou.
  • Zmes za stáleho miešania zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a zmes nebude homogénna.
  • Pokračujte vo varení po dobu 20-25 minút, miešajte (nenechajte zmes variť), kým tvaroh nebude dostatočne hustý, aby pokryl zadnú stranu lyžice.
  • Zmes teraz preceďte cez jemné sito, aby ste sa zbavili kôry a nalejte do malého pohára.
  • Akonáhle tvaroh úplne vychladne, pohár uzavrite a dajte do chladničky.
  • Vajcia, žĺtok, cukor a zmes pomarančovej kôry s medom a vanilkou dajte do mixovacej nádoby a elektrickým šľahačom vyšľahajte do bledej a nadýchanej hmoty.
  • Znížte rýchlosť a pomaly prilievajte rastlinný olej.
  • Do misy preosejte múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva a premiešajte.
  • Suché ingrediencie pridajte do cesta a miešajte na najnižšiu rýchlosť.
  • Na záver vmiešajte kefír.
  • Formu na bábovku dobre vymažte tukom a vysypte múkou.
  • Nalejte 1/3 cesta do pripravenej formy.
  • Povrch posypte strúhaným kokosom podľa chuti.
  • Polovicu citrónového tvarohu naložte lyžičkou na kokos a vytvorte malé bodky vo vzdialenosti 2 alebo 3 cm od seba.
  • Zakryte ďalšou tretinou cesta a opäť posypte kokosom a ozdobte citrónovým tvarohom.
  • Prilejte zvyšné cesto a posypte kokosom.
  • Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 40-45 minút.
  • Bábovku vyberte z rúry a aj s formo ju dajte do mrazničky.
  • Nechajte bábovku v mrazničke 45-60 minút.
  • Potom ju vyberte, nechajte 1/2 hodiny odležať vo forme a nakoniec vyberte z formy.
  • Podávajte posypané práškovým cukrom.
Bábovka s kefírom, kokosom a citrónovým tvarohom na tanieri, posypaná práškovým cukrom.
www.dajana-bakerscorner.blogspot.com

Kefírová bábovka s čokoládou a gaštanovým pyré

Kombinácia čokolády, gaštanového pyré a rumu sa vyslovene hodí do sychravého počasia. Kyslastá chuť kefíru v pozadí aj celé kúsky čokolády, ktoré sem tam v bábovke zachrumkajú jej dodávajú jedinečnosť, ktorú si zamilujete!

Čo budete potrebovať

  • 3 vajcia veľkosti L
  • 270 g polohrubej múky
  • 140 g trstinového cukru
  • 10 g holandského kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 120 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 200 g kefíru
  • 2 lyžice tuzemského rumu
  • 120 g gaštanového pyré
  • 50 g nasekanej horkej čokolády
  • maslo a kakao na vymazanie a vysypanie formy

Postup

  • Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s maslom.
  • Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom do biela, potom po častiach zapracujte aj vlažnú čokoládu.
  • Nakoniec vmiešajte kefír a rum.
  • Sypké suroviny zvlášť premiešajte a zapracujte ich do tekutých.
  • Nakoniec opatrne vmiešajte gaštanové pyré a nasekanú čokoládu.
  • Formu na bábovku poriadne vymažte maslom a vysypte kakaom.
  • Lyžicu formu rovnomerne naplňte cestom, zarovnajte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °.
  • Po 10 minútach znížte teplotu na 175 ° a pečte, kým špáradlo zapichnuté do stredu bábovky nevyjde čisté.
  • Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť a vyklopte ju na tanier.
  • Dobrú chuť!
Bábovka s kefírom, čokoládou a gaštanovým pyré.
www.mozessavydavat.sk

Inšpirujte sa aj našimi najlepšími receptami na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Sú vynikajúce!

Bábovka s kefírom a pekanovými orechmi

Táto úžasná voňavá a vláčna kefírová bábovka poteší celú vašu rodinu aj priateľov. Drobenka z masla a pekanových orechov jej dodáva na dokonalosti!

Čo budete potrebovať

Na posýpku:

  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice zmäknutého masla

Na bábovku:

  • 3 šálky celozrnnej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilky
  • 3 vajcia
  • 1 a 1/2 šálky kefíru

Na polevu:

  • 1/4 šálky masla, rozpusteného
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilky
  • 2 lyžičky kefíru

Postup

  • Pripravte si posýpku.
  • Miešajte maslo a cukor, kým vám nevznikne krémová zmes.
  • Vmiešajte škoricu a nasekané pekanové orechy a miešajte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mixovacej mise zmiešajte kokosový olej a cukor.
  • Zašľahajte kefír.
  • Pridajte vanilku a vajcia a po každom pridaní zašľahajte.
  • Pridajte múku, jedlú sódu a prášok do pečiva.
  • Šľahajte, kým sa suché ingrediencie nespoja s vlhkými.
  • Nepremixujte.
  • Do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku rozotrite 1/2 cesta.
  • Posypte polovicou mrveničky.
  • Navrch rozotrieme zvyšok cesta a uhlaďte ho.
  • Vrch cesta potrite zvyšnou posýpkou.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Bábovku pečte v rúre 45 až 50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté.
  • Chlaďte na mriežke po dobu 10 minút.
  • Vyberte z formy.
  • Nechajte ďalej chladnúť na mriežke.
  • Pripravte si polevu.
  • Rozpustite maslo a pridajte práškový cukor.
  • Dobre premiešajte vidličkou alebo metličkou, aby ste z cukru odstránili hrudky a dosiahli hladkú konzistenciu.
  • Pridajte vanilku a kefír.
  • Dobre prešľahajte.
  • Konzistencia by mala byť hladká a tekutá.
  • Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte viac kefíru po 1 lyžičke.
  • Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
  • Polevu rozotrite po povrchu ešte teplej bábovky.
  • Nalejte malé množstvo aj na strany bábovky.
  • Podľa potreby ozdobte polovičkami pekanových orechov.
Bábovka z kefíru s orechovou posýpkou a polevou na tanieri.
www.joybileefarm.com

Prečítajte si tiež náš obsiahly článok o kefíre . Dozviete sa, kedy je dobré kefírové mlieko piť, aký má obsah vitamínov, ako ho využiť v kuchyni a dokonca aj podrobný návod, ako si ho doma vyrobiť.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.