Kefír je nielen zdravý, ale dodáva múčnikom aj dokonalú vláčnosť.
Preto sme si pre vás tentoraz pripravili 5 receptov na kefírové bábovky, ktorým nejde odolať!
Potešte svoju rodinu aj priateľov perfektnou sladkou bodkou, na ktorú len tak nezabudnú.
Tak poďme na to!
Bábovka Red Velvet s polevou z mascarpone
Pokiaľ chcete blízkej osobe pripraviť niečo naozaj fantastické, ale nemáte veľa skúseností s pečením, je tento recept na červenú kefírovú bábovku s mascarpone polevou to pravé pre vás. Krásne vyzerá, je ľahká na prípravu a božsky chutí!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky krupice
- 1 a ½ šálky cukru
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice kakaa
- 1 šálka rastlinného oleja
- 1 šálka kefíru
- 4 stredne veľké vajcia, izbové teploty
- 2 lyžice červeného potravinárskeho farbiva
- 1 lyžička octu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 2 šálky mlieka
- 4 lyžice cukru
- 1 a ½ lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice mascarpone
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Formu na bábovku dobre vymažte maslom.
- Do strednej misy preosejte múku, krupicu, cukor, jedlú sódu, soľ a kakao.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte olej, kefír a vajcia.
- Postupne pridávajte suchú zmes.
- Miešajte stierkou, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte potravinárske farbivo, ocot a vanilkový extrakt.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 50–55 minút, alebo pokiaľ nevyberiete špáradlo zapichnuté do stredu bábovky čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
- Nechajte vychladnúť a pripravte si polevu.
- Všetko okrem mascarpone dajte do malého hrnca a za stáleho miešania varte na stredne miernom ohni, kým sa zmes nezačne variť
- Znížte teplotu na minimum a varte, kým zmes trochu nezhustne.
- Je to glazúra, takže by nemala byť príliš hustá.
- Zložte z ohňa a vmiešajte mascarpone.
- Nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Nenechávajte polevu chladnúť dlhšie, inak zhustne.
- Nalejte polevu na bábovku a počkajte, až stuhne.
- Potom bábovku ozdobte obľúbeným ovocím.
- Užite si to!

K výbornému múčniku patrí aj kvalitná káva. Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších kávovarov Delonghi . Kto vyhral v našom porovnaní?
Kefírová bábovka s medom
Táto bábovka s kefírom a medom patrí medzi tie najjednoduchšie a najrýchlejšie múčniky, ktoré si môžete upiecť. Je dokonale vláčna s ľahkou chuťou medu. Kefír bábovke dodáva mäkkosť, krehkosť a zaujímavú chuť.
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1/4 šálky medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka plnotučného bieleho kefíru
Na polevu:
- 2 šálky preosiateho práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice medu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vymažte maslom a vysypte múkou 23 cm formu na bábovku.
- Šľahajte maslo a cukor po dobu 1 minúty.
- Jedno po druhom zašľahajte vajcia.
- Pridajte med a vanilku a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte suché ingrediencie.
- Začnite pridávať suché ingrediencie k mokrým ingredienciám striedavo s kefírom.
- Miešajte, kým nie je cesto hladké a nezostanú v ňom žiadne hrudky múky.
- Pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo zapichnuté doprostred bábovky čisté.
- Nechajte 15 minút vychladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Všetky ingrediencie na polevu miešajte dohromady, kým nezmiznú všetky hrudky práškového cukru.
- Nalejte na vychladnutú bábovku a podávajte!

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na buchty z kefíru na 7 spôsobov . Sladké pokušenie s mliečnym základom!
Objavte podobné tipy
Bábovka z kefíru s kokosom a citrónovým tvarohom
Táto bábovka je ľahká a hutná zároveň. Je vláčna, jemne ochutená pomarančom, medom, vanilkou a kokosom. Trochu citrónového tvarohu jej navyše dodáva nezabudnuteľnú, lahodne krémovú a osviežujúcu chuť.
Čo budete potrebovať
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 200 g cukru
- 1 lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry zmiešaný s 1 lyžičkou medu a 1 lyžičkou vanilkového extraktu
- 120 ml rastlinného oleja
- 230 g hladkej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 150 g kefíru
- niekoľko lyžíc strúhaného kokosu
- 3 lyžice citrónového tvarohu viď nižšie
Na citrónový tvaroh:
- 1 citrón (bio)
- 175 g cukru
- 65 g masla
- 2 vajcia
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- Nastrúhajte kôru z vopred umytého a osušeného citróna a potom z neho vytlačte a prefiltrujte šťavu.
- Kôru, šťavu, cukor, ľahko rozšľahané vajcia a nakrájané maslo dajte do žiaruvzdornej misy a dajte nad trochu väčší kastról s vriacou vodou.
- Zmes za stáleho miešania zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a zmes nebude homogénna.
- Pokračujte vo varení po dobu 20-25 minút, miešajte (nenechajte zmes variť), kým tvaroh nebude dostatočne hustý, aby pokryl zadnú stranu lyžice.
- Zmes teraz preceďte cez jemné sito, aby ste sa zbavili kôry a nalejte do malého pohára.
- Akonáhle tvaroh úplne vychladne, pohár uzavrite a dajte do chladničky.
- Vajcia, žĺtok, cukor a zmes pomarančovej kôry s medom a vanilkou dajte do mixovacej nádoby a elektrickým šľahačom vyšľahajte do bledej a nadýchanej hmoty.
- Znížte rýchlosť a pomaly prilievajte rastlinný olej.
- Do misy preosejte múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva a premiešajte.
- Suché ingrediencie pridajte do cesta a miešajte na najnižšiu rýchlosť.
- Na záver vmiešajte kefír.
- Formu na bábovku dobre vymažte tukom a vysypte múkou.
- Nalejte 1/3 cesta do pripravenej formy.
- Povrch posypte strúhaným kokosom podľa chuti.
- Polovicu citrónového tvarohu naložte lyžičkou na kokos a vytvorte malé bodky vo vzdialenosti 2 alebo 3 cm od seba.
- Zakryte ďalšou tretinou cesta a opäť posypte kokosom a ozdobte citrónovým tvarohom.
- Prilejte zvyšné cesto a posypte kokosom.
- Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 40-45 minút.
- Bábovku vyberte z rúry a aj s formo ju dajte do mrazničky.
- Nechajte bábovku v mrazničke 45-60 minút.
- Potom ju vyberte, nechajte 1/2 hodiny odležať vo forme a nakoniec vyberte z formy.
- Podávajte posypané práškovým cukrom.

Kefírová bábovka s čokoládou a gaštanovým pyré
Kombinácia čokolády, gaštanového pyré a rumu sa vyslovene hodí do sychravého počasia. Kyslastá chuť kefíru v pozadí aj celé kúsky čokolády, ktoré sem tam v bábovke zachrumkajú jej dodávajú jedinečnosť, ktorú si zamilujete!
Čo budete potrebovať
- 3 vajcia veľkosti L
- 270 g polohrubej múky
- 140 g trstinového cukru
- 10 g holandského kakaa
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 120 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 200 g kefíru
- 2 lyžice tuzemského rumu
- 120 g gaštanového pyré
- 50 g nasekanej horkej čokolády
- maslo a kakao na vymazanie a vysypanie formy
Postup
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s maslom.
- Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom do biela, potom po častiach zapracujte aj vlažnú čokoládu.
- Nakoniec vmiešajte kefír a rum.
- Sypké suroviny zvlášť premiešajte a zapracujte ich do tekutých.
- Nakoniec opatrne vmiešajte gaštanové pyré a nasekanú čokoládu.
- Formu na bábovku poriadne vymažte maslom a vysypte kakaom.
- Lyžicu formu rovnomerne naplňte cestom, zarovnajte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °.
- Po 10 minútach znížte teplotu na 175 ° a pečte, kým špáradlo zapichnuté do stredu bábovky nevyjde čisté.
- Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť a vyklopte ju na tanier.
- Dobrú chuť!

Inšpirujte sa aj našimi najlepšími receptami na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Sú vynikajúce!
Bábovka s kefírom a pekanovými orechmi
Táto úžasná voňavá a vláčna kefírová bábovka poteší celú vašu rodinu aj priateľov. Drobenka z masla a pekanových orechov jej dodáva na dokonalosti!
Čo budete potrebovať
Na posýpku:
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice zmäknutého masla
Na bábovku:
- 3 šálky celozrnnej múky
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky vanilky
- 3 vajcia
- 1 a 1/2 šálky kefíru
Na polevu:
- 1/4 šálky masla, rozpusteného
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 2 lyžičky kefíru
Postup
- Pripravte si posýpku.
- Miešajte maslo a cukor, kým vám nevznikne krémová zmes.
- Vmiešajte škoricu a nasekané pekanové orechy a miešajte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mixovacej mise zmiešajte kokosový olej a cukor.
- Zašľahajte kefír.
- Pridajte vanilku a vajcia a po každom pridaní zašľahajte.
- Pridajte múku, jedlú sódu a prášok do pečiva.
- Šľahajte, kým sa suché ingrediencie nespoja s vlhkými.
- Nepremixujte.
- Do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku rozotrite 1/2 cesta.
- Posypte polovicou mrveničky.
- Navrch rozotrieme zvyšok cesta a uhlaďte ho.
- Vrch cesta potrite zvyšnou posýpkou.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Bábovku pečte v rúre 45 až 50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Chlaďte na mriežke po dobu 10 minút.
- Vyberte z formy.
- Nechajte ďalej chladnúť na mriežke.
- Pripravte si polevu.
- Rozpustite maslo a pridajte práškový cukor.
- Dobre premiešajte vidličkou alebo metličkou, aby ste z cukru odstránili hrudky a dosiahli hladkú konzistenciu.
- Pridajte vanilku a kefír.
- Dobre prešľahajte.
- Konzistencia by mala byť hladká a tekutá.
- Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte viac kefíru po 1 lyžičke.
- Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
- Polevu rozotrite po povrchu ešte teplej bábovky.
- Nalejte malé množstvo aj na strany bábovky.
- Podľa potreby ozdobte polovičkami pekanových orechov.

Prečítajte si tiež náš obsiahly článok o kefíre . Dozviete sa, kedy je dobré kefírové mlieko piť, aký má obsah vitamínov, ako ho využiť v kuchyni a dokonca aj podrobný návod, ako si ho doma vyrobiť.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!