Máte chuť na niečo tradičné, čo si pamätáte z detstva, ale zároveň aj na niečo originálne?
Vyskúšajte naše recepty na bravčové v mrkve!
Klasické ingrediencie v kombinácii so zmesou korenia, ďalšími druhmi zeleniny a osobitými prílohami zmenia tento pokrm na pravý gastronomický zážitok.
Ktoré variante dáte prednosť, už necháme na vás!
Bravčové mäso s dusenou mrkvou a paradajkami
Bravčové dusené v mrkve nemusí nutne pripomínať diétny pokrm. Oživte ho pridaním bieleho vína, paradajok a rozmanitého korenia! Uvidíte, že jedlo dostane razom úplne iný rozmer.
Ingrediencie
- 800 g bravčového mäsa (ideálne pliecko či kotleta)
- 4 – 5 mrkví
- 1 – 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml bieleho vína
- 5 PL olivového oleja
- bobkový list
- soľ, korenie
- koriander na ozdobu
- Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky.
- Z bieleho vína, najemno nakrájaného cesnaku, bobkového listu a soli vytvorte marinádu a mäso do nej naložte aspoň na dobu jednej hodiny.
- Po uplynutí požadovaného času na panvici s olivovým olejom orestujte mrkvu a cibuľu, oboje nakrájané na kolieska.
- Po 10 minútach pridajte olúpané a nadrobno nakrájané paradajky.
- Všetko varte na miernom ohni ďalších 10 minút.
- Následne pridajte na panvicu aj bravčové mäso s marinádou.
- Všetko dôkladne premiešajte, panvicu priklopte pokrievkou a duste po dobu 30 minút.
- Pred podávaním posypte nakrájaným koriandrom.
Ako prílohu k tomuto pokrmu môžete zvoliť nielen tradičnú ryžu, ale aj zemiaky či hranolky.

TIP: Skvelým pomocníkom pri príprave bravčového v mrkve je kvalitná panvica. Neviete, ktorú vybrať? Pozrite sa na recenzie vybraných hlbokých panvíc .
Bravčové kocky v mrkve a smotanovej omáčke
Máte radi omáčky? Tak určite vyskúšajte netradičnú kombináciu mrkvy a lahodnej smotanovej omáčky, ozvláštnenej jemnou vôňou klinčekov a čerstvých húb. Uvidíte, že tento recept na bravčové v mrkve a smotane si hneď zamilujete.
Ingrediencie
- 700 g bravčovej pečienky
- 3 – 4 mrkvy
- 500 ml smotany na šľahanie
- 200 g čerstvých húb (môžu byť aj šampiňóny)
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- približne pol šálky múky na zahustenie
- klinček
- soľ, korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- V hrnci s olejom orestujte najemno nakrájaný cesnak a huby.
- Pridajte na kúsky nakrájané mäso a všetko spoločne restujte ešte niekoľko minút.
- Potom pridajte kurací vývar, nakrájanú mrkvu, soľ, korenie a cibuľu vcelku, do ktorej ste zapichali niekoľko kusov klinčekov.
- Dôkladne premiešajte a pomaly priveďte do varu.
- Hrniec zakryte pokrievkou a za občasného miešania varte po dobu 30 minút.
- Odstráňte z hrnca cibuľu s klinčekmi.
- Prilejte smotanu a podľa potreby zahustite múkou.
- Varte za stáleho miešania ďalších 5 minút.
- Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.
Vzhľadom k charakteru pokrmu odporúčame servírovať s žemľovou či karlovarskou knedľou.

Objavte podobné tipy
Bravčové plátky na mrkve pečené v rúre
V prípade, že chcete pri varení stráviť pri platni čo najmenej času, môžete bravčové v mrkve ľahko pripraviť aj v rúre. Bravčové plátky doplnené baby karotkami a ozdobené vetvičkami rozmarínu môžete podávať aj ako chutnú večeru v prípade, že máte hostí.
Ingrediencie
- 700 g mäsa (bravčová pečienka)
- 4 mrkvy, prípadne 12 baby karotek (v tomto prípade ich nebudete musieť krájať)
- 1 cibuľa
- olivový olej
- sušený cesnak
- sušený rozmarín
- soľ, korenie
- niekoľko vetvička rozmarínu na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Bravčovú pečienku potrite olivovým olejom a okoreňte sušeným rozmarínom, korením a soľou.
- Umiestnite mäso do stredu olejom vymasteného pekáča.
- Okolo pečienka rozmiestnite na väčšie kusy nakrájanú cibuľu a mrkvu, okorenené sušeným cesnakom, rozmarínom, soľou a pokvapkané trochou olivového oleja.
- Pekáč s mäsom a zeleninou vložte do rúry a pečte približne hodinu až hodinu a pol, kým zelenina nebude mäkká.
- Vyberte pekáč z rúry, zakryte fóliou a nechajte 10 minút odstáť.
Plátky bravčového mäsa ozdobené vetvičkami rozmarínu podávame v ideálnom prípade so šťouchanými zemiakmi.

Nevšedné bravčové v mrkve s ryžou
Väčšina ľudí volí ako prílohu k bravčovému mäsu v mrkve ryžu, ktorá sa svojou povahou k tomuto pokrmu veľmi hodí. Aj tento tradičný recept sa dá ale ozvláštniť a doviesť k dokonalosti pridaním niekoľkých netypických ingrediencií, ako je petržlen, med či horčica, a samozrejme aj vhodne zvoleným druhom ryže.
Ingrediencie
- 500 g bravčového mäsa
- 3 mrkvy
- 3 petržlenu
- 40 g masla
- 2 PL medu
- 1 PL horčica
- niekoľko listov rukoly či šalátu na ozdobu
Postup
- Na väčšie hranolky nakrájanú mrkvu a petržlen vložte v miske s trochou vody na 5 minút do mikrovlnnej rúry.
- Na plátky nakrájané bravčové mäso zľahka z každej strany restujte na panvici s polovicou rozpusteného masla, kým nebude mäkké.
- Mäso z panvice odstráňte, vložte na tanier a priklopte, aby nevychladlo.
- Rozpustite na panvici druhú polovicu masla, pridajte med, horčicu a všetko dobre premiešajte.
- Pridajte kúsky mrkvy a petržlenu, zakryte pokrievkou a duste po dobu 2 až 3 minút.
K tomuto pokrmu odporúčame podávať najmä jazmínovú ryžu či ryžu basmati, ktoré sa k nemu svojou špecifickou chuťou najviac hodia. Chybu ale neurobíte ani v prípade bylinkovej ryže, ochutenej napríklad zelenou cibuľkou, bazalkou a troškou citrónovej šťavy.

Bravčové mäso s mrkvou si môžete pripraviť aj v pare a pochutnať si tak na viacerých vitamínoch a mineráloch. K tomu môžu poslúžiť elektrické parné hrnce uvedené v našej recenzii . Ak vás táto téma zaujíma, pozrite sa!
TIP: Mimochodom ryžu nemusíte vždy konzumovať iba ako prílohu. Veľmi zaujímavo chutí aj ryža pripravená na sladko, či už ako múčnik alebo hlavný chod . Načerpajte inšpiráciu z našich receptov!
Všetky štyri recepty sú dôkazom, že bravčové v mrkve možno veľmi ľahko pripraviť zaujímavým a nevšedným spôsobom. Stačí len trocha fantázie a niekoľko málo ďalších ingrediencií, ktoré spoločne vykúzlia nezabudnuteľnú chuť.