Najlepšie recepty na bravčové s mrkvou, na ktorých si pochutí celá rodina

Máte chuť na niečo tradičné, čo si pamätáte z detstva, ale zároveň aj na niečo originálne?

Vyskúšajte naše recepty na bravčové v mrkve!

Klasické ingrediencie v kombinácii so zmesou korenia, ďalšími druhmi zeleniny a osobitými prílohami zmenia tento pokrm na pravý gastronomický zážitok.

Ktoré variante dáte prednosť, už necháme na vás!

Bravčové mäso s dusenou mrkvou a paradajkami

Bravčové dusené v mrkve nemusí nutne pripomínať diétny pokrm. Oživte ho pridaním bieleho vína, paradajok a rozmanitého korenia! Uvidíte, že jedlo dostane razom úplne iný rozmer.

Ingrediencie

  • 800 g bravčového mäsa (ideálne pliecko či kotleta)
  • 4 – 5 mrkví
  • 1 – 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml bieleho vína
  • 5 PL olivového oleja
  • bobkový list
  • soľ, korenie
  • koriander na ozdobu
  • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky.
  • Z bieleho vína, najemno nakrájaného cesnaku, bobkového listu a soli vytvorte marinádu a mäso do nej naložte aspoň na dobu jednej hodiny.
  • Po uplynutí požadovaného času na panvici s olivovým olejom orestujte mrkvu a cibuľu, oboje nakrájané na kolieska.
  • Po 10 minútach pridajte olúpané a nadrobno nakrájané paradajky.
  • Všetko varte na miernom ohni ďalších 10 minút.
  • Následne pridajte na panvicu aj bravčové mäso s marinádou.
  • Všetko dôkladne premiešajte, panvicu priklopte pokrievkou a duste po dobu 30 minút.
  • Pred podávaním posypte nakrájaným koriandrom.

Ako prílohu k tomuto pokrmu môžete zvoliť nielen tradičnú ryžu, ale aj zemiaky či hranolky.

Bravčové mäso s dusenou mrkvou a paradajkami na panvici
Zdroj: foodfromportugal.com

TIP: Skvelým pomocníkom pri príprave bravčového v mrkve je kvalitná panvica. Neviete, ktorú vybrať? Pozrite sa na recenzie vybraných hlbokých panvíc .

Bravčové kocky v mrkve a smotanovej omáčke

Máte radi omáčky? Tak určite vyskúšajte netradičnú kombináciu mrkvy a lahodnej smotanovej omáčky, ozvláštnenej jemnou vôňou klinčekov a čerstvých húb. Uvidíte, že tento recept na bravčové v mrkve a smotane si hneď zamilujete.

Ingrediencie

  • 700 g bravčovej pečienky
  • 3 – 4 mrkvy
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 g čerstvých húb (môžu byť aj šampiňóny)
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • približne pol šálky múky na zahustenie
  • klinček
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. V hrnci s olejom orestujte najemno nakrájaný cesnak a huby.
  2. Pridajte na kúsky nakrájané mäso a všetko spoločne restujte ešte niekoľko minút.
  3. Potom pridajte kurací vývar, nakrájanú mrkvu, soľ, korenie a cibuľu vcelku, do ktorej ste zapichali niekoľko kusov klinčekov.
  4. Dôkladne premiešajte a pomaly priveďte do varu.
  5. Hrniec zakryte pokrievkou a za občasného miešania varte po dobu 30 minút.
  6. Odstráňte z hrnca cibuľu s klinčekmi.
  7. Prilejte smotanu a podľa potreby zahustite múkou.
  8. Varte za stáleho miešania ďalších 5 minút.
  9. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.

Vzhľadom k charakteru pokrmu odporúčame servírovať s žemľovou či karlovarskou knedľou.

Bravčové kocky v mrkve a smotanovej omáčke
Zdroj: bettycrocker.com

Bravčové plátky na mrkve pečené v rúre

V prípade, že chcete pri varení stráviť pri platni čo najmenej času, môžete bravčové v mrkve ľahko pripraviť aj v rúre. Bravčové plátky doplnené baby karotkami a ozdobené vetvičkami rozmarínu môžete podávať aj ako chutnú večeru v prípade, že máte hostí.

Ingrediencie

  • 700 g mäsa (bravčová pečienka)
  • 4 mrkvy, prípadne 12 baby karotek (v tomto prípade ich nebudete musieť krájať)
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • sušený cesnak
  • sušený rozmarín
  • soľ, korenie
  • niekoľko vetvička rozmarínu na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Bravčovú pečienku potrite olivovým olejom a okoreňte sušeným rozmarínom, korením a soľou.
  3. Umiestnite mäso do stredu olejom vymasteného pekáča.
  4. Okolo pečienka rozmiestnite na väčšie kusy nakrájanú cibuľu a mrkvu, okorenené sušeným cesnakom, rozmarínom, soľou a pokvapkané trochou olivového oleja.
  5. Pekáč s mäsom a zeleninou vložte do rúry a pečte približne hodinu až hodinu a pol, kým zelenina nebude mäkká.
  6. Vyberte pekáč z rúry, zakryte fóliou a nechajte 10 minút odstáť.

Plátky bravčového mäsa ozdobené vetvičkami rozmarínu podávame v ideálnom prípade so šťouchanými zemiakmi.

Bravčové plátky na mrkve s rozmarínom
Zdroj: bettycrocker.com

Nevšedné bravčové v mrkve s ryžou

Väčšina ľudí volí ako prílohu k bravčovému mäsu v mrkve ryžu, ktorá sa svojou povahou k tomuto pokrmu veľmi hodí. Aj tento tradičný recept sa dá ale ozvláštniť a doviesť k dokonalosti pridaním niekoľkých netypických ingrediencií, ako je petržlen, med či horčica, a samozrejme aj vhodne zvoleným druhom ryže.

Ingrediencie

  • 500 g bravčového mäsa
  • 3 mrkvy
  • 3 petržlenu
  • 40 g masla
  • 2 PL medu
  • 1 PL horčica
  • niekoľko listov rukoly či šalátu na ozdobu

Postup

  1. Na väčšie hranolky nakrájanú mrkvu a petržlen vložte v miske s trochou vody na 5 minút do mikrovlnnej rúry.
  2. Na plátky nakrájané bravčové mäso zľahka z každej strany restujte na panvici s polovicou rozpusteného masla, kým nebude mäkké.
  3. Mäso z panvice odstráňte, vložte na tanier a priklopte, aby nevychladlo.
  4. Rozpustite na panvici druhú polovicu masla, pridajte med, horčicu a všetko dobre premiešajte.
  5. Pridajte kúsky mrkvy a petržlenu, zakryte pokrievkou a duste po dobu 2 až 3 minút.

K tomuto pokrmu odporúčame podávať najmä jazmínovú ryžu či ryžu basmati, ktoré sa k nemu svojou špecifickou chuťou najviac hodia. Chybu ale neurobíte ani v prípade bylinkovej ryže, ochutenej napríklad zelenou cibuľkou, bazalkou a troškou citrónovej šťavy.

Bravčové na mrkve a petržlene
Zdroj: taste.com.au

Bravčové mäso s mrkvou si môžete pripraviť aj v pare a pochutnať si tak na viacerých vitamínoch a mineráloch. K tomu môžu poslúžiť elektrické parné hrnce uvedené v našej recenzii . Ak vás táto téma zaujíma, pozrite sa!

TIP: Mimochodom ryžu nemusíte vždy konzumovať iba ako prílohu. Veľmi zaujímavo chutí aj ryža pripravená na sladko, či už ako múčnik alebo hlavný chod . Načerpajte inšpiráciu z našich receptov!

Všetky štyri recepty sú dôkazom, že bravčové v mrkve možno veľmi ľahko pripraviť zaujímavým a nevšedným spôsobom. Stačí len trocha fantázie a niekoľko málo ďalších ingrediencií, ktoré spoločne vykúzlia nezabudnuteľnú chuť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.