Med je u väčšiny ľudí veľmi uprednostňovaný pred inými sladidlami. A tiež sa nie je čomu diviť, vďaka svojmu zloženiu je totiž veľmi zdravý.
Pomáha znižovať vysoký tlak, povzbudzuje činnosť čriev strong> a výpočet pozitívnych účinkov ani zďaleka nekončí.
Med je naozajstným zázrakom strong> a nachádza v každej domácnosti veľa využitie. V kombinácii s mäsom však tvoria vynikajúcu chuť strong>.
Vyskúšajte si tieto 4 recepty na chutné medové mäso, túto kombináciu si iste zamilujete.
Grilované kuracie mäso na mede
ingrediencie:
- 4 kuracie štvrťky
- pol lyžičky soli
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice ostrého kečupu
- citrónová šťava
postup:
- Olej zmiešame s citrónovou šťavou, medom a kečupom.
- Potrieme očistené a osolené kuracie štvrtky.
- Necháme 2 hodiny odležať, potom grilujeme do mäkka.
- Počas grilovania obraciame a potierame zvyšnou medovou zmesou.
Vhodnou prílohou je chlieb, či iné pečivo a zelenina. Namiesto kuracích štvrtok môžete zvoliť samozrejme aj krídla alebo stehienka.
Objavte podobné tipy
Medové bravčové vrecká na pive
Tento recept na bravčové mäso na mede strong> je výborná voľba nielen k nedeľnému obedu.
ingrediencie:
- 4 silnejší bravčové kotlety
- 1 pohár červeného sterilizovaného kapusty
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 1 lyžica medu
- 1/4 čierneho piva
- rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
postup:
- Do osolených a okorenenej kotliet prerežeme otvor.
- Sterilizované kapusta necháme odkvapkať, potom do neho vmiešame med, nastrúhané jablko, primerane osolíme, pridáme rascu a okoreníme. Môžeme pridať aj štipku čili.
- Kapustou naplníme vrecká kotliet a otvory zopneme špáradlom, ihlou alebo zošijeme.
- Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a prudko ich opečieme po oboch stranách.
- Potom podlejeme pivom, prikryjeme pokrievkou a pečieme v horúcej rúre.
- Počas pečenia priebežne prelievame vypečenou šťavou a podlievame pivom.
- Zhruba po 50 minútach odkryjeme a dopečieme do červena
Skvelou prílohou sú zemiaky upravené na vami zvolený spôsob.
Kurča v medovej horčicu
ingrediencie:
- 1 kurča
- 1/4 hrnčeka ostrejšie horčice
- 3 lyžice medu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 2 lyžičky teplej vody
- strúhanka
- olej
- soľ
postup:
- Horčicu zmiešame s medom, citrónovou šťavou a vodou.
- Kurča umyjeme a rozdelíme na 8 kúskov, ktoré namočíme na pol hodiny do marinády a potom ich obalíme v strúhanke.
- Na panvici je osmažíme dozlatista, potom je premiestnime do pekáča a v rúre upečieme do mäkka.
Pre tento typ receptu môžete použiť rozporciované celé kurča, a alebo len jednotlivé časti. Záleží na vašej chuti a na tom, čo máte najradšej.
Morčacie mäso na mede s rozmarínom
ingrediencie:
- 500 g morčacích pŕs
- plátkový syr
- hroznové víno
- čerstvý rozmarín
- olivový olej
- 4 plátky šunky
- 4 lyžice medu
- 2 lyžice cukru
- soľ
- korenie
postup:
- Naklepeme si morčacie prsia, osolíme a okoreníme.
- Na prsia dávame šunku, syr, na plátky nakrájané hrozno a vetvičku rozmarínu.
- Prsia stočíme do rolky a spojíme špáradlom.
- Opečieme sprudka na panvici.
- Potom dáme do pekáča, podlejeme troškou vody alebo vývaru a pokvapkáme olejom. Pečieme asi 20 minút.
- Na panvicu si zlejeme výpek z hotových roliek, pridáme med, cukor a nakrájané hrozno na plátky. Varíme tak dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja v hotovú omáčku.
- Omáčkou z panvice potom polievame hotové kuracie rolky.
Či už ide o mäso kuracie, bravčové či morčacie, med z neho vytvára naozaj nezabudnuteľný chuťový zážitok.
A ako na samotnú medovú marinádu strong>? Marináda na mäso by nemala byť chuťovo len sladká, ale mala by mať trošku ostrejšiu chuť. Preto do medu pridávame koreniny a môžeme dať aj horčicu strong>. Kečup strong>, či už jemný alebo ostrý sa tiež hodí. Aby nebola marináda toľko hustá, pridávame olej alebo trochu vína či piva strong>. Všetko premiešame a dochutíme.
A čím zajesť takú chuťovú bombu? Vyskúšajte niektorý z jahodových dezertov ako sladkú bodku na záver.