Výborné recepty na Empanadu alebo plnené taštičky z Latinskej Ameriky. Ochutnajte túto dobrotu!

Toto sú tie najlepšie recepty na empanadas, ktoré kedy ochutnáte!

Jedným uhryznutím sa prenesiete do farebného Španielska alebo Buenos Aires.

Ochutnajte ako slané varianty, tak jednu sladkú.

Empanada s kuracím mäsom

Recept na kuraciu empanadu je lahodný, maslový a chuťovo vyvážený malý vankúšik s karamelizovanou cibuľkou.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 330 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • štipka kryštálového cukru
  • 90 ml rozpusteného masla
  • 60 ml studenej vody

Na náplň

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 stredné cibule nakrájané na kocky alebo tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku nasekané
  • 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože uvarená a nakrájaná
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • ¼ lyžičky mletého červeného chilli
  • 120 ml horúcej vody

Na potretie

  • 1 vajce rozšľahané

Postup

  • Na prípravu cesta si v mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Pomaly pridávajte rozpustené maslo a následne toľko vody, aby vzniklo mäkké a hladké cesto.
  • Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte do plastovej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
  • Na prípravu náplne empanada si nalejte olej do veľkej panvice na stredne nízku teplotu.
  • Pridajte cibuľu a varte za občasného miešania, kým nezezlátne a neskaramelizuje, 15–20 minút.
  • Pridajte cesnak a varte, kým nebude voňavý, 30 sekúnd až 1 minútu.
  • Vmiešame nakrájané kuracie mäso a ochutíme paprikou, rascou, soľou, čiernym korením a mletým čili.
  • Pridajte vodu, priveďte do varu a varte odkryté, kým sa väčšina vody neodparí, 20–30 minút.
  • Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo ich zľahka vymažte tukom.
  • Na ľahko pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte na tenký plát. Na vykrajovanie použite kruhové vykrajovače.
  • Do stredu každého kruhu dajte asi 2 lyžice vychladnutej kuracej zmesi.
  • Okraje zľahka potrieme trochou rozšľahaného vajca, cesto preložíme cez náplň a okraje k sebe pritlačíme, aby sa uzavreli.
  • Úplne utesnite pomocou hrotov vidličky. Opakujte so zvyšnými empanadami.
  • Umiestnite empanády od seba na pripravené plechy. Pretrieme ich rozšľahaným vajcom a pečieme dozlatista 20-25 minút.

Na prípravu dobrých empanadas musíte mať kvalitné nástroje! Pozrite sa na tieto skvelé nerezové panvičky , ktoré vám vaše varenie 100% uľahčia.

Krehké cestíčko plnené lahodnou a krémovou kuracou náplňou.
Zdroj: themodernproper.com

Empanada s mletým hovädzím mäsom

Skvelý recept na skvelé španielske taštičky plnené jemným hovädzím mäsom. Skúste túto dobrotu aj u vás doma!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 350 g hladkej múky
  • 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky papriky
  • 40 g masla (nakrájaného na kocky)
  • 40 g rastlinného tuku (nakrájaného na kocky)

Na náplň

  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 malá cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a rozdrvený
  • 225 g chudé mleté hovädzie mäso
  • ½ červenej papriky (nakrájané)
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička chilli prášok
  • 150 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • rozšľahané vajcia

Postup

  • Na cesto do múky pridáme prášok do pečiva a papriku a tuk, miesime, kým nebude pripomínať strúhanku.
  • Vmiešajte dostatočné množstvo vody, aby vzniklo cesto a hneťte do hladka. Zabaľte do potravinárskej fólie a vychlaďte.
  • Vo veľkej panvici ohrejte olej a speňte cibuľu a cesnak. Pridajte hovädzie mäso a opražte.
  • Pridajte červenú papriku, smažte 3 minúty, potom prisypte koriander a chilli.
  • Zalejte vývarom a sójovou omáčkou a varte 15 minút, kým sa vývar nevyparí. Nechajte vychladnúť.
  • Vyvaľkajte cesto a vykrájajte šesť 15 cm koliesok.
  • Lyžicou naneste náplň na polovicu každého kolieska, okraje potrite vajcom a priklopte, aby sa uzavrelo.
  • Vrchy potrieme vajíčkom.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte empanády 15-20 minút dozlatista.
Najjemnejšie cesto na španielsku pochutinu plnené lahodným hovädzím mletým mäsom.
Zdroj: staysnatched.com

Jablčné taštičky s karamelom

Vedeli ste, že empanada môže byť aj sladká? Vyskúšajte jej lahodnú jablčnú verziu v tomto hrnčekovom recepte. Budete potrebovať iba jeden 250 ml hrnček!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 2 ¾ šálok hladkej múky
  • ½ lyžičky kryštálového cukru
  • štipka soli
  • ¾ šálky masla (chladeného a nakrájaného na kocky)
  • ½ šálky studenej vody

Na náplň

  • 4 jablká (nakrájané na kocky)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ⅓ šálky karamelu (kondenzovaného mlieka)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • štipka soli

Na polevu

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica vody
  • Škoricový cukor
  • Karamelová omáčka na pokvapkanie

Postup

  • Na výrobu cesta si vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
  • Vmiešajte nakrájané maslo a uhneťte cesto, ktoré má drobivú textúru.
  • Vmiešajte toľko vody, aby sa kúsky spojili a vytvorili hladké cesto. Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte ho do igelitu a pri príprave náplne dajte do chladničky.
  • Na výrobu náplne si nakrájané jablká zmiešame s citrónovou šťavou.
  • V hrnci na strednú teplotu zmiešajte na kocky nakrájané jablká a karamel.
  • Akonáhle zmes začne bublať, znížte teplotu na miernu a za častého miešania varte, kým jablká nezačnú mäknúť, 15–20 minút.
  • Vmiešajte vanilkový extrakt, škoricu, klinčeky a soľ. Odstráňte z platne a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Akonáhle náplň vychladne na izbovú teplotu, vyberte z cesto z chladničky.
  • Na ľahko pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrajujte kolieska.
  • Umiestnite 1-1 ½ polievkovej lyžice jablčnej náplne do stredu jedného z kruhov.
  • Cesto prehneme cez náplň a okraje pritlačíme k sebe, aby sa uzavreli. Úplne utesnite pomocou hrotov vidličky.
  • Opakujte so zvyšnými empanadami.
  • Umiestnite empanády na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Dajte na 20 minút do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu. Vršky chladených empanád potrite vajíčkom. Posypeme škoricovým cukrom.
  • Pečte ich v predhriatej rúre, kým nie sú empanády zlatohnedé, 20–25 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.

Empanada je skvelým doplnkom ako predjedlo alebo aj zákusok, pokiaľ zvolíte túto sladkú variantu. Čo ale servírovať ako hlavný chod? Pripravte si ďalšiu španielsku špecialitu v podobe paelly !

Sladké empanady plnené mäkkým jablkom a karamelom.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Kubánske empanady s bravčovým mäsom a picadillo náplňou

Tieto bravčové empanadas na kubánsky spôsob sú plnené chutnou zmesou zeleniny, ktorá sa používa v Latinskej Amerike. Sú skvelé na raňajky, brunch alebo ako obedňajší olovrant.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 mrkva (nadrobno nakrájaná)
  • 1 zelerové rebro (nakrájané na jemné kocky)
  • 2-3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • ¼ lyžičky rasce
  • ¼ lyžičky sušeného oregana
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 30 ml bieleho vína
  • 250 g paradajkovej omáčky
  • 2 lyžice hovädzieho vývaru
  • 60 g vykôstkovaných olív (rozpolených alebo nakrájaných)
  • 10 koliesok Empanada
  • 1 vajce rozšľahané

Postup

  • Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Varte asi 5 minút, kým cibuľa nezezlátne, za častého miešania.
  • Pridajte cesnak a za častého miešania varte 1 minútu.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú, pridajte na panvicu mleté bravčové mäso, soľ, korenie, rascu a oregano.
  • Premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili a varte 6 minút, za občasného miešania.
  • Pridajte víno a varte asi 1-2 minúty, kým sa väčšina tekutiny neodparí, často miešajte.
  • Znížte teplotu na strednú. Pridajte paradajkovú omáčku, hovädzie vývar a olivy, premiešajte, aby sa spojili.
  • Znížte teplotu na stredne nízku, prikryte a varte picadillo približne 15-20 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Občas premiešajte. Udržujte na miernu teplotu.
  • Pokiaľ je picadillo po uplynutí doby varenia stále príliš šťavnaté, odkryte panvicu a nechajte niekoľko minút variť.
  • Zložte panvicu z platne a nechajte ju vychladnúť.
  • Vyložte niekoľko plechov papierom na pečenie, na ktoré umiestnite empanády.
  • Pripravte si malú misku s rozšľahaným vajcom.
  • Doprostred empanady pridajte 2 vrchovaté polievkové lyžice picadillo.
  • Okraje cesta navlhčite vajíčkom a koliesko preložíme napoly, okraje k sebe jemne pritlačíme.
  • Pomocou vidličky pritlačte okraje k sebe a zaistite utesnenie.
  • Vložte empanádu na vyložený plech a opakujte so zvyškom ingrediencií.
  • Zahrejte olej na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte 1-2 empanády, v závislosti od veľkosti panvy. Vymažte ich 1-2 minúty dozlatista z oboch strán.
Vypečené kubánske taštičky s bravčovým mäsom.
Zdroj: walkingontravels.com

Čo sú empanady a kde sa tu vzali?

Pôvod empanády nie je úplne jasný, ale najpravdepodobnejší sa zdá, že sa prvýkrát objavili v Argentíne v kuchyniach prisťahovalcov zo severného Španielska.

Akonáhle bola empanada v Južnej Amerike, piekli sa alebo vyprážali naplnené čímkoľvek, čo bolo v tom čase v regióne dostupné.

V Buenos Aires sa empanadas obvykle plnia mletým alebo mletým hovädzím mäsom, šunkou a syrom, kuracím mäsom alebo mangoldom, často pripravovaným s omáčkou podobnou bešamelu zvanou salsa blanca.

Tam tiež pravdepodobne uvidíte väčšiu rozmanitosť tvarov, pretože empanády sú tvorené tak, aby svojim tvarom dali milovníkom empanád najavo, aký druh náplne majú vo vnútri. Je to akýsi kulinársky kód.

Akonáhle opustíte hlavné mesto, konkurencia empanady začne byť neľútostná. Každá provincia tvrdí, že má vynikajúcu náplň a najbohatšie, najjemnejšie cesto.

Provincia Tucumán sa tak pýši svojimi empanadami, že sa tu každoročne organizuje národný festival Empanada, kde je tradičnou náplňou mondongo, teda držky alebo kravský žalúdok.

Provincia Entre Rios na sever od Buenos Aires má empanadu, ktorá je plnená ryžou namočenou v mlieku.

Hore na ďalekom severe Argentíny, v Jujuy, nájdete empanády plnené kozím alebo lamým mäsom.

V bujnej centrálnej provincii Cordoba ich robia sladko-slané, často obsahujú cukor, hovädzie mäso, hrozienka, zemiaky a olivy.

Argentínčania sú na svoje empanády nesmierne hrdí, a preto budú chcieť, aby ste zažili tú najlepšiu možnú empanádu – nechajte, aby vás sami naviedli k tej najlepšej.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.