Zemiaková kaša je obľúbenou prílohou. Podáva sa k vyprážaným alebo pečeným mäsám, k duseným mäsám s prírodnou šťavou aj k pokrmom z rýb.
Nechýba ani u zeleninových smaženek alebo nákypov alebo u syrových a vaječných pokrmov.
Okrem toho sa zemiaková kaša môže tiež zapekať ako nákyp s mäsom, zeleninou, vajcami a syrom a vytvoriť tak samostatné jedlo.
5 skvelých zemiakových príloh sme pre vás pripravili v tomto článku. Nechajte si chutiť.
Klasická zemiaková kaša
zemiaková kaša je základní přílohou v našem jídelníčku a české kuchyni, hodí se především k dušeným masům, ale i k zapékaným pokrmům ze zeleniny.
INGREDIENCIE
- 500 g stredne veľkých zemiakov, varný typ C
- 40 g masla
- 100 ml mlieka
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
POSTUP
- Zemiaky uvaríme a poriadne ich zbavíme vody.
- Ešte teplé zemiaky roztlačíme v hrnci.
- Osolíme ich, okoreníme a ochutíme strúhaným muškátom.
- Po kúskoch zapracujeme maslo a metlou vyšľaháme dohladka.
- Prilejeme ohriate mlieko a poriadne opäť vyšľaháme do hladka.
foodnetwork.com
Objavte podobné tipy
Placky z zemiakovej kaše
INGREDIENCIE
- 500 g zvyšné zemiakovej kaše
- 1 vajce
- 1 hrnček hrubej múky
- lyžice majoránky
- soľ (nie je potreba, pokiaľ už bola zemiaková kaša solené)
- štipku korenia
- 2 jarku pretlačeného cesnaku
POSTUP
- Všetky suroviny zmiešame dohromady v cesto.
- Vytvárame malé placky, ktoré ešte obalíme znovu v múke, aby sa nelepili.
- Smažíme na oleji do zlatista.

Zemiaková kaša zapečená so syrom
INGREDIENCIE
- 200 g syra gouda
- 100 g syra niva
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
- nastrúhaný muškátový oriešok – podľa chuti
- 1 štipka bieleho korenia – podľa chuti
- <600 - 800 g zemiakovej kaše
- 1 hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Do horúcej zemiakovej kaše vmiešame nastrúhané syry, dochutíme bielym korením a muškátovým orieškom.
- Kašu dáme do zapekacej misky, posypeme petržlenovou vňaťou.
- A pečieme v rúre predhriatej na 190 ° C asi 20 – 30 minút.
- Zapečenou kaši můžeme podávat s dušeným rybím filé.
anitalianinmykitchen.com
Krokety zo zemiakovej kaše
INGREDIENCIE
- 500 g zemiakovej kaše
- 25 g maslo
- 2 ks žĺtok
- 30 g strúhanka
- 1 lyžica pažítka
- na obalenie vajcia a strúhanka
POSTUP
- K zemiakové kašu pridáme žĺtky, maslo a strúhanku a dobre premiešame.
- Hmotu na krokety trochu osolíme a pridáme pažítku.
- Potom tvoríme valčeky, ktoré namáčame v rozšľahaných vajciach a obaľujeme v strúhanke
- Potom domáci krokety na rozpálenom oleji smažíme dozlata.
- Chrumkavé domáce krokety podávame k minútkovým pokrmom z mäsa.
epicurious.com
Šišky z zemiakovej kaše
INGREDIENCIE
- 450 g zemiaková kaša
- 1 ks vajcia
- 150 g hrubá múka
- soľ
POSTUP
- Zemiakovú kašu zmiešame s vajcom, hrubou múkou a osolíme.
- Vypracujeme cesto ako na zemiakové knedle.
- Vyvaľkáme valček, ktorý sploštíme a šikmo krájame asi 1-1,5 cm prúžky.
- Valčeky vyvaľkáme v hrubej múke a vkladáme do vriacej osolenej vody na 8-10 minút.
- Scedíme a pokropíme rozpusteným maslom, aby sa nezlepili.
jaktak.cz
Šišky z zemiakovej kaše môžeme podávať ako v sladkej úprave, tak v slanej. Na sladko sa najčastejšie servírujú s mletým makom a cukrom.
Slano s opraženou cibuľkou a slaninou, kyslou kapustou, prípadne ako príloha k hlavnému jedlu.
Nenašli ste vhodnú prílohu k vášmu chodu? Skúste aj náš ďalší článok s receptami na zemiakové prílohy .