Kaša zo zemiakov v mnohých podobách

Zemiaková kaša je obľúbenou prílohou. Podáva sa k vyprážaným alebo pečeným mäsám, k duseným mäsám s prírodnou šťavou aj k pokrmom z rýb.

Nechýba ani u zeleninových smaženek alebo nákypov alebo u syrových a vaječných pokrmov.

Okrem toho sa zemiaková kaša môže tiež zapekať ako nákyp s mäsom, zeleninou, vajcami a syrom a vytvoriť tak samostatné jedlo.

5 skvelých zemiakových príloh sme pre vás pripravili v tomto článku. Nechajte si chutiť.

Klasická zemiaková kaša

zemiaková kaša je základní přílohou v našem jídelníčku a české kuchyni, hodí se především k dušeným masům, ale i k zapékaným pokrmům ze zeleniny.

INGREDIENCIE

  • 500 g stredne veľkých zemiakov, varný typ C
  • 40 g masla
  • 100 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Zemiaky uvaríme a poriadne ich zbavíme vody.
  2. Ešte teplé zemiaky roztlačíme v hrnci.
  3. Osolíme ich, okoreníme a ochutíme strúhaným muškátom.
  4. Po kúskoch zapracujeme maslo a metlou vyšľaháme dohladka.
  5. Prilejeme ohriate mlieko a poriadne opäť vyšľaháme do hladka.

Klasická zemiaková kaša foodnetwork.com

Placky z zemiakovej kaše

INGREDIENCIE

  • 500 g zvyšné zemiakovej kaše
  • 1 vajce
  • 1 hrnček hrubej múky
  • lyžice majoránky
  • soľ (nie je potreba, pokiaľ už bola zemiaková kaša solené)
  • štipku korenia
  • 2 jarku pretlačeného cesnaku

POSTUP

  1. Všetky suroviny zmiešame dohromady v cesto.
  2. Vytvárame malé placky, ktoré ešte obalíme znovu v múke, aby sa nelepili.
  3. Smažíme na oleji do zlatista.
Tip : K plackám z bramborové kaše můžeme podávat různé dipy, šlehaný jogurt nebo zakysanou smetanu s čerstvě sekanými bylinkami.
Placky z zemiakovej kaše crunchycreamysweet.com

Zemiaková kaša zapečená so syrom

INGREDIENCIE

  • 200 g syra gouda
  • 100 g syra niva
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica oleja
  • nastrúhaný muškátový oriešok – podľa chuti
  • 1 štipka bieleho korenia – podľa chuti
  • <600 - 800 g zemiakovej kaše
  • 1 hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP

    1. Do horúcej zemiakovej kaše vmiešame nastrúhané syry, dochutíme bielym korením a muškátovým orieškom.
    2. Kašu dáme do zapekacej misky, posypeme petržlenovou vňaťou.
    3. A pečieme v rúre predhriatej na 190 ° C asi 20 – 30 minút.
  1. Zapečenou kaši můžeme podávat s dušeným rybím filé.

Zemiaková kaša zapečená so syrom anitalianinmykitchen.com

Krokety zo zemiakovej kaše

INGREDIENCIE

    • 500 g zemiakovej kaše
    • 25 g maslo
    • 2 ks žĺtok
    • 30 g strúhanka
    • 1 lyžica pažítka
    • na obalenie vajcia a strúhanka

POSTUP

  1. K zemiakové kašu pridáme žĺtky, maslo a strúhanku a dobre premiešame.
  2. Hmotu na krokety trochu osolíme a pridáme pažítku.
  3. Potom tvoríme valčeky, ktoré namáčame v rozšľahaných vajciach a obaľujeme v strúhanke
  4. Potom domáci krokety na rozpálenom oleji smažíme dozlata.
  5. Chrumkavé domáce krokety podávame k minútkovým pokrmom z mäsa.

Krokety zo zemiakovej kaše epicurious.com

Šišky z zemiakovej kaše

INGREDIENCIE

  • 450 g zemiaková kaša
  • 1 ks vajcia
  • 150 g hrubá múka
  • soľ

POSTUP

  1. Zemiakovú kašu zmiešame s vajcom, hrubou múkou a osolíme.
  2. Vypracujeme cesto ako na zemiakové knedle.
  3. Vyvaľkáme valček, ktorý sploštíme a šikmo krájame asi 1-1,5 cm prúžky.
  4. Valčeky vyvaľkáme v hrubej múke a vkladáme do vriacej osolenej vody na 8-10 minút.
  5. Scedíme a pokropíme rozpusteným maslom, aby sa nezlepili.

Šišky z zemiakovej kaše jaktak.cz

Šišky z zemiakovej kaše môžeme podávať ako v sladkej úprave, tak v slanej. Na sladko sa najčastejšie servírujú s mletým makom a cukrom.

Slano s opraženou cibuľkou a slaninou, kyslou kapustou, prípadne ako príloha k hlavnému jedlu.

Nenašli ste vhodnú prílohu k vášmu chodu? Skúste aj náš ďalší článok s receptami na zemiakové prílohy .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.