6 skvelých receptov na kašu zo zemiakov tak, ako ju nepoznáte. Vyskúšajte ich všetky!

Zemiaková kaša je obľúbenou prílohou.

Okrem klasickej podoby sa ale môže tiež zapekať, dajú sa z nej pripraviť skvelé krokety alebo dokonca muffiny.

Prinášame vás 6 luxusných receptov nielen na zemiakovú kašu, ale aj na pokrmy z nej pripravené.

Nechajte si chutiť!

Klasická zemiaková kaša

Zemiaková kaša je základnou prílohou v našom jedálničku a českej kuchyni, hodí sa predovšetkým k duseným mäsám, ale aj k zapekaným pokrmom zo zeleniny.

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla alebo margarínu
  • 500 g stredne veľkých zemiakov, varný typ C
  • 40 g masla
  • 100 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie

Postup

  1. Zemiaky uvarte a poriadne ich zbavte vody.
  2. Ešte teplé zemiaky rozšťouchejte v hrnci.
  3. Osoľte ich, okoreňte a ochuťte strúhaným muškátom.
  4. Po kúskoch zapracujte maslo a metlou vyšľahajte dohladka.
  5. Prilejte ohriate mlieko a poriadne opäť vyšľahajte do hladka.
Kaša zo zemiakov servírovaná v miske a posypaná bylinkami.
www.jocooks.com

Pripravili sme pre vás aj najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov!

Placky zo zemiakovej kaše so syrom a slaninou

Zvyšnú zemiakovú kašu môžete využiť napríklad aj na prípravu tohto lahodného pokrmu. Užite si luxusné chrumkavé placky so syrom a slaninou, do ktorých sa zamilujete!

Ingrediencie

  • 2 šálky studenej zemiakovej kaše
  • 1 šálka strúhaného syra, ako je čedar
  • ½ šálky hladkej múky
  • 6 prúžkov slaniny
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice masla alebo margarínu

Postup

  • Slaninu opečte do chrumkava a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, kým nevychladne.
  • Rozdrobte na malé kúsky.
  • Vložte kúsky slaniny do veľkej misy.
  • Z panvice vylejte okrem 2 polievkových lyžíc tuk zo slaniny a opečte cesnak a prípadne cibuľu na strednom plameni, pokiaľ nezosklovatí.
  • Pridajte ku kúskom slaniny zvyšné prísady (okrem masla/margarínu) a dobre premiešajte lyžicou alebo rukami (bude to lepkavé).
  • Umyte a osušte panvicu a na strednom plameni v nej rozpustite 1 polievkovú lyžicu masla alebo margarínu.
  • Odoberte asi ¼ šálky zemiakovej zmesi a vytvorte z nej guľu.
  • Vložte ju do horúcej panvice a vytvarujte z nej placku.
  • Vymažte asi 3 minúty z každej strany, pokiaľ nie sú placky ľahko zlatisté.
  • Na dosiahnutie najlepších výsledkov ihneď podávajte, kým sú horúce a chrumkavé.
  • Navrch dajte jarnú cibuľku, kyslú smotanu alebo kečup.
Placky zo zemiakov so syrom a slaninou naukladané na sebe na tanieri.
www.crunchycreamysweet.com

Zemiakovo-syrové muffiny so špenátom

Ochutnajte tieto muffiny zo zemiakov so syrom a špenátom, ktoré sú perfektné napríklad ako netradičné slané raňajky alebo lahodná príloha.

Ingrediencie

  • olej v spreji podľa potreby
  • 2 veľké vajcia
  • 3,5 šálok zvyšnej zemiakovej kaše
  • 1 šálka špenátu, jemne nasekaného
  • 1 šálka syra čedar
  • soľ podľa potreby
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • ¼ šálky jarnej cibuľky, jemne nakrájané
  • ¼ šálky mozzarelly
  • kyslá smotana na ozdobenie, voliteľné

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 ° Celzia.
  2. Formu na muffiny vymažte maslom alebo postriekajte olejom v spreji.
  3. Dajte bokom.
  4. Vajcia šľahajte, kým sa bielky a žĺtky dobre nespoja.
  5. Do zemiakovej kaše pridajte vajcia spolu s nakrájaným špenátom, jarnou cibuľkou, soľou, čiernym korením a syrom čedar.
  6. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  7. Zemiakovo-vaječnú zmes naberajte do vymastenej formy na muffiny, kým nebudú plechové košíčky plné niečo cez ¾.
  8. Pomocou lyžice uhlaďte vrch.
  9. Pečte 25–35 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  10. Vyberte muffiny z rúry a každý muffin posypte nastrúhanou mozzarellou.
  11. Formu na muffiny vložte späť a pečte ešte 2 minúty alebo pokiaľ sa syr nerozpustí.
  12. Vyberte z rúry a nechajte muffiny vo forme asi 5-10 minút vychladnúť, než ich opatrne vyberiete.
  13. Podávajte s kopčekom kyslej smotany a jemne nakrájanou jarnou cibuľkou.
Muffiny zo zemiakov so syrom a špenátom servírované na ozdobnom tanieri, posypané pažítkou.
www.simmertoslimmer.com

Krokety zo zemiakovej kaše

Mäkké, teplé a jednoducho perfektné sú tieto krokety, ktoré si hravo pripravíte zo zvyšnej zemiakovej kaše. Recept, ktorý vám dokáže, že aj s využitím zvyškov môžete vykúzliť úplne luxusný pokrm!

Ingrediencie

  • 2 šálky zemiakovej kaše
  • 2 žĺtky
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 2 polievkové lyžice čerstvé nasekané pažítky plus ďalšie na ozdobu
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1 šálka jemnej strúhanky
  • 2 vajcia
  • 3-4 šálky repkového oleja
  • kyslá smotana (voliteľne)

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešajte zemiaky, pažítku, žĺtky, parmezán a múku.
  2. Dôkladne premiešajte a rozvaľkajte na porcie veľkosti golfovej loptičky.
  3. V malej miske rozšľahajte 2 vajcia.
  4. Dajte strúhanku do inej malej misky.
  5. Krokety obaľte vo vajci a potom v strúhanke.
  6. Zahrejte olej v panvici.
  7. Krokety dávajte po dávkach do horúceho oleja, pomocou lyžičky ich otáčajte a rovnomerne smažte.
  8. Vyberte krokety z oleja, keď sú dozlatista, čo trvá asi 3 minúty.
  9. Nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  10. Podávajte teplé s kyslou smotanou a ďalšou pažítkou.
Krokety zo zemiakov a syra servírované na tanieri s dipom.
www.plattertalk.com

Kaša zo zemiakov so slaninou a čedarom

Výdatná zemiaková kaša, ktorá si sama o sebe vystačí aj ako hlavný chod. V kombinácii so slaninou a syrom čedar je úplne neodolateľná!

Ingrediencie

  • 2 kg nakrájaných zemiakov
  • soľ
  • ½ šálky masla
  • ½ šálky mlieka
  • ½ šálky kyslej smotany
  • čedar podľa chuti
  • mleté čierne korenie
  • 6 plátkov slaniny, osmažené a rozdrobené
  • 2 polievkové lyžice čerstvo nasekané pažítky

Postup

  1. Vo veľkom hrnci podlejte zemiaky vodou a výdatne dochuťte soľou.
  2. Priveďte do varu a varte, kým sa zemiaky nedajú ľahko prepichnúť vidličkou, 16 až 18 minút.
  3. Sceďte a vráťte do hrnca.
  4. Použite šťouchadlo na zemiaky a roztlačte zemiaky do hladka.
  5. Medzitým v malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo s mliekom.
  6. Zmes nalejte na zemiaky a miešajte, kým nebude krémová.
  7. Vmiešajte kyslú smotanu a potom dochuťte soľou a korením.
  8. Vmiešajte slaninu, čedar a pažítku.
  9. Preneste zemiaky do servírovacej misy.
  10. Pred podávaním dochuťte ešte čiernym korením a ozdobte pažítkou.
Kaša zasypaná slaninou, syrom a pažítkou, servírovaná na tanieri.
www.delish.com

Už vás nebaví stále ako prílohu predkladať zemiakovú kašu alebo obyčajné varené zemiaky? Potom vyskúšajte naše recepty na šťouchané zemiaky . Ich príprava nie je o nič zložitejšia a chutia znamenite!

Zapečená zemiaková kaša so syrom

Tento pokrm je krásne krémový, bohatý a jednoduchý na prípravu. Zemiaková kaša týmto dostáva úplne nový rozmer!

Ingrediencie

  • 1/2 šálky + 2 lyžice masla, izbové teploty
  • 2,3 kg zemiakov, olúpaných a roztvorených
  • 230 g krémového syra, izbovej teploty
  • 3/4 šálky kyslej smotany
  • 2 šálky strúhaného syra čedar
  • 2 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 vajce
  • voliteľne: pažítka a slanina

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Zapekaciu misu 23×33 cm vymažte 2 lyžicami masla a dajte bokom.
  3. Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  4. Zemiaky priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu na mierny var a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  6. Zemiaky sceďte a dajte do veľkej misy.
  7. Zemiaky roztlačte ručným šťouchadlom.
  8. Pridajte zvyšnú 1/2 šálky masla, krémový syr, kyslú smotanu, 1 a 1/2 šálky strúhaného syra čedar, soľ, korenie, sušený cesnak a vajcia.
  9. Ručným mixérom šľahajte zemiaky, kým sa všetky ingrediencie nespoja a zemiaky nebudú krémové.
  10. Zemiaky rozprestrite do pripravenej panvice.
  11. Prikryte alobalom a pečte 40–45 minút.
  12. Podľa potreby ozdobte pažítkou a/alebo slaninou.
Zapečená kaša zo zemiakov so syrom servírovaná v zapekacej mise.
www.cookiesandcups.com

Nenašli ste vhodnú prílohu k vášmu chodu? Skúste sa pozrieť aj na naše ďalšie recepty na zemiakové prílohy .

A ako vám naše recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.