Torty, ktoré pečieme počas veľkonočných sviatkov, by mali byť dekoratívne, predsa len čakáme zástupy koledníkov.
Tiež chutné, pretože veľkonočné sviatky sú časom hodovania.
Ako docieliť oboje? S nasledujúcim prehľadom 5 najobľúbenejších receptov na veľkonočné torty a niekoľkými dobrými radami to bude hračka!
Veľkonočná mrkvová torta
Vedeli ste, že múčniky z mrkvy sú nielen veľmi chutné, ale plné vitamínov a iných telu prospešných látok. Máte doma mrkvu a neviete čo s ňou? Upečte z nej túto jedinečnú veľkonočnú tortu.
Ingrediencie
- 120 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- 80 g strúhanej mrkvy
Ingrediencie na krém
- 120 g masla
- 250 g mäkkého tvarohu
- 80 g cukru
- 80 g strúhanej mrkvy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, mrkvu, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ºC.
- Korpus narežeme na 2 pláty.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Pláty korpusu poslepujeme krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torty.
- Vršok dozdobíme kopčekmi zvyšného krému a kupovanými dekoráciami.
- Aby torta držala tvar, necháme ho 2 hodiny v chladničke vychladiť.

S mrkvovými múčnikmi je v poslednej dobe veľký bum. Inšpirujte sa našimi receptami na tortu z mrkvy , ktoré sú naozaj výborné!
Veľkonočná kakaová torta
Ingrediencie na cesto
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- hrnček silného instantného kakaa
Ingrediencie na krém
- 120 ml mlieka
- 25 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- poleva
- 100 g horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
Postup
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ºC.
- Korpus narežeme na pláty.
- Mlieko s vopred rozmiešanou múkou na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu.
- Povaríme 2-3 minúty, potom pridáme 2 lyžice kakaa a potom necháme za občasného zamiešania vychladnúť.
- Medzitým zmäknuté maslo dáme do misky a vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a žĺtkom do peny.
- Po lyžičkách do neho vmiešame vychladnutú kašu a stále trieme. Krém je hotový.
- Krémom poslepujeme pláty torty.
- Smotanu dáme do hrnca a privedieme ju do varu.
- Nalámanú čokoládu nasypeme do misy a zalejeme ju vriacou smotanou.
- Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť.
- Za tepla polejeme hotovú tortu.
- Dozdobíme vajíčkami, hniezdočkami alebo inou veľkonočnou dekoráciou.

Objavte podobné tipy
Kávová torta na Veľkú noc
Ingrediencie na cesto
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- hrnček silnej instantnej kávy
Ingrediencie na krém
- 120 ml mlieka
- 25 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 lyžice instantnej kávy
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
Ingrediencie na polevu
- 100 g horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
Postup
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ºC.
- Korpus narežeme na pláty.
- Mlieko s vopred rozmiešanou múkou na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu.
- Povaríme 2-3 minúty, potom pridáme 2 lyžice kávy a necháme za občasného zamiešania vychladnúť.
- Medzitým zmäknuté maslo dáme do misky a vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a žĺtkom do peny.
- Po lyžičkách do neho vmiešame vychladnutú kašu a stále trieme. Krém je hotový.
- Krémom poslepujeme pláty torty.
- Smotanu dáme do hrnca a privedieme ju do varu.
- Nalámanú čokoládu nasypeme do misy a zalejeme ju vriacou smotanou.
- Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť.
- Za tepla polejeme hotovú tortu.
- Dozdobíme kupovanou dekoráciou alebo šľahačkou.

Veľkonočná torta s orechmi
Ingrediencie
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
Ingrediencie na krém
- 120 g masla
- 80 g cukru
- 80 g mletých orechov
- 1 lyžica kakaa
- rum
- 50 g mletých orechov na posyp
Postup
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ºC.
- Korpus narežeme na pláty.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Pláty korpusu poslepujeme krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torty a obvod torty obalíme v mletých orechoch.
- Vršok dozdobíme hniezdočkami zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.

Kokosová torta k Veľkej noci
Ingrediencie
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kokosovej múčky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- ružové potravinárske farbivo
- modré potravinárske farbivo
Ingrediencie na krém
- 100 g mäkkého tvarohu
- 50 g masla
- 90 g cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 50 g kokosu na posyp
Postup
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kokosovú múčku, múku a sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Jednu časť dáme hneď piecť, jednu zafarbíme naružovo, jednu namodro.
- Každý plát pečieme asi 30 minút pri 180 ºC.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Až všetky pláty korpusu ochladnú, poslepujeme ich krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torty.
- Vršok dozdobíme hniezdočkami zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.

Veľkonočný tortový korpus
Piškótový tortový korpus je základom pre všetky veľkonočné torty. Pečieme ho z vajec, cukru a polohrubej alebo hladkej múky.
Piškótu môžeme nastaviť vriacou vodou, na zjemnenie môžeme pridať aj dve lyžice oleja. Do piškótového cesta sa nepridávajú žiadne kypriace prísady , preto je dôležité dostatočne vyšľahať žĺtky do veľmi hustej peny .
Múku a sneh z bielkov pridávame až nakoniec , najlepšie ručne a len zľahka ich obracaním vmiešame do cesta, aby cesto zostalo čo najviac našľahané.
Zdobenie veľkonočnej torty
Zdobenie tort je vždy záležitosť šikovnosti a fantázie. Ale aj jednoducho ozdobená torta, kde sú ozdoby vzájomne zladené, vyzerá slávnostne.
Správna farebnosť je základom úspechu . Tradičné veľkonočné farby sú teplá žltá, oranžová a zelená
Pokiaľ tieto tri farby dodržíme, môžeme dozdobiť ružovou, fialovou alebo červenou.
Krásne vyzerá dvojfarebná šľahačka, ktorú vykúzlime použitím bežnej bielej v kombinácii s čokoládovou šľahačkou . Smotanu na šľahanie (33%) deň vopred zvaríme s čokoládou, potom ju necháme znova vychladiť v chladničke a až na druhý deň vyšľaháme.
V období sviatkov aj mimo nich môžete vyskúšať naše recepty na báječné jablčné torty!
Aká je tá vaša veľkonočná torta? Pochváľte sa ! Zdieľajte recept a fotky s priateľmi!