Luxusné recepty z ciroku 7x inak. Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Už ste niekedy vyskúšali túto zdravú bezlepkovú obilninu?

Dá sa z nej pripraviť množstvo rôznych pokrmov, a to sladkých aj slaných.

Pripravili sme si pre vás recepty z ciroku, vďaka ktorým si ho radi zaradíte do svojho jedálnička!

Ochutnajte lievančeky, placky alebo napríklad zmrzlinu.

Dobrú chuť!

Rozmarínové rizoto z ciroku

Tento luxusný recept na tak trochu netradičné rizoto si obľúbite! Naučíme vás, ako cirok uvariť tak, aby ste mali tú skvelú hustú, krémovú konzistenciu, na ktorú ste pri klasickom rizota zvyknutí. Skvele sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanej rybe, pečenému kurčaťu či dusenému mäsu.

Ingrediencie

  • 6 šálok kuracieho vývaru (alebo zeleninového, ak pripravujete vegetariánsky pokrm)
  • 5 šálok vody
  • 1 lyžica masla
  • ½ šálky nasekané šalotky
  • 1 a ½ šálky zŕn bieleho ciroku, namočených cez noc
  • ½ šálky suchého bieleho vína (ako je Sauvignon Blanc)
  • 1 šálka nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • strúhaný čerstvý muškátový oriešok, podľa chuti

Postup

  1. Zmiešajte vývar a vodu v hrnci, priveďte zakryté do varu na strednom plameni, potom znížte na plameň na stredne nízky a pokračujte vo varení.
  2. V hrnci na polievku rozohrejte maslo.
  3. Pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, 3 minúty.
  4. Pridajte cirok a varte za stáleho miešania asi 3–4 minúty.
  5. Vmiešajte 1 šálku teplej zmesi vývaru a vody do ciroku a za stáleho miešania varte, kým sa tekutina takmer nevstrebe, 15 minút.
  6. Vmiešajte ďalšiu 1 a ½ šálky teplej vývarovej zmesi, znížte teplotu na stredne nízku, zakryte a varte 15 minút, počas toho raz premiešajte.
  7. Odkryte hrniec a varte za stáleho miešania 1 minútu, potom vmiešajte ďalšie 1 a ½ šálky zmesi vývaru; zakryte a varte 15 minút, počas toho raz premiešajte.
  8. Opakujte proces pridávania vývaru, varenia a miešania, kým nespotrebujete všetku zmes vývaru a vody a cirok nebude jemný a krémový, asi ešte 45 minút.
  9. Do rizota vmiešajte víno a za stáleho miešania varte asi 4 minúty do krémova.
  10. Vmiešajte parmezán a rozmarín; dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a prípadne ďalším rozmarínom.
  11. Podávajte posypané parmezánom ako samostatné jedlo alebo ako skvelú prílohu k mäsu či rybe.
Bezlepkové rizoto s parmezánom servírované na tanieri s lyžicou.
www.zestfulkitchen.com

Čiroková kaša s arašidovým maslom a karamelizovanými banánmi

Vymazlite si svoju rannú kašu k úplnej dokonalosti! K tomu vám pomôže tento recept na kašu z ciroku, ktorá má jemnú zeminú chuť a skvele sa dopĺňa s granolou a lepkavým karamelizovaným banánom.

Ingrediencie

  • 1 šálka cirokovej múky
  • 1 šálka vody
  • 2 šálky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli

Na servírovanie:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu (alebo medu či kokosového cukru)
  • 2 banány, pozdĺžne rozpolené
  • 1 polievková lyžica arašidového masla
  • 1 granola tyčinka

Postup

  1. Do veľkého hrnca na strednom plameni pridajte cirok, vodu, mlieko, vanilku, škoricu a soľ, zamiešajte a čiastočne zakryté za občasného miešania varte 10–15 minút domäkka.
  2. Priebežne pridávajte ďalšiu vodu alebo mlieko, v závislosti od požadovanej konzistencie.
  3. Medzitým si pripravte karamelizované banány.
  4. Na panvici rozpustite maslo, pridajte med, premiešajte a na strednom plameni opečiete banány dozlatista.
  5. Kašu rozdeľte do nahriatych misiek, poukladajte banánom, kúskom arašidového masla a rozdrobenou granola tyčinkou.
Bezlepková kaša s granolou a banánmi, servírovaná v miske.
www.sbs.com.au

Máme pre vás aj skvelé a zdravé recepty na kaše z ovsených vločiek v sladkých a slaných variantoch. Inšpirujte sa!

Kari karbonátky z ciroku a zeleniny

Tieto vegetariánske fašírky sú jednoduché na prípravu a pritom sú tak výborné! Spojenie mrkvy, rukoly, karí, cesnaku a ciroku vám zaručuje nezabudnuteľný šmrnc pokrmu, ktorý sa stane vašou obľúbenou večerou.

Ingrediencie

  • ¾ šálky zŕn bieleho ciroku
  • 2 a ¼ šálky vody
  • 1 lyžica olivového oleja + 1 lyžička (+ viac na varenie)
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nasekané šalotky
  • 110 g rukoly, hrubo nasekané
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané
  • 1 a ½ lyžičky lisovaného čerstvého cesnaku
  • 2 lyžičky kari
  • čierne korenie podľa chuti
  • ¼ šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
  • grécky jogurt, ľahko sladený medom, na servírovanie

Postup

  1. Vodu, cirok, 1 lyžičku oleja a ½ lyžičky soli priveďte do varu v strednom hrnci na vysokom plameni.
  2. Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 80–85 minút, kým zrná nezmäknú a nevstrebe sa voda.
  3. Odoberte z ohňa, našuchorte vidličkou a nechajte úplne vychladnúť.
  4. Plech vyložte papierom na pečenie.
  5. Uvarený cirok preneste do kuchynského robota a pulzujte, kým sa zrná nerozsekajú a nezačnú sa zlepovať, asi 20 jednosekundových pulzov; preneste do veľkej misy.
  6. Zahrejte 1 lyžicu oleja na panvici na strednom stupni, kým sa nebude trblietať.
  7. Pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, asi 2 minúty.
  8. Vmiešajte rukolu a mrkvu a varte, kým rukola nezvädne, asi 2 minúty.
  9. Vmiešajte cesnak, karí a 1 lyžičku soli, restujte, kým sa nerozvonia, asi 30 sekúnd; dochuťte čiernym korením.
  10. Pridajte zmes rukoly do misy s cirokom a premiešajte.
  11. Pridajte do zmesi ¼ šálky jogurtu, vajcia a koriander a poriadne premiešajte.
  12. Zmes rozdeľte na 8 porcií (každá ¼ šálky) a vytvorte pevné fašírky s hrúbkou asi 1,2 cm.
  13. Karbonátky preneste na pripravený plech a nechajte vychladnúť, asi 30 minút alebo pokojne cez noc.
  14. Zahrejte rúru na 175 °C.
  15. Plech nastriekajte olejom v spreji a vychladené fašírky preneste na plech.
  16. Karbonátky postriekajte olejom v spreji a pečte 15 minút.
  17. Obráťte fašírky a pečte ďalších 10–15 minút, kým nebudú okraje chrumkavé a fašírky prepečené.
  18. Karbonátky si môžete tiež usmažiť na panvici, je na vás, či si zvolíte pečenie alebo vyprážanie.
  19. Podávajte s kopčekom jemne sladeného gréckeho jogurtu, s koriandrom a jarnou cibuľkou.
Vegetariánske karí karbonátky servírované na tanieri s čerstvým koriandrom a vidličkou.
www.zestfulkitchen.com

Máme pre vás aj lahodné recepty na placky zo šošovky . Vyskúšajte vegetariánsky burger alebo karbonátok!

Bezlepkový cirokový chlieb

Neuveriteľne mäkký, jemný a nadýchaný! Taký je náš recept na chlieb z ciroku. Je úplne bez lepku a mliečnych výrobkov, čo na ňom ale ani nespoznáte. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami.

Ingrediencie

  • 1 a 3/4 hrnčeka bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, pokiaľ ju vaša zmes bezlepkovej múky už obsahuje)
  • 1/2 šálky cirokovej múky
  • 2 lyžice psyllia prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/3 šálky slnečnicového oleja
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a 1/2 šálky teplej vody (cca 40 – 46 stupňov Celzia)
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty, rozšľahané

Postup

  1. Vymažte 20×10 cm hranatú formu na chlieb.
  2. Vo veľkej mise prešľahajte bezlepkovú múku, xantánovú gumu (ak používate), cirokovú múku, psyllium, prášok do pečiva, soľ, sušené droždie a cukor, kým sa všetko nespojí.
  3. Pridajte slnečnicový olej, jablkový ocot, teplú vodu a vajcia.
  4. Minútu alebo dve dobre premiešavajte, kým nezískate cesto, ktoré pripomína husté cesto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového cesta úplne normálne).
  5. Preneste chlebové cesto do vopred vymastenej formy a hornú časť uhlaďte zadnou stranou mokrej stierky.
  6. Formu prikryte kuchynskou utierkou a nechajte cesto kysnúť 30 až 40 minút na teplom mieste bez prievanu, kým zhruba nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Zatiaľ čo cesto kysne, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a nastavte rošt rúry do strednej polohy.
  8. Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, pečte ho v predhriatej rúre 40 až 50 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý a chlieb znie po poklepaní dute.
  9. Pred vybratím z formy nechajte chlieb 10 minút vychladnúť a potom ho nechajte úplne vychladnúť na mriežke, než ho začnete krájať.
  10. Dobrú chuť!
Nakrájaný chlieb bez lepku na utierke, ktorá je položená na drevenej doske.
www.dishbydish.net

Čirokový šalát s kelovým pestom

Oriešková chuť ciroku sa v tomto recepte skvele snúbi s výrazným kelovým pestom a množstvom letnej zeleniny. Je to skvelá vegánska a bezlepková príloha!

Ingrediencie

Na cirok:

  • 1 šálka ciroku, prepláchnutá
  • 3 šálky vody
  • štipka soli

Na kelové pesto:

  • 1 a 1/3 šálky kelu
  • 3/4 šálky čerstvej bazalky
  • 60 ml olivového oleja
  • 40 g píniových orieškov
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 až 1 lyžica žltej miso pasty (upravte podľa chuti)
  • 1 veľký strúčik cesnaku, olúpaný

Na šalát:

  • 170 g cherry paradajok, rozpolených
  • veľká hrsť microgreens
  • 1 jarná cibuľka, nakrájaná na tenké plátky
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate (voliteľne)
  • opražené píniové oriešky (voliteľne)
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Do veľkého hrnca pridajte cirok, vodu a štipku soli a priveďte do varu. J
  2. Akonáhle sa voda varí, nechajte zrná variť 50 minút, napoly prikryté.
  3. Čirok je hotový, keď sú zrná mäkké, ale trochu žuvavé.
  4. Sceďte prebytočnú vodu.
  5. Keď je cirok takmer hotový, pripravte si pesto.
  6. Všetky ingrediencie na pesto vhoďte do vysokorýchlostného mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
  7. V prípade potreby pridajte soľ.
  8. Zmiešajte cirok s 1/4 šálky pesta.
  9. Zostávajúce pesto si uložte na iné použitie.
  10. Zmiešajte cherry paradajky, microgreens, jarnú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať a opražené píniové oriešky.
  11. Dochuťte soľou a korením.
  12. Podávajte najlepšie ihneď.
  13. Zvyšky nechajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu 3 až 4 dní.
Bezlepkový šalát s pestom z kelu a čerstvou zeleninou servírovan v mise.
www.healthynibblesandbits.com

Zmrzlina z ciroku

Kto by nemiloval zmrzlinu! A čo vyskúšať cirokovú? Je skvelá, zdravá a nielen vaše deti si ju zamilujú!

Ingrediencie

  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 4 šálky 12% smotany na varenie
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 1 šálka ciroku
  • 12 žĺtkov
  • ¼ lyžičky morskej soli

Postup

  1. Smotanu na šľahanie, smotanu na varenie, cukor a cirok zahrejte v hrnci.
  2. Postupne zmesou temperujte žĺtky (postupné zahrievanie žĺtkov pomocou prilievania horúcej zmesi smotany a ciroku) a potom pridajte morskú soľ.
  3. Zmes zahustite vo vodnom kúpeli.
  4. Nechajte vychladnúť v chladničke.
  5. Zmrazte v zmrzlinovači podľa pokynov výrobcu.
  6. Užite si to!
Zmrzlina z bezlepkovej obilniny servírovaná na tanieri v mištičke.
www.thelocalpalate.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na vlastnú zmrzlinu : skvelé letné osvieženie!

Čirokové lievance

Tieto lívanečky z ciroku sú krásne ľahké a nadýchané a skvele poslúžia ako zdravé bezlepkové a bezmliečne raňajky, takže si ich môžu vychutnať aj ľudia s rôznymi diétnymi obmedzeniami.

Ingrediencie

  • 67 g cirokovej múky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 2 g xantánovej gumy
  • ¼ čajovej lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 veľké vajcia
  • 30 ml avokádového oleja (plus trochu viac na panvicu)
  • 296 ml mandľového mlieka

Postup

  1. Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, xantánovú gumu a soľ.
  2. Pridajte vajcia do zmesi múky.
  3. Poriadne ho všľahajte do stredu suchej zmesi.
  4. Všľahajte olej a mlieko.
  5. Rozpáľte nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
  6. Veľmi ľahko ju potrite avokádovým olejom.
  7. Dajte trochu cesta do horúcej panvice a rozprestrite ho, aby sa vyrovnalo.
  8. Každý lívanec smažte, kým sa na jeho povrchu nezačnú tvoriť bublinky.
  9. Otočte a dopečte aj z druhej strany.
  10. Lívanečky podávajte teplé, s toppingom podľa vašej voľby.
Bezlepkové lievance servírované na dvoch tanierikoch s vidličkami a ozdobené čerstvými čučoriedkami.
www.cathysglutenfree.com

Vyskúšajte aj naše recepty na bezlepkové palacinky : ovocné, tvarohové, jogurtové. Ktoré si dáte?

Prečo zaradiť cirok do svojho jedálnička

  • Čirok obsahuje bielkoviny, vitamín B6, vápnik, železo, horčík, niacín, fosfor a draslík .
  • Je bohatý na vlákninu .
  • nízky obsah sodíka .
  • Je bezlepkový , takže vhodný aj pre celiakov.
  • Uvarený cirok môžete v chladničke skladovať až týždeň .

A ako vám naše recepty tentoraz chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.