Tieto recepty s kučeravým sú až na neuverenie ľahké a ešte viac chutné!
Vyskúšajte si ho pripraviť ako dusený, tak vyprážaný alebo varený.
Najlepšie je, že nemusíte nič hľadať a všetky recepty sú tu u nás na jednom mieste!
Tak s akou dobrotou začnete ako prví?
Vyprážané fašírky z kučeravky
Tieto vyprážané placky si môžete vychutnať ako teplé, tak aj studené. Ak milujete recepty s množstvom zeleniny, tak sa nebojte do cesta aj mrkva alebo nadrobno nakrájanú brokolicu či ružičkový kel.
Pokiaľ je pre vás majonéza, ako dip, príliš ťažká, môžete na namáčanie vždy použiť sójovú omáčku alebo biely jogurt s trochou nastrúhaného cesnaku.
Čo budeme potrebovať
- 500 g kel kučeravý
- Lyžica Sriracha omáčky
- 2 jarné cibuľky
- 4 vajcia
- Lyžica sójovej omáčky
- Lyžica praženého sezamového oleja
- ½ lyžičky soli
- 200 g hladkej múky
- Žĺtok
- 200 ml rastlinného oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- ½ lyžice horčice
- Soľ
- Lyžica rastlinného oleja (na vyprážanie)
Postup
- Pomocou strúhadla nastrúhame kel kučeravý na tenké prúžky
- Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kúsky
- V miske prešľaháme vajcia, sójovú omáčku, sezamový olej a soľ
- Do vaječnej zmesi vmiešame múku, potom vmiešame nakrájanú kapustu a jarnú cibuľku
- Na krémovú sriracha majonézu rozšľaháme žĺtok a za stáleho miešania prilievame rastlinný olej a miešame, kým nevznikne hladká zmes
- Do misy pridáme citrónovú šťavu, horčicu, dochutíme soľou, srirachou a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Pridáme trochu rastlinného oleja do panvice
- Na panvicu pomocou naberačky nalievame kučeravkovú zmes, aby sme vytvorili placky
- Tie vyprážame z oboch strán do chrumkava
- Potom placky preložíme na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný olej
- Kapustové lievančeky podávajte so sriracha majonézou.
Pokiaľ vás zdravé alternatívy bavia rovnako ako mňa, tak sa neváhajte pustiť aj do týchto pochúťok zo šošovky! Naplňte svoju tortillu napríklad týmito šošovkovými čevabčičmi a garantujeme vám, že si pochutnáte.

Dusený kel kučeravý s lososom
Zelenina nemusí byť nudná! Skúste tento recept na restovanú kapustu so slaninou ako zdravú a chutnú prílohu k lososu.
Čo budeme potrebovať
- 15 g masla
- 2 malé červené cibule (nakrájané na plátky)
- 4 plátky slaniny (nakrájané na tenké plátky)
- Olivový olej
- 4 x 170 g steaky z lososa
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Malý kel kučeravý (nakrájaný nahrubo)
Na dresing
- 2 lyžice horčice
- Šťava ½ citróna
- Lyžička nasekanej petržlenovej vňate
- Lyžica bieleho vínneho octu
Postup
- Vo veľkej panvici si rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a päť minút zľahka opekáme
- Každú stranu lososa potrieme olivovým olejom
- Rozpálime nepriľnavú panvicu, po rozohriatí pridáme lososa a necháme na panvici opiecť
- V polovici pečenia ho obrátime
- Nakrájanú kapustu pridáme k slanine a cibuli a premiešame
- Panvicu zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení po dobu 10 minút
- To zaistí, že kapusta absorbuje maslo a udrží vlhkosť
- Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, aby sa dôkladne spojili
- Šalát z kel kučeravý dochutíme a potom ho podávame vo veľkej miske a navrch položíme lososa, ktorého pokvapkáme dresingom.

Domáca zeleninová polievka z kučeravky
Polievka, ktorá vás zahreje nielen v chladnom zimnom počasí, ale kedykoľvek keď vás prepadne akákoľvek neduh! Je uvarená raz, dva av tom je jej sila!
Čo budeme potrebovať
- Cibuľa
- Mrkva
- Zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica olivového oleja
- 550 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na malé kocky)
- 1000 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 8 plátkov slaniny
- 200 g kel kučeravý
Postup
- Cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak nakrájame na drobné kúsky
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme zeleninu a zemiaky
- Všetko dobre okoreníme, potom znížime teplotu a hrniec prikryjeme
- Varíme zľahka asi 5 minút, kým zelenina nezačne mäknúť
- Potom pridáme vývar, zvýšime teplotu a zmes v hrnci privedieme do varu
- Varíme ďalších 5 minút, kým všetka zelenina nezmäkne
- Zatiaľ čo sa polievka varí, orestujeme si dochrumkava slaninu a potom ju nakrájame na rezančeky
- Pokrájame si kel kučeravý
- Polievku, za pomocou tyčového mixéra, rozmixujeme dohladka a pridáme kapustu
- Pokračujeme niekoľko minút vo varení, kým kapusta nezmäkne, potom podľa chuti okoreníme a polievku s kučeravým podávame posypanú slaninou
V chladnom období nie je nič lepšie ako horúca polievka plná kvalitných ingrediencií a surovín. Neváhajte sa pustiť do týchto receptov na diétne polievky , ktoré nezaťažia váš rozpočet, ale ani peňaženku!

Šalát s kučeravým, jablkami a orechmi
V jednoduchosti je sila a presne taký je tento ľahký šalát z kapusty, jablkami a opraženými orechmi.
Čo budeme potrebovať
- 80 ml olivového oleja
- 80 ml jablčného octu
- 3 lyžice medu
- 2 štipky soli
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 65 g vlašských orechov
- Kel kučeravý
- 2 jablká
- Pecorino Romano (alebo parmezán)
Postup
- Na dresing zmiešame olivový olej, jablkový ocot, med, kóšer soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Na panvici si na sucho za častého miešania opečieme vlašské orechy tak
- Restujeme ich tak dlho, kým ľahko nezhnednú a nebudú voňavé
- Ihneď ich stiahneme z platne a dáme do misky
- Kapustu nakrájame na tenké plátky
- Jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame ich
- Nastrúhame si parmezán alebo Pecorino Romano
- Na servírovanie začneme s nakrájaným kučeravým, potom naň pridáme jablká, vlašské orechy, syr a dresing

Objavte podobné tipy
Tradičné plnené závitky z kapusty s mletým mäsom
Čo budeme potrebovať
- Veľký kel kučeravý
- 60 g chleba (alebo toastového chleba)
- 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového mäsa)
- Malá cibuľa
- 2 lyžičky horčice
- Štipka mletej sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- Soľ
- Korenie
- Zemiaky (ako príloha)
Postup
- Do varu privedieme veľký hrniec s vodou
- Medzitým z kučeravky odstránime zavädnuté vonkajšie listy a opatrne
- Z receptu vyjde 8 závitkov, ale na jeden závitok bude treba 2-3 listy
- Keď sa voda varí, pridáme trochu soli a listy blanšírujte asi 2-3 minúty, kým nezvädnú
- Dobre ich scedíme
- Pred plnením ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou
- Na náplň namočíme chlieb do trochy teplej vody
- Nakrájame si cibuľu na veľmi drobné kúsky
- Do misy dáme mleté mäso, cibuľu, horčicu, sladkú papriku, soľ a korenie a dobre premiešame
- Z chleba vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme ho k mäsovej zmesi
- Všetko spolu veľmi dobre premiešame
- Na pracovnú plochu položíme jeden veľký list z kučeravky
- Ak sú listy príliš malé alebo zlomené, použijeme 2 alebo 3 listy
- Náplň rozdelíme na 8 porcií
- Trochu náplne umiestnime do stredu a naspodku listu
- Preložíme pravú a ľavú stranu cez náplň a balíček zrolujeme
- Závitok umiestnime švom dole na tanier
- Postup opakujeme, kým nám nevznikne 8 plnených závitkov z kučeravky
- Vo veľkom hrnci do rúry si rozohrejeme olej
- Závitky zo všetkých strán opečieme, mali by byť opečené celé dozlatista
- Do hrnca nalejeme vývar, prikryjeme ho a privedieme do varu
- Teplotu znížime na minimum a kelové závitky takto varíme asi 25 minút
- Medzitým si uvaríme zemiaky v osolenej vode
- Keď sú kelové závitky uvarené, opatrne ich vyberieme z hrnca
- Položíme ich na tanier a udržujeme v teple
- Na omáčku pridáme mlieko do tekutiny, ktorá bola po varení závitkov
- Privedieme ju do varu
- Medzitým rozmiešame kukuričný škrob s trochou vody, aby vznikla pasta
- Za stáleho šľahania škrob pomaly nalievame do hrnca
- Necháme zľahka prebublávať a pridáme trochu muškátového orieška a dochutíme soľou a korením
- Kaderávkové závitky ihneď podávame s vareným zemiakom
Varené zemiaky je možné nahradiť akoukoľvek prílohou, tak prečo rovno neskúsiť jeden z týchto receptov na domáce krokety ! Vyskúšajte ich av obchode už ich nikdy nekúpite.

Vegánske kučeravé chipsy
Nedokážete si predstaviť sobotný večer pri filme, bez niečoho na maškrtenie? Pripravte si tento skvelý recept z kučeravky a chrumknite si lahodné zdravé lupienky!
Čo budeme potrebovať
- 10 listov kučeravku
- 100 g kešu
- Šťava z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 2–3 lyžice sušeného droždia
- Lyžica olivového oleja
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Dva veľké plechy si vyložíme papierom na pečenie
- Z kučeravky oberieme listy (musia byť úplne suché)
- Kešu orechy zmiešame s citrónovou šťavou, cesnakom, droždím, olejom a korením
- Všetko rozmixujeme dohladka
- Do veľkej misy pridáme kučeravé listy
- Vmiešame dresing, kým všetky listy nebudú obalené
- Listy z kučeravky rozprestrieme na pripravené plechy
- Vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút
- Pred podávaním necháme chipsy niekoľko minút vychladnúť

Vegetariánske cestoviny s parmezánom
Tento krémový cestovinový pokrm s chrumkavými mandľami a dvoma druhmi syra predstavuje skvelý nápad na rýchlu večeru, ktorá je hotová za menej ako pol hodiny, čo v rušnom pracovnom týždni určite oceníte.
Čo budeme potrebovať
- 300 g tagliatelle
- 200 g kel kučeravý (nakrájané na tenké plátky)
- 40 g celých mandlí (opražených a nahrubo nasekaných)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 25 g petržlenu (jemne nasekané)
- 2 lyžice olivového oleja
- 90 g smotanového syra
- Kôra a šťava z ½ citróna
- 50 g Parmigiano Reggiano (jemne nastrúhané)
Postup
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, na posledné 3 minúty k nim pridáme nakrájaný kel kučeravý
- Odoberieme si 50 ml vody z cestovín
- Všetko spoločne scedíme a hrávame do hrnca
- Zmiešame si mandle s polovicou cesnaku a polovicou petržlenovej vňate a dáme bokom
- Medzitým si na panvici rozohrejeme olej, pridáme zvyšný cesnak a restujeme 2 minúty do zmäknutia
- Do hrnca s cestovinami a kel kučeravým vmiešame smotanový syr, citrónovú kôru a šťavu, polovicu parmezánu, vodu z cestovín, zvyšok petržlenovej vňate a dochutíme soľou s korením
- Všetko spoločne premiešame a cestoviny s kučeravým podávame posypané zvyšným syrom, orechovou zmesou a kvapkou olivového oleja

Ako kel kučeravý pestovať
Pestovanie kučeravky nie je nič zložité, ako by sa niekomu mohlo zdať. Je dôležité dodržať ten správny postup a potom pôjde všetko ako po masle.
Tento druh rastliny je mrazuvzdorný , takže nevadí keď sa bude vysádzať ešte pri nízkych jarných teplotách. Urobte tak, aby kel kučeravý mal čas dozrieť pred letnými horúčavy.
Semená zasadzujeme 4 týždne pred posledným mrazom, najneskôr ho vsádzame po poslednom mraze.
Na jeseň semená zasadzujeme koncom júla a máme čas až do polovice septembra.
Bez ohľadu na to, kedy zasadíte, vždy vyberte miesto kam ide slnečný svit a sadenice zasadzujeme tak, aby boli aspoň 30 – 45 centimetrov od seba.
Kadeřávku sa bude najlepšie dariť pri plnom slnku so zalievaním 1x za týždeň .
Veľkým problémom sú škodcovia, na ktoré je náchylný. Najlepším riešením je každoročné obmieňanie výsadby.
Kel kučeravý sa môže žať 70 – 110 dní po zasadení , ale záleží na odrode. Preto skontrolujte balíček, z ktorého semená zasievate, aby ste vedeli približnú dobu zberu.
Ak chcete kel kučeravý zožať, jednoducho ho odrežte pri stonke blízko pri zemi. Odstráňte uvädnuté a poškodené listy.