7 jednoduchých receptov z kučeravky, po ktorých zostanú prázdne taniere! Inšpirujte sa

Tieto recepty s kučeravým sú až na neuverenie ľahké a ešte viac chutné!

Vyskúšajte si ho pripraviť ako dusený, tak vyprážaný alebo varený.

Najlepšie je, že nemusíte nič hľadať a všetky recepty sú tu u nás na jednom mieste!

Tak s akou dobrotou začnete ako prví?

Vyprážané fašírky z kučeravky

Tieto vyprážané placky si môžete vychutnať ako teplé, tak aj studené. Ak milujete recepty s množstvom zeleniny, tak sa nebojte do cesta aj mrkva alebo nadrobno nakrájanú brokolicu či ružičkový kel.

Pokiaľ je pre vás majonéza, ako dip, príliš ťažká, môžete na namáčanie vždy použiť sójovú omáčku alebo biely jogurt s trochou nastrúhaného cesnaku.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g kel kučeravý
  2. Lyžica Sriracha omáčky
  3. 2 jarné cibuľky
  4. 4 vajcia
  5. Lyžica sójovej omáčky
  6. Lyžica praženého sezamového oleja
  7. ½ lyžičky soli
  8. 200 g hladkej múky
  9. Žĺtok
  10. 200 ml rastlinného oleja
  11. 2 lyžice citrónovej šťavy
  12. ½ lyžice horčice
  13. Soľ
  14. Lyžica rastlinného oleja (na vyprážanie)

Postup

  1. Pomocou strúhadla nastrúhame kel kučeravý na tenké prúžky
  2. Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kúsky
  3. V miske prešľaháme vajcia, sójovú omáčku, sezamový olej a soľ
  4. Do vaječnej zmesi vmiešame múku, potom vmiešame nakrájanú kapustu a jarnú cibuľku
  5. Na krémovú sriracha majonézu rozšľaháme žĺtok a za stáleho miešania prilievame rastlinný olej a miešame, kým nevznikne hladká zmes
  6. Do misy pridáme citrónovú šťavu, horčicu, dochutíme soľou, srirachou a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  7. Pridáme trochu rastlinného oleja do panvice
  8. Na panvicu pomocou naberačky nalievame kučeravkovú zmes, aby sme vytvorili placky
  9. Tie vyprážame z oboch strán do chrumkava
  10. Potom placky preložíme na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný olej
  11. Kapustové lievančeky podávajte so sriracha majonézou.

Pokiaľ vás zdravé alternatívy bavia rovnako ako mňa, tak sa neváhajte pustiť aj do týchto pochúťok zo šošovky! Naplňte svoju tortillu napríklad týmito šošovkovými čevabčičmi a garantujeme vám, že si pochutnáte.

Vyprážané nastrúhané kapusta zmiešané so zeleninou a vajcom.
Zdroj: vegan.io

Dusený kel kučeravý s lososom

Zelenina nemusí byť nudná! Skúste tento recept na restovanú kapustu so slaninou ako zdravú a chutnú prílohu k lososu.

Čo budeme potrebovať

  1. 15 g masla
  2. 2 malé červené cibule (nakrájané na plátky)
  3. 4 plátky slaniny (nakrájané na tenké plátky)
  4. Olivový olej
  5. 4 x 170 g steaky z lososa
  6. Soľ
  7. Mleté čierne korenie
  8. Malý kel kučeravý (nakrájaný nahrubo)

Na dresing

  1. 2 lyžice horčice
  2. Šťava ½ citróna
  3. Lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  4. Lyžica bieleho vínneho octu

Postup

  1. Vo veľkej panvici si rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a päť minút zľahka opekáme
  2. Každú stranu lososa potrieme olivovým olejom
  3. Rozpálime nepriľnavú panvicu, po rozohriatí pridáme lososa a necháme na panvici opiecť
  4. V polovici pečenia ho obrátime
  5. Nakrájanú kapustu pridáme k slanine a cibuli a premiešame
  6. Panvicu zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení po dobu 10 minút
  7. To zaistí, že kapusta absorbuje maslo a udrží vlhkosť
  8. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, aby sa dôkladne spojili
  9. Šalát z kel kučeravý dochutíme a potom ho podávame vo veľkej miske a navrch položíme lososa, ktorého pokvapkáme dresingom.
Lahodný losos podávaný na šalátku z duseného kapusty a krémovým dresingom.
Zdroj: bonappetit.com

Domáca zeleninová polievka z kučeravky

Polievka, ktorá vás zahreje nielen v chladnom zimnom počasí, ale kedykoľvek keď vás prepadne akákoľvek neduh! Je uvarená raz, dva av tom je jej sila!

Čo budeme potrebovať

  1. Cibuľa
  2. Mrkva
  3. Zeler
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. Lyžica olivového oleja
  6. 550 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na malé kocky)
  7. 1000 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  8. 8 plátkov slaniny
  9. 200 g kel kučeravý

Postup

  1. Cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak nakrájame na drobné kúsky
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme zeleninu a zemiaky
  3. Všetko dobre okoreníme, potom znížime teplotu a hrniec prikryjeme
  4. Varíme zľahka asi 5 minút, kým zelenina nezačne mäknúť
  5. Potom pridáme vývar, zvýšime teplotu a zmes v hrnci privedieme do varu
  6. Varíme ďalších 5 minút, kým všetka zelenina nezmäkne
  7. Zatiaľ čo sa polievka varí, orestujeme si dochrumkava slaninu a potom ju nakrájame na rezančeky
  8. Pokrájame si kel kučeravý
  9. Polievku, za pomocou tyčového mixéra, rozmixujeme dohladka a pridáme kapustu
  10. Pokračujeme niekoľko minút vo varení, kým kapusta nezmäkne, potom podľa chuti okoreníme a polievku s kučeravým podávame posypanú slaninou

V chladnom období nie je nič lepšie ako horúca polievka plná kvalitných ingrediencií a surovín. Neváhajte sa pustiť do týchto receptov na diétne polievky , ktoré nezaťažia váš rozpočet, ale ani peňaženku!

Krémová na kašu rozmixovaná zeleninová polievka so zemiakmi, slaninou a kapustou.
Zdroj: karenskitchenstories.com

Šalát s kučeravým, jablkami a orechmi

V jednoduchosti je sila a presne taký je tento ľahký šalát z kapusty, jablkami a opraženými orechmi.

Čo budeme potrebovať

  1. 80 ml olivového oleja
  2. 80 ml jablčného octu
  3. 3 lyžice medu
  4. 2 štipky soli
  5. Čerstvo mleté ​​čierne korenie
  6. 65 g vlašských orechov
  7. Kel kučeravý
  8. 2 jablká
  9. Pecorino Romano (alebo parmezán)

Postup

  1. Na dresing zmiešame olivový olej, jablkový ocot, med, kóšer soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  2. Na panvici si na sucho za častého miešania opečieme vlašské orechy tak
  3. Restujeme ich tak dlho, kým ľahko nezhnednú a nebudú voňavé
  4. Ihneď ich stiahneme z platne a dáme do misky
  5. Kapustu nakrájame na tenké plátky
  6. Jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame ich
  7. Nastrúhame si parmezán alebo Pecorino Romano
  8. Na servírovanie začneme s nakrájaným kučeravým, potom naň pridáme jablká, vlašské orechy, syr a dresing
Chrumkavý šalát s kapustou, jablkami, orechmi a čerstvou zeleninou s dresingom.
Zdroj: flavorthemoments.com

Tradičné plnené závitky z kapusty s mletým mäsom

Čo budeme potrebovať

  1. Veľký kel kučeravý
  2. 60 g chleba (alebo toastového chleba)
  3. 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového mäsa)
  4. Malá cibuľa
  5. 2 lyžičky horčice
  6. Štipka mletej sladkej papriky
  7. 2 lyžice rastlinného oleja
  8. 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  9. 250 ml mlieka
  10. 2 lyžice kukuričného škrobu
  11. Soľ
  12. Korenie
  13. Zemiaky (ako príloha)

Postup

  1. Do varu privedieme veľký hrniec s vodou
  2. Medzitým z kučeravky odstránime zavädnuté vonkajšie listy a opatrne
  3. Z receptu vyjde 8 závitkov, ale na jeden závitok bude treba 2-3 listy
  4. Keď sa voda varí, pridáme trochu soli a listy blanšírujte asi 2-3 minúty, kým nezvädnú
  5. Dobre ich scedíme
  6. Pred plnením ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou
  7. Na náplň namočíme chlieb do trochy teplej vody
  8. Nakrájame si cibuľu na veľmi drobné kúsky
  9. Do misy dáme mleté ​​mäso, cibuľu, horčicu, sladkú papriku, soľ a korenie a dobre premiešame
  10. Z chleba vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme ho k mäsovej zmesi
  11. Všetko spolu veľmi dobre premiešame
  12. Na pracovnú plochu položíme jeden veľký list z kučeravky
  13. Ak sú listy príliš malé alebo zlomené, použijeme 2 alebo 3 listy
  14. Náplň rozdelíme na 8 porcií
  15. Trochu náplne umiestnime do stredu a naspodku listu
  16. Preložíme pravú a ľavú stranu cez náplň a balíček zrolujeme
  17. Závitok umiestnime švom dole na tanier
  18. Postup opakujeme, kým nám nevznikne 8 plnených závitkov z kučeravky
  19. Vo veľkom hrnci do rúry si rozohrejeme olej
  20. Závitky zo všetkých strán opečieme, mali by byť opečené celé dozlatista
  21. Do hrnca nalejeme vývar, prikryjeme ho a privedieme do varu
  22. Teplotu znížime na minimum a kelové závitky takto varíme asi 25 minút
  23. Medzitým si uvaríme zemiaky v osolenej vode
  24. Keď sú kelové závitky uvarené, opatrne ich vyberieme z hrnca
  25. Položíme ich na tanier a udržujeme v teple
  26. Na omáčku pridáme mlieko do tekutiny, ktorá bola po varení závitkov
  27. Privedieme ju do varu
  28. Medzitým rozmiešame kukuričný škrob s trochou vody, aby vznikla pasta
  29. Za stáleho šľahania škrob pomaly nalievame do hrnca
  30. Necháme zľahka prebublávať a pridáme trochu muškátového orieška a dochutíme soľou a korením
  31. Kaderávkové závitky ihneď podávame s vareným zemiakom

Varené zemiaky je možné nahradiť akoukoľvek prílohou, tak prečo rovno neskúsiť jeden z týchto receptov na domáce krokety ! Vyskúšajte ich av obchode už ich nikdy nekúpite.

Plnené mäsové závitky v kapustovom liste s bielou omáčkou a vareným zemiakom.
Zdroj: whereismyspoon.co

Vegánske kučeravé chipsy

Nedokážete si predstaviť sobotný večer pri filme, bez niečoho na maškrtenie? Pripravte si tento skvelý recept z kučeravky a chrumknite si lahodné zdravé lupienky!

Čo budeme potrebovať

  1. 10 listov kučeravku
  2. 100 g kešu
  3. Šťava z 1 citróna
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. 2–3 lyžice sušeného droždia
  6. Lyžica olivového oleja
  7. Soľ
  8. Korenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. Dva veľké plechy si vyložíme papierom na pečenie
  3. Z kučeravky oberieme listy (musia byť úplne suché)
  4. Kešu orechy zmiešame s citrónovou šťavou, cesnakom, droždím, olejom a korením
  5. Všetko rozmixujeme dohladka
  6. Do veľkej misy pridáme kučeravé listy
  7. Vmiešame dresing, kým všetky listy nebudú obalené
  8. Listy z kučeravky rozprestrieme na pripravené plechy
  9. Vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút
  10. Pred podávaním necháme chipsy niekoľko minút vychladnúť
Zdravé a chrumkavé chipsy z kapusty podávanej s kečupom.
Zdroj: domino.com

Vegetariánske cestoviny s parmezánom

Tento krémový cestovinový pokrm s chrumkavými mandľami a dvoma druhmi syra predstavuje skvelý nápad na rýchlu večeru, ktorá je hotová za menej ako pol hodiny, čo v rušnom pracovnom týždni určite oceníte.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g tagliatelle
  2. 200 g kel kučeravý (nakrájané na tenké plátky)
  3. 40 g celých mandlí (opražených a nahrubo nasekaných)
  4. 4 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  5. 25 g petržlenu (jemne nasekané)
  6. 2 lyžice olivového oleja
  7. 90 g smotanového syra
  8. Kôra a šťava z ½ citróna
  9. 50 g Parmigiano Reggiano (jemne nastrúhané)

Postup

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, na posledné 3 minúty k nim pridáme nakrájaný kel kučeravý
  2. Odoberieme si 50 ml vody z cestovín
  3. Všetko spoločne scedíme a hrávame do hrnca
  4. Zmiešame si mandle s polovicou cesnaku a polovicou petržlenovej vňate a dáme bokom
  5. Medzitým si na panvici rozohrejeme olej, pridáme zvyšný cesnak a restujeme 2 minúty do zmäknutia
  6. Do hrnca s cestovinami a kel kučeravým vmiešame smotanový syr, citrónovú kôru a šťavu, polovicu parmezánu, vodu z cestovín, zvyšok petržlenovej vňate a dochutíme soľou s korením
  7. Všetko spoločne premiešame a cestoviny s kučeravým podávame posypané zvyšným syrom, orechovou zmesou a kvapkou olivového oleja
Chrumkavá kapusta varené s cestovinami a podávaný so zeleninou a parmezánom.
Zdroj: donalskehan.com

Ako kel kučeravý pestovať

Pestovanie kučeravky nie je nič zložité, ako by sa niekomu mohlo zdať. Je dôležité dodržať ten správny postup a potom pôjde všetko ako po masle.

Tento druh rastliny je mrazuvzdorný , takže nevadí keď sa bude vysádzať ešte pri nízkych jarných teplotách. Urobte tak, aby kel kučeravý mal čas dozrieť pred letnými horúčavy.

Semená zasadzujeme 4 týždne pred posledným mrazom, najneskôr ho vsádzame po poslednom mraze.

Na jeseň semená zasadzujeme koncom júla a máme čas až do polovice septembra.

Bez ohľadu na to, kedy zasadíte, vždy vyberte miesto kam ide slnečný svit a sadenice zasadzujeme tak, aby boli aspoň 30 – 45 centimetrov od seba.

Kadeřávku sa bude najlepšie dariť pri plnom slnku so zalievaním 1x za týždeň .

Veľkým problémom sú škodcovia, na ktoré je náchylný. Najlepším riešením je každoročné obmieňanie výsadby.

Kel kučeravý sa môže žať 70 – 110 dní po zasadení , ale záleží na odrode. Preto skontrolujte balíček, z ktorého semená zasievate, aby ste vedeli približnú dobu zberu.

Ak chcete kel kučeravý zožať, jednoducho ho odrežte pri stonke blízko pri zemi. Odstráňte uvädnuté a poškodené listy.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.