Chýba vám nápad na ľahký a zdraví obed? Už nehľadajte ďalej, recepty na šošovkové placky vo všetkých variantoch a chutiach sú tu!
Najlepšie zdravé alternatívy k vašim obľúbeným pokrmom si môžete vychutnať práve s našimi receptami.
S touto skvelou strukovinou do tela dostanete všetky dôležité makronutrienty, v jednom jedle.
Šošovkový burger
Ani vegánske recepty sa nezaobídu bez svojej verzie na burger. Na výrobu placiek zo šošovky sú potrebné len 4 ingrediencie. Tie sa neskôr krásne prepoja so sladko-pálivou chuťou doma pripravenej omáčky z horčice a javorového sirupu.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- 3 lyžice horčice
- 4 lyžice sirupu
- Štipka karí (nepovinné)
Na burger
- 50 g hrozienok
- 200 g nevarené šošovky
- 100 g strúhanky
- 60 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice horčice
Na prílohu
- Rukola
- Cherry paradajky
- Restovaná cibuľa
- Burgerové žemle
Postup
- Na omáčku si zmiešame horčicu a javorový sirup do menšej misky
- Pridáme štipku karí, soli a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Na placky použijeme nevarenú šošovku
- Tú necháme cez noc odmočiť
- Potom ju uvaríme podľa návodu (ak ste sa rozhodli pre šošovku z plechovky, ušetrili ste si prácu)
- Konzervovanú šošovku len poriadne prepláchneme
- Šošovku dáme do kuchynského robota
- Pridáme orechy, hrozienka a miešame, kým nezískame hutnú zmes
- V novej mise si premiešame novo vzniknutú šošovkovú zmes a strúhanku
- Zmes necháme 5-10 minút odležať, aby strúhanka absorbovala prebytočnú vlhkosť
- Potom rukami z šošovkového cesta tvarujeme placky alebo fašírky
- Tie buď upečieme v rúre na 200 stupňov, alebo vyprážame na stredne rozpálenej panvici s trochou kokosového oleja
- Placky servírujeme v burgerovej žemle s rukolou, paradajkami, vyprážanou cibuľou a poliate omáčkou

Vyprážané šošovkové karbonátky
Tento vegánsky recept je len zo 6 ingrediencií rastlinného pôvodu s vysokým obsahom bielkovín a spoločne sú špičkovou alternatívou k mäsitým hamburgerom. Tieto šošovkové placky sú vhodné pre deti a ani nezaťažia vašu peňaženku, pretože sú použité cenovo dostupné suroviny.
Čo budeme potrebovať
- 300 g nevarené červené šošovky
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané)
- Veľká šalotka (alebo malá cibuľa, nakrájaná nadrobno)
- 45 g mrkvy (strúhané)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Lyžička koriandra
- Lyžička soli
- Štipka korenia
- Olej
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov (ak sa rozhodneme pre pečenú verziu)
- Veľký plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
- Šošovku si najlepšie deň vopred necháme odmočiť, minimálne však na 2 hodiny
- Potom dôkladne prepláchneme a scedíme
- Do kuchynského robota pridáme odkvapkanú šošovku, cesnak, šalotku, mrkvu, pretlak, koriander, soľ a korenie
- Začneme mixovať, kým sa ingrediencie dobre nespoja a zmes nie je jednotná
- Zo vzniknutého cesta tvarujeme šošovkové placky
- Pozor, aby placky neboli príliš vysoké a mohli sa dobre prepiecť
- Ak chceme placky piecť, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme z oboch strán asi 10 minút
- Pokiaľ budeme placky smažiť, tak si rozohrejeme na strednú teplotu panvicu a pridáme olej
- Keď je panvica s olejom rozohriata začneme postupne pridávať placky
- Opekáme ich z každej strany asi 4 minúty
- Opečené placky uložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby z nich odkvapkal prebytočný olej
- Podávame so šalátom, alebo opečeným zemiakom
Neviete si rady aký šalát k tomuto receptu na šošovkové placky naservírovať? Nestrácajte hlavu a nechajte sa inšpirovať jedným z týchto výborných receptov na zeleninové šaláty .

Zdravé placky z červenej šošovky
Veľkej popularite sa v poslednej dobe teší, takzvaná tahini pasta. Môžete ju ochutnať aj v tomto recepte, ale otázkou zostáva, čo to vlastne tahini pasta je. Jednoducho povedané je to ľahko riedená sezamová pasta vyrobená z drvených sezamových semienok a soli, ktorá sa k nám dostala z Indie.
Čo budeme potrebovať
Na placky
- Veľké cibule (nakrájaná nadrobno)
- 2 lyžice olivového oleja
- 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
- 200 g červené šošovky
- 480 ml vody
- 90 g ovsených vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžička mletej papriky
- Lyžička rasce
- Štipka soli
- Štipka mletého korenia
- 15 g pažítky (čerstvé)
- 15 g koriandra (čerstvého)
Na omáčku
- 70 g tahini pasty
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- Lyžica jablčného octu
- 2 lyžice vody
- 15 g koriandra
- 15 g petržlenu
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Štipka soli
- Štipka korenia
Postup
- Do stredného hrnca pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a nakrájanú cibuľu
- Cibuľu smažíme dozlatista
- Potom pridávame mrkvu, ktorú podlejeme vodou a varíme, kým nezmäkne
- Prebytočnú vodu zlejeme a zmes mrkvy a cibule dáme bokom
- Medzitým si v ďalšom hrnci uvaríme šošovku
- Tú zalejeme asi 2 hrnčeky vody a varíme do mäkka 15 – 20 minút
- Šošovka po celú dobu varenia musí zostať ponorená, preto priebežne môžeme dolievať vodu
- Keď je šošovka hotová, dáme jej bokom
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie
- Do šošovky pridáme uvarenú zmes cibule a mrkvy
- Pridáme polovicu vločiek, cesnak, šťavu z citróna, 1 lyžicou olivového oleja, papriku, rascu, soľ a korenie
- Všetko vložíme do kuchynského robota a mixujeme
- Zmixovanú zmes preložíme do väčšej misy a pridáme zvyšok vločiek, pažítku a koriander
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Zmes musí byť mokrá, ale musí držať tvar
- Pokiaľ sa to nedarí, pridávame po troškách vločky
- Potom začneme tvarovať placky, ktoré skladáme na plech
- Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 – 25 minút
- Šošovkové placky vyberieme a necháme ich vychladnúť
- Na omáčku si v kuchynskom robote zmiešame všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme
- Omáčka by mala byť jemne zelená a bylinky musia byť veľmi jemne nasekané
- Omáčku preložíme do misky a umiestnime do chladu, kým nebude čas servírovania

Objavte podobné tipy
Šošovkové placky z Jamajky
Tieto chutné jamajské placky sú bezlepkovou a vegánskou verziou veľmi obľúbených jamajských hovädzích placiek. Je to kombinácia pikantnej šošovky uvarenej s aromatickými bylinkami a korením v krehkom maslovom pečive.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- Lyžica kokosového oleja
- 50 g cibule (nakrájané najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
- Jarná cibuľka
- Sušený tymián
- Štipka kurkumy
- Štipka rasce
- ½ mletej červenej papriky
- 100 g hnedej šošovky
- 500 g zeleninového vývaru
- Lyžica sójovej omáčky
- Štipka korenia
- Štipka soli
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 125 g mandľovej múky
- 100 g zemiakového škrobu
- Lyžica mletých ľanových semienok
- Lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky kari
- 125 ml mandľového mlieka
- 50 g kokosového oleja (masla)
Postup
- V strednom hrnci rozohrejeme olej na strednú teplotu
- Pridáme cibuľu, jarnú cibuľku a cesnak
- Opekáme dozlatista, kým cibuľa nezmäkne, približne 3 minúty
- Pridáme rascu, tymian, kurkumu, papriku a šošovku
- Všetko zmiešame, aby sa šošovka zmesí obalila
- Pridáme vývar a šošovku privedieme do varu
- Hrniec prikryjeme, znížime teplotu a varíme po dobu 30 minút, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí a šošovka nie je mäkká
- Vmiešame sójovú omáčku, korenie a soľ
- Šošovku zložíme z tepla a necháme ju vychladnúť
- Medzitým zapneme rúru na 200 stupňov
- Vyložíme si plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
- Na cesto si do veľkej misy pridáme ľanové semienka a múku, škrob, prášok do pečiva, soľ a karí
- Pridáme kokosový olej alebo maslo a prehniteme
- Musí nám vzniknúť konzistencia podobná drobenca
- Vmiešame mlieko a vytvoríme jednu veľkú guľu
- Tú ďalej rozdelíme na 8 menších
- Tie si vyvaľkáme na 8 placiek
- Jednotlivé placky začneme plniť 1 polievkovou lyžicou šošovkovej náplne
- Náplň umiestňujeme na ½ cesta a druhú polovicu náplň zakryjeme
- Okraje zatlačíme vidličkou
- Šošovkové placky prenesieme na plech a dáme do rúry piecť
- Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista

Indické krehké šošovkové placky
Mäsitá textúra týchto strukovinových placiek v indickom štýle urobí z tohto vegetariánskeho obeda rodinného víťaza.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- Celý cesnak
- Lyžica olivového oleja
- Štipka soli
- Korenie
- 4 lyžičky rasce
- 250 ml nízkotučného jogurtu
- 4 uhorky (nastrúhané najemno)
- Vetvička nasekaného koriandra
- Vetvička nasekanej mäty
- Lyžička chilli
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Na fašírky
- 100 g šošovky
- 100 g basmati ryže
- Lyžica mletého cesnaku (môže byť aj čerstvý)
- Lyžica sušeného zázvoru
- ½ chilli
- 50 g konzervovaného hrášku
- Vetvička koriandra (nakrájaný)
- Jarná cibuľka (nakrájaná)
- Vetvička mäty (nasekané)
- Lyžička korenia
- Lyžička soli
- Lyžica olivového oleja
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Cesnaku odrežeme kus jeho hornej časti a tú vyhodíme
- Cesnak položíme na plát alobalu, pokvapkáme ho olejom a alobal zabalíme
- Cesnak v rúre pečieme do zmäknutia asi 45 minút
- Potom ho necháme vychladnúť a potom ho vytlačíme zo šupky
- Na omáčku si v menšej panvici si na strednú teplotu opražíme rascu, restujeme ju približne 2-3 minúty
- Necháme ho vychladnúť a potom ho pomelieme v mažiari
- V strednej miske si zmiešame jogurt, nastrúhanú uhorku, mätu, chilli a ½ lyžičky citrónovej šťavy
- Vmiešame rascu, pridáme soľ, korenie a podľa chuti znova citrónovú šťavu
- Na placky si prepláchneme šošovku aj ryžu
- Tie spoločne potom umiestnime do misy, pridáme vody, tak aby bola ľahko nad strukovinami, a necháme, najlepšie cez noc, minimálne však 3-5 hodín odmočiť
- Šošovku a ryžu potom scedíme a preložíme ich do kuchynského robota
- Pridáme cesnak, zázvor a chilli
- Mixujeme, kým nevznikne zrnitá pasta
- Pridáme zvyšné prísady, okrem oleja a znovu premiešame
- Na panvici si zohrejeme lyžicou oleja nie strednú teplotu
- Postupne pridávame vzniknuté cesto, aby malo tvar placiek
- Na nízkej teplote placky opekáme
- Keď sa placky pečú, pridáme ešte olej a vyprážame na každú stranu 4 – 5 minút, podľa hrúbky
- Placky podávame s indickou omáčkou a opečeným cesnakom
Kroky 6 a 7 robte len vtedy, ak chcete mať recept na šošovkové placky naozaj autentický. Inak použite rascu drvenú.

Tortilly plnené čevabčiči zo šošovky
Rýchly, ľahký a výdatný vegánsky obed, ktorý vás zasýti raz, dva. Pokiaľ hľadáte ľahký pokrm, ktorý je zároveň čerstvý a zdravý, tieto plnené tortilly sú tým správnym riešením. Je to tiež skvelá voľba pre jedlo so sebou na cesty!
Čo budeme potrebovať
Na placky
- 100 g nevarené zelené šošovky
- 150 g zemiakov
- 15 g indického korenia
- ½ soli
- Štipka korenia
Na wrap
- 3 mrkvy (ošúpané)
- 2 lyžičky oleja
- Cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
- 240 ml bieleho jogurtu
- Strúčik cesnaku (lisovaný)
- ½ soli
- Štipka korenia
- Veľké tortilly
- 60 g baby špenátu (alebo rukoly)
Postup
- Do veľkého hrnca pridáme zemiaky nakrájané na kocky spoločne so šošovkou a zalejeme všetko 2 litre vody
- Privedieme do varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu a zmes varíme v odkrytom hrnci 15 – 20 minút
- Šošovka musí byť rozvarená a zemiaky mäkké
- Po uvarení zemiaky aj šošovku scedíme
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
- Do hrnca k zemiakom a šošovke pridáme indické korenie, soľ, korenie a všetko spoločne rozšťoucháme a premiešame
- Z tejto zmesi začneme tvarovať klátiky podobné čevabčiči
- Hotové kolíky rozprestrieme na plech a pečieme približne 25 – 30 minút, kým nezozlátnu
- Mrkva si medzitým nakrájame na tenké rezančeky
- Na stredne vysokú teplotu rozpálime panvicu s olejom, do ktorej vhodíme nakrájanú mrkvu a začneme smažiť
- Mrkva restujeme približne 3 – 4 minúty
- Potom pridáme cibuľu a znovu restujeme, kým cibuľa dostatočne nezmäkne
- Na cesnakovú omáčku si zmiešame jogurt, cesnak, soľ a korenie v menšej miske
- Tortilly začneme plniť najskôr omáčkou, potom baby špenátom, orestovanou mrkvou s cibuľou a šošovkovými čevabčičmi
- Tortillu zabalíme a podávame

Šošovku spoločne s ďalšími strukovinami (ako sú fazuľa, cícer atď.) radíme medzi potraviny, ktoré sú bohaté na komplexné sacharidy, bielkovinu a vlákninu, bez vysokého výskytu tukov. Vďaka vysokému obsahu bielkoviny a vlákniny, je šošovka skvelým doplnkom stravy najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť, pretože po jej konzumácii nastáva pocit plnosti. Preto vám odporúčame vyskúšať aj ďalšie recepty napríklad z cíceru , ktorý má tiež pozitívny vplyv na kondíciu a zdravie tela.