Lahodné recepty na placky zo šošovky. Vyskúšajte vegetariánsky burger alebo karbonátok

Chýba vám nápad na ľahký a zdraví obed? Už nehľadajte ďalej, recepty na šošovkové placky vo všetkých variantoch a chutiach sú tu!

Najlepšie zdravé alternatívy k vašim obľúbeným pokrmom si môžete vychutnať práve s našimi receptami.

S touto skvelou strukovinou do tela dostanete všetky dôležité makronutrienty, v jednom jedle.

Šošovkový burger

Ani vegánske recepty sa nezaobídu bez svojej verzie na burger. Na výrobu placiek zo šošovky sú potrebné len 4 ingrediencie. Tie sa neskôr krásne prepoja so sladko-pálivou chuťou doma pripravenej omáčky z horčice a javorového sirupu.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  1. 3 lyžice horčice
  2. 4 lyžice sirupu
  3. Štipka karí (nepovinné)

Na burger

  1. 50 g hrozienok
  2. 200 g nevarené šošovky
  3. 100 g strúhanky
  4. 60 g mletých vlašských orechov
  5. 2 lyžice horčice

Na prílohu

  1. Rukola
  2. Cherry paradajky
  3. Restovaná cibuľa
  4. Burgerové žemle

Postup

  1. Na omáčku si zmiešame horčicu a javorový sirup do menšej misky
  2. Pridáme štipku karí, soli a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  3. Na placky použijeme nevarenú šošovku
  4. Tú necháme cez noc odmočiť
  5. Potom ju uvaríme podľa návodu (ak ste sa rozhodli pre šošovku z plechovky, ušetrili ste si prácu)
  6. Konzervovanú šošovku len poriadne prepláchneme
  7. Šošovku dáme do kuchynského robota
  8. Pridáme orechy, hrozienka a miešame, kým nezískame hutnú zmes
  9. V novej mise si premiešame novo vzniknutú šošovkovú zmes a strúhanku
  10. Zmes necháme 5-10 minút odležať, aby strúhanka absorbovala prebytočnú vlhkosť
  11. Potom rukami z šošovkového cesta tvarujeme placky alebo fašírky
  12. Tie buď upečieme v rúre na 200 stupňov, alebo vyprážame na stredne rozpálenej panvici s trochou kokosového oleja
  13. Placky servírujeme v burgerovej žemle s rukolou, paradajkami, vyprážanou cibuľou a poliate omáčkou
Výborný burger zo šošovky so zeleninou a omáčkou.
Zdroj: bonappetit.com

Vyprážané šošovkové karbonátky

Tento vegánsky recept je len zo 6 ingrediencií rastlinného pôvodu s vysokým obsahom bielkovín a spoločne sú špičkovou alternatívou k mäsitým hamburgerom. Tieto šošovkové placky sú vhodné pre deti a ani nezaťažia vašu peňaženku, pretože sú použité cenovo dostupné suroviny.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g nevarené červené šošovky
  2. 2 strúčiky cesnaku (nakrájané)
  3. Veľká šalotka (alebo malá cibuľa, nakrájaná nadrobno)
  4. 45 g mrkvy (strúhané)
  5. Lyžica paradajkového pretlaku
  6. Lyžička koriandra
  7. Lyžička soli
  8. Štipka korenia
  9. Olej

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov (ak sa rozhodneme pre pečenú verziu)
  2. Veľký plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
  3. Šošovku si najlepšie deň vopred necháme odmočiť, minimálne však na 2 hodiny
  4. Potom dôkladne prepláchneme a scedíme
  5. Do kuchynského robota pridáme odkvapkanú šošovku, cesnak, šalotku, mrkvu, pretlak, koriander, soľ a korenie
  6. Začneme mixovať, kým sa ingrediencie dobre nespoja a zmes nie je jednotná
  7. Zo vzniknutého cesta tvarujeme šošovkové placky
  8. Pozor, aby placky neboli príliš vysoké a mohli sa dobre prepiecť
  9. Ak chceme placky piecť, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme z oboch strán asi 10 minút
  10. Pokiaľ budeme placky smažiť, tak si rozohrejeme na strednú teplotu panvicu a pridáme olej
  11. Keď je panvica s olejom rozohriata začneme postupne pridávať placky
  12. Opekáme ich z každej strany asi 4 minúty
  13. Opečené placky uložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby z nich odkvapkal prebytočný olej
  14. Podávame so šalátom, alebo opečeným zemiakom

Neviete si rady aký šalát k tomuto receptu na šošovkové placky naservírovať? Nestrácajte hlavu a nechajte sa inšpirovať jedným z týchto výborných receptov na zeleninové šaláty .

Chrumkavé placky so zeleninovým šalátom a omáčkou.
Zdroj: savoryspin.com

Zdravé placky z červenej šošovky

Veľkej popularite sa v poslednej dobe teší, takzvaná tahini pasta. Môžete ju ochutnať aj v tomto recepte, ale otázkou zostáva, čo to vlastne tahini pasta je. Jednoducho povedané je to ľahko riedená sezamová pasta vyrobená z drvených sezamových semienok a soli, ktorá sa k nám dostala z Indie.

Čo budeme potrebovať

Na placky

  1. Veľké cibule (nakrájaná nadrobno)
  2. 2 lyžice olivového oleja
  3. 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
  4. 200 g červené šošovky
  5. 480 ml vody
  6. 90 g ovsených vločiek
  7. 2 strúčiky cesnaku
  8. Lyžica citrónovej šťavy
  9. Lyžička mletej papriky
  10. Lyžička rasce
  11. Štipka soli
  12. Štipka mletého korenia
  13. 15 g pažítky (čerstvé)
  14. 15 g koriandra (čerstvého)

Na omáčku

  1. 70 g tahini pasty
  2. 3 lyžice citrónovej šťavy
  3. Lyžica jablčného octu
  4. 2 lyžice vody
  5. 15 g koriandra
  6. 15 g petržlenu
  7. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  8. Štipka soli
  9. Štipka korenia

Postup

  1. Do stredného hrnca pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a nakrájanú cibuľu
  2. Cibuľu smažíme dozlatista
  3. Potom pridávame mrkvu, ktorú podlejeme vodou a varíme, kým nezmäkne
  4. Prebytočnú vodu zlejeme a zmes mrkvy a cibule dáme bokom
  5. Medzitým si v ďalšom hrnci uvaríme šošovku
  6. Tú zalejeme asi 2 hrnčeky vody a varíme do mäkka 15 – 20 minút
  7. Šošovka po celú dobu varenia musí zostať ponorená, preto priebežne môžeme dolievať vodu
  8. Keď je šošovka hotová, dáme jej bokom
  9. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie
  10. Do šošovky pridáme uvarenú zmes cibule a mrkvy
  11. Pridáme polovicu vločiek, cesnak, šťavu z citróna, 1 lyžicou olivového oleja, papriku, rascu, soľ a korenie
  12. Všetko vložíme do kuchynského robota a mixujeme
  13. Zmixovanú zmes preložíme do väčšej misy a pridáme zvyšok vločiek, pažítku a koriander
  14. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  15. Zmes musí byť mokrá, ale musí držať tvar
  16. Pokiaľ sa to nedarí, pridávame po troškách vločky
  17. Potom začneme tvarovať placky, ktoré skladáme na plech
  18. Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 – 25 minút
  19. Šošovkové placky vyberieme a necháme ich vychladnúť
  20. Na omáčku si v kuchynskom robote zmiešame všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme
  21. Omáčka by mala byť jemne zelená a bylinky musia byť veľmi jemne nasekané
  22. Omáčku preložíme do misky a umiestnime do chladu, kým nebude čas servírovania
Pečené placky s tahini pastou.
Zdroj:blissfulbasil.com

Šošovkové placky z Jamajky

Tieto chutné jamajské placky sú bezlepkovou a vegánskou verziou veľmi obľúbených jamajských hovädzích placiek. Je to kombinácia pikantnej šošovky uvarenej s aromatickými bylinkami a korením v krehkom maslovom pečive.

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. Lyžica kokosového oleja
  2. 50 g cibule (nakrájané najemno)
  3. 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
  4. Jarná cibuľka
  5. Sušený tymián
  6. Štipka kurkumy
  7. Štipka rasce
  8. ½ mletej červenej papriky
  9. 100 g hnedej šošovky
  10. 500 g zeleninového vývaru
  11. Lyžica sójovej omáčky
  12. Štipka korenia
  13. Štipka soli

Na cesto

  1. 500 g hladkej múky
  2. 125 g mandľovej múky
  3. 100 g zemiakového škrobu
  4. Lyžica mletých ľanových semienok
  5. Lyžička prášku do pečiva
  6. ½ lyžičky soli
  7. 2 lyžičky kari
  8. 125 ml mandľového mlieka
  9. 50 g kokosového oleja (masla)

Postup

  1. V strednom hrnci rozohrejeme olej na strednú teplotu
  2. Pridáme cibuľu, jarnú cibuľku a cesnak
  3. Opekáme dozlatista, kým cibuľa nezmäkne, približne 3 minúty
  4. Pridáme rascu, tymian, kurkumu, papriku a šošovku
  5. Všetko zmiešame, aby sa šošovka zmesí obalila
  6. Pridáme vývar a šošovku privedieme do varu
  7. Hrniec prikryjeme, znížime teplotu a varíme po dobu 30 minút, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí a šošovka nie je mäkká
  8. Vmiešame sójovú omáčku, korenie a soľ
  9. Šošovku zložíme z tepla a necháme ju vychladnúť
  10. Medzitým zapneme rúru na 200 stupňov
  11. Vyložíme si plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
  12. Na cesto si do veľkej misy pridáme ľanové semienka a múku, škrob, prášok do pečiva, soľ a karí
  13. Pridáme kokosový olej alebo maslo a prehniteme
  14. Musí nám vzniknúť konzistencia podobná drobenca
  15. Vmiešame mlieko a vytvoríme jednu veľkú guľu
  16. Tú ďalej rozdelíme na 8 menších
  17. Tie si vyvaľkáme na 8 placiek
  18. Jednotlivé placky začneme plniť 1 polievkovou lyžicou šošovkovej náplne
  19. Náplň umiestňujeme na ½ cesta a druhú polovicu náplň zakryjeme
  20. Okraje zatlačíme vidličkou
  21. Šošovkové placky prenesieme na plech a dáme do rúry piecť
  22. Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista
Plnené placky šošovkovou zeleninovou zmesou zapečené v rúre.
Zdroj: domesticgothess.com

Indické krehké šošovkové placky

Mäsitá textúra týchto strukovinových placiek v indickom štýle urobí z tohto vegetariánskeho obeda rodinného víťaza.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  1. Celý cesnak
  2. Lyžica olivového oleja
  3. Štipka soli
  4. Korenie
  5. 4 lyžičky rasce
  6. 250 ml nízkotučného jogurtu
  7. 4 uhorky (nastrúhané najemno)
  8. Vetvička nasekaného koriandra
  9. Vetvička nasekanej mäty
  10. Lyžička chilli
  11. 2 lyžičky citrónovej šťavy

Na fašírky

  1. 100 g šošovky
  2. 100 g basmati ryže
  3. Lyžica mletého cesnaku (môže byť aj čerstvý)
  4. Lyžica sušeného zázvoru
  5. ½ chilli
  6. 50 g konzervovaného hrášku
  7. Vetvička koriandra (nakrájaný)
  8. Jarná cibuľka (nakrájaná)
  9. Vetvička mäty (nasekané)
  10. Lyžička korenia
  11. Lyžička soli
  12. Lyžica olivového oleja

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  2. Cesnaku odrežeme kus jeho hornej časti a tú vyhodíme
  3. Cesnak položíme na plát alobalu, pokvapkáme ho olejom a alobal zabalíme
  4. Cesnak v rúre pečieme do zmäknutia asi 45 minút
  5. Potom ho necháme vychladnúť a potom ho vytlačíme zo šupky
  6. Na omáčku si v menšej panvici si na strednú teplotu opražíme rascu, restujeme ju približne 2-3 minúty
  7. Necháme ho vychladnúť a potom ho pomelieme v mažiari
  8. V strednej miske si zmiešame jogurt, nastrúhanú uhorku, mätu, chilli a ½ lyžičky citrónovej šťavy
  9. Vmiešame rascu, pridáme soľ, korenie a podľa chuti znova citrónovú šťavu
  10. Na placky si prepláchneme šošovku aj ryžu
  11. Tie spoločne potom umiestnime do misy, pridáme vody, tak aby bola ľahko nad strukovinami, a necháme, najlepšie cez noc, minimálne však 3-5 hodín odmočiť
  12. Šošovku a ryžu potom scedíme a preložíme ich do kuchynského robota
  13. Pridáme cesnak, zázvor a chilli
  14. Mixujeme, kým nevznikne zrnitá pasta
  15. Pridáme zvyšné prísady, okrem oleja a znovu premiešame
  16. Na panvici si zohrejeme lyžicou oleja nie strednú teplotu
  17. Postupne pridávame vzniknuté cesto, aby malo tvar placiek
  18. Na nízkej teplote placky opekáme
  19. Keď sa placky pečú, pridáme ešte olej a vyprážame na každú stranu 4 – 5 minút, podľa hrúbky
  20. Placky podávame s indickou omáčkou a opečeným cesnakom

Kroky 6 a 7 robte len vtedy, ak chcete mať recept na šošovkové placky naozaj autentický. Inak použite rascu drvenú.

Indické placky s omáčkou plnou indického korenia.
Zdroj: healthy-delicious.com

Tortilly plnené čevabčiči zo šošovky

Rýchly, ľahký a výdatný vegánsky obed, ktorý vás zasýti raz, dva. Pokiaľ hľadáte ľahký pokrm, ktorý je zároveň čerstvý a zdravý, tieto plnené tortilly sú tým správnym riešením. Je to tiež skvelá voľba pre jedlo so sebou na cesty!

Čo budeme potrebovať

Na placky

  1. 100 g nevarené zelené šošovky
  2. 150 g zemiakov
  3. 15 g indického korenia
  4. ½ soli
  5. Štipka korenia

Na wrap

  1. 3 mrkvy (ošúpané)
  2. 2 lyžičky oleja
  3. Cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
  4. 240 ml bieleho jogurtu
  5. Strúčik cesnaku (lisovaný)
  6. ½ soli
  7. Štipka korenia
  8. Veľké tortilly
  9. 60 g baby špenátu (alebo rukoly)

Postup

  1. Do veľkého hrnca pridáme zemiaky nakrájané na kocky spoločne so šošovkou a zalejeme všetko 2 litre vody
  2. Privedieme do varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu a zmes varíme v odkrytom hrnci 15 – 20 minút
  3. Šošovka musí byť rozvarená a zemiaky mäkké
  4. Po uvarení zemiaky aj šošovku scedíme
  5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
  6. Do hrnca k zemiakom a šošovke pridáme indické korenie, soľ, korenie a všetko spoločne rozšťoucháme a premiešame
  7. Z tejto zmesi začneme tvarovať klátiky podobné čevabčiči
  8. Hotové kolíky rozprestrieme na plech a pečieme približne 25 – 30 minút, kým nezozlátnu
  9. Mrkva si medzitým nakrájame na tenké rezančeky
  10. Na stredne vysokú teplotu rozpálime panvicu s olejom, do ktorej vhodíme nakrájanú mrkvu a začneme smažiť
  11. Mrkva restujeme približne 3 – 4 minúty
  12. Potom pridáme cibuľu a znovu restujeme, kým cibuľa dostatočne nezmäkne
  13. Na cesnakovú omáčku si zmiešame jogurt, cesnak, soľ a korenie v menšej miske
  14. Tortilly začneme plniť najskôr omáčkou, potom baby špenátom, orestovanou mrkvou s cibuľou a šošovkovými čevabčičmi
  15. Tortillu zabalíme a podávame
Šošovkou plnené pšeničné tortilly so zeleninou a dipom.
Zdroj: pickuplimes.com

Šošovku spoločne s ďalšími strukovinami (ako sú fazuľa, cícer atď.) radíme medzi potraviny, ktoré sú bohaté na komplexné sacharidy, bielkovinu a vlákninu, bez vysokého výskytu tukov. Vďaka vysokému obsahu bielkoviny a vlákniny, je šošovka skvelým doplnkom stravy najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť, pretože po jej konzumácii nastáva pocit plnosti. Preto vám odporúčame vyskúšať aj ďalšie recepty napríklad z cíceru , ktorý má tiež pozitívny vplyv na kondíciu a zdravie tela.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.