Vynikajúce vaflové recepty ako ľahká desiata či večera. Inšpirujte sa!

Pokiaľ milujete rôzne sladké pokrmy, rozhodne vyskúšajte recepty na vafle.

Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a vy tak môžete potešiť nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegov.

Pripravte im tie najsladšie pochúťky a rozhýbte ich chuťové poháriky.

Neváhajte sa inšpirovať v tomto článku, do ktorého sme vám pozbierali tie najlepšie dobroty.

Klasické a jednoduché vafle

Táto sladká pochúťka je ideálna raňajkami, ale môže to byť aj ľahká večera. Pri tejto vaflovej zmesi je skvelé, že si ju môžeme nechať uloženú v chladničke pokojne týždeň. Len ju musíme pred uložením znova trochu našľahať. Ak milujete sladké jedlá, vyskúšajte aj recepty na lievančeky s ovocím .

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica krupicového cukru
  • 4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Nahrejeme si vaflovač a pripravíme si väčšiu misku.
  • Vajcia rozklepneme do misy a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny.
  • Pridáme múku, mlieko, rastlinný olej, cukor, prášok do pečiva, soľ, vanilkový extrakt a šľaháme tak dlho, až bude krásne hladké a jemné.
  • Predhriaty vaflovač postriekame kuchynským sprejom, vlejeme doň zmes a pečieme dozlatista.
  • Takto postupne spracujeme všetko cesto.
  • Podávame ešte horúce, ozdobené šľahačkou, jahodami a čučoriedkami.
Jednoduché sladké vafle s jahodami, čučoriedkami a šľahačkou.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Výborné vafle s čokoládou a malinami

Pre milovníkov čokoládových tort bude táto receptúra naozajstným luxusom. Cesto má vynikajúcu chuť, skvelú štruktúru a po upečení sú úžasne vláčne.

Ingrediencie:

  • 460 g zmesi na prípravu čokoládovej torty (v recepte bola použitá značka RUF)
  • 3 vajcia
  • 200 g smotany na šľahanie (35 %)
  • 2 hrnčeky mrazom sušených malín
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 hrnčeka mascarpone
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnčeka smotany (12 %)
  • 2 hrsti lupienkov z mliečnej čokolády
  • 1/2 hrnčeka čerstvých malín

Postup:

  • Zmes na tortu nasypeme do misy, pridáme vajcia aj smotanu 35% a dôkladne zamiešame.
  • Predhrejeme si vaflovač a vždy do neho nalejeme 1/3 hrnčeka cesta do strednej časti vaflovača a pečieme, kým nebude vafle hnedasté, asi 1 a 1/2 minúty.
  • Vyberieme a odložíme na kuchynskú mriežku. Takto spracujeme všetko cesto a potom necháme úplne vychladnúť.
  • Dohromady by nám malo cesto vystačiť na 8 vaflí.
  • Mrazom sušenej maliny nasypeme do nádoby mixéra, pridáme cukor a mixujeme, kým nie sú ako prach.
  • Pridáme mascarpone, vanilkový extrakt, hrnček smotany 12% a šľaháme do hustej krémovej konzistencie.
  • Čokoládové lupienky vsypeme do misky a dáme si do malého hrnca zahriať 1/2 hrnčeka smotany 12% na strednom ohni, aby sa na povrchu začali tvoriť malé bublinky a smotana sa začala trochu variť.
  • Zahriatu smotanu nalejeme k čokoládovým lupienkom a miešame tak dlho, až sa čokoláda rozpustí a zmes bude pekne hladká.
  • Pripravíme si stojan na tortu alebo servírovací tanier a začneme vrstviť.
  • Na tanier položíme vafľu, natrieme vrstvou malinového krému po okrajoch, aby uprostred zostal v priemere 3 – 4 cm priestor, do ktorého vlejeme 1 lyžicu čokoládovej zmesi.
  • Prikryjeme ďalšou vafľou a postupujeme rovnako, kým nám nedôjdu vafle, pričom poslednú vafľu ozdobíme krémom uprostred a pokvapkáme ozdobne zostávajúcou čokoládou.
  • Môžeme ešte poprášiť práškovým cukrom.

Tip: Vajcia a smotana na šľahanie sú suroviny potrebné na spracovanie krabicovej zmesi na tortu danej značky, pokiaľ budeme používať inú značku, musíme ingrediencie prispôsobiť návodu na obale.

Luxusné čokoládové vaflové cesto zdobené malinami a toppingom.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/

Jednoduchý bezlepkový dezert

Urobiť chutné cesto na domáce vafle je možné aj bez lepku. S týmto receptom máte istotu, že budú krásne ľahké, na povrchu chrumkavé a vo vnútri nadýchané.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka ovsenej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 3/4 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • V mise zmiešame ovsenú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ aj škoricu.
  • Vezmeme inú misu a do tej dáme mandľové mlieko, rozohriaty kokosový olej, vajcia, javorový sirup, vanilkový extrakt a starostlivo našľaháme.
  • Pokiaľ by kokosový olej stuhol, keď sa dostane k ostatným mokrým prísadám, zahrejeme všetko v mikrovlnnej rúre, aby sa znovu rozpustil.
  • Mokrú zmes vlejeme do suchých ingrediencií a pomocou varešky, dôkladne premiešame.
  • Hneď ako je cesto hotové, necháme ho 10 minút odpočívať, pretože ovsená múka potrebuje absorbovať vlhkosť.
  • Zapneme vaflovač a necháme ho nahriať. Potom nastavíme teplotu na stredný stupeň.
  • Znovu premiešame cesto lyžicou as jej pomocou nanesieme dostatok cesty na pokrytie stredného priestoru vaflovača.
  • Zakryjeme veko a pečieme dozlatista, aby boli vafle chrumkavé.
  • Na pracovnú plochu rozprestrieme alobal alebo papier na pečenie a naň skladáme vafle jednu vedľa druhej. Nikdy len nedávame na seba, inak stratí svoju chrumkavosť.
  • Hotové vafle prelejeme rozohriatou Nutellou, javorovým sirupom alebo napríklad orechovým maslom či čokoládovou polevou. Skrátka čímkoľvek, čo nás napadne.
Vaflové ovsené cesto bez lepku.
Zdroj: https://cookieandkate.com/

Nadýchané domáce sušienky z vaflovača

Nájsť naozaj výborné cesto je takmer nadľudský výkon, aby malo správnu konzistenciu a vafle neboli po vybratí z vaflovača tvrdé alebo dokonca rozpadnuté. Tento recept je jednoduchý, rýchly a výsledok parádny.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 polievkové lyžice kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 a 2/3 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/3 hrnčeka slnečnicového oleja

Postup:

  • Predhrejeme si vaflovač a pre istotu sa držíme pokynov od jeho výrobcu, nech si ho nezničíme.
  • Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme cukor so soľou a poriadne premiešame.
  • V inej miske zmiešame vaječné žĺtky, mlieko aj olej a zatiaľ odložíme nabok.
  • Pripravíme si ďalšiu misku, do ktorej nalejeme bielky a pomocou ručného mixéra ich na strednú rýchlosť našľaháme do tuhého snehu.
  • Zmes vaječných žĺtkov pridáme do múky a dôkladne zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
  • Pridáme sneh z bielkov a pomaly ich pomocou varešky vmiešame do cesta.
  • Plochu pečenia vaflovača postriekame kuchynským sprejom a naberačkou vlejeme cesto do 2/3 uprostred.
  • Zaklopíme a pečieme zhruba 3 až 5 minút.
  • Na horúce vafle dáme kúsok masla a prelejeme javorovým sirupom alebo napríklad horúcim medom.
Nadýchané domáce sušienky z vaflovača
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/

Maslové belgické z Liege

Ak chceme ochutnať naozaj tie najlepšie recepty na vafle, potom je táto receptúra skutočne skvelým favoritom. Nielen, že sú úžasne nadýchané, ale aj perfektne sladučké a jemné.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mlieka
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 4 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 14 lyžíc rozpusteného neslaného masla
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček práškového cukru

Postup:

  • Zahrejeme mlieko, aby bolo vlažné a pridáme doň droždie a hnedý cukor. Ľahko zamiešame a necháme 15 minút na teplom mieste.
  • Do nádoby stojanového mixéra/kuchynského robota nasypeme polohrubú múku, soľ, vanilkový extrakt, rozpustené maslo a vajcia.
  • Prilejeme pripravený kvások a nasadíme miešací nástavec.
  • Na nízku rýchlosť miešame, aby sa všetko premiešalo. Potom prepneme na najvyššiu rýchlosť a šľaháme po dobu 1 minúty.
  • Pridáme práškový cukor a znova premiešame.
  • Nádobu vyberieme zo stojana, cesto preložíme do inej misky, zakryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
  • Po uplynutí tejto doby rozdelíme cesto na 8 rovnakých kúskov a predhrejeme si vaflovač. Povrch na pečenie postriekame kuchynským sprejom.
  • Jeden kúsok cesta po druhom vložíme do prostrednej časti vaflovača a pečieme 4 až 5 minút.
  • Takto upečieme všetky kúsky a ozdobíme podľa chuti. Napríklad čučoriedkami a jahodami so šľahačkou.
Jemné cesto na belgické vafle z Liege.
Zdroj: https://simplyhomecooked.com/

Ľahké a chrumkavé sladké placky

Ako už názov napovedá, raňajky podľa tejto receptúry budú ľahučké, chutné, jednoduché a radi sa k nej budete vracať.

Stačí len vyskúšať túto zaujímavú receptúru. Vďaka kukuričnému škrobu budú dokonale chrumkavé a napriek tomu jemné.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 235 ml mlieka
  • 80 ml oleja ochuteného citrónom
  • 1 vajce veľkosti L
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • Maslo
  • Javorový sirup
  • Čerstvé ovocie

Postup:

  • Do stredne veľkej misky dáme múku, kukuričný škrob, cukor, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a dôkladne našľaháme.
  • V inej miske zmiešame mlieko, ochutený olej, vajcia a vanilkový extrakt.
  • Akonáhle je mliečna zmes dostatočne premiešaná, pridáme ju do zmesi s múkou a šľaháme, až kým nevznikne hladké cesto.
  • Potom cesto odložíme nabok a necháme 15 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si klasickú rúru na 200 stupňov a nahrejeme vaflovač.
  • Trochu cesta nalejeme na plochu na pečenie vaflovača, ktorú ešte predtým postriekame kuchynským sprejom.
  • Pečieme do chrumkava a zlatohneda. Hotové vafle postupne vkladáme priamo do rúry, ktorú sme si nahriali na 200 stupňov. Dávame ich priamo na mriežku, prípadne môžeme použiť alobal či plech. Akonáhle vložíme prvú vafľu, rúru stiahneme na cca 90 stupňov.
  • Postupne takto spracujeme všetko cesto a vafle udržujeme teplé, kým ich nebudeme servírovať.
  • Potom už len stačí dať na tanier, ozdobiť maslom, javorovým sirupom a čerstvým ovocím.

Tip: Ak si neviete rady s výberom toho správneho prístroja, mrknite na náš veľký test elektrických vaflovačov .

Recept na vaflové cesto s chrumkavou štruktúrou a ľahkosťou.

Domáci vaflový múčnik po belgicku

Tento recept na vafle je rýchly, jednoduchý a výsledný výtvor lahodný. Zlatistý povrch úplne láka k tomu sa do nich zahryznúť a vychutnať si tú skvelú chuť a rozplývajúcu sa konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 – 2 lyžičky škorice
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Postup:

  • Predhrejeme vaflovač a medzitým si pripravíme cesto.
  • Vo veľkej miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor, soľ a škoricu.
  • Potom vezmeme 2 misky, do jednej dáme žĺtky a do druhej bielky.
  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zatiaľ odložíme nabok.
  • Žĺtky našľaháme s rastlinným olejom, mliekom a vanilkovým extraktom.
  • Túto zmes vlejeme do misy s múkou a dôkladne premiešame, aby sa utvorilo hladké cesto bez hrudiek.
  • Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
  • Zahriaty vaflovač postriekame kuchynským sprejom a vždy nalejeme trochu cesta do stredu plochy na pečenie.
  • Pečieme dozlatista zhruba 3 – 5 minút, to musíme vysledovať s prvým kúskom.
  • Postupne upečieme všetky vafle a ihneď servírujeme ozdobené maslom, sirupom, práškovým cukrom, prípadne s čímkoľvek ďalším, čo máme radi.

Tip: Perfektným ochucovadlom je Nutella, ktorú natrieme na celú plochu vafle. Skvelá je aj čokoládová poleva alebo obľúbená marmeláda.

Ľahké a nadýchané belgické vaflové cesto.
Zdroj: https://thesaltymarshmallow.com/

Jednoduchý recept na kvasnicové vafle

Toto cesto je v podstate klasický variant s kvasnicami/droždím. Na povrchu bude po upečení nádherne chrumkavé, vo vnútri krémové a vláčne. Dokonca aj keď vychladne, tak sa jeho štruktúra nemení.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 6 lyžíc rozpusteného nesoleného masla
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 3/4 lyžičky soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného droždia

Postup:

  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme všetky ostatné suroviny a dôkladne zamiešame.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odpočívať po dobu 1 hodiny.
  • Na povrchu sa postupne začnú tvoriť bubliny.
  • Akonáhle začne zmes „bublať“, môžeme rozohriať vaflovač a pustiť sa do pečenia.
  • Plochu vaflovača postriekame kuchynským sprejom a vždy doň nalejeme primerané množstvo cesta, ktoré upečieme dozlatista.
  • Postupne takto spracujeme všetko cesto a môžeme ihneď servírovať.

Tip: Pokiaľ si zarobíme cesto a niečo nám do toho zrazu príde, takže ho nemôžeme hneď spracovať, môžeme ho uložiť do chladničky a upiecť vafle až nasledujúci deň.

Chrumkavé a dokonale krémové kysnuté cesto na domáce vafle.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Sušienky do vaflovača

Pre každého, kto stále hľadá nadýchané a vláčne cesto, je tento recept perfektnou voľbou. Ostatne doma pripravovaný pokrm chutí vždy najlepšie. Hlavne treba mať po ruke dostatočnú zásobu javorového sirupu.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • V mise zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok do pečiva aj soľ.
  • Do inej misky dáme vajcia, mlieko, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Dôkladne našľaháme a vlejeme do suchých surovín.
  • Šľaháme, aby sa všetko spojilo a vznikla hladká zmes.
  • Zahrejeme vaflovač a plochu na pečenie postriekame kuchynským sprejom. Pokiaľ nemáme môžeme potrieť rozpusteným maslom či olejom pomocou mašlovačky.
  • Naberačkou vlejeme cesto v primeranom množstve do stredu plochy na pečenie, asi tak polovicu menšej naberačky, aby pokryla plochu maximálne do 2/3.
  • Pečieme dozlatista zhruba 3 – 5 minút, záleží na tom, ako rýchlo vaflovač pečie.
  • Ihneď po spracovaní všetkého cesta môžeme vafle podávať.
  • Prelejeme ich dostatočnou dávkou javorového sirupu a ozdobíme napríklad aj čerstvým ovocím. Kto chce, môže dať na horúce vafle kúsok masla ešte predtým, než ich zaleje sirupom.
Domáci recept na vaflové cesto pečené vo vaflovači.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com/

Jednoduchý múčnik

V jednoduchosti je krása, čo platí aj vo chvíli, keď sa pustíme do nejakých kulinárskych výtvorov. Tento recept nie je nijako zložitý a vafle chutia skvele.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla

Na ozdobu:

  • Maslo
  • Javorový sirup

Postup:

  • Predhrejeme si vaflovač a medzitým nachystáme cesto.
  • Do veľkej misky preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme soľ, cukor a premiešame.
  • V inej miske našľaháme vajcia s mliekom a pridáme do misy s múkou.
  • Miešame, kým sa nepremieša a prilejeme rozpustené maslo.
  • Šľaháme do hladkého cesta.
  • Kuchynským sprejom postriekame plochu na pečenie vaflovača.
  • Do jeho stredu vždy nalejeme 1/2 hrnčeka cesta a rozprestrieme tak, aby bolo cca 2 cm od okraja vaflovača.
  • Zaklopíme a pečieme cca 3 minúty dozlatista.
  • Rovnakým spôsobom spracujeme všetko cesto.
  • Potom už len stačí servírovať ozdobené kúskom masla a preliate javorovým sirupom, tým rozhodne nebudeme šetriť
Recept na rýchle vafle.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Zaujímavosti na záver

O javorovom sirupe počúvame často, nachádzame ho v mnohých receptoch a používame ho najmä ako ochucovadlo sladkých pokrmov.

Viete ale, ako sa taký sirup vlastne vyrába? Mrknite na video a zistíte, ako ich produkovať pravý javorový sirup z Vermontu. Tu sa ročne vyrobí viac ako 1 milión fliaš sirupu.

Nad domácu výrobu vaflí nie je, ale niekedy sa stane, že sa nám nechce nič robiť, alebo sme niekde, kde na to ani nemáme šancu.

Potom je jedinou možnosťou, ako ukojiť chuť na vafle, kúpa hotových. Pozrite na video, ako sú vafle vyrábané priemyselne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)