Tradičné recepty na vietnamskú polievku Pho v 6 originálnych variantoch. Inšpirujte sa!

Rozmanité ázijské polievky sú vďaka svojim výrazným chutiam aj aróma obľúbené po celom svete.

Keď sa povie ryžové rezance, tenké plátky hovädzieho mäsa, koriander, rybia omáčka a limetka, väčšine ľudí sa správne vybaví jedna tradičná vietnamská polievka.

Inšpirujte sa našimi receptami na polievku pho!

Výhodou je, že dnes nemusíte nikam cestovať, a napriek tomu si ju môžete vychutnať.

Vyskúšajte nielen vietnamský, ale aj čínsky či thajský variant!

Vietnamská polievka pho

Nepodceňujte prvý krok prípravy polievky súvisiace s cibuľou a zázvorom. Pre správnu chuť polievky je veľmi dôležitý!

Ingrediencie:

  • 1 biela cibuľa
  • kúsok čerstvého zázvoru, cca 8 cm
  • 5 anízov
  • 4 celé klinčeky
  • 3 tyčinky škorice
  • 2 kardamónové struky
  • 1 PL celých semien koriandra
  • 8 šálok hovädzieho vývaru
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky rybej omáčky
  • 220 g chudého hovädzieho mäsa, napríklad sviečkové
  • 200 g tenkých ryžových rezancov
  • soľ
  • olej
  • čerstvé bylinky (koriander, mäta, thajská bazalka), fazuľové klíčky, limetka, chilli papričky na ozdobenie

Postup:

  1. Cibuľu a zázvor olúpte a rozpoľte.
  2. Zapnite rúru na cca 180 ° C, cibuľu a zázvor položte na plech rezom hore a potrite ich trochou oleja.
  3. Pečte asi 7-10 minút, kým vršky cibule a zázvoru mierne nezhnednú. Vyberte ich a dajte bokom.
  4. Zahrievajte aníz, klinčeky, škoricu, kardamóm a koriander vo veľkom hrnci po dobu asi 3 minút, kým sa nerozvonia.
  5. Pridajte cibuľu, zázvor, vývar a premiešajte.
  6. Pokračujte vo varení, kým vývar nedosiahne bod varu.
  7. Potom znížte teplotu na stredne nízku, prikryte pokrievkou a varte aspoň 30 minút.
  8. Cibuľu, zázvor a korenie sceďte a vyhoďte.
  9. Do horúceho vývaru vmiešajte rybiu omáčku a cukor.
  10. Vývar ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
  11. Medzitým, čo sa vývar varí, uvarte rezance podľa návodu na obale.
  12. Sceďte ich v sitku a potom ich krátko prepláchnite studenou vodou, aby sa ďalej nevarili.
  13. Chudé hovädzie mäso nakrájajte na veľmi tenké plátky proti vláknu. Je veľmi dôležité, aby mäso bolo nakrájané natenko, aby sa vo vývare rýchlo uvarilo a malo jemnú štruktúru.
  14. Do každej misky dajte rezance a plátky mäsa. Potom ich prelejte vriacim vývarom a dbajte na to, aby bolo mäso úplne ponorené, aby sa uvarilo.
  15. Každú misku ozdobte bylinkami a na záver pridajte vylisovanú limetkovú šťavu.
Vietnamská rezancová polievka a hovädzím mäsom.
zdroj: gimmesomeoven.com

Recepty na polievku pho nie sú jedinou možnosťou, ako dostať ázijskú kuchyňu aj na váš stôl. Uvarte si tiež tradičnú čínu . V masovej aj vegetariánskej podobe!

Čínska polievka pho s hovädzím mäsom

Zmes rozmanitého korenia a byliniek dodá polievke nielen intenzívnu chuť, ale aj vôňu. Pri zdobení sa fantázii medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 1000 g priečne rozrezanej hovädzej glejky
  • 1500 g hovädzích kostí
  • 2 kardamómové struky
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 1 čajová lyžička feniklového semienka
  • 1 PL soli
  • 350 g sušených plochých ryžových rezancov
  • 300 g sviečkovej

Možnosti zdobenia

  • 1 zväzok čerstvej mäty
  • 1 hrsť cesnakovej pažítky
  • 4 jarné cibuľky
  • pretlačený cesnak
  • 2 PL mletého zázvoru
  • sójová omáčka
  • zmes balzamikového a jablčného octu v pomere 2:1
  • sušené chilli vločky
  • mleté opražené sečuánske korenie
  • nakladané chilli papričky

Postup:

  1. Vývar uvarte najľahšie v tlakovom hrnci. Vložte doň hovädziu glejku, kosti, kardamóm, badián a fenikel a pridajte sedem až osem šálok vody.
  2. Uzavrite pokrievku a priveďte hrniec k vysokému tlaku. Podľa potreby upravte teplotu, aby ste udržali tlak. Nechajte variť pod vysokým tlakom po dobu 20 minút a potom vypnite ohrev.
  3. Na chladnom horáku nechajte 15 minút prirodzene znižovať tlak a potom pokrievku uvoľnite.
  4. Pri varení v bežnom hrnci priveďte glejku, kosti a 12 šálok vody do varu. Pred pridaním korenia zlejte prípadnú penu na povrchu. Upravte teplotu a varte 3 až 4 hodiny.
  5. Bez ohľadu na spôsob varenia po dokončení vývaru vyberte mäso z hrnca a nechajte vychladnúť.
  6. Vývar preceďte cez jemné sitko.
  7. Odstráňte toľko tuku, koľko chcete, a pridajte soľ. Mali by ste mať asi 8 šálok vývaru.
  8. V hrnci s vriacou vodou uvarte rezance podľa návodu.
  9. Rezance sceďte a rozdeľte do misiek.
  10. Navrch naaranžujte tenké plátky vareného hovädzieho mäsa a surové sviečkové.
  11. Vývar priveďte do varu a do každej misky nalejte horúci vývar.
  12. Polievka pho sa podáva ozdobená bylinkami, korením a ďalšími ingredienciami.
Čínsky variant polievky s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom.
zdroj: vietworldkitchen.com

Ďalším obľúbeným variantom ázijských polievok sú tie s čínskymi hubami. Inšpirujte sa našimi receptami na pekinské polievky !

Kuracia polievka pho ga

Okrem kuracích stehien môžete použiť aj celé kura. Naopak sa nehodia kuracie prsia, ktoré neobsahujú kosti a kožu, ktoré dodajú vývaru na sile.

Ingrediencie:

  • 1 PL oleja
  • 2 cibuľa
  • kúsok čerstvého zázvoru, cca 5 cm
  • 2000 ml vody
  • 1500 g kuracích stehien s kosťou a kožou
  • 1 zväzok koriandra
  • 5 strukov badiánu
  • 1 tyčinka škorice
  • 4 celé klinčeky
  • 2 čajové lyžičky feniklových semienok
  • 2 čajové lyžičky semienok koriandra
  • 8 čajových lyžičiek rybej omáčky
  • 6 čajových lyžičiek bieleho cukru
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 360 g sušených ryžových rezancov
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 šálky fazuľových klíčkov, thajská bazalka, koriander, chilli papričky, limetka na ozdobenie

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte na prudkom ohni olej.
  2. Vložte olúpaný a rozpolené zázvor a cibuľu a nechajte ich 2-3 minút smažiť, kým nezmäknú. Otočte ich a ponechajte ďalšie 2 minúty.
  3. Pridajte vodu, kuracie mäso a všetko korenie s výnimkou soli.
  4. Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a priklopte napoly pokrievkou.
  5. Varte na miernom ohni približne hodinu a pol.
  6. Raz alebo dvakrát počas varenia zoberte penu, ktorá vystúpi na povrch.
  7. Vyberte kuracie mäso a vývar sceďte do čistého hrnca.
  8. Pridajte soľ a priveďte vývar k miernemu varu. Vývar by mal byť mierne slaný, ak nie, pridajte soľ.
  9. Kuracie mäso rozdrobte, kosti a kožu vyhoďte.
  10. Tesne pred podávaním pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale.
  11. Hotové rezance dajte do misiek. Navrch dajte kuracie mäso a zalejte horúcim vývarom.
  12. Na záver posypte jarnou cibuľkou a ozdobte fazuľovými klíčkami, korením a pridajte vylisovanú limetku.
Kuracia polievka s ryžovými rezancami.
zdroj: recipetineats.com

Vietnamská polievka s ryžovými rezancami

Kuracie varianty polievky majú v porovnaní s hovädzími o trochu menej intenzívnu chuť.

Ingrediencie:

  • čerstvý zázvor, cca 2 cm
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 zväzok koriandra
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky semien koriandra
  • 1 celý klinček
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 2 šálky vody
  • 220 g kuracích pŕs
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150 g sušených plochých ryžových rezancov
  • 2 čajové lyžičky rybej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • korenie
  • fazuľové klíčky, vetvičky mäty, thajská bazalka, lístky koriandra, limetka, chilli papričky na ozdobu

Postup:

  1. Zázvor olúpte a nakrájajte na 4 alebo 5 plátkov. Plochou stranou noža alebo paličkou na mäso ich naklepte a dajte bokom. Zelené časti cibule nakrájajte na tenké plátky, biele na kolieska a pridajte k zázvoru.
  2. Listy koriandra nasekajte nahrubo, aby ste získali dve polievkové lyžice a dajte ich stranou na ozdobu.
  3. V hrnci opekajte semienka koriandra a klinčeky na strednom ohni, kým sa nerozvonia, 1 až 2 minúty.
  4. Pridajte zázvor a časti zelenej cibule. Miešajte asi 30 sekúnd
  5. Pridajte kuracie vývar, vodu, vetvičky koriandra, kuracie mäso a soľ.
  6. Na prudkom ohni priveďte do varu a potom teplotu znížte na mierny var.
  7. Po 5 až 10 minútach varenia by malo byť kuracie mäso uvarené.
  8. Vyberte ho a vývar bez kurčaťa varte ďalších 15 až 20 minút.
  9. Kuracie mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte alebo rozdrobte na kúsky.
  10. Ryžové rezance namočte do horúcej vody, kým nie sú poddajné a nepriehľadné. Zlejte ich, prepláchnite a dajte bokom.
  11. Po uvarení vývaru ho prelejte cez jemné sitko, pevné časti vyhoďte.
  12. V prípade potreby dochuťte rybacou omáčkou a cukrom, aby ste vytvorili výrazný pikantne sladký nádych.
  13. Vývar priveďte do varu na prudkom ohni. Rezance vložte do sieťky a ponorte ich na niekoľko sekúnd do horúceho vývaru, aby sa zahriali.
  14. Rezance vyberte z hrnca a rozdeľte ich do misiek.
  15. Znížte teplotu, aby vývar zostal horúci, zatiaľ čo na rezance naaranžujete kuracie mäso a ozdobíte ich nasekanou zelenou cibuľkou, koriandrom a posypete čiernym korením.
  16. Vývar naberte do misiek a podľa chuti ho dozdobte prípadnými doplnkami.
Kuracia rezancová polievka podľa vietnamskej receptúry.
zdroj: simplyrecipes.com

Nielen Vietnam, Čína či Thajsko majú svoje tradičné polievky. Okrem receptov na polievky pho môžete vyskúšať aj takzvaný japonský ramien . Existuje v mnohých rozmanitých a veľmi chutných variantoch.

Tradičná ázijská polievka pho bo

Vďaka rozmanitému koreniu a pikantnej chuti, ktorú môžete docieliť pridaním typických omáčok, môže táto polievka údajne pomôcť aj pri prechladnutí.

Ingrediencie:

  • 2 žlté cibule
  • čerstvý zázvor, cca 8 cm
  • 5 hviezdičiek anízu
  • 6 celých klinčekov
  • 1 škoricová tyčinka
  • 2 PL hnedého cukru
  • 8 šálok hovädzieho vývaru
  • 2 PL rybie omáčky
  • 1 PL oleja
  • 300 g suchých ryžových rezancov
  • 300 g hovädzie sviečkové

Na zdobenie

  • 1/2 bielej cibule
  • 2 šálky fazuľových klíčkov
  • 1 zväzok thajskej bazalky
  • 1 zväzok vietnamského koriandra
  • chilli papričky
  • 1 limetka

Postup:

  1. Cibuľu a zázvor olúpte a rozpoľte.
  2. Predhrejte rúru na približne 180°C, cibuľu a zázvor položte na plech rezom hore a potrite ich malým množstvom oleja.
  3. Pečte asi 8-10 minút, aby ich povrch mierne nezhnedol.
  4. Aníz, klinčeky a zahrejte v hrnci, kým sa nerozvonia.
  5. Pridajte cibuľu, zázvor, hovädzí vývar a premiešajte.
  6. Priveďte zmes do varu, prikryte pokrievkou a varte aspoň 30 minút.
  7. Následne vývar preceďte a cibuľu, zázvor a korenie vyhoďte.
  8. Do horúceho vývaru vmiešajte rybiu omáčku a cukor.
  9. V prípade potreby vývar dosoľte.
  10. Ryžové rezance uvarte podľa návodu na obale.
  11. Potom ich sceďte a krátko prepláchnite studenou vodou.
  12. Hovädziu sviečkovú nakrájajte na veľmi tenké plátky proti vláknu.
  13. Do každej misky dajte rezance a plátky mäsa.
  14. Prelejte vriacim vývarom, ozdobte bylinkami a na záver pridajte vylisovanú limetkovú šťavu.
Tradičná ázijská polievka a ryžovými rezancami.
zdroj: meatlovessalt.com

Máte slabosť pre tradičné hovädzie vývar? Inšpirujte sa našimi receptami na vývar z hovädzieho mäsa .

Thajská polievka pho

Tento variant obsahuje niekoľko ingrediencií, ktoré sa v tradičnej vero nepoužívajú, napríklad šampiňóny, paradajky či krevety.

Ingrediencie:

  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 1 šálka šampiňónov
  • 2 veľké paradajky
  • 1/2 šálky cherry paradajok
  • 6 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL chilli pasty
  • 3 PL rybie omáčky
  • 10 kreviet
  • 150 g ryžových rezancov
  • 1 chilli paprička
  • nasekaný koriander
  • thajská bazalka
  • fazuľové klíčky
  • paprička jalapeno
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cibuľu, šampiňóny, paradajky a cherry paradajky nakrájajte na plátky.
  2. V hrnci priveďte do varu kurací vývar.
  3. Nakrájanú cibuľu a šampiňóny pridajte do vývaru. Občas ich premiešajte a varte, kým nezmäknú.
  4. Pridajte citrónovú šťavu, chilli pastu a rybiu omáčku.
  5. Dôkladne premiešajte a podľa chuti pridajte ďalšie korenie.
  6. Potom pridajte nakrájané paradajky a varte, kým nezmäknú.
  7. V medziobdobí v malom hrnci dajte variť vodu. Akonáhle voda začne vrieť, ponorte do nej rezance asi na 10-15 sekúnd, kým nezmäknú, a potom ich vyberte.
  8. Ak budete rezance podávať ihneď, potom ich vložte do misy. Pokiaľ nie, prepláchnite rezance studenou vodou, aby sa nerozvarili.
  9. Do vriacej polievky pridajte cherry paradajky a krevety.
  10. Varte, kým krevety nezmenia farbu na oranžovú a prestanú byť priesvitné.
  11. Hotovú polievku prelejte naberačkou cez rezance.
  12. Polievku pho ozdobte bazalkou, koriandrom, fazuľovými klíčkami a papričkou jalapeno.
Thajská rezancová polievka s krevetami.
zdroj: cookingwithwallflower.com

Niekoľko zaujímavostí o polievke pho

Táto tradičná vietnamská polievka s ryžovými rezancami je aj v našich končinách už niekoľko rokov veľmi obľúbená. Mnoho z nás si ale nie je isté, ako sa vlastne ono „pho“ správne vyslovuje. Originálu najpodobnejší variant je „fu“. Mimochodom slovo „pho“ je v skutočnosti názvom plochých dlhých ryžových rezancov, ktoré sú súčasťou polievky. Postupom času sa ale tento názov ustálil aj pre polievku ako takú.

Korene tohto pokrmu siahajú na začiatok dvadsiateho storočia do vietnamskej provincie Nam Định. Pôvodne túto polievku Vietnamci konzumovali prekvapivo na raňajky, aby im dodala energiu na celý deň. Dnes sa ale konzumuje kedykoľvek. Klasický variant je založený na hovädzom vývare. V priebehu rokov sa polievka rozšírila nielen po celom Vietname, ale aj do iných krajín a tradičná receptúra sa začala rôzne obmieňať. Dôkazom sú aj naše rozmanité recepty na polievku pho, napríklad s kuracím mäsom či krevetami.

Polievka pho sa tradične podáva v polievkových miskách s paličkami a polievkovou lyžicou. A ako sa má správne jesť? Najprv prútikmi vmiešajte do vývaru rozmanité prílohy, predovšetkým korenie a bylinky, ktoré mu dodajú ďalšiu chuť. Potom striedavo paličkami jedzte rezance, mäso a zeleninu, zatiaľ čo lyžicou jedzte vývar.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.