Vynikajúce recepty na sladký trhanec Kaiserschmarren, ktorý je super ako desiata alebo ľahká večera

Pokiaľ ešte nepoznáte recepty na cisársky trhanec, mali by ste sa s nimi čo najskôr zoznámiť.

Ten, kto miluje palacinky, si tento pokrm zamiluje, lebo je to v podstate natrhaná placka, ktorú opečiete.

Má vynikajúcu chuť, rýchlu prípravu a dá sa urobiť v rôznych príchutiach.

Uvidíte, že vaši blízki aj priatelia olíznu všetkých desať a ešte si prídu pre prídavok.

Klasický cisársky trhanec

Tento dezert je veľkou pochúťkou rakúskej gastronómie. Pokiaľ sa vydáte do nejakej horskej chaty, môžete si ako dezert dať práve Kaiserschmarren. Myslíte, že palacinka natrhaná na kusy a servírovaná s tzv. ovocným rozmarom. Neváhajte a vyskúšajte naše recepty na palacinky .

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka (malo by mať izbovú teplotu)
  • Štipka soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 40 g práškového cukru
  • 80 g hrozienok
  • 4 polievkové lyžice čerstvého nesoleného masla

Na posyp:

  • 1 polievková lyžica práškového cukru

Postup:

  • Pripravíme si dve misky, do jednej oddelíme bielky a do druhej žĺtky.
  • K žĺtkom pridáme preosiatu múku, mlieko, soľ, kypriaci prášok do pečiva, cukor a vymiešame hladké cesto.
  • Necháme 10 minút odpočívať a medzitým si nachystáme sneh z bielkov.
  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
  • Nakoniec primiešame hrozienka, len dáme pozor, aby sa sneh nerozbil.
  • V panvici rozohrejeme 2 lyžice masla, vlejeme do nej všetko cesto a na stredný plameň opečieme palacinku, aby bola chrumkavá.
  • Potom palacinku otočíme, pridáme zvyšné 2 lyžice masla a opečieme aj z druhej strany.
  • Ešte teplú palacinku preložíme na tanier a natrháme na kúsky.
  • Posypeme práškovým cukrom.
Luxusný sladký trhanec v super rýchlom variante.
Zdroj: https://www.einfachbacken.de

Kaiserschmarrn – cisársky trhanec s jablčným pyré

Tento viedenský dezert vás zaujme už počas prípravy svojou neprekonateľnou arómou. Ostatne palacinkové cesto, hrozienka a jablká, sú skvelá kombinácia. Svojich blízkych potešíte a zároveň pohladíte chuťové poháriky každého, kto váš výtvor ochutná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 4 celé vajcia
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť blanšírovaných mandlí
  • 1 polievková lyžica práškového cukru na posypanie

Na jablčnú omáčku:

  • 1 kg jabĺk
  • 80 ml vody
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 tyčinku škorice
  • Šťavu z 1/2 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Oddelíme žĺtok od bielkov do dvoch rôznych misiek. Do misy k žĺtkom preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
  • V druhej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a veľmi opatrne vmiešame do cesta vareškou.
  • Pripravíme si panvicu, ktorú je možné dať aj do rúry a pri strednej teplote na nej rozpustíme a speníme maslo, aby bolo naozaj veľmi horúce.
  • Pomaly začneme vlievať cesto a pomocou stierky rozotrieme po celej panvici v rovnomernej vrstve.
  • Opečme z oboch strán len ľahko a medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Panvicu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 – 12 minút, kým nemá povrch zlatohnedú farbu.
  • Vyberieme z rúry a natrháme pomocou vidličky na kúsky, ktoré však nemusia byť rovnako veľké.
  • Pridáme hrozienka s mandľami, premiešame a panvicu vrátime späť do už vypnutej rúry.
  • Medzitým sa pustíme do prípravy jablčnej omáčky.
  • Jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme a zbavíme všetkých jadrovníkov.
  • V hrnci privedieme do varu vodu s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovou tyčinkou.
  • Jablká rozkrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónom a vhodíme do hrnca s vodou, kde varíme na miernom ohni zhruba 15–20 minút.
  • Odstavíme, vyberieme škoricu a rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  • Trhanec rozdelíme na tanier a pridáme omáčku. Tá sa môže konzumovať teplá aj studená.
Vynikajúce viedenské palacinky s jablčnou omáčkou.
Zdroj: https://www.gutekueche.at

Rakúsky trhanec na panvici

Pokiaľ fandíte sladkým pokrmom, potom si tento recept obľúbite. Môže to byť skvelá večera, ale aj desiata pre vaše potomstvo, keď si pozvú kamarátov k vám domov. Jedlo je to rýchle, chutné a hlavne absolútne jednoduché.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia veľkosti M
  • 125 g hladkej múky
  • 60 g cukru krupica
  • Na špičku noža soli
  • 1 vrecko bourbonského vanilkového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 75 ml perlivej minerálnej vody
  • 40 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrsť hrozienok
  • 2 – 3 lyžice pomarančového džúsu (môže byť aj jablkový)
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Hrozienka dáme do malej misky a zalejeme pomarančovým džúsom. Necháme 15 – 30 minút lúhovať.
  • Potom oddelíme žĺtky a bielky zvlášť. Do bielka dáme štipku cukru a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme nabok.
  • Mixérom ušľaháme žĺtky s krupicovým cukrom, soľou a vanilkovým cukrom do hladkej krémovej konzistencie.
  • Teraz vmiešame hrozienka, ktoré ešte predtým precedíme, aby v nich nezostala tekutina.
  • Nakoniec s maximálnou opatrnosťou vmiešame sneh z bielkov.
  • Na stredný stupeň dáme nahriať panvicu a rozpustíme v nej maslo.
  • Všetko cesto vlejeme do zahriatej panvice a pečieme zhruba 5 minút dozlatista.
  • Pravidelne pomocou obracačky kontrolujeme z boku, ako je cesto prepečené, aby nebola strana, ktorá sa opeká veľmi hnedá.
  • Obracačkou potom placku rozdelíme na štvrtky, každú samostatne otočíme a opečieme aj z druhej strany dozlatista.
  • Potom natrháme na kúsky a ešte necháme chvíľku smažiť na panvici. Priebežne obracačkou obraciame a potom odstavíme.
  • Ihneď servírujeme a na tanieri poprášime práškovým cukrom. Kto má rád, môže pokojne preliať javorovým sirupom alebo čokoládovým toppingom.
Klasický dezert z alpskej kuchyne.
Zdroj: https://emmikochteinfach.de

Slovenský trhanec

Tento skvelý dezert nie je nijako náročný na prípravu, ale napriek tomu vám dokáže vykúzliť úsmev na perách hneď po prvom súste.

Ingrediencie:

  • 500 ml polotučného mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 100 g hrozienok
  • 3 lyžice rumu + 50 ml
  • Minerálka podľa potreby
  • 350 g hrubej múky
  • 30 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 veľký slivkový kompót

Postup:

  • Pripravíme si hrniec, do ktorého vlejeme slivkový kompót aj s tekutinou a privedieme na miernom ohni do varu.
  • Necháme variť zhruba 15 minút, pričom 5 minút pred koncom prilejeme 50 ml rumu. Keď sa odparí dostatok šťavy, odstavíme z platne a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú šťavu.
  • Hrozienka pokvapkáme 3 lyžicami rumu a necháme 15 minút lúhovať.
  • Rozpustíme maslo a necháme úplne vychladnúť.
  • Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do dvoch rôznych misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  • K žĺtkom pridáme hnedý cukor a našľaháme do peny. Postupne začneme pridávať mlieko a múku.
  • Mixér necháme bežať na strednú rýchlosť a vypracujeme hustejšie cesto.
  • Prihodíme hrozienka bez rumu, premiešame, a nakoniec zapracujeme po častiach sneh z bielkov. Miešame opatrne, aby sa nám sneh nerozbil.
  • Do cesta ešte primiešame maslo, naposledy opatrne zamiešame a rozohrejeme si olej v panvici.
  • Vlejeme do panvice a pečieme z oboch strán do zlatisto hnedej farby.
  • Pomocou dvojice vidličiek roztrháme placku na menšie kúsky, posypeme práškovým cukrom a necháme ešte v panvici, aby získal trhanec príjemnú karamelovú príchuť.
  • Na tanier dáme trhanec, posypeme ešte trochou cukru a potom prelejeme slivkovou omáčkou.

Tip: Ak budete chystať trhanec v čase, keď je sezóna sliviek, stačí ich vykôstkovať, zaliať vodou, pridať kryštálový cukor a zvariť.

Kaiserschmann ako tradičný rakúsky obed so slivkovým kompótom.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk

Hrnčeková sladká omeleta

Cisársky trhanec môže mať mnoho podôb, ale ako sa niečo nemusí vážiť, je to skutočne veľká rýchlovka. Lyžice a hrnčeky sú v dnešnej dobe veľkou pomôckou na odmeriavanie bez toho, aby človek musel neustále hľadať kuchynskú váhu.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • Štipka soli
  • 3 polievkové lyžice múky
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 50 g hrozienok
  • 4 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 3 lyžice mandľových lupienkov

Postup:

  • Starostlivo oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh, ku ktorému pridáme rozmiešané žĺtky.
  • Jemne premiešame a pomaly prilievajte mliek a prisypávame múku.
  • Prihodíme hrozienka a znova premiešame.
  • Vo veľkej panvici na miernom ohni rozohrejeme maslo.
  • Cesto nalejeme na panvicu a vyprážame na strednom ohni.
  • Keď je spodok omelety upečený, pomocou stierky ju rozdelíme na malé kúsky a chvíľu opekajte.
  • Hotovú cisársku omeletu dáme na tanier a na panvici opražíme mandľové lupienky.
  • Posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou a opraženými mandľovými lupienkami.
  • Podávame so slivkovým lekvárom.

Tip: Môžeme tiež podávať s čerstvým ovocím, napríklad malinami, ostružinami a čučoriedkami. Záleží vždy na tom, kedy sa trhanec pripravuje.

Vynikajúci sladký cisársky trhanec s hrozienkami.
Zdroj: https://www.mojegotowanie.pl

Čo je cisársky trhanec?

Tento tradičný pokrm, ktorý je bežnou súčasťou kaviarenského menu najmä vo Viedni, má svoj pôvod v Rakúsku. To však neznamená, že si nenašiel svojich fanúšikov aj za hranicami Rakúska. Naopak je táto sladká pochúťka obľúbenou súčasťou menu v mnohých domácnostiach aj reštauráciách.

Je to v podstate univerzálne jedlo, ktoré je možné servírovať ako na raňajky, tak na obed ako hlavný chod, ale aj ako dezert či sladkú večeru. Svojím spôsobom je t taká lepšia a hutnejšia palacinka, pre ktorú je charakteristické, že sa natrhá na kúsky, tak povediac sa nacuckuje na menšie kúsočky a tepelne sa opracuje.

Niekto jej urobí na panvici od začiatku do konca, ďalší jej dá ešte po opečení na platni zapiecť do rúry. Kaiserschmarrn, ako sa tento pokrm správne nazýva, je možné podávať len tak s cukrom, s marmeládou, ale aj zaliaty horúcim kompótom.

O pôvode trhanca kolujú mnohé historky, ale ako naozaj vznikol, sa už dnes asi nedozvieme. Mnohí totiž tvrdia, že túto lahôdku pripravila jedného dňa cisárovná Elizabeth (Sissi), ale keď chcela palacinku otočiť, tak sa jednoducho rozpadla na kúsky.

Ďalší zase hovoria, že keď raz počas nejakej cesty zavítal cisár s cisárovnou do hôr, na obed im nejaký farmár prichystal práve trhanec, ale placka sa roztrhala, tak schoval palacinku pod vrstvu slivkovej marmelády, aby to nebolo vidieť. Faktom je, že pôvod nie je dôležitý. Hlavné je, že nám to chutí a zvládne si to pripraviť aj absolútny gastronomický amatér.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.