Jablká sú pre niekoho obyčajným ovocím…
…ale vedeli ste, že pomáhajú aj v boji proti Alzheimerovej chorobe?
Zároveň bojujú aj proti starnutiu mozgu!
Využite preto ich sezónnosť a upečte si vynikajúce jablčné koláče.
Krehký jablkový koláč
Tento skvelý dezert sa stane sladkou bodkou na konci nedeľného obedu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a kúskom mäty.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 350 gramov hladkej múky
- 20 gramov práškového cukru
- trochu soli
- 200 gramov masla
- 1 vajce
- 2 lyžice studenej vody
Náplň:
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1,5 kilogramu jabĺk
- 150 gramov práškového cukru
- 55 gramov masla
- ½ kávovej lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 1 vajce
Postup prípravy:
- V miske zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Pridajte studené maslo, ktoré pomocou rúk spracujte do sypkej zmesi – zmes by mala byť stále sypkej povahy, mala by sa podobať kukuričnej múke.
- K zmesi pridajte vajcia a cesto premiešajte.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravte náplň do koláča.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na osminky.
- Kúsky jabĺk vložte do misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
- K jablkám potom pridajte cukor a premiešajte.
- Na panvici nechajte pomaly rozpustiť maslo.
- Pridajte jablká a za stáleho miešania ich varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Potom zmes varte ešte dve minúty.
- Teplotu varu znížte a nechajte jablká prebublávať, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
- Akonáhle sú jablká hotové, preceďte ich a jablčnú šťavu vráťte na panvicu.
- Zahrievajte ju, kým nezačne hustnúť a karamelizovať – asi 10 minút.
- Nakoniec jablká so šťavou, škoricou a muškátovým orieškom premiešajte.
- Cesto si rozdeľte na polovicu.
- Z každej polovice vyvaľkajte plát široký asi 30 centimetrov.
- Jeden plát vložte na plech alebo koláčovú formu, ktorá je vyložená papierom na pečenie tak, aby cesto presahovalo 1 centimeter cez okraj.
- Na pripravené cesto dajte jablčnú náplň a zľahka ju posypte práškovým cukrom.
- Horné okraje cesta potrite vajíčkom.
- Priložte na náplň druhý plát cesta, ktorý prekryte presahujúcimi okrajmi cesta.
- Nakoniec celý koláč potrite vajíčkom a posypte práškovým cukrom.
- Nezabudnite jablkový koláč prepichnúť aspoň na 5 miestach, aby mohla voľne unikať para.
- Pečte na 190 stupňov Celzia asi 50 minút.

Náš tip na prípravu: Máte doma pečenku? Využite ju! Zaujíma vás táto téma? Viac sa dočítate v recenzii elektrických panvíc a hrncov ETA .
Obrátený koláč s jablkami
Budete potrebovať:
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 vajcia
- citrónová kôra
- jablká podľa potreby
Postup prípravy:
- Najskôr jablká zbavte šupky aj jadier.
- Nakrájajte ich na tenšie plátky a vyložte s nimi dno tortovej formy.
- Jablká posypte vanilkovým cukrom, môžete pridať aj škoricu.
- Žĺtky s práškovým cukrom utrite do peny az bielkov vyšľahajte v tuhý sneh.
- Do rozotrených žĺtkov pridajte múku a citrónovú kôru a zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
- Vložte do vopred predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov do doby, než cesto začne ružovieť.

Jablková bublanina
Medzi ďalšie rýchle jablčné koláče patrí aj táto bublanina, ktorá na stole nezostane veľmi dlho.
Budete potrebovať:
- 8 polievkových lyžíc polohrubej múky
- 8 lyžíc cukru krupica
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- 8 veľkých jabĺk
- 4 vajcia
- 50 mililitrov oleja
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte jablká – zbavte ich šupky a jadier, potom ich na hrubom strúhadle postrúhajte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Ďalej vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte olej, múku a prášok do pečiva.
- Na cesto rovnomerne nasypte postrúhané jablká.
- Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
- Koláč nechce úplne vychladnúť.

Jablčno-tvarohový koláč
A pre priaznivcov hutnejších a osviežujúcich múčnikov máme recept na vynikajúce jablčné koláče s tvarohom.
Budete potrebovať:
- 1 plát lístkového cesta
- 2 kusy jabĺk
- 2 vajcia
- 200 mililitrov vlažného mlieka
- 130 gramov tvarohu
- 50 gramov cukru krupice
- mletú škoricu, hnedý cukor a nasekané pistácie na posypanie a ozdobu
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 200 stupňov a zapnite horný aj dolný rošt.
- Vyvaľkajte si plát lístkového cesta tak, aby ste ho rozprestrelili do guľatej formy s priemerom 22 centimetrov.
- Cesto opatrne prepichajte vidličkou po celom povrchu.
- Zakryte ho papierom na pečenie a môžete využiť napríklad sušený cícer, aby ste cesto pri pečení zaťažili – nesmie sa nafukovať.
- Pečte po dobu 8 minút.
- Potom odstráňte závažie a pečte ďalších 5 minút.
- Medzitým, čo sa cesto pečie si môžete pripraviť jablčnú náplň.
- Jablká olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte vajcia cukrom.
- Pridajte nastrúhaný tvaroh a vlažné mlieko.
- Zmes dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Do zmesi pridajte polovicu jabĺk a premiešajte.
- Keď je cesto hotové, vylejte naň rovnomerne tvarohovú zmes.
- Hore naskladajte zvyšné plátky jabĺk a posypte hnedým cukrom, škoricou a nasekanými kúskami pistácií.
- Znížte teplotu rúry na 180 stupňov a pečte asi 35 minút – kým povrch nezhnedne.

Objavte podobné tipy
Pudingový koláč s jablkami
Ak hľadáte jablčnú delikatesu, rozhodne musíte vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Recept je trošku náročnejší na prípravu, ale určite stojí za to! A ak nemáte na puding práve chuť, vyskúšajte recept na sladké lievance s ovocím .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 190 gramov hladkej múky
- 1 kávová lyžička cukru krupica
- štipka soli
- 115 gramov studeného masla
- 60-120 mililitrov studenej vody – podľa potreby
- 1 vajce
Puding:
- 450 mililitrov mlieka
- 5 žĺtkov
- 75 gramov cukru krupice
- 30 gramov hladkej múky
- 35 gramov kukuričného škrobu
- 1 ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu (vanilkového struku)
- 15 mililitrov rumu
Jablková náplň:
- 4 stredne veľké jablká
- 240 mililitrov vody
- 30 gramov cukru krupice
- 1 kávová lyžička škorice
- 15 mililitrov šľahačky
- ½ polievkovej lyžice kukuričného škrobu
Šľahačka:
- 360 mililitrov šľahačky na šľahanie
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- mletá škorica
Postup prípravy:
Cesto:
- V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Do tejto sypkej zmesi nastrúhajte maslo – najlepšie mrazené.
- Túto zmes iba zľahka premiešajte tak, aby vznikli hrudky.
- Pridajte 4 polievkové lyžice vody a zamiešajte – tým sa zmes ľahko navlhčí.
- Postupne pridávajte lyžicu vody po lyžici a cesto rýchlo spracujte.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte cez noc do chladničky.
- Ďalší deň si predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Cesto vyberte z chladničky a akonáhle dosiahne izbovú teplotu, rozvaľkajte ho a vložte do formy s rozmerom 22 centimetrov tak, aby malo cez formu aspoň 4 centimetre presah.
- Aby koláč pôsobil dobre, vytvorte cez previs pomocou vidličky dekoráciu a potrite vajíčkom.
- Na cesto položte papier na pečenie, ktorý zasypte napríklad fazuľami alebo cícerom – aby sa koláč nenafúkol.
- Pripravený korpus vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
- Potom z korpusu odstráňte fazuľu a pečte ďalších 20 minút pri 150 stupňoch.
Puding:
- V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom.
- Do ďalšej misy nasypte preosiatu múku s kukuričným škrobom a premiešajte.
- Sypkú zmes nasypte do vyšľahaných žĺtkov a poriadne rozmiešajte.
- Nalejte mlieko do hrnca a priveďte mlieko do varu.
- Akonáhle mlieko dosiahlo bod varu, pomaly ho začnite pridávať do vaječnej zmesi.
- Aby ste zabránili zrazeniu, musíte zmes neustále miešať – najlepšie šľahať pomocou ručného šľahača.
- Celú zmes je potrebné priviesť pomocou mierneho ohňa a stáleho miešania do varu.
- Miešajte, do doby, kým zmes nezhustne.
- Nakoniec do zmesi pridajte vanilkový extrakt a rum.
- Celú zmes nalejte do sklenenej misy a zakryte plastovou fóliou – priložte ju priamo na povrch zmesi, aby ste zabránili škrupine.
- Vychladnutú zmes vložte cez noc do chladničky.
Jablková náplň:
- Pripravte si jablká – olúpte ich, zbavte jadier a nakrájajte na kocky.
- Vložte jablká do hrnca spoločne so 120 mililitrami vody.
- Prisypte 2 polievkové lyžice cukru a prikryjeme hrniec pokrievkou.
- Varte na stredne vysokej teplote a priveďte do varu.
- Pridajte škoricu a varte za občasného miešania asi 15 minút, kým jablká nezmäknú.
- Akonáhle sa vám voda z hrnca vyparí, pridajte zvyšnú vodu – jablká sa nesmú pripáliť.
- Rozvarené jablká rozmixujte.
- Vzniknutú jablčnú zmes vložte späť do hrnca a varte – môžete dochutiť cukrom a škoricou.
- V mise premiešajte smotanu a kukuričný škrob.
- Túto sypkú zmes pridajte do jablčnej omáčky a varte na stredne vysokej teplote, kým nezačne bublať.
- Potom varte ďalších 30 sekúnd a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
Konečná úprava:
- Všetky pripravené časti vyberte z chladničky.
- Na upečený korpus najskôr naneste rovnomerne pudingový krém a naň hotovú pripravenú náplň.
- Vložte späť do chladničky.
- Medzitým si pripravte šľahačku.
- Smotanu vyšľahajte s cukrom do hustého krému.
- Šľahačkou potom potrite hornú vrstvu koláča, posypte škoricou a vložte zase na chvíľu do chladničky.
- Jablkový koláč je hotový, môžete podávať.

Linecký koláč z jabĺk
Medzi ďalšie vynikajúce dezerty a múčniky patrí aj tento recept, ktorý si vás získa svojou krehkosťou a jemnou chuťou.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 300 gramov hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
- 170 gramov masla
- 1 vajce
- 8 polievkových lyžíc mlieka
Náplň:
- jablká
- mletá škorica
- vanilkový cukor
- práškový cukor
- nasekané vlašské orechy
Postup prípravy:
- Do misy dajte preosiatu múku, štipku soli, prášok do pečiva, zmäknuté maslo, vajcia a mlieko.
- Všetky ingrediencie zmiešajte tak, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto vložte v potravinovej fólii aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Potom linecké cesto prekrojte na polovicu a jednu polovicu vyvaľkajte na tenký plát.
- Plát cesta vložte do formy na pečenie.
- Na pripravené cesto položte nastrúhané jablká.
- Posypte ich škoricou, nasekanými orechmi a vanilkovým cukrom.
- Dávajte pozor, aby zmes bola rozložená rovnomerne.
- Ďalej si vyvaľkajte druhú polovicu cesta a prekryte s ňou jablčnú zmes.
- Okraje oboch polovíc cesta spojte.
- Nakoniec hornú časť cesta poprepichujte vidličkou, aby nedošlo k popraskaniu.
- Pečte po dobu 40 minút na 180 stupňov.
- Hotový koláč zasypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Zostalo vám aj napriek tomu veľa jabĺk? Inšpirujte sa receptami na zaváranie jabĺk . Využite silu jabĺk a vyskúšajte ich účinky aj v inej podobe.
Pleťová maska z jabĺk
Budete potrebovať:
- 1 nastrúhané jablko
- 1 lyžička bieleho jogurtu
- 1 lyžička medu
- ½ lyžičky škorice
- 1 lyžička ovsených vločiek
Postup prípravy:
- Jablká olúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Zmiešajte všetky suroviny a vytvorte kašu – používajte drvené ovsené vločky.
Než si túto jablčnú masku aplikujete na tvár, nezabudnite pleť vyčistiť a najlepšie nahriať, aby sa otvorili póry a maska tak mohla čo najviac účinkovať. Nechajte ju pôsobiť 20-30 minút a potom opatrne zmyte. Pleť bude nielen vyživenejšia a svieža, ale tiež budete krásne voňať.

Jablčný ocot na vlasy
Jablčný ocot je skvelým pomocníkom v kozmetickom odvetví. Pokiaľ chcete mať krásne hebké a lesklé vlasy, jablčný ocot je ideálnou voľbou. Avšak, tento zázrak napomáha aj pri chudnutí – stačí 2 lyžice jablčného octu s pohárom vody a medom každé ráno na lačno a váš metabolizmus sa rýchlo naštartuje.
Budete potrebovať:
- 1 kilogram jabĺk
- studená voda
- sklenená nádoba s vekom
Postup prípravy:
- Jablká umyte, zbavte stopiek a okvetví a spoločne s jadierkami ich postrúhajte na hrubom strúhadle.
- Nastrúhané jablká dajte do pohára s objemom 5 litrov a zalejte studenou vodou – 5 centimetrov pod okraj.
- Pohár zaviečkujte a uložte ju do tepla.
- Je potrebné 2 krát denne jablká premiešavať.
- Asi po 10 dňoch šťavu preceďte a vráťte ju späť do už čistého pohára.
- Tú postavte na 3 týždne do chladného miesta, aby získala žltohnedú farbu.
- Nakoniec šťavu ešte preceďte cez čistú gázu a nalejte do požadovaných fliaš a zaviečkujte.

Receptov na jablčné pečenie je nespočetné množstvo, môžete si vybrať od jablčnej bábovky až po jablčné nátierky alebo pečené mäso s jablkami, my sme však pre vás vybrali tie najobľúbenejšie a najdelikátnejšie a veríme, že s nimi okúzlite nielen vaše deti, ale aj celú rodinu. Dobrú chuť.