Koláče z jabĺk sú perfektné dezert po celý rok. Inšpirujte sa našimi receptami

Jablká sú pre niekoho obyčajným ovocím…

…ale vedeli ste, že pomáhajú aj v boji proti Alzheimerovej chorobe?

Zároveň bojujú aj proti starnutiu mozgu!

Využite preto ich sezónnosť a upečte si vynikajúce jablčné koláče.

Krehký jablkový koláč

Tento skvelý dezert sa stane sladkou bodkou na konci nedeľného obedu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a kúskom mäty.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 350 gramov hladkej múky
  • 20 gramov práškového cukru
  • trochu soli
  • 200 gramov masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice studenej vody

Náplň:

  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1,5 kilogramu jabĺk
  • 150 gramov práškového cukru
  • 55 gramov masla
  • ½ kávovej lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 1 vajce

Postup prípravy:

  • V miske zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
  • Pridajte studené maslo, ktoré pomocou rúk spracujte do sypkej zmesi – zmes by mala byť stále sypkej povahy, mala by sa podobať kukuričnej múke.
  • K zmesi pridajte vajcia a cesto premiešajte.
  • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  • Medzitým si pripravte náplň do koláča.
  • Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na osminky.
  • Kúsky jabĺk vložte do misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  • K jablkám potom pridajte cukor a premiešajte.
  • Na panvici nechajte pomaly rozpustiť maslo.
  • Pridajte jablká a za stáleho miešania ich varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Potom zmes varte ešte dve minúty.
  • Teplotu varu znížte a nechajte jablká prebublávať, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
  • Akonáhle sú jablká hotové, preceďte ich a jablčnú šťavu vráťte na panvicu.
  • Zahrievajte ju, kým nezačne hustnúť a karamelizovať – asi 10 minút.
  • Nakoniec jablká so šťavou, škoricou a muškátovým orieškom premiešajte.
  • Cesto si rozdeľte na polovicu.
  • Z každej polovice vyvaľkajte plát široký asi 30 centimetrov.
  • Jeden plát vložte na plech alebo koláčovú formu, ktorá je vyložená papierom na pečenie tak, aby cesto presahovalo 1 centimeter cez okraj.
  • Na pripravené cesto dajte jablčnú náplň a zľahka ju posypte práškovým cukrom.
  • Horné okraje cesta potrite vajíčkom.
  • Priložte na náplň druhý plát cesta, ktorý prekryte presahujúcimi okrajmi cesta.
  • Nakoniec celý koláč potrite vajíčkom a posypte práškovým cukrom.
  • Nezabudnite jablkový koláč prepichnúť aspoň na 5 miestach, aby mohla voľne unikať para.
  • Pečte na 190 stupňov Celzia asi 50 minút.
pečený koláč s jablčnou náplňou
Zdroj foto: www.browneyedbaker.com

Náš tip na prípravu: Máte doma pečenku? Využite ju! Zaujíma vás táto téma? Viac sa dočítate v recenzii elektrických panvíc a hrncov ETA .

Obrátený koláč s jablkami

Budete potrebovať:

  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • citrónová kôra
  • jablká podľa potreby

Postup prípravy:

  • Najskôr jablká zbavte šupky aj jadier.
  • Nakrájajte ich na tenšie plátky a vyložte s nimi dno tortovej formy.
  • Jablká posypte vanilkovým cukrom, môžete pridať aj škoricu.
  • Žĺtky s práškovým cukrom utrite do peny az bielkov vyšľahajte v tuhý sneh.
  • Do rozotrených žĺtkov pridajte múku a citrónovú kôru a zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
  • Vložte do vopred predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov do doby, než cesto začne ružovieť.
obrátený koláč s jablkami
zdroj foto: epicurious.com

Jablková bublanina

Medzi ďalšie rýchle jablčné koláče patrí aj táto bublanina, ktorá na stole nezostane veľmi dlho.

Budete potrebovať:

  • 8 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 8 lyžíc cukru krupica
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • 8 veľkých jabĺk
  • 4 vajcia
  • 50 mililitrov oleja

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte jablká – zbavte ich šupky a jadier, potom ich na hrubom strúhadle postrúhajte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Ďalej vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte olej, múku a prášok do pečiva.
  • Na cesto rovnomerne nasypte postrúhané jablká.
  • Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
  • Koláč nechce úplne vychladnúť.
bublanina s jablkami zdobená zmrzlinou
Zdroj foto: hintofhealthy.com

Jablčno-tvarohový koláč

A pre priaznivcov hutnejších a osviežujúcich múčnikov máme recept na vynikajúce jablčné koláče s tvarohom.

Budete potrebovať:

  • 1 plát lístkového cesta
  • 2 kusy jabĺk
  • 2 vajcia
  • 200 mililitrov vlažného mlieka
  • 130 gramov tvarohu
  • 50 gramov cukru krupice
  • mletú škoricu, hnedý cukor a nasekané pistácie na posypanie a ozdobu

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 200 stupňov a zapnite horný aj dolný rošt.
  • Vyvaľkajte si plát lístkového cesta tak, aby ste ho rozprestrelili do guľatej formy s priemerom 22 centimetrov.
  • Cesto opatrne prepichajte vidličkou po celom povrchu.
  • Zakryte ho papierom na pečenie a môžete využiť napríklad sušený cícer, aby ste cesto pri pečení zaťažili – nesmie sa nafukovať.
  • Pečte po dobu 8 minút.
  • Potom odstráňte závažie a pečte ďalších 5 minút.
  • Medzitým, čo sa cesto pečie si môžete pripraviť jablčnú náplň.
  • Jablká olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  • V miske zmiešajte vajcia cukrom.
  • Pridajte nastrúhaný tvaroh a vlažné mlieko.
  • Zmes dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Do zmesi pridajte polovicu jabĺk a premiešajte.
  • Keď je cesto hotové, vylejte naň rovnomerne tvarohovú zmes.
  • Hore naskladajte zvyšné plátky jabĺk a posypte hnedým cukrom, škoricou a nasekanými kúskami pistácií.
  • Znížte teplotu rúry na 180 stupňov a pečte asi 35 minút – kým povrch nezhnedne.
pečený koláč s jablkovo-tvarohovou náplňou

Pudingový koláč s jablkami

Ak hľadáte jablčnú delikatesu, rozhodne musíte vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Recept je trošku náročnejší na prípravu, ale určite stojí za to! A ak nemáte na puding práve chuť, vyskúšajte recept na sladké lievance s ovocím .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 190 gramov hladkej múky
  • 1 kávová lyžička cukru krupica
  • štipka soli
  • 115 gramov studeného masla
  • 60-120 mililitrov studenej vody – podľa potreby
  • 1 vajce

Puding:

  • 450 mililitrov mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 75 gramov cukru krupice
  • 30 gramov hladkej múky
  • 35 gramov kukuričného škrobu
  • 1 ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu (vanilkového struku)
  • 15 mililitrov rumu

Jablková náplň:

  • 4 stredne veľké jablká
  • 240 mililitrov vody
  • 30 gramov cukru krupice
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 15 mililitrov šľahačky
  • ½ polievkovej lyžice kukuričného škrobu

Šľahačka:

  • 360 mililitrov šľahačky na šľahanie
  • 1 polievková lyžica práškového cukru
  • mletá škorica

Postup prípravy:

Cesto:

  • V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
  • Do tejto sypkej zmesi nastrúhajte maslo – najlepšie mrazené.
  • Túto zmes iba zľahka premiešajte tak, aby vznikli hrudky.
  • Pridajte 4 polievkové lyžice vody a zamiešajte – tým sa zmes ľahko navlhčí.
  • Postupne pridávajte lyžicu vody po lyžici a cesto rýchlo spracujte.
  • Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte cez noc do chladničky.
  • Ďalší deň si predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Cesto vyberte z chladničky a akonáhle dosiahne izbovú teplotu, rozvaľkajte ho a vložte do formy s rozmerom 22 centimetrov tak, aby malo cez formu aspoň 4 centimetre presah.
  • Aby koláč pôsobil dobre, vytvorte cez previs pomocou vidličky dekoráciu a potrite vajíčkom.
  • Na cesto položte papier na pečenie, ktorý zasypte napríklad fazuľami alebo cícerom – aby sa koláč nenafúkol.
  • Pripravený korpus vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Potom z korpusu odstráňte fazuľu a pečte ďalších 20 minút pri 150 stupňoch.

Puding:

  • V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom.
  • Do ďalšej misy nasypte preosiatu múku s kukuričným škrobom a premiešajte.
  • Sypkú zmes nasypte do vyšľahaných žĺtkov a poriadne rozmiešajte.
  • Nalejte mlieko do hrnca a priveďte mlieko do varu.
  • Akonáhle mlieko dosiahlo bod varu, pomaly ho začnite pridávať do vaječnej zmesi.
  • Aby ste zabránili zrazeniu, musíte zmes neustále miešať – najlepšie šľahať pomocou ručného šľahača.
  • Celú zmes je potrebné priviesť pomocou mierneho ohňa a stáleho miešania do varu.
  • Miešajte, do doby, kým zmes nezhustne.
  • Nakoniec do zmesi pridajte vanilkový extrakt a rum.
  • Celú zmes nalejte do sklenenej misy a zakryte plastovou fóliou – priložte ju priamo na povrch zmesi, aby ste zabránili škrupine.
  • Vychladnutú zmes vložte cez noc do chladničky.

Jablková náplň:

  • Pripravte si jablká – olúpte ich, zbavte jadier a nakrájajte na kocky.
  • Vložte jablká do hrnca spoločne so 120 mililitrami vody.
  • Prisypte 2 polievkové lyžice cukru a prikryjeme hrniec pokrievkou.
  • Varte na stredne vysokej teplote a priveďte do varu.
  • Pridajte škoricu a varte za občasného miešania asi 15 minút, kým jablká nezmäknú.
  • Akonáhle sa vám voda z hrnca vyparí, pridajte zvyšnú vodu – jablká sa nesmú pripáliť.
  • Rozvarené jablká rozmixujte.
  • Vzniknutú jablčnú zmes vložte späť do hrnca a varte – môžete dochutiť cukrom a škoricou.
  • V mise premiešajte smotanu a kukuričný škrob.
  • Túto sypkú zmes pridajte do jablčnej omáčky a varte na stredne vysokej teplote, kým nezačne bublať.
  • Potom varte ďalších 30 sekúnd a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.

Konečná úprava:

  • Všetky pripravené časti vyberte z chladničky.
  • Na upečený korpus najskôr naneste rovnomerne pudingový krém a naň hotovú pripravenú náplň.
  • Vložte späť do chladničky.
  • Medzitým si pripravte šľahačku.
  • Smotanu vyšľahajte s cukrom do hustého krému.
  • Šľahačkou potom potrite hornú vrstvu koláča, posypte škoricou a vložte zase na chvíľu do chladničky.
  • Jablkový koláč je hotový, môžete podávať.
koláč s náplňou z pudingu a jabĺk
Zdroj foto: joyfulbaker.blogspot.com

Linecký koláč z jabĺk

Medzi ďalšie vynikajúce dezerty a múčniky patrí aj tento recept, ktorý si vás získa svojou krehkosťou a jemnou chuťou.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 300 gramov hladkej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 170 gramov masla
  • 1 vajce
  • 8 polievkových lyžíc mlieka

Náplň:

  • jablká
  • mletá škorica
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor
  • nasekané vlašské orechy

Postup prípravy:

  • Do misy dajte preosiatu múku, štipku soli, prášok do pečiva, zmäknuté maslo, vajcia a mlieko.
  • Všetky ingrediencie zmiešajte tak, aby vzniklo hladké cesto.
  • Cesto vložte v potravinovej fólii aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  • Potom linecké cesto prekrojte na polovicu a jednu polovicu vyvaľkajte na tenký plát.
  • Plát cesta vložte do formy na pečenie.
  • Na pripravené cesto položte nastrúhané jablká.
  • Posypte ich škoricou, nasekanými orechmi a vanilkovým cukrom.
  • Dávajte pozor, aby zmes bola rozložená rovnomerne.
  • Ďalej si vyvaľkajte druhú polovicu cesta a prekryte s ňou jablčnú zmes.
  • Okraje oboch polovíc cesta spojte.
  • Nakoniec hornú časť cesta poprepichujte vidličkou, aby nedošlo k popraskaniu.
  • Pečte po dobu 40 minút na 180 stupňov.
  • Hotový koláč zasypte práškovým cukrom a môžete podávať.
koláč z lineckého cesta s jablčnou náplňou
Zdroj foto: bonapetit.com

Zostalo vám aj napriek tomu veľa jabĺk? Inšpirujte sa receptami na zaváranie jabĺk . Využite silu jabĺk a vyskúšajte ich účinky aj v inej podobe.

Pleťová maska z jabĺk

Budete potrebovať:

  • 1 nastrúhané jablko
  • 1 lyžička bieleho jogurtu
  • 1 lyžička medu
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 lyžička ovsených vločiek

Postup prípravy:

  • Jablká olúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  • Zmiešajte všetky suroviny a vytvorte kašu – používajte drvené ovsené vločky.

Než si túto jablčnú masku aplikujete na tvár, nezabudnite pleť vyčistiť a najlepšie nahriať, aby sa otvorili póry a maska tak mohla čo najviac účinkovať. Nechajte ju pôsobiť 20-30 minút a potom opatrne zmyte. Pleť bude nielen vyživenejšia a svieža, ale tiež budete krásne voňať.

pleťová maska z jabĺk
Zdroj foto: castlebaths.com

Jablčný ocot na vlasy

Jablčný ocot je skvelým pomocníkom v kozmetickom odvetví. Pokiaľ chcete mať krásne hebké a lesklé vlasy, jablčný ocot je ideálnou voľbou. Avšak, tento zázrak napomáha aj pri chudnutí – stačí 2 lyžice jablčného octu s pohárom vody a medom každé ráno na lačno a váš metabolizmus sa rýchlo naštartuje.

Budete potrebovať:

  • 1 kilogram jabĺk
  • studená voda
  • sklenená nádoba s vekom

Postup prípravy:

  • Jablká umyte, zbavte stopiek a okvetví a spoločne s jadierkami ich postrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Nastrúhané jablká dajte do pohára s objemom 5 litrov a zalejte studenou vodou – 5 centimetrov pod okraj.
  • Pohár zaviečkujte a uložte ju do tepla.
  • Je potrebné 2 krát denne jablká premiešavať.
  • Asi po 10 dňoch šťavu preceďte a vráťte ju späť do už čistého pohára.
  • Tú postavte na 3 týždne do chladného miesta, aby získala žltohnedú farbu.
  • Nakoniec šťavu ešte preceďte cez čistú gázu a nalejte do požadovaných fliaš a zaviečkujte.
jablkový ocot na vlasy
Zdroj foto: newsphonereview.xyz

Receptov na jablčné pečenie je nespočetné množstvo, môžete si vybrať od jablčnej bábovky až po jablčné nátierky alebo pečené mäso s jablkami, my sme však pre vás vybrali tie najobľúbenejšie a najdelikátnejšie a veríme, že s nimi okúzlite nielen vaše deti, ale aj celú rodinu. Dobrú chuť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.