„Upeč napríklad chlieb, postáv…“
Nám bude stačiť ten chlieb, poďme sa mu pozrieť na zúbok, nie je to vôbec náročné .
Všetko, čo do pečenia potrebujete, už doma máte!
Vyskúšajte si tie najlákavejšie recepty na domáci chlieb bez domácej pekárne.
Domáci kváskový chlieb
Kváskový chlieb je nadmieru dobrý a hlavne zdraviu prospešný. Jasne, že klasické droždie, ktoré zakúpime v obchode konkurenciu nemá.
INGREDIENCIA
- 10 g štartovacieho kvásku
- 1 a ⅓ hrnčeka vody
- 2 lyžičky soli
- 4 hrnčeky chlebovej múky
POSTUP
- Zo štartovacieho kvásku si odoberieme 10 gramov, pridáme k nemu 25 g vody a 25 g múky, zmiešame a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu.
- Zaberie to 4-12 hodín.
- Hotový kvások si dáme do misy, pridáme k nemu vodu, múku, soľ a cesto dôkladne spracujeme.
- Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
- Potom si cesto na pomúčenej doske roztiahneme a zložíme ako zavinovačku.
- Následne ho preložíme ešte na polovicu a vytvarujeme guľu.
- Necháme opäť kysnúť 30 minút.
- Tento proces ešte opakujeme raz až dvakrát.
- Odteraz necháme chlieb fermentovať 7-10 hodín pri izbovej teplote.
- Mali by sme vidieť, ako cesto krásne buble a znásobuje svoj objem.
- Bochník ešte naposledy vytvarujeme do gule, ktorú vytlačíme, aby vyliezli prebytočné bubliny.
- Necháme kysnúť ďalšiu hodinu a pol už v nádobe vyloženej papierom na pečenie.
- Plech alebo hrniec, môže byť liatinový alebo smaltovaný, si dáme do rúry nahriať.
- Do horúceho hrnca potom opatrne vyklopíme bochník chleba, ktorý potom ešte ostrým nožom narežeme uprostred.
- Pečieme na 230 ° C asi 25-30 minút.

Recept na štartovací kvások
Na to, aby sme mohli upiecť svoj prvý domáci chlieb z kvásku, bude nutné kvások založiť. Áno, je to trochu alchýmie. Už len preto, že ide živý organizmus. Pokiaľ sa o neho ale budete dobre starať, odvďačí sa vám.
INGREDIENCIA
- celozrnná múka
- hladká pšeničná múka
- vlažná voda
POSTUP
- Budeme potrebovať väčší zavárací pohár (700 ml).
- Prvý deň si zmiešame 50 g celozrnnej múky, 50 g hladkej múky a 100 g vody.
- Zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú poprepichujeme, aby kvások dýchal.
- Necháme pri izbovej teplote pracovať 24 hodín.
- Druhý deň kvások zamiešame a necháme zase kysnúť 24 hodín.
- Tretí až siedmy deň opakujeme ten istý postup nasledovne: Z už vykysnutého kvásku si odoberieme 50 g, pridáme k nemu 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 g vody. Toto opakujeme každý deň až do siedmeho dňa, kedy už je kvások nachystaný na pečenie.
- Ako spoznáme, že je kvások hotový? Skúste kúsok ponoriť do pohára s vodou. Ak pláva nad hladinou, je hotový.
- Pokiaľ nie, stačí ho nakŕmiť a nechať nakysnúť.
- Počas zakladania kvásku je dobré označiť výšku kvásku.
- Ak sa zdvojnásobil jeho objem, je to len správne (v procese kŕmenia klesá, a potom rastie).
- Hotový kvások dáme do chladničky.
- Pred pečením či kŕmením ho vyberieme z chladničky a necháme 3 hodiny aktivovať.
- Nakŕmiť by sme ho mali aspoň raz až dvakrát do týždňa.
- Kŕmia sa tiež po odobratí kvásku na chlieb, musí nám zostať 50 g kvásku.
- K nemu doplníme 2 lyžice pšeničnej múky a 2 lyžice vody.
- Poriadne premiešame a dáme do chladničky.

Domáci ražný chlieb z kvasníc
Nechce sa vám príliš do kváskového chleba? Skúste si urobiť tento celozrnný bochník, ktorý nemá taký zložitý postup.
INGREDIENCIA
- 1 a ½ lyžičky sušeného droždia
- 2 hrnčeky teplej vody
- 1 a ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky rasce
- 1 a ½ hrnčeka celozrnnej ražnej múky
- 3 hrnčeky hladkej pšeničnej múky
- ¼ lyžice kukuričného škrobu
- ¼ hrnčeka vody
POSTUP
- Droždie si zmiešame s dvoma hrnčekmi teplej vody a pridáme soľ.
- Následne pridáme rascu, múky a poriadne vyhnite cesto.
- Necháme ho v mise kysnúť zakryté utierkou približne hodinu.
- Potom vezmeme vykysnutý bochník a naťahujeme ho od stredu smerom dole.
- Potom ho necháme opäť kysnúť 40 minút na pomúčenej doske.
- Predhrejeme si rúru 230 ° C aj s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť.
- Štvrť hrnčeka vody si zmiešame so škrobom a dáme na 45 sekúnd do mikrovlnky.
- Touto zmesou chlieb potrieme.
- Po zahriatí rúry vkladáme chlieb a pečieme asi pol hodiny.

Ako na tento ražný chlieb z droždia? Pozrite sa na videorecept:
Objavte podobné tipy
Tmavý chleba z rúry
Recept na domáci chlieb z rúry si budú pochvaľovať predovšetkým tí, ktorí milujú mrkvu. Je úplne ideálnym raňajkovým chlebom. Stačí dodať maslo, marmeládu a úžas je na svete.
INGREDIENCIA
- 8 g sušeného droždia
- 1 a ⅓ hrnčeka vlažnej vody
- 1 lyžička hnedého cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžičky instantnej kávy
- ¼ hrnčeka melasy
- 3 lyžičky rasce
- 3 lyžice masla
- 2 lyžičky soli
- 150 g mrkvy
- 1 a ⅓ hrnčeka tmavej ražnej múky
- 3 a ¼ hrnčeka hladkej pšeničnej múky
- 2 lyžice mlieka
POSTUP
- Do misy si dáme múky, soľ, kakao, cukor, kávu, melasu a droždie zmiešané s vodou.
- Pridáme tiež rascu, rozpustené maslo a nastrúhanú mrkvu.
- Vypracujeme cesto, dáme si záležať, miesime aspoň 5 minút.
- Potom ho necháme kysnúť v mise zakrytej utierkou na teplom mieste hodinu a pol.
- Potom ho stlačíme, aby z neho vyšiel vzduch a necháme opäť kysnúť hodinu a pol na pomúčenej doske.
- Rúru si predhrejeme na 220 ° C aj s plechom.
- Bochník si uprostred narežeme a potrieme mliekom.
- Dáme piecť na 30 minút.

Náš tip: Mrknite na ďalšie overené recepty s bielym pečivom .
Jednoduchý chleba bez miesenia
Nič jednoduchšieho už nie je. Chleba, ktorý je nadýchaný a vláčny, a napriek tomu mu nemusíme venovať toľko starostlivosti.
INGREDIENCIA
- 3 hrnčeky hladkej alebo chlebovej múky (môže byť 50:50)
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 375 ml teplej vody
POSTUP
- V mise si zmiešame múku s droždím a soľou.
- Pridáme vodu a pomocou varešky vypracujeme lepivejšie cesto.
- Necháme kysnúť prikryté na teplom mieste 2-3 hodiny.
- Pol hodiny pred pečením si zahrejeme rúru s hrncom na 230 °C.
- Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a pomocou stierky ho skladáme tak, aby sme z neho vytvorili bochník a zredukovali vzduchové bubliny.
- Premiestnime ho na kus papiera na pečenie.
- Vložíme do vyhriateho hrnca
- Pečieme 30 minút prikryté pokrievkou alebo alobalom.
- Potom dáme pokrievku či alobal dole a dopekáme ešte 12 minút.

Oceniteľné môžu byť aj tipy na pečenie bez lepku . Najmä potom, ak ste celiak.
Domáci toastový chlieb z droždia
Domáci chlieb nie je vždy náročný. Stačí, keď máte dobrý recept, ktorý vám padne ako uliaty.
INGREDIENCIA na dva toasty
- 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
- 1 a ½ hrnčeka vlažného mlieka
- ⅓ hrnčeka cukru
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice masla
- 2 vajcia
- 5 až 6 hrnčekov hladkej múky
POSTUP
- Do misy si dáme vlažné mlieko a sušené droždie a zmiešame.
- Pridáme vajcia, cukor, soľ, rozpustené maslo, múku a spracujeme pomocou kuchynského robota.
- Hniteme asi 10 minút na nízku rýchlosť.
- Potom cesto premiestnime do maslom vymastenej misy.
- Cesto opäť otočíme hore nohami, aby bolo celé potreté maslom.
- Necháme kysnúť asi 2 hodiny.
- Potom ho prehnite, vytlačíme vzduch, rozdelíme na dva rovnaké diely a každý bochník dáme do formy na biskupský chlebíček.
- Opäť potrieme maslom a necháme kysnúť asi 45 minút.
- Rúru si predhrejeme na 200 ° C a pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 180 ° C a dopekáme ešte 20-30 minút.

Pečenie chleba môže byť zábava pre celú rodinu. Je pekné pozorovať, ako pracuje kvások, ale aj ako sa chlieb nafukuje v rúre.
Najlepšia chvíľa prichádza, keď sa chlieb nakrojí a vydáva pri tom chudý chrumkavý zvuk.
Upečením domáceho chleba tiež môžete ušetriť nemalé čiastky, najmä pokiaľ si radi pochutnávate na celozrnných chleboch.
Okrem pečenia v rúre je možné tiež využiť domácu pekáreň . Ušetrí vám veľa práce a energie za rúru. Pozrite sa na náš článok, ktorý hovorí o ich výhodách aj nevýhodách.
Vyskúšali ste niektorý z receptov na domáci chlieb? Alebo sa ešte len chystáte? Napíšte nám v komentári pod článkom , oceníme to!