Slané aj sladké recepty z maslovej tekvice, ktoré si zamilujete. Vyskúšajte ich všetky!

Maslová tekvica má sladkú orieškovú chuť podobnú klasickej tekvici.

Už ste z nej niekedy skúsili niečo uvariť?

Je to delikatesa!

Vyskúšajte našich 7 vynikajúcich receptov s maslovou tekvicou, po ktorých sa budete oblizovať.

Máme pre vás luxusný koláč, výživnú polievku aj gratín s kuracím mäsom.

Nechajte si chutiť!

Pečená maslová tekvica plnená mletým mäsom

Tento recept je nielen luxusný, ale aj diétny. Pečená maslová tekvica je naplnená výdatnou zmesou z mletého hovädzieho mäsa, šampiňónov, paradajok a papriky a nakoniec posypaná parmezánom. Znie to skvele? Tak si poďme túto dobrotu spoločne pripraviť!

Čo budete potrebovať

  • 1 maslová tekvica
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 4 šampiňóny, nakrájané
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná
  • 1 žltá paprika, nakrájaná na kocky
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • kajenské korenie
  • soľ
  • korenie
  • 140 g parmezánu, nastrúhaného

Postup

  • Predhrejte rúru na 200ºC.
  • Tekvicu nakrájajte na polovice a lyžicou odstráňte semienka.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a položte naň polovičky maslovej tekvice.
  • Pečte 30 minút.
  • Medzitým si na panvici rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte mleté ​​hovädzie mäso a za častého miešania restujte dohneda.
  • Pridajte cibuľu, cesnak a šampiňóny.
  • Restujte, kým cibuľa nezmäkne.
  • Nakoniec pridajte paradajku, papriku, sušený tymián, oregano, kajenské korenie, soľ a korenie.
  • Miešajte a varte ďalších asi 15 minút na miernom strednom ohni.
  • Pečenú maslovú tekvicu vyberte z rúry a vydlabajte z nej ešte trochu dužiny, aby bolo miesto na náplň.
  • Polovky maslovej tekvice naplňte hovädzou zmesou a posypte strúhaným parmezánom.
  • Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút.
  • Užite si to!
Pečená tekvica plnená výdatnou zmesou z mletého hovädzieho mäsa, šampiňónov, paradajok a papriky a nakoniec posypaná parmezánom.
www.sodelicious.recipes

Pripravili sme si pre vás aj 9 najlepších receptov na konzervovanie tekvice alebo ako si ju vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!

Vegánsky tekvicový koláč

Ľahký, nadýchaný a lahodný koláč z maslovej tekvice, ktor ý je neuveriteľne jednoduchý na prípravu, takže ho zvládne aj úplný začiatočník!

Čo budete potrebovať

  • 250 g nastrúhanej maslovej tekvice

Mokré ingrediencie:

  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 50 ml sójového mlieka
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie

Suché ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky zmiešanej so 4 lyžičkami prášku do pečiva
  • 120 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Polovicu maslovej tekvice ošúpeme a 250 gz nej postrúhajte najemno.
  • Nastrúhanú tekvicu pridajte do veľkej misy a pridajte všetky ostatné mokré ingrediencie.
  • Do misy pridajte aj všetky suché ingrediencie a naberačkou miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto nalejte do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej tortovej formy.
  • Pečte v predhriatej rúre 35-40 minút.
  • Nechajte vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.
  • Dobrú chuť!
Koláč z tekvice na tanieriku.
www.exceedinglyvegan.com

K dobrému múčniku patrí aj dobrá kávička. Pozrite sa na naše recenzie najobľúbenejších kávovarov Jura a zistite, prečo sú tak výnimočné.

Pečené hranolky z maslovej tekvice

Chrumkavé pečené hranolky z maslovej tekvice sú skvelou nízkosacharidovou prílohou, ktorá dokonale nahradí klasické zemiakové hranolky. Recept je jednoduchý na prípravu a okamžite si ho zamilujete.

Čo budete potrebovať

  • 1 stredná maslová tekvica, olúpaná a nakrájaná na tyčinky (použite iba dlhú hornú časť časť)
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • ½ lyžičky papriky
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ a korenie
  • majonéza s čerstvými bylinkami

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte dva veľké plechy papierom na pečenie
  • Tyčinky maslovej tekvice vložte do veľkej misy a osušte ich papierovou utierkou.
  • Navrch pridajte kukuričný škrob a rukami úplne obaľte maslovú tekvicu.
  • Tekvicu preložte do sitka a pretrepte, aby ste odstránili prebytočný kukuričný škrob.
  • Hranolčeky z maslovej tekvice vráťte do misy, pridajte olivový olej, cesnakový prášok, papriku a tymián.
  • Premiešajte, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
  • Preneste hranolčeky v jednej vrstve na pripravené plechy na pečenie a dbajte pri tom na to, aby ste plechy nepreplnili.
  • Pečte 30–35 minút, v polovici otočte, kým nebudú mäkké a chrumkavé.
  • Nechajte 5-10 minút vychladnúť.
  • Potom podávajte teplé s majonézou zmiešanou s čerstvými bylinkami alebo inou obľúbenou omáčkou.
Tekvicové hranolky na tanieri s dipom.
www.feelgoodfoodie.net

Vyskúšajte aj naše recepty na batátové hranolky ! Ich sladkosť vyvážená lahodným korením a skvelými dipmi vás dostane do kolien!

Tekvicové rizoto

Týmto rizotom s maslovou tekvicou sa na prvom rande rozhodne blysnete! Potrebujete naň iba 10 ingrediencií, je dokonale krémové a plné príjemných jesenných chutí.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
  • 1/2 lyžičky morskej soli a viac podľa chuti
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 šálky maslovej tekvice, nakrájané na cca 0,6 cm kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu alebo šalvie
  • 1 šálka nevarenej ryže Arborio
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 4 šálky ohriateho zeleninového vývaru
  • nakrájaná čerstvá petržlenová vňať alebo malé lístky šalvie na ozdobu (voliteľne)
  • ½ šálky strúhaného pecorina alebo parmezánu na servírovanie (voliteľne)

Postup

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu, soľ a trochu mletého korenia korenia a restujte 2 až 3 minúty.
  • Pridajte maslovú tekvicu a varte 6 až 8 minút.
  • Ďalej pridajte cesnak, rozmarín a ryžu.
  • Premiešajte a nechajte asi 1 minútu variť a potom priliať víno.
  • Miešajte a varte 1 až 3 minúty, alebo pokiaľ sa víno nezvarí.
  • Prilievajte vývar po ¾ šálke naraz a neustále miešajte, aby sa každý prídavok vývaru absorboval pred pridaním ďalšieho.
  • Varte, kým maslová tekvica nezmäkne a rizoto nie je mäkké a krémové.
  • Podľa chuti okoreňte.
  • Ozdobte petržlenovou vňaťou alebo lístkami šalvie a podávajte podľa chuti so strúhaným syrom.
Dve porcie rizota z tekvice na tanieroch, ozdobené čerstvou šalviou.
www.loveandlemons.com

Gratinovaná maslová tekvica s kuracím mäsom

Ak vám zostalo nejaké pečené kura, pridajte ho k póru a maslovej tekvici v smotanovej omáčke, všetko položte kúsky ciabatty, posypte syrom a za 20 minút máte úplne luxusný obed či večeru!

Čo budete potrebovať

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 1 pór, rozpolený a nakrájaný
  • 350 g maslovej tekvice, olúpané, zbavené semienok a nakrájané na 2 cm kúsky
  • 75 g masla
  • 75 g hladkej múky
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 3 lyžice crème fraîche
  • 350 g vareného kurčaťa nakrájaného na kúsky
  • nasekané lístky zo 4 vetvička čerstvého tymiánu lístky plus pár lístkov navyše
  • 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kúsky
  • 60 g syra Gruyère, strúhaného

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte na strednom plameni 1 lyžicu oleja.
  • Pridajte cibuľu a pór a opekajte do zmäknutia.
  • Vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Pridajte tekvicu, okoreňte a restujte 10 minút, kým nezmäkne.
  • Dajte bokom s cibuľou a pórom.
  • Na panvici rozpustite maslo, vmiešajte múku na zápražku a varte 2-3 minúty.
  • Do zápražky po troškách prilievajte vývar a miešajte, kým nebudete mať hladkú zmes.
  • Pridajte horčicu, tymian a crème fraîche.
  • Okoreňte a vmiešajte kura a odloženú cibuľu, pór a tekvicu.
  • Rovnomerne zmes naložte do dvojlitrovej zapekacej misy.
  • Posypte kúskami ciabatty, syrom gruyère a extra tymianom.
  • Okoreňte a potom pokvapkajte zvyškom oleja.
  • Pečte 20 minút, kým gratín nezezlátne.
  • Dobrú chuť!
Zapečená tekvica s kuracím mäsom a pórom v zapekacej mise s vedľa položenou lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vychutnajte si aj naše najlepšie recepty na zapečený ružičkový kel v rôznych obmenách! Vďaka nám si ju zamiluje každý. Ochutnajte ju so syrom, slaninou, zemiakmi, smotanou alebo na pikantný spôsob.

Tekvicové maslo

Tento fantastický recept na maslo z maslovej tekvice je neuveriteľne ľahký na prípravu a pritom mimoriadne pôsobivý! Podávajte s čerstvým chlebom a hostia bude z tej sladkoslanej chuti nadšení.

Čo budete potrebovať

  • 230 g masla, zmäknutého
  • 1 stredná maslová tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2-3 lyžice medu
  • štipka muškátového orieška (voliteľne)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Olúpte maslovú tekvicu, vydlabte semienka a ostrým nožom ju nakrájajte na kocky.
  • Položte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  • Pečte do zmäknutia, asi 45 minút až 1 hodinu.
  • Dajte stranou vychladnúť.
  • Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu.
  • V kuchynskom robote či pomocou mixéra rozšľahajte zmäknuté maslo, pečenú tekvicu, med, štipku soli, korenia a muškátového orieška do hladka.
  • Ihneď podávajte alebo dajte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
  • Servírujte s čerstvým chlebom.
Chlieb natretý maslom z tekvice na tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.lindseyeatsla.com

Polievka z pečenej maslovej tekvice

Vychutnajte si túto jesennú a zimnú polievku z pečenej tekvice. Má oveľa hlbšiu chuť na klasická tekvicová polievka, je zdravá a skvele vás zahreje!

Čo budete potrebovať

  • 1,5 kg maslovej tekvice
  • 1 lyžica avokádového oleja
  • 1 malá žltá cibuľa, rozpolená
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný
  • 1/2 lyžičky javorového sirupu
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • mleté ​​čierne korenie, podľa chuti
  • 2 lyžice masla (voliteľne)

Na ozdobu:

  • tekvicové semienka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • mleté ​​čierne korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Z maslovej tekvice odrežte konce.
  • Tekvicu postavte širším koncom dole a opatrne ju pozdĺžne rozkrojte napoly.
  • Z maslovej tekvice vydlabajte semienka.
  • Tekvicu preložte na plech rezom hore, potrite olejom a posypte soľou a korením.
  • Potom tekvicu otočte tak, aby rezná strana smerovala dole, a pečte 60 minút.
  • Po 30 minútach namažte obe polovice cibule avokádovým olejom a položte ju reznou stranou dole na pekáč k tekvici.
  • Pokračujte v pečení ďalších 30 minút a potom vyberte z rúry.
  • Veľkou lyžicou vydlabajte z tekvice dužinu a preložte ju do mixéra.
  • Odstráňte vonkajšiu vrstvu cibule a pridajte ju do mixéra k tekvici spolu s cesnakom, javorovým sirupom, soľou, muškátovým orieškom, zázvorom, maslom a zeleninovým vývarom.
  • Začnite s 3 šálkami zeleninového vývaru a prilievajte ďalšie, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  • Mixujte na najvyšší stupeň po dobu niekoľkých minút, alebo pokiaľ nebude polievka krémová.
  • Polievku ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
  • Polievku nalejte do misiek a ozdobte tekvicovými semienkami, petržlenovou vňaťou a drveným čiernym korením.
Tekvicová polievka na tanieri ozdobená tekvicovými semienkami, petržlenovou vňaťou a čiernym korením s vedľa položenou lyžicou.
www.downshiftology.com

Pozrite sa aj na náš podrobný článok o tekvici , kde sa dozviete všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!

Záverečný tip na záver: Aj maslová tekvica má jedlá semienka, ktoré sú skvelé na ozdobu. Semienka opláchnite a osušte, premiešajte ich s olejom podľa vášho výberu, soľou, korením a korením podľa chuti. Pečte pri 175 ° C po dobu 10-15 minút a ozdobte nimi ľubovoľný pokrm.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.