Maslová tekvica má sladkú orieškovú chuť podobnú klasickej tekvici.
Už ste z nej niekedy skúsili niečo uvariť?
Je to delikatesa!
Vyskúšajte našich 7 vynikajúcich receptov s maslovou tekvicou, po ktorých sa budete oblizovať.
Máme pre vás luxusný koláč, výživnú polievku aj gratín s kuracím mäsom.
Nechajte si chutiť!
Pečená maslová tekvica plnená mletým mäsom
Tento recept je nielen luxusný, ale aj diétny. Pečená maslová tekvica je naplnená výdatnou zmesou z mletého hovädzieho mäsa, šampiňónov, paradajok a papriky a nakoniec posypaná parmezánom. Znie to skvele? Tak si poďme túto dobrotu spoločne pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 1 maslová tekvica
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 4 šampiňóny, nakrájané
- 1 veľká paradajka, nakrájaná
- 1 žltá paprika, nakrájaná na kocky
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ½ lyžičky sušeného oregana
- kajenské korenie
- soľ
- korenie
- 140 g parmezánu, nastrúhaného
Postup
- Predhrejte rúru na 200ºC.
- Tekvicu nakrájajte na polovice a lyžicou odstráňte semienka.
- Plech vyložte papierom na pečenie a položte naň polovičky maslovej tekvice.
- Pečte 30 minút.
- Medzitým si na panvici rozohrejte olivový olej.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a za častého miešania restujte dohneda.
- Pridajte cibuľu, cesnak a šampiňóny.
- Restujte, kým cibuľa nezmäkne.
- Nakoniec pridajte paradajku, papriku, sušený tymián, oregano, kajenské korenie, soľ a korenie.
- Miešajte a varte ďalších asi 15 minút na miernom strednom ohni.
- Pečenú maslovú tekvicu vyberte z rúry a vydlabajte z nej ešte trochu dužiny, aby bolo miesto na náplň.
- Polovky maslovej tekvice naplňte hovädzou zmesou a posypte strúhaným parmezánom.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút.
- Užite si to!

Pripravili sme si pre vás aj 9 najlepších receptov na konzervovanie tekvice alebo ako si ju vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!
Vegánsky tekvicový koláč
Ľahký, nadýchaný a lahodný koláč z maslovej tekvice, ktor ý je neuveriteľne jednoduchý na prípravu, takže ho zvládne aj úplný začiatočník!
Čo budete potrebovať
- 250 g nastrúhanej maslovej tekvice
Mokré ingrediencie:
- 100 ml slnečnicového oleja
- 50 ml sójového mlieka
- 2 lyžičky vanilkovej esencie
Suché ingrediencie:
- 200 g hladkej múky zmiešanej so 4 lyžičkami prášku do pečiva
- 120 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Polovicu maslovej tekvice ošúpeme a 250 gz nej postrúhajte najemno.
- Nastrúhanú tekvicu pridajte do veľkej misy a pridajte všetky ostatné mokré ingrediencie.
- Do misy pridajte aj všetky suché ingrediencie a naberačkou miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalejte do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej tortovej formy.
- Pečte v predhriatej rúre 35-40 minút.
- Nechajte vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.
- Dobrú chuť!

K dobrému múčniku patrí aj dobrá kávička. Pozrite sa na naše recenzie najobľúbenejších kávovarov Jura a zistite, prečo sú tak výnimočné.
Pečené hranolky z maslovej tekvice
Chrumkavé pečené hranolky z maslovej tekvice sú skvelou nízkosacharidovou prílohou, ktorá dokonale nahradí klasické zemiakové hranolky. Recept je jednoduchý na prípravu a okamžite si ho zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 1 stredná maslová tekvica, olúpaná a nakrájaná na tyčinky (použite iba dlhú hornú časť časť)
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cesnakového prášku
- ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- soľ a korenie
- majonéza s čerstvými bylinkami
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte dva veľké plechy papierom na pečenie
- Tyčinky maslovej tekvice vložte do veľkej misy a osušte ich papierovou utierkou.
- Navrch pridajte kukuričný škrob a rukami úplne obaľte maslovú tekvicu.
- Tekvicu preložte do sitka a pretrepte, aby ste odstránili prebytočný kukuričný škrob.
- Hranolčeky z maslovej tekvice vráťte do misy, pridajte olivový olej, cesnakový prášok, papriku a tymián.
- Premiešajte, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
- Preneste hranolčeky v jednej vrstve na pripravené plechy na pečenie a dbajte pri tom na to, aby ste plechy nepreplnili.
- Pečte 30–35 minút, v polovici otočte, kým nebudú mäkké a chrumkavé.
- Nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Potom podávajte teplé s majonézou zmiešanou s čerstvými bylinkami alebo inou obľúbenou omáčkou.

Vyskúšajte aj naše recepty na batátové hranolky ! Ich sladkosť vyvážená lahodným korením a skvelými dipmi vás dostane do kolien!
Objavte podobné tipy
Tekvicové rizoto
Týmto rizotom s maslovou tekvicou sa na prvom rande rozhodne blysnete! Potrebujete naň iba 10 ingrediencií, je dokonale krémové a plné príjemných jesenných chutí.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 1/2 lyžičky morskej soli a viac podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 šálky maslovej tekvice, nakrájané na cca 0,6 cm kocky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžička sušeného rozmarínu alebo šalvie
- 1 šálka nevarenej ryže Arborio
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 šálky ohriateho zeleninového vývaru
- nakrájaná čerstvá petržlenová vňať alebo malé lístky šalvie na ozdobu (voliteľne)
- ½ šálky strúhaného pecorina alebo parmezánu na servírovanie (voliteľne)
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, soľ a trochu mletého korenia korenia a restujte 2 až 3 minúty.
- Pridajte maslovú tekvicu a varte 6 až 8 minút.
- Ďalej pridajte cesnak, rozmarín a ryžu.
- Premiešajte a nechajte asi 1 minútu variť a potom priliať víno.
- Miešajte a varte 1 až 3 minúty, alebo pokiaľ sa víno nezvarí.
- Prilievajte vývar po ¾ šálke naraz a neustále miešajte, aby sa každý prídavok vývaru absorboval pred pridaním ďalšieho.
- Varte, kým maslová tekvica nezmäkne a rizoto nie je mäkké a krémové.
- Podľa chuti okoreňte.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou alebo lístkami šalvie a podávajte podľa chuti so strúhaným syrom.

Gratinovaná maslová tekvica s kuracím mäsom
Ak vám zostalo nejaké pečené kura, pridajte ho k póru a maslovej tekvici v smotanovej omáčke, všetko položte kúsky ciabatty, posypte syrom a za 20 minút máte úplne luxusný obed či večeru!
Čo budete potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 1 pór, rozpolený a nakrájaný
- 350 g maslovej tekvice, olúpané, zbavené semienok a nakrájané na 2 cm kúsky
- 75 g masla
- 75 g hladkej múky
- 800 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 3 lyžice crème fraîche
- 350 g vareného kurčaťa nakrájaného na kúsky
- nasekané lístky zo 4 vetvička čerstvého tymiánu lístky plus pár lístkov navyše
- 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kúsky
- 60 g syra Gruyère, strúhaného
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Vo veľkej panvici rozohrejte na strednom plameni 1 lyžicu oleja.
- Pridajte cibuľu a pór a opekajte do zmäknutia.
- Vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte tekvicu, okoreňte a restujte 10 minút, kým nezmäkne.
- Dajte bokom s cibuľou a pórom.
- Na panvici rozpustite maslo, vmiešajte múku na zápražku a varte 2-3 minúty.
- Do zápražky po troškách prilievajte vývar a miešajte, kým nebudete mať hladkú zmes.
- Pridajte horčicu, tymian a crème fraîche.
- Okoreňte a vmiešajte kura a odloženú cibuľu, pór a tekvicu.
- Rovnomerne zmes naložte do dvojlitrovej zapekacej misy.
- Posypte kúskami ciabatty, syrom gruyère a extra tymianom.
- Okoreňte a potom pokvapkajte zvyškom oleja.
- Pečte 20 minút, kým gratín nezezlátne.
- Dobrú chuť!

Vychutnajte si aj naše najlepšie recepty na zapečený ružičkový kel v rôznych obmenách! Vďaka nám si ju zamiluje každý. Ochutnajte ju so syrom, slaninou, zemiakmi, smotanou alebo na pikantný spôsob.
Tekvicové maslo
Tento fantastický recept na maslo z maslovej tekvice je neuveriteľne ľahký na prípravu a pritom mimoriadne pôsobivý! Podávajte s čerstvým chlebom a hostia bude z tej sladkoslanej chuti nadšení.
Čo budete potrebovať
- 230 g masla, zmäknutého
- 1 stredná maslová tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2-3 lyžice medu
- štipka muškátového orieška (voliteľne)
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Olúpte maslovú tekvicu, vydlabte semienka a ostrým nožom ju nakrájajte na kocky.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Pečte do zmäknutia, asi 45 minút až 1 hodinu.
- Dajte stranou vychladnúť.
- Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu.
- V kuchynskom robote či pomocou mixéra rozšľahajte zmäknuté maslo, pečenú tekvicu, med, štipku soli, korenia a muškátového orieška do hladka.
- Ihneď podávajte alebo dajte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
- Servírujte s čerstvým chlebom.

Polievka z pečenej maslovej tekvice
Vychutnajte si túto jesennú a zimnú polievku z pečenej tekvice. Má oveľa hlbšiu chuť na klasická tekvicová polievka, je zdravá a skvele vás zahreje!
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg maslovej tekvice
- 1 lyžica avokádového oleja
- 1 malá žltá cibuľa, rozpolená
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný
- 1/2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- mleté čierne korenie, podľa chuti
- 2 lyžice masla (voliteľne)
Na ozdobu:
- tekvicové semienka
- čerstvá petržlenová vňať
- mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Z maslovej tekvice odrežte konce.
- Tekvicu postavte širším koncom dole a opatrne ju pozdĺžne rozkrojte napoly.
- Z maslovej tekvice vydlabajte semienka.
- Tekvicu preložte na plech rezom hore, potrite olejom a posypte soľou a korením.
- Potom tekvicu otočte tak, aby rezná strana smerovala dole, a pečte 60 minút.
- Po 30 minútach namažte obe polovice cibule avokádovým olejom a položte ju reznou stranou dole na pekáč k tekvici.
- Pokračujte v pečení ďalších 30 minút a potom vyberte z rúry.
- Veľkou lyžicou vydlabajte z tekvice dužinu a preložte ju do mixéra.
- Odstráňte vonkajšiu vrstvu cibule a pridajte ju do mixéra k tekvici spolu s cesnakom, javorovým sirupom, soľou, muškátovým orieškom, zázvorom, maslom a zeleninovým vývarom.
- Začnite s 3 šálkami zeleninového vývaru a prilievajte ďalšie, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Mixujte na najvyšší stupeň po dobu niekoľkých minút, alebo pokiaľ nebude polievka krémová.
- Polievku ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
- Polievku nalejte do misiek a ozdobte tekvicovými semienkami, petržlenovou vňaťou a drveným čiernym korením.

Pozrite sa aj na náš podrobný článok o tekvici , kde sa dozviete všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!
Záverečný tip na záver: Aj maslová tekvica má jedlá semienka, ktoré sú skvelé na ozdobu. Semienka opláchnite a osušte, premiešajte ich s olejom podľa vášho výberu, soľou, korením a korením podľa chuti. Pečte pri 175 ° C po dobu 10-15 minút a ozdobte nimi ľubovoľný pokrm.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!