Ochutnajte lahodné recepty na mrkvu v glazúre. Je skvelá! Nič lepšie ste nejedli

Čo s tým, keď zelenina nikomu nechutí, ale je potreba?

Pripravte si tieto recepty na glazovanú mrkvu.

Vychutnajte si ju v jej sladkej podobe napríklad na mede alebo s hnedým cukrom.

Glazovaná mrkva s medom

Tieto medom glazované mrkvy sú jednoduchým receptom na plech, ktorý ju premení každodennú na ohromujúcu sladko-slanú prílohu.

Čo budeme potrebovať

  • 910 g mrkvy (ošúpané)
  • 85 g medu
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice rozpusteného masla alebo ghí
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • petržlen, tymian alebo iné bylinky na ozdobu (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov.
  • Potom nakrájajte mrkvu na dĺžku.
  • V mise premiešajte nakrájanú mrkvu s medom, cesnakom, maslom, olejom a korením.
  • Mrkvu vyložíme na plech a rozprestrieme.
  • Pečte 20-25 minút, v polovici otočte.
  • Môžete tiež 2–3 minúty grilovať, aby okraje skaramelizovali.
  • Mrkva preložte do servírovacej misky a ozdobte nasekanými bylinkami.

Glazovaná karotka a cuketa
K tomuto receptu pridajte ešte 600 g cukety.
Cuketu pridajte do misy s medovou zmesou v kroku 3.
Mrkva pečte v stredne vyhriatej rúre 180 ° C 20 minút. Otočte mrkva.
Zvýšte teplotu na 200 °C. Umiestnite cuketu na plech na mrkvu.
Pečte ďalších 20 minút, v polovici otočte cuketu alebo kým zelenina nezmäkne.

Pekáč plný sladkej opečenej mrkvy obalenej v medovej poleve.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Mrkva glazovaná v hnedom cukre

Táto glazovaná mrkva je vyrobená z jednoduchej zmesi hnedého cukru a masla. Zmes vytvára sladkú a jemnú polevu, ktorá sa skvele hodí k prirodzene sladkej mrkve. Je to vynikajúca príloha k sviatočným pokrmom na Veľkú noc alebo rodinnú večeru.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g mrkvy
  • 120 ml vody
  • 2 lyžice masla
  • 40 g hnedého cukru
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Zmiešajte mrkvu s vodou, maslom a hnedým cukrom v strednom hrnci. Premiešajte.
  • Zmes priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na strednú a pokračujte vo varení, pričom podľa potreby upravujte teplotu, aby sa mrkva stále ľahko varila, asi 20 až 30 minút alebo kým mrkva nezmäkne a tekutina sa neodparí.
  • Často miešajte, aby nedošlo k pripáleniu. V prípade potreby pridajte viac vody.
  • Tekutiny sa vyvaria a voda sa odparí, takže mrkva zostane uvarená a pekne zosklovatená so sirupom z hnedého cukru.
  • Mrkvu podľa chuti osoľte a okoreňte.

Na tento recept na glazovanú mrkvu sa najlepšie hodí malá, tenká mrkva alebo baby karotka. Pokiaľ máte veľkú, hrubú mrkvu, ktorá sa vám nezmestí do hrnca, najprv ju nakrájajte pred varením na menšie kúsky.
Mrkva nie je potrebné pred varením lúpať. Len sa uistite, že ste ju pred varením dôkladne očistili.
Variácie receptov
Korenie môže tomuto sladkému pokrmu pridať pekný chuťový efekt. Skúste pridať trochu kajenského alebo červeného korenia.
Šťava z čerstvej citrónovej šťavy dodá mrkve trochu farby.
Skúste glazovanú mrkvu posypať nasekanými čerstvými bylinkami, ako je petržlen, tymian alebo oregano.

Baby karotka v panvici obalená v sladkej poleve z hnedého cukru.
Zdroj: nelliebellie.com

Baby karotka glazovaná s estragónom

Vychutnajte si sladkosť malej baby mrkvy preliate v glazovanej estragónovej poleve.

Čo budeme potrebovať

  • 250 ml studenej vody
  • 40 g masla (nakrájaného)
  • 1 lyžička bieleho cukru
  • 1 malá vetvička čerstvého estragónu
  • 8 kusov/2 zväzky baby mrkvy (ošúpané)

Postup

  • Do veľkej panvice dajte vodu, maslo, cukor a estragón.
  • Pridajte mrkvu a okoreňte.
  • Umiestnite panvicu na miernu teplotu.
  • Prikryte a varte 5 minút alebo kým mrkva nezmäkne.
  • Odkryte a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
  • Varte 5–7 minút alebo pokiaľ sa tekutina takmer nevyparí a mrkva ľahko skaramelizuje.
  • Jemne panvicou zatraste, aby sa mrkva obalila v poleve.

Aby váš recept na glazovanú mrkvu mohol byť naozaj dobrý potrebujete kvalitnú panvicu. Tú si môžete vybrať z našej recenzie na oceľové panvice , s ktorými varenie pôjde jedna radosť.
Ďalším skvelým spôsobom, ako oživiť nezáživnú karotku súrecepty na dusenú mrkvu . Skúste tie naše!

Mrkva obalená v sladkej poleve s estragónom.
Zdroj: damndelicious.net

Je mrkva naozaj dobrá pre oči?

Dlho sa verilo, že konzumácia mrkvy podporuje zdravie očí a zlepšuje váš zrak, najmä v noci.

Hoci je to pravda, prepojenie medzi mrkvou a zrakom pochádza z mýtu.

Počas druhej svetovej vojny začali piloti britského kráľovského letectva prvýkrát používať radar na zameriavanie a zostreľovanie nepriateľských lietadiel. V snahe udržať túto novú technológiu v tajnosti bola vizuálna presnosť pilotov – najmä v noci – pripisovaná konzumácii mrkvy.

To viedlo k dlhodobej propagandistickej kampani, ktorá propagovala mrkvu pre lepší zrak. Toto prikrášlené spojenie medzi konzumáciou mrkvy a zlepšeným nočným videním pretrváva dodnes.

Avšak, aj keď to nie je úplne tá kúzelná potrava pre oči, za ktorú boli predávané počas druhej svetovej vojny, mrkva obsahuje určité zlúčeniny, ktoré sú dobré pre vaše oči.

Mrkva je bohatým zdrojom beta karoténu a luteínu, čo sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť predchádzať poškodeniu očí spôsobenému voľnými radikálmi.

Oranžová mrkva má obzvlášť vysoký obsah beta karoténu, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Nedostatok vitamínu A môže viesť k šero slepote, ktorú je možné často zvrátiť jeho doplnením.

Vitamín A je potrebný na tvorbu rodopsínu, čo je červenofialový pigment citlivý na svetlo vo vašich očných bunkách, ktorý vám pomáha vidieť v noci.

Vaše telo vstrebáva a využíva beta karotén efektívnejšie, keď jete varenú mrkvu namiesto surovej.

Žltá mrkva obsahuje najviac luteínu, ktorý môže pomôcť predchádzať takzvanej makulárnej degenerácii, čo je stav, kedy je vaše videnie postupne rozmazané alebo stratené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.