Recepty na koláče so slivkami na všetky spôsoby

Vedeli ste, že slivky majú nízky glykemický index?

Vďaka ktorému je toto ovocie vhodné pre diabetikov.

Sú tiež skvelým pomocníkom, čo sa týka črevnej mikroflóry – najmä tie sušené…

… a preto sú tak obľúbené v kombinácii s müsli a jogurtom.

Tak hurá na slivkové koláče!

Tradičný slivkový koláč

Pokiaľ sa vám na záhrade váľajú slivky, nie je nič jednoduchšie ako si z nich upiecť rýchly koláč.

Budete potrebovať:

  • 8 stredne veľkých sliviek
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ½ hrnčeka cukru krupica
  • 12 kávových lyžičiek masla
  • 1 vajce
  • guľatá forma na pečenie s priemerom 22 centimetrov

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 40 stupňov.
  • Maslo, cukor, preosiatu múku a vajcia zmiešajte dohromady.
  • Miešajte, kým sa ingrediencie dokonale nespoja.
  • Slivky umyte, zbavte kôstok a nakrájajte ich na plátky.
  • Nakrájajte slivky na plátky a nádrže zlikvidujte.
  • Formu vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Pomocou prstov ⅔ cesta rozprestrite do formy.
  • Potom naň naskladajte plátky sliviek.
  • Zvyšným cestom slivky zakryte – môžete ho na slivky nastrúhať alebo vyváľať valčekom a položiť na ne.
  • Pečte pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
klasický koláč so slivkovou náplňou a nápisom PLUM z cesta na povrchu

Koláč so slivkami a posýpkou

Tiež máte radi koláče s chrumkavou posýpkou? Upečte si tento recept – je rýchly a jednoduchý.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
  • ¾ hrnčeka cukru krupica
  • 1 kávová lyžička vanilkového extraktu alebo semienok z vanilkového struku
  • ½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
  • ½ hrnčeka masla izbovej teploty
  • 2 vajcia
  • slivky

Drobenka:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ hrnčeka cukru krupica
  • ¼ kávovej lyžičky mletej škorice
  • ½ hrnčeka masla izbovej teploty

Postup prípravy:

  • Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  • V miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  • Pridajte cukor, vanilkový extrakt, čerstvú citrónovú kôru, maslo a vajcia.
  • Všetky ingrediencie vymiešajte do hladkého a krémovitého cesta.
  • Pripravte si guľatú formu s priemerom 22 centimetrov – vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Cesto rovnomerne vylejte na pripravenú formu.
  • Slivky očistite a nakrájajte na plátky.
  • Opatrne ich začnite usporiadane skladať na cesto vo forme.
  • Akonáhle máte hotovo, pripravte si posýpku.
  • Do misky vložte múku, cukor, škoricu – všetko zmiešajte.
  • Potom k sypkej zmesi dajte maslo izbovej teploty a ingrediencie spojte – mali by vzniknúť omrvinky, podľa hustoty prisypte múku alebo maslo.
  • Vzniknutú posýpku nasypte na slivky v koláči.
  • Pečte po dobu 50 minút na 180 stupňov – kým horná časť ľahko nezezlátne.
koláč pečený so slivkami a posypaný posýpkou
Zdroj foto: ouhosher.com

Makový koláč so slivkami

Makový koláč so slivkami je ideálnou voľbou, pokiaľ si chcete užívať chladné dni s horúcim čajom a dobrou knihou.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 120 gramov ražnej múky
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • malá štipka soli
  • 65 gramov masla
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 žĺtok

Náplň:

  • 200 mililitrov mlieka,
  • vanilkový struk
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 200 gramov maku
  • 1 bielok
  • 4–5 sliviek
  • 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice

Postup prípravy:

  • Najskôr zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, hnedý cukor, škoricu a soľ a premiešajte ich.
  • Do sypkej zmesi vložte na kocky nakrájané maslo a vymiešajte na drobivé cesto.
  • Pridajte med a žĺtok a všetko premiešajte, kým sa nevytvorí klasické cesto.
  • Cesto rovnomerne natlačte do guľatej formy, niekoľkokrát ho prepichnite vidličkou a vložte do chladničky na pol hodiny.
  • Medzitým si pripravte slivky, ktoré umyte, zbavte nežiaducich predmetov a každú slivku nakrájajte na 4-6 plátkov.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  • Hotové cesto vložte do rúry a nechajte ho piecť 10 minút.
  • Medzitým si pripravte náplň.
  • Nalejte mlieko do hrnca a začnite ho zahrievať.
  • Pridajte med, cukor, škoricu a semienka z vanilkového struku.
  • Všetko premiešajte dohromady, akonáhle sa budú po stranách hrnca tvoriť bublinky, pridajte pomletý mak, chvíľku povarte a nechajte vychladnúť.
  • V ďalšej mise vyšľahajte vaječný bielok do tuhého snehu a opatrne ho vmiešajte do vychladnutej náplne.
  • Celú zmes natrite na predpečený koláč a vložte ho znova do rúry.
  • Pečte asi 50 minút na 165 stupňov.
pečený okrúhly koláč so slivkami na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Kysnuté slivkové koláče

Ako pečú kysnuté koláče naši nemeckí susedia si môžete vyskúšať na tomto recepte.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 čajovú lyžičku cukru krupice
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 kocku kvasníc
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1/4 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky mandľového extraktu
  • jemne nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
  • 9 polievkových lyžíc rozpusteného masla
  • 1,5 kilogramu zrelých sliviek

Drobenka:

  • 1 ½ hrnčeka hrubej múky
  • ¾ hrnčeka cukru krupica
  • 1 čajovú lyžičku škorice
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 10 polievkových lyžíc chladeného masla

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte kvások.
  • Do misky vložte hrnček múky, v ktorej urobte jamku.
  • Do jamky rozdrobte kvasnice, zasypte ich lyžičkou cukru a zalejte teplým mliekom.
  • Zmes trochu zamiešajte, misku prikryte utierkou, dajte na teplé miesto a nechajte asi 15 minút stáť.
  • Medzitým si vyšľahajte žĺtky s cukrom.
  • Pridajte soľ, vanilkový aj mandľový extrakt, citrónovú kôru a premiešajte.
  • K zmesi pridajte vzniknutý kvások, múku a maslo – treba cesto poriadne „vyhnetať“ – ak máte domáceho robota, využite ho, uľahčí vám prácu.
  • Hotové nelepivé cesto vložte do misy, prikryte utierkou, položte na teplé miesto a nechajte 2 hodiny kysnúť.
  • Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si slivky.
  • Umyte ich, odstráňte kôstky a prekrojte na polovicu, ktorú ešte na polovicu prekrojíte.
  • Akonáhle je cesto vykysnuté, rozprestrite ho prstami do formy alebo plechu.
  • Do cesta naskladajte pripravené slivky a celý plech znovu zakryte utierkou a nechajte ďalšiu hodinu kysnúť.
  • V miske zmiešajte múku, cukor a škoricu.
  • Pridajte vychladené maslo, vanilkový extrakt a prsty všetky ingrediencie spojte tak, aby vznikla omrvinka.
  • Hotovú posýpku nasypte na vykysnutý koláč.
  • Pečte pri teplote 160 stupňov asi jednu hodinu.
kysnutý koláč pečený so slivkami a posypaný posýpkou
Zdroj foto: dissolve.com

Slivkové koláče s tvarohom

Tvaroh je skvelým doplnkom každého dezertu. Vyskúšajte napríklad aj recept na slivkové knedle s tvarohom.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 500 gramov zrelých sliviek
  • 125 gramov masla
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 2 vajcia

Náplň:

  • 500 gramov mäkkého tvarohu
  • ½ hrnčeka cukru
  • 2 žĺtky
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 1 polievková lyžica vanilkového pudingu – prášok

Postup prípravy:

  • Najskôr si umyte a vykôstkujte slivky.
  • Do misy vložte mlieko, rozohriate maslo, cukor, vanilkový cukor a vajcia a ušľahajte.
  • Múku spolu s práškom do pečiva preosejte a vmiešajte do ušľahanej zmesi.
  • Cesto vlejte na pripravený plech – vymastený alebo vyložený papierom na pečenie.
  • Plech vložte do predhriatej rúry a nechajte cesto zapiecť na 180 stupňov.
  • Medzitým si pripravte tvarohovú náplň.
  • Tvaroh, žĺtky, cukor, mlieko a pudingový prášok vyšľahajte.
  • Z rúry vytiahnite rozpečený koláč, na ktorý natrite tvarohovú náplň.
  • Nakoniec na túto náplň pokladajte slivky.
  • Vložte plech znova do rúry a dopečte.
koláč pečený s tvarohovou náplňou a pokladaný slivkami
Zdroj foto: myfitdessert.com

Slivkové koláče s mandľami

Budete potrebovať:

  • 150 gramov masla
  • 150 gramov cukru krupice
  • 240 gramov mandľovej múčky
  • 3 vajcia
  • 2 čajové lyžičky pomarančového likéru
  • nastrúhaná pomarančová kôra
  • ¼ čajovej lyžičky mandľovej esencie
  • ¼ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 75 gramov hladkej múky
  • 4 väčšie slivky nakrájané na osminky
  • 300 mililitrov smotany na šľahanie
  • ½ čajovej lyžičky kardamónu
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov a pripravte si formu na pečenie.
  • Maslo s cukrom vyšľahajte tak, aby zmes mala krémovú konzistenciu.
  • Postupne do tejto zmesi pridávajte mandľovú múčku.
  • V ďalšej mise zmiešajte vajcia, pomarančovú kôru, mandľovú esenciu, prášok do pečiva a soľ a taktiež vyšľahajte s postupným pridávaním múky.
  • Obe zmesi nakoniec spojte dohromady, poriadne premiešajte a nalejte do formy.
  • Pripravené slivky premiešajte s práškovým cukrom a opatrne ich vkladajte na cesto.
  • Pečte po dobu 40 minút na 160 stupňov.
  • Akonáhle je koláč hotový, nechajte ho aspoň 10 minút vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte šľahačku.
  • Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom a kardamónom – pozor, nech smotanu neprešľaháte.
  • Koláč podávajte mierne teplý so sladkou smotanou.
koláč pečený so slivkami, posypaný mandľami a práškovým cukrom
zdroj foto: post-gazette.com

Zostalo vám aj napriek tomu veľa sliviek? Neváhajte a inšpirujte sa receptami na zaváranie sliviek .

A ako sa dajú slivky využiť okrem lahodných koláčov a tradičnej slivovice?

Koláče zo sliviek sú dokonalou letnou pochúťkou. K tomu sa už len hodí svieža minerálka. S nami testovanými výrobníkmi Sodastream si zhotovíte rôzne príchute. Pozrite sa, či by sa vyplatili aj vám.

Slivkový olej pre krásnu pokožku

Už ste počuli o slivkovom oleji, ktorý sa vyrába zo slivkových kôstok, ktoré sú bohaté na olej? Recepty na oleje sú rôzne, vyskúšajte si to sami.

Čo je slivkový olej?

Slivkový olej je lisovaný za studena a získava sa zo slivkových kôstok. Jeho účinky sú až šesťkrát silnejšie ako olej marula a osemkrát silnejšie ako olej arganový.

Vlastnosti slivkového oleja

Slivkový olej je plný výživných omega mastných kyselín a vitamínov A a E, ktoré liečia a hydratujú suchú pokožku, vlasy a nechty, a to oveľa lepšie ako akýkoľvek iný olej.

Slivkový olej má tiež protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú redukovať opuch, podráždenie, tmavé škvrny, kruhy pod očami, vrásky a suchú pokožku. Je tiež vhodný na upokojenie podráždenej kože, ako je napríklad ekzém a psoriáza.

slivkový olej

A aké pokrmy zo sliviek máte radi vy? Dáte prednosť klasickým slivkovým knedliam alebo koláčom?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.