Cesnakačka je veľmi podceňovaným jedlom v našich kuchyniach, aj keď nejednému z nás určite už niekoľkokrát pomohla pri liečení po náročnej noci.
Je považovaná za pokrm, na ktorom nemožno nič meniť, a na ktorý si bežne ani nespomeniete.
Opak je ale pravdou, preto vám prinášame rovno 5 jednoduchých receptov na cesnačku , s ktorými už nebudete chcieť túto skvelú polievku pripravovať inak.
Cesnaková polievka so zemiakmi
Tak, ako ju milujeme. Aj vo vašej domácnosti ju takto podávali?
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- 6 hrnčekov vývaru (kuracieho, hovädzieho alebo zeleninového)
- 2 veľké zemiaky
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- krutóny z rožku, toastu alebo bagety
POSTUP
- Cesnaky si vymiešame spolu so soľou.
- Cibuľu si nakrájame na kocky.
- Na rozohriatom masle si orestujeme cibuľu s cesnakmi.
- Pridáme aj zemiaky, majorán, rascu, podlejeme vývarom a varíme asi pol hodiny.
- Medzitým si usmažíme krutóny z nakrájaného bieleho pečiva.
- Nakoniec dochutíme.

Polievka z medvedieho cesnaku
Nazbierali ste si v záhradke alebo v lese medvedí cesnak a chceli by ste z neho niečo hodnotné pripraviť? Skúste tento recept na cesnačku so zemiakmi.
INGREDIENCIA
- 150 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 zemiaka
- 1 lyžica olivového oleja
- 400 ml mlieka (môže byť aj kokosové)
- 300 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na masle si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na kocky nakrájaný zemiak a nasekané lístky cesnaku.
- Chvíľu restujeme, potom podlejeme vývarom a varíme do mäkka.
- Následne podlejeme mliekom, prevaríme, rozmixujeme, dochutíme a môžeme podávať.

Objavte podobné tipy
Krémová cesnačka so syrom
Hutná a krémová polievka s cesnakom je úplne ideálna do jesenných plieskaníc alebo chladných zimných dní.
INGREDIENCIA
- 40 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 4 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- ½ hrnčeka najemno nastrúhaného syra (eidam, gouda, parmezán)
- 1 veľký zemiak
- krutóny z rožku alebo bagety
POSTUP
- Ako prvý si upečieme cesnak (na pečenie budeme potrebovať 22 strúčikov).
- Dve lyžice olivového oleja si zmiešame so soľou a korením a cesnak tým potrieme.
- Dáme piecť na 45 minút do rúry nahriatej na 180 °C.
- Po dopečení si na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme.
- Následne pridáme tymián, upečený cesnak a zvyšok, teda 18 strúčikov, prelisovaného cesnaku.
- Necháme všetko prevoňať, potom pridáme na kocky nakrájaný zemiak.
- Všetko podlejeme vývarom a necháme variť do mäkka.
- Potom si polievku rozmixujeme do jemnej štruktúry, zjemníme smotanou a dochutíme soľou, čiernym korením.
- Podávame posypané syrom a ak chceme, potom aj s krutónmi.

Je krémová polievka po vašej chuti? Tak sa mrknite na ďalšie recepty na husté polievky z rôznych druhov zeleniny.
Rýchla cesnakačka s vajíčkom
Táto rýchla cesnaková polievka je iba z vody zo zemiakov, ale keďže v nej nie je cesnak prevarený, má šmrnc a je plná vitamínov. Poznáme ju aj pod názvom oukrop.
INGREDIENCIA
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 väčšie zemiaky
- 1 a ½ litra vody zo zemiakov
- soľ
- korenie
- rasca
Na podávanie:
- vajcia, šunka, syr, vyprážaný rožok
POSTUP
- Zemiaky si olúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode s rascou.
- Po uvarení zemiaky odstavíme, pridáme prelisované cesnaky rozotrené so soľou.
- Dochutíme čiernym korením.
- Šunku si nakrájame na kocky, syr si nastrúhame.
- Do každej porcie horúcej polievky vložíme žĺtok.
- Na podávanie priložíme misku so syrom, šunkou a krutónmi.

Poradíme vám s voľbou vhodného sporáka do domácnosti. Hodnotili sme voľne stojace indukčné sporáky . Zaujíma vás, ako v teste obstáli?
Pravá cesnačka s krúpami
Klasická a výdatná cesnačka našich babičiek. Zahreje nielen v žalúdku, ale aj na srdci.
INGREDIENCIA
- ½ hlavičky cesnaku
- 2 ks vajec
- 60 g veľkých krúp
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 stredne veľký zemiak
- 1 a ½ lyžice oleja
- 15 g masla
- 1 lyžica múky
- ¼ lyžičky rasce
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať na podávanie
POSTUP
- Na oleji a masle si orestujeme najemno nakrájaný cesnak (2 strúčiky necháme k záveru).
- Zasypeme ho múkou a pridáme rascu.
- Opekáme jemne asi 7 minút, potom pridáme krúpy a ešte opekáme.
- Potom podlejeme vývarom, pridáme najemno nakrájaný zemiak a varíme ešte 12 minút.
- Pred záverom si rozmiešame vajcia a nalejeme do polievky.
- Nakoniec pridáme zvyšné prelisované cesnaky, dochutíme, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.

Keďže je hlavnou surovinou v tejto polievke cesnak , je určite dobré vedieť , ako veľmi je táto ingrediencie prospešná pre naše zdravie .
Nie nadarmo sa nazýva superpotravinou. ktorá pomáha v boji nielen s chrípkou, ale aj rakovinou a ďalším závažným ochorením.
Môžete si ho dopriať v mnohých iných receptoch, ktoré sme na webe zverejnili. Potešiť môžu napríklad cesnakové pochúťky .
A ak ste naozajstnými milovníkmi a nebudete mať dosť ani po tejto náloži cesnakových receptov, vyskúšajte si recepty z cesnaku popísané v našom ďalšom článku.
Na záver tiež dúfame, že vás naše recepty na cesnačku dostatočne inšpirovali. Napíšte nám do komentárov, ako sa to podarilo.