Máte doma jablká a neviete čo s nimi? Alebo máte chuť upiecť si niečo ku káve?
Ste na správnom mieste.
Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na jablčnú buchtu , ktorú zvládnete upiecť, aj keď v pečení nie ste úplne zbehlí.
Inšpirujte sa a pustite sa do pečenia!
Dokonalá buchta s jablkami na plech
Jednoduchá jesenná buchta s jablkami, ktorá stojí za vyskúšanie.
Ingrediencie na cesto
- 500g polohrubej múky
- 200g zmäknutého masla
- 5-6 lyžíc mlieka
- 3 lyžice medu
- 1/2 kypriaceho prášku do perníka
- 1ks vajíčka
Ingrediencie na náplň
- 1kg strúhaných jabĺk
- 2 lyžičky škorice
- 2ks pudingov v prášku
- Cukor podľa sladkosti jabĺk
Postup
- V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do perníka, pridajte zmäknuté maslo, med, mlieko a vajcia.
- Premiešajte a vypracujte hladké cesto. Dajte chladiť do chladničky.
- Do misy nastrúhajte jablká nahrubo. Zmiešajte ich s pudingovým práškom, lyžičkou škorice a poprípade aj s cukrom, podľa toho, aké sú jablká sladké.
- Odležané cesto rozdeľte na dve polovice. Vyvaľkajte z nich placky.
- Na plech vyložený papierom na pečenie dajte prvú časť vyvaľkaného cesta. Navrch rozprestrite jablká.
- Potom priklopte druhou polovicou rozvaľkaného cesta.
- Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 30 minút alebo dozlatista.
- Hotovú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte posypanú práškovým cukrom.

Jablková buchta s pudingom
Výborný jablkový koláč s pudingom, ktorý si vaši stravníci zamilujú.
Ingrediencie na cesto
- 400g hladkej múky
- 250g masla
- 2ks vajec
- 4-7 lyžíc mlieka
- 1ks kypriaceho prášku do pečiva
Ingrediencie na náplň
- 1kg jabĺk
- 2ks vanilkových pudingov v prášku
- 8 lyžíc cukru (podľa sladkosti jabĺk)
Postup
- Najprv vypracujte cesto tak, že zmiešate múku s kypriacim práškom, pridáte zmäknuté alebo rozpustené maslo, vajíčka a mlieko.
- Mlieko pridávajte tak, aby bolo cesto vláčne a nelepilo.
- Vzniknuté cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte na tenkú placku a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pripravte si náplň tak, že nastrúhate jablká nahrubo, zmiešate s pudingovým práškom a primerane osladíte cukrom.
- Náplň rozprestrite na plát na plechu. Navrch dajte vyváľanú druhú polovicu cesta a okraje zľahka pritlačte k sebe, aby nevytekala šťava.
- Pečte pri 180 ° C cca 30 minút alebo dozlatista.
- Podávajte vychladnutý múčnik poprášený práškovým cukrom.

Zostalo vám viac jabĺk? Upečte si napríklad niektorý z našich receptov na jablčné muffiny !
Americký apple pie
Túto americkú buchtu s jablkami musíte vyskúšať. Hodí sa skvele na oslavu ale aj len tak ku káve.
Ingrediencie na cesto
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- Štipka soli
- 250g masla
- 8 lyžíc vody alebo mlieka
Ingrediencie na náplň
- 1kg jabĺk
- 150g cukru
- 2 lyžice múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 citróna
- 1ks vajcia
- 1 lyžica cukru
Postup
- Do misy dajte múku a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a vidličkou spojte. Cesto by malo byť teraz hrudkovité.
- Postupne pridávajte studenú vodu alebo mlieko a pokračujte v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať. Cesto by nemalo byť príliš lepkavé.
- Cesto vypracujte rukami a vyklopte. Zapracujte do gule a zabaľte do potravinárskej fólie. Dajte chladiť do chladničky.
- Medzitým olúpte jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na plátky.
- V mise zmiešajte nakrájané jablká s cukrom, múkou, soľou, škoricou, muškátovým orieškom a šťavou z citróna.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a dajte do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na pomúčenom doske rozdeľte cesto na dve polovice a vyvaľkajte placky.
- Do koláčovej formy rozprestrite jednu polovicu vyvaľkaného cesta a zaistite, aby dosahovalo všetky okraje formy.
- Navrch rozprestrite jablčnú zmes a lyžicou uhlaďte.
- Druhú polovicu vyvaľkaného cesta dajte navrch jablčnej zmesi. Orežte prečnievajúce cesto cez okraje.
- Okraje pritlačte, aby ste vytvorili zvlnený vzhľad. Okraje tiež utesnite, aby nevytekala šťava.
- Koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
- Navrchu koláča utvorte štyri štrbiny, aby ste vytvorili prieduch.
- Pečte po dobu 50-60 minút, alebo pokiaľ nie je kôra zlatohnedá.
- Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.

Inšpirujte sa aj receptami na jablkový závin . Všetkými obľúbená štrúdľa hotová do pár minút!
Holandská črepníková buchta
Upečte si túto črepníkovú jablkovú buchtu na spôsob holandského chlebíčka. Ideálna ku káve, čaju alebo kakau.
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 170g zmäknutého masla
- 1 hrnček cukru
- 4ks vajec
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 4ks jabĺk
- 3 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice šťavy z citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Najprv olúpte jablká, odstráňte jadierka a potom ich nakrájajte na malé kúsky alebo postrúhajte nahrubo.
- Jablká zmiešajte s cukrom a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte odležať.
- V mise vyšľahajte maslo a cukrom do peny. Potom zašľahajte vajíčka.
- V inej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, štipkou soli a škoricou.
- Múčnu zmes postupne zamiešajte do zmesi s maslom. Potom primiešajte vanilkový extrakt.
- Cesto by malo byť hladké. Vmiešajte doň odležané jablká aj so šťavou, ktorú pustili.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na chlebíček a pečte v predhriatej rúre asi 80 minút dozlatista.
- Pokiaľ by bolo navrchu rýchlo tmavé a vnútro stále neupečené, prekryte alobalom a pečte ďalej.
- Hotový múčnik nechajte vychladnúť, vyklopte a podávajte.

Objavte podobné tipy
Zdravá buchta s jabĺčkami
Ideálnym múčnikom pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu je táto vláčna jablčná buchta s ovsenými vločkami. Nejde len o dezert, ale aj o výdatnú desiatu alebo raňajky.
Ingrediencie
- 1 hrnček hladkej múky
- 1ks vajcia
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček kryštálového cukru (alebo iného zladila)
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček strúhaných jabĺk
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
- Formu vymažte maslom alebo kokosovým olejom a vysypte múkou. Alebo ju vyložte papierom na pečenie.
- Jablká nastrúhajte nahrubo.
- V mise preosejte múku, premiešajte s práškom do pečiva a so škoricou.
- V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, prilejte olej a vanilkový extrakt.
- Do tekutej zmesi postupne zamiešajte múčnu zmes. Pridajte ešte vločky a nakoniec vopred nastrúhané jabĺčka.
- Poriadne zamiešajte a vzniknuté cesto nalejte do predpripravenej formy.
- Pečte cca 30 minút dozlatista. Vychladnutý múčnik podávajte napríklad s kyslou smotanou alebo domácou šľahačkou.

Máme pre vás ďalšie recepty na rezy s jablkami ! Skvelé na spotrebu prebytočných jabĺčok.
Strúhaná buchta z jabĺk
Plánujete oslavu? Alebo návštevu? Upečte strúhané rezy s jablkami, ktorými neurazíte a naopak všetky uspokojíte ich lahodnou chuťou!
Ingrediencie
- 450g polohrubej múky
- 150g práškového cukru
- 4ks žĺtkov
- 180g masla
- 6g kypriaceho prášku
- 600g strúhaných jabĺk
- 150g cukru krupica
- 4ks bielkov
- 1 lyžička mletej škorice
- Mleté orechy podľa chuti
Postup
- Preosejte múku do väčšej misy a zmiešajte ju s kypriacim práškom.
- Pridajte zmäknuté maslo a žĺtky. Vypracujte cesto.
- Väčšiu časť cesta (asi 2/3) vyvaľkajte a dajte na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Zvyšok cesta dajte odpočívať do chladničky.
- Jablká nastrúhajte av mise zmiešajte s cukrom múčkou, škoricou a nasekanými orechmi.
- Zmes jabĺk rozprestrite na cesto na plechu.
- Potom z bielkov az cukru krupice ušľahajte sneh, ktorý rozotrite na navrstvené jablká na plechu.
- Zvyšok cesta, ktorý v chladničke stuhol, nastrúhajte navrch buchty.
- Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C po dobu 30-40 minút.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte nakrájanú s trochou kyslej smotany, domácej šľahačky alebo zmrzliny.

Tvarohovo-jablčná buchta
Jablčná buchta s tvarohom, ktorú musíte ochutnať. Šťavnatý a vláčny múčnik na všetky príležitosti.
Ingrediencie na cesto
- 350g polohrubej múky
- 150g cukru kryštál
- 140g zmäknutého masla
- 2ks vajec
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Ingrediencie na tvarohovú náplň
- 500g tučného tvarohu vo vaničke
- 100g práškového cukru
- 1/2 balenia pudingu v prášku (vanilka)
- 0,5l mlieka
- Hrozienka a vlašské orechy podľa chuti
Ingrediencie na jablčnú náplň
- 500g-800g strúhaných jabĺk
- Cukor kryštál podľa chuti
- 1-2 lyžičky mletej škorice
Postup
- V mise zmiešajte preosiatu múku s kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Potom zapracujte zmäknuté maslo a vajíčka.
- Cesto by malo pripomínať posýpku.
- Pekáč vyložte papierom na pečenie a nasypte na dno asi 2/3 cesta (posýpky) a utlačte.
- V inej mise vyšľahajte tvaroh s cukrom, pudingovým práškom, mliekom a orieškami alebo hrozienkami podľa chuti.
- Tvarohová náplň by mala byť riedka, bez hrudiek. Nalejte ju na rozprestreté cesto v pekáči.
- V mise nastrúhajte jablká, zmiešajte ich s cukrom a škoricou. Jablčnú zmes rozprestrite navrch tvarohovej zmesi.
- Nakoniec navrch rozprestrite zvyšné cesto (posýpku).
- Pečte pri 160 °C asi 45 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte.

Kefírová buchta z jabĺk
Upečte si jednoduchú buchtičku s mliečnym základom. Pochutnáte si!
Ingrediencie
- 400g polohrubej múky
- 2ks vajec
- 1/2l kefírového mlieka
- 200g krupicového cukru
- 250ml oleja
- 2ks jabĺk
- 1 lyžica kakaa holandského typu
- 2 lyžičky jedlej sódy
- Orechy podľa chuti
Postup
- Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo. Orechy nasekajte nadrobno.
- V mise zmiešajte múku s cukrom, jedlou sódou a kakaovým práškom.
- V inej mise vyšľahajte vajcia s kefírom a prilejte do zmesi sypkých surovín.
- Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a nastrúhané jablká.
- Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo. Orechy nasekáme aj nahrubo.
- Plech vyložte papierom na pečenie a cesto do neho nalejte. Pečte pri 180 ° C asi 30-40 minút.
- Hotovú buchtu po vychladení podávajte nakrájanú na kúsky.

Kysnuté buchtičky plnené jablkami
Tradičné Honzove kysnuté buchty tentoraz plnené sladkými jabĺčkami. Na tento recept potrebujete síce viac času, ale o to viac si potom zaslúžene pochutnáte!
Ingrediencie na cesto
- 200g polohrubej múky
- 200g hladkej múky
- Štipka soli
- 1ks vajcia + 1 žĺtok navyše
- 3/4 kocky droždia
- 100g rozpusteného masla
- 250ml vlažného mlieka
- 100g cukru kryštál
- Kôra z citróna
Ingrediencie na náplň
- 6ks jabĺk
- Cukor podľa chuti a sladkosti jabĺk
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica vanilkového pudingu v prášku
Postup
- Najprv olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky. Kto ako má rád.
- Posypte ich cukrom, pridajte škoricu a lyžicu pudingového prášku. V kastróliku ich chvíľku poduste a potom nechajte vychladnúť.
- Do hrnčeka rozdrobte droždie, drobet pocukrujte a zalejte troškou vlažného mlieka.
- Nechajte vzísť kvások.
- Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, vzídený kvások a postupne zamiešajte ostatné suroviny na cesto.
- Všetko prepracujte do hladkého cesta, trochu poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.
- Po vykysnutí (asi po hodine) vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na rovnako veľké diely.
- Z každého potom urobte placku, rozložte na ňu primerané množstvo jablčnej náplne a zabaľte do guličky.
- Buchtičky skladajte do vymasteného pekáča a potierajte ich rozpusteným maslom zo všetkých strán.
- Potom ich nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť a nakoniec potrite vyšľahaným žĺtkom.
- Pekáčik s buchtami vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte dozlatista.
- Hotové buchty podávajte tak, ako máte radi. Dobrú chuť.

Jabĺčka ako elixír mladosti
Bez toho, aby sme si to možno uvedomovali, tak jablká sú pre nás nepostrádateľnou súčasťou jedálnička. Sú pomerne lacné a vo všetkých obchodoch dostupné. Môžeme ich označiť ako tzv. “ elixír mladosti „.
Jablká a látky v nich obsiahnuté v nás totiž spomaľujú procesy starnutia. Obsahujú veľa vlákniny , najmä potom v ich šupke. Preto nám už babičky hovorievali, nech si jabĺčka dávame celé aj so šupkou.
Obsahujú malé množstvo cukru a kalórií. Do svojho jedálnička ich teda môžu zahrnúť aj diabetici. Navyše každé jablko obsahuje cez 85% vody . Je teda skvelé na trávenie.
Okrem podpory trávenia a nám toho jablká poskytujú oveľa viac. Sú významným zdrojom vitamínu C , železa, zinku, medi, vápnika, horčíka, kremíka a draslíka. Práve draslík udržuje správnu hladinu vody v tele a podporuje teda správnu funkciu obličiek a tiež svalov.
Už vieme, že jablká sú pre nás naozaj dôležité. Skúste ich použiť do našich najlepších múčnikov z jabĺk . Alebo upečte si núdzovku, pokiaľ nestíhate.