9 najlepších receptov na buchty z jabĺk. Sladký múčnik s ovocnou chuťou

Máte doma jablká a neviete čo s nimi? Alebo máte chuť upiecť si niečo ku káve?

Ste na správnom mieste.

Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na jablčnú buchtu , ktorú zvládnete upiecť, aj keď v pečení nie ste úplne zbehlí.

Inšpirujte sa a pustite sa do pečenia!

Dokonalá buchta s jablkami na plech

Jednoduchá jesenná buchta s jablkami, ktorá stojí za vyskúšanie.

Ingrediencie na cesto

  • 500g polohrubej múky
  • 200g zmäknutého masla
  • 5-6 lyžíc mlieka
  • 3 lyžice medu
  • 1/2 kypriaceho prášku do perníka
  • 1ks vajíčka

Ingrediencie na náplň

  • 1kg strúhaných jabĺk
  • 2 lyžičky škorice
  • 2ks pudingov v prášku
  • Cukor podľa sladkosti jabĺk

Postup

  • V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do perníka, pridajte zmäknuté maslo, med, mlieko a vajcia.
  • Premiešajte a vypracujte hladké cesto. Dajte chladiť do chladničky.
  • Do misy nastrúhajte jablká nahrubo. Zmiešajte ich s pudingovým práškom, lyžičkou škorice a poprípade aj s cukrom, podľa toho, aké sú jablká sladké.
  • Odležané cesto rozdeľte na dve polovice. Vyvaľkajte z nich placky.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie dajte prvú časť vyvaľkaného cesta. Navrch rozprestrite jablká.
  • Potom priklopte druhou polovicou rozvaľkaného cesta.
  • Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 30 minút alebo dozlatista.
  • Hotovú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte posypanú práškovým cukrom.
Buchta s jablkami, škoricou a medom.
Zdroj: laurencariscooks.com

Jablková buchta s pudingom

Výborný jablkový koláč s pudingom, ktorý si vaši stravníci zamilujú.

Ingrediencie na cesto

  • 400g hladkej múky
  • 250g masla
  • 2ks vajec
  • 4-7 lyžíc mlieka
  • 1ks kypriaceho prášku do pečiva

Ingrediencie na náplň

  • 1kg jabĺk
  • 2ks vanilkových pudingov v prášku
  • 8 lyžíc cukru (podľa sladkosti jabĺk)

Postup

  • Najprv vypracujte cesto tak, že zmiešate múku s kypriacim práškom, pridáte zmäknuté alebo rozpustené maslo, vajíčka a mlieko.
  • Mlieko pridávajte tak, aby bolo cesto vláčne a nelepilo.
  • Vzniknuté cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte na tenkú placku a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pripravte si náplň tak, že nastrúhate jablká nahrubo, zmiešate s pudingovým práškom a primerane osladíte cukrom.
  • Náplň rozprestrite na plát na plechu. Navrch dajte vyváľanú druhú polovicu cesta a okraje zľahka pritlačte k sebe, aby nevytekala šťava.
  • Pečte pri 180 ° C cca 30 minút alebo dozlatista.
  • Podávajte vychladnutý múčnik poprášený práškovým cukrom.
Múčnik so strúhanými jablkami a vanilkovým pudingom.
Zdroj: cristina-cristinasworld.blogspot.com

Zostalo vám viac jabĺk? Upečte si napríklad niektorý z našich receptov na jablčné muffiny !

Americký apple pie

Túto americkú buchtu s jablkami musíte vyskúšať. Hodí sa skvele na oslavu ale aj len tak ku káve.

Ingrediencie na cesto

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • Štipka soli
  • 250g masla
  • 8 lyžíc vody alebo mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 1kg jabĺk
  • 150g cukru
  • 2 lyžice múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 citróna
  • 1ks vajcia
  • 1 lyžica cukru

Postup

  • Do misy dajte múku a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a vidličkou spojte. Cesto by malo byť teraz hrudkovité.
  • Postupne pridávajte studenú vodu alebo mlieko a pokračujte v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať. Cesto by nemalo byť príliš lepkavé.
  • Cesto vypracujte rukami a vyklopte. Zapracujte do gule a zabaľte do potravinárskej fólie. Dajte chladiť do chladničky.
  • Medzitým olúpte jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na plátky.
  • V mise zmiešajte nakrájané jablká s cukrom, múkou, soľou, škoricou, muškátovým orieškom a šťavou z citróna.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí a dajte do chladničky.
  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Na pomúčenom doske rozdeľte cesto na dve polovice a vyvaľkajte placky.
  • Do koláčovej formy rozprestrite jednu polovicu vyvaľkaného cesta a zaistite, aby dosahovalo všetky okraje formy.
  • Navrch rozprestrite jablčnú zmes a lyžicou uhlaďte.
  • Druhú polovicu vyvaľkaného cesta dajte navrch jablčnej zmesi. Orežte prečnievajúce cesto cez okraje.
  • Okraje pritlačte, aby ste vytvorili zvlnený vzhľad. Okraje tiež utesnite, aby nevytekala šťava.
  • Koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
  • Navrchu koláča utvorte štyri štrbiny, aby ste vytvorili prieduch.
  • Pečte po dobu 50-60 minút, alebo pokiaľ nie je kôra zlatohnedá.
  • Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
Americký apple pie s kúskami jabĺk.
Zdroj: 12tomatoes.com

Inšpirujte sa aj receptami na jablkový závin . Všetkými obľúbená štrúdľa hotová do pár minút!

Holandská črepníková buchta

Upečte si túto črepníkovú jablkovú buchtu na spôsob holandského chlebíčka. Ideálna ku káve, čaju alebo kakau.

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 170g zmäknutého masla
  • 1 hrnček cukru
  • 4ks vajec
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 4ks jabĺk
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice šťavy z citróna

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Najprv olúpte jablká, odstráňte jadierka a potom ich nakrájajte na malé kúsky alebo postrúhajte nahrubo.
  • Jablká zmiešajte s cukrom a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte odležať.
  • V mise vyšľahajte maslo a cukrom do peny. Potom zašľahajte vajíčka.
  • V inej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, štipkou soli a škoricou.
  • Múčnu zmes postupne zamiešajte do zmesi s maslom. Potom primiešajte vanilkový extrakt.
  • Cesto by malo byť hladké. Vmiešajte doň odležané jablká aj so šťavou, ktorú pustili.
  • Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na chlebíček a pečte v predhriatej rúre asi 80 minút dozlatista.
  • Pokiaľ by bolo navrchu rýchlo tmavé a vnútro stále neupečené, prekryte alobalom a pečte ďalej.
  • Hotový múčnik nechajte vychladnúť, vyklopte a podávajte.
Sladký chlebík s jablkami po holandsku.
Zdroj: tasteofhome.com

Zdravá buchta s jabĺčkami

Ideálnym múčnikom pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu je táto vláčna jablčná buchta s ovsenými vločkami. Nejde len o dezert, ale aj o výdatnú desiatu alebo raňajky.

Ingrediencie

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1ks vajcia
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček kryštálového cukru (alebo iného zladila)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 hrnček strúhaných jabĺk
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
  • Formu vymažte maslom alebo kokosovým olejom a vysypte múkou. Alebo ju vyložte papierom na pečenie.
  • Jablká nastrúhajte nahrubo.
  • V mise preosejte múku, premiešajte s práškom do pečiva a so škoricou.
  • V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, prilejte olej a vanilkový extrakt.
  • Do tekutej zmesi postupne zamiešajte múčnu zmes. Pridajte ešte vločky a nakoniec vopred nastrúhané jabĺčka.
  • Poriadne zamiešajte a vzniknuté cesto nalejte do predpripravenej formy.
  • Pečte cca 30 minút dozlatista. Vychladnutý múčnik podávajte napríklad s kyslou smotanou alebo domácou šľahačkou.
Zdravá buchtička z jabĺk a ovsených vločiek.
Zdroj: myrecipemagic.com

Máme pre vás ďalšie recepty na rezy s jablkami ! Skvelé na spotrebu prebytočných jabĺčok.

Strúhaná buchta z jabĺk

Plánujete oslavu? Alebo návštevu? Upečte strúhané rezy s jablkami, ktorými neurazíte a naopak všetky uspokojíte ich lahodnou chuťou!

Ingrediencie

  • 450g polohrubej múky
  • 150g práškového cukru
  • 4ks žĺtkov
  • 180g masla
  • 6g kypriaceho prášku
  • 600g strúhaných jabĺk
  • 150g cukru krupica
  • 4ks bielkov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • Mleté orechy podľa chuti

Postup

  • Preosejte múku do väčšej misy a zmiešajte ju s kypriacim práškom.
  • Pridajte zmäknuté maslo a žĺtky. Vypracujte cesto.
  • Väčšiu časť cesta (asi 2/3) vyvaľkajte a dajte na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Zvyšok cesta dajte odpočívať do chladničky.
  • Jablká nastrúhajte av mise zmiešajte s cukrom múčkou, škoricou a nasekanými orechmi.
  • Zmes jabĺk rozprestrite na cesto na plechu.
  • Potom z bielkov az cukru krupice ušľahajte sneh, ktorý rozotrite na navrstvené jablká na plechu.
  • Zvyšok cesta, ktorý v chladničke stuhol, nastrúhajte navrch buchty.
  • Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C po dobu 30-40 minút.
  • Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a podávajte nakrájanú s trochou kyslej smotany, domácej šľahačky alebo zmrzliny.
Jablkový dezert so strúhaným cestom.
Zdroj: vintagekitchennotes.com

Tvarohovo-jablčná buchta

Jablčná buchta s tvarohom, ktorú musíte ochutnať. Šťavnatý a vláčny múčnik na všetky príležitosti.

Ingrediencie na cesto

  • 350g polohrubej múky
  • 150g cukru kryštál
  • 140g zmäknutého masla
  • 2ks vajec
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Ingrediencie na tvarohovú náplň

  • 500g tučného tvarohu vo vaničke
  • 100g práškového cukru
  • 1/2 balenia pudingu v prášku (vanilka)
  • 0,5l mlieka
  • Hrozienka a vlašské orechy podľa chuti

Ingrediencie na jablčnú náplň

  • 500g-800g strúhaných jabĺk
  • Cukor kryštál podľa chuti
  • 1-2 lyžičky mletej škorice

Postup

  • V mise zmiešajte preosiatu múku s kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Potom zapracujte zmäknuté maslo a vajíčka.
  • Cesto by malo pripomínať posýpku.
  • Pekáč vyložte papierom na pečenie a nasypte na dno asi 2/3 cesta (posýpky) a utlačte.
  • V inej mise vyšľahajte tvaroh s cukrom, pudingovým práškom, mliekom a orieškami alebo hrozienkami podľa chuti.
  • Tvarohová náplň by mala byť riedka, bez hrudiek. Nalejte ju na rozprestreté cesto v pekáči.
  • V mise nastrúhajte jablká, zmiešajte ich s cukrom a škoricou. Jablčnú zmes rozprestrite navrch tvarohovej zmesi.
  • Nakoniec navrch rozprestrite zvyšné cesto (posýpku).
  • Pečte pri 160 °C asi 45 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte.
Jablčno-tvarohový múčnik s posýpkou.
Zdroj: iambaker.net

Kefírová buchta z jabĺk

Upečte si jednoduchú buchtičku s mliečnym základom. Pochutnáte si!

Ingrediencie

  • 400g polohrubej múky
  • 2ks vajec
  • 1/2l kefírového mlieka
  • 200g krupicového cukru
  • 250ml oleja
  • 2ks jabĺk
  • 1 lyžica kakaa holandského typu
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • Orechy podľa chuti

Postup

  • Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo. Orechy nasekajte nadrobno.
  • V mise zmiešajte múku s cukrom, jedlou sódou a kakaovým práškom.
  • V inej mise vyšľahajte vajcia s kefírom a prilejte do zmesi sypkých surovín.
  • Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a nastrúhané jablká.
  • Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo. Orechy nasekáme aj nahrubo.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a cesto do neho nalejte. Pečte pri 180 ° C asi 30-40 minút.
  • Hotovú buchtu po vychladení podávajte nakrájanú na kúsky.
Kakaové rezy so strúhanými jablkami.
Zdroj: lilvienna.com

Kysnuté buchtičky plnené jablkami

Tradičné Honzove kysnuté buchty tentoraz plnené sladkými jabĺčkami. Na tento recept potrebujete síce viac času, ale o to viac si potom zaslúžene pochutnáte!

Ingrediencie na cesto

  • 200g polohrubej múky
  • 200g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 1ks vajcia + 1 žĺtok navyše
  • 3/4 kocky droždia
  • 100g rozpusteného masla
  • 250ml vlažného mlieka
  • 100g cukru kryštál
  • Kôra z citróna

Ingrediencie na náplň

  • 6ks jabĺk
  • Cukor podľa chuti a sladkosti jabĺk
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica vanilkového pudingu v prášku

Postup

  • Najprv olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky. Kto ako má rád.
  • Posypte ich cukrom, pridajte škoricu a lyžicu pudingového prášku. V kastróliku ich chvíľku poduste a potom nechajte vychladnúť.
  • Do hrnčeka rozdrobte droždie, drobet pocukrujte a zalejte troškou vlažného mlieka.
  • Nechajte vzísť kvások.
  • Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, vzídený kvások a postupne zamiešajte ostatné suroviny na cesto.
  • Všetko prepracujte do hladkého cesta, trochu poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.
  • Po vykysnutí (asi po hodine) vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na rovnako veľké diely.
  • Z každého potom urobte placku, rozložte na ňu primerané množstvo jablčnej náplne a zabaľte do guličky.
  • Buchtičky skladajte do vymasteného pekáča a potierajte ich rozpusteným maslom zo všetkých strán.
  • Potom ich nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť a nakoniec potrite vyšľahaným žĺtkom.
  • Pekáčik s buchtami vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte dozlatista.
  • Hotové buchty podávajte tak, ako máte radi. Dobrú chuť.
Honzovy nakysnuté buchty s jablčnou náplňou.
Zdroj: tastesoflizzyt.com

Jabĺčka ako elixír mladosti

Bez toho, aby sme si to možno uvedomovali, tak jablká sú pre nás nepostrádateľnou súčasťou jedálnička. Sú pomerne lacné a vo všetkých obchodoch dostupné. Môžeme ich označiť ako tzv. “ elixír mladosti „.

Jablká a látky v nich obsiahnuté v nás totiž spomaľujú procesy starnutia. Obsahujú veľa vlákniny , najmä potom v ich šupke. Preto nám už babičky hovorievali, nech si jabĺčka dávame celé aj so šupkou.

Obsahujú malé množstvo cukru a kalórií. Do svojho jedálnička ich teda môžu zahrnúť aj diabetici. Navyše každé jablko obsahuje cez 85% vody . Je teda skvelé na trávenie.

Okrem podpory trávenia a nám toho jablká poskytujú oveľa viac. Sú významným zdrojom vitamínu C , železa, zinku, medi, vápnika, horčíka, kremíka a draslíka. Práve draslík udržuje správnu hladinu vody v tele a podporuje teda správnu funkciu obličiek a tiež svalov.

Už vieme, že jablká sú pre nás naozaj dôležité. Skúste ich použiť do našich najlepších múčnikov z jabĺk . Alebo upečte si núdzovku, pokiaľ nestíhate.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.