V každom roku, kedy bola úroda jabĺk nadpriemerná, vyvstáva otázka, čo so všetkými tými jabĺčkami?
Alebo máte doma jablká, ktoré začínajú už okorávať a nechce sa vám ich zbytočne vyhadzovať.
Prinášame vám nasledujúcich 5 receptov na jablčné záviny z lístkového alebo kysnutého cesta, na ktorých si pochutí celá vaša rodina.
Jablkový závin z lístkového cesta
Spomínate na ešte teplú babičkinu jablkovú štrúdľu, ktorá prevoňala celý dom? Pripravte ho aj vy svojej rodine.
Ingrediencie
- Lístkové cesto
- 4 jablká, nastrúhané
- 50g hrozienok
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 30g jemne nasekaných mandlí
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Strúhanka
- 50g rozpusteného masla
Postup
- Do malej misky dajte na 30 minút naložiť hrozienka v rume. Potom rum vylejete.
- Jablká postrúhajte, zmiešajte s citrónovou šťavou, pridajte škoricu, cukor, hrozienka, mandle a vanilkový extrakt.
- Na linke vyvaľkajte cesto na čo najtenší plát a potrite ho trochou rozpusteného masla.
- Cesto posypte strúhankou. Potom rozložte jablčnú náplň, pritom dávajte pozor, aby šťava z jabĺk zostala v miske.
- Nakoniec vytvorte závin tak, že niekoľkokrát zarolujete cesto s náplňou. Konce závinu zatvorte vidličkou tak, že koncom vidličky zatlačíte okraje k sebe.
- Pečte asi 30 minút na 180 ° C av priebehu pečenia potierajte zvyšným maslom.
- Strážte, aby sa nespálil. Každá rúra pečie inak. Po upečení nechajte 10 minút vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte ešte teplý.

Ďalšie prebytkové jablká môžete využiť napríklad na recepty na jablčné rezy.
Kysnutý závin s jablkami
Zo zrelých jabĺčok si môžete pripraviť aj kysnutý jablkový závin. Ten je síce o niečo pracnejší, ale ten výsledok za to určite stojí.
Ingrediencie na cesto
- 0,5 kg hladkej múky
- 100g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 1 kocku droždia
- 100g cukru kryštál + 2 lyžice na kvások
- 200ml vlažného mlieka + 100ml na kvások
- Štipka soli
- 1 vajce (na potieranie)
- Strúhanka
Ingrediencie na náplň
- 5-8 jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- Škorica podľa chuti
Postup
- Do menšej nádoby/hrnčeka nalejte 100ml vlažného mlieka, pridajte 2 lyžice cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť kvások po dobu asi 15 minút.
- Do misy preosejte hladkú múku, pridajte cukor, žĺtky, rozpustené maslo a štipku soli. Nakoniec pridajte kvások a množstvo mlieka podľa potreby (cca 200ml, ale záleží na múke)
- Rukami zarobte cesto, ktoré by nemalo lepiť. Prikryte ho utierkou a nechajte v teple asi hodinu kysnúť.
- Medzitým olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte ich nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky.
- Jablká zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou. Môžete pridať aj hrozienka.
- Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti a na pomúčenom doske rozvaľkajte tenké pláty.
- Každý plát posypte strúhankou, navrstvite jablčnú náplň a starostlivo zaviňte. Pritlačte okraje.
- Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pred vložením do rúry ešte pomažte rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte na 180 ° C asi 25-30 minút. Po upečení nechajte chvíľku odpočinúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.

Vyskúšajte aj vláčne jablčné muffiny , ktoré sa skvele hodia ako chuťovka na oslavu alebo len tak na posedenie.
Objavte podobné tipy
Vláčna štrúdľa z jogurtu
Inšpirujte sa týmto receptom na jablkový závin s jogurtom. Chute vás prekvapí.
Ingrediencie na cesto
- 400g hladkej múky
- 200g zmäknutého masla + na potretie
- 150g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho typu)
- 1 vajce
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 5-7 jabĺk (voliteľne)
- 8 lyžíc strúhanky
- 1 vanilkový cukor
- 100g cukru (podľa chuti)
- Lyžica mletej škorice
Postup
- Na dosku preosejte múku a pridajte štipku soli. Z múky urobte kôpku a uprostred urobte jamku.
- Do jamky vyklepnite vajcia a pridajte jogurt.
- Vidličkou vymiešajte tekuté suroviny s múkou do hustej kašičky.
- Na múku postrúhajte maslo a rukami všetko zapracujte na mäkké, nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte viac múky. Rozdeľte na 4 časti a nechajte odpočinúť.
- Medzitým olúpte a nastrúhajte jablká. Na panvici na sucho orestujte strúhanku.
- Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta pláty o sile 2-3mm, posypte strúhankou a navrstvite jablkami. (Bez šťavy)
- Posypte cukrom a škoricou. Môžete pridať aj hrozienka alebo oriešky.
- Potom cesto zaviňte a okraje stlačte, zahnite dovnútra závinu.
- Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite maslom a pečte vo vopred rozohriatej rúre na 180 ° C po dobu 25-30 minút.
- Upečenú štrúdľu posypte práškovým cukrom a podávajte.

Štrúdľa z hery s tvarohovým cestom
Vyskúšajte tento recept na jablkový závin z hery. Vďaka prítomnosti tvarohu je múčnik sýtejší ao to viac chutnejší.
Ingrediencie na cesto
- 350g polohrubej múky
- 250g hera
- 250g plnotučného mäkkého tvarohu
- 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie
- 4-5 jabĺk
- lyžice mletej škorice
- cukor kryštál (podľa chuti)
- práškový cukor na posyp
- 1 vajce na potieranie
Postup
- V mise vypracujte cesto z múky, kypriaceho prášku do pečiva, tvarohu a masla. Cesto by malo byť vláčne a nelepivé. Môžete pridať aj hrozienka alebo napríklad oriešky.
- Vzniknuté cesto rozdeľte na 2-3 diely a nechajte cesto chvíľu odpočívať.
- Medzitým si olúpte a nastrúhajte jablká. Zmiešajte ich so škoricou a cukrom.
- Každý diel cesta vyvaľkajte na tenký plát a navrch dajte primeranú vrstvu strúhaných jabĺk. (Pozor dávajte na šťavu z jabĺk, na štrúdľu by nemala prísť)
- Cesto zaviňte do štrúdľa a konce stlačte napríklad vidličkou k sebe.
- Záviny preneste na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajcom a pečte na 200 ° C cca 25-30 minút.
- Upečený závin nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.

Vyskúšajte aj jablčné muffiny , ktoré sú skvelou delikatesou ku káve.
Výborný pudingový závin s jablkami
Inšpirujte sa receptom na jablkový závin s pudingom. Neodolateľná sladká bodka ku káve.
Ingrediencie
- 500g lístkového cesta
- Strúhanka alebo cukrárske piškóty
- 1 vajce (na potretie)
- Múčkový cukor na posyp
Ingrediencie na náplň
- 500ml mlieka
- 2 vanilkové pudingy v prášku
- Cukor (podľa chuti)
- 4-5 jabĺk
- 120g nasekaných orechov alebo hrozienok
- 2-3 lyžice kryštálového cukru
- Lyžička mletej škorice
- 1 vanilkový cukor
Postup
- Z mlieka a pudingového prášku uvarte podľa návodu na balenie hustý puding. Nechajte potom vychladnúť.
- Jablká olúpte a nastrúhajte, vytlačte šťavu a pridajte cukor, orechy, hrozienka, škoricu a vanilkový cukor.
- Listové cesto rozvaľkajte na tenký plát cca 5 mm a položte naň vrstvu vychladnutého pudingu. Posypte strúhankou či rozomletými piškótami.
- Nakoniec navrstvite primeranú vrstvu nastrúhaných jabĺk.
- Cesto zaviňte do štrúdľa, okraje stlačte k sebe a položte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potom potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vopred rozohriatej rúre na 180 ° C po dobu 25-30 minút.
- Upečený závin nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte nakrájaný.

K jablčným závinom si urobte napríklad caffe latte. Nemusíte pritom mať kávovar. Stačí vám kvalitný šľahač mlieka. Pozrite sa, ako si ho správne vybrať .
Veľkú úrodu jabĺk môžeme taktiež nakladať, sterilizovať a mraziť.
V zime sa nám iste pripravené zásoby jabĺk budú hodiť napríklad aj v podobe chutného džemu alebo marmelády, jablčného octu, poprípade desiatiek pre deti.
Nemali by sme zabúdať ani na možnosť nasušiť si na zimu krížalky. Výhodou je to, že môžeme podľa časových možností jablká lúpať a krájať na hrubšie plátky a postupne sušiť.
Ak by ste si z jabĺk radi pripravili nejaký ďalší dezert, skúste napríklad niektorú z jablčných tort.
Prečo máme konzumovať jablká? Jablká majú blahodarný účinok na celú tráviacu sústavu a metabolizmus. Tieto účinky nám pomôžu predchádzať závažným ochoreniam ako rakovina čriev a ochorení nazývané dna .