Jablká v obchode zoženiete vždy. Výhodou teda je, že si múčniky z jabĺk môžete urobiť v každom ročnom období.
Tieto recepty sú jednoduché a hlavne rýchlo hotové.
Chcete pripraviť raňajky, desiatu alebo pohostenie na návštevu? Nič z toho nie je problém.
Hrnčekový jablkový koláč
Tento recept je prvým z bleskoviek, ktoré si môžete upiecť. Je náramne dobrý a nadýchaný ako obláčik. A čo je jeho veľkým kladom? Nepotrebujete na ten luxus žiadnych drahých ingrediencií.
Ingrediencie:
- 6 veľkých vajec izbovej teploty
- 1 hrnček cukru
- 1 a ⅓ hrnčeka polohrubej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 stredne veľké až veľké jablká
- 1 lyžička práškového cukru na posypanie
Postup:
- Vajcia si vyšľahajte šľahačom (asi po dobu 1 minúty), postupne pridávajte cukor a mixujte asi 8 -10 minút.
- Medzitým si olúpte jablká a nakrájajte ich na asi 5 mm hrubé kocky
- Múku s kypriacim práškom si zmiešajte zvlášť a potom pridajte do vaječnej zmesi v troch etapách.
- Pridajte vanilku a krátko premiešajte.
- Jeden hrnček jabĺk si nechajte bokom a zvyšok do cesta nasypte a zamiešajte.
- Hotové cesto nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom zhruba 22 cm.
- Navrch nasypte 1 hrnček jabĺk, ktoré ste si dali bokom.
- Pečte na 175 ° C asi 50-55 minút.
- Vychladnutý koláč poprášte práškovým cukrom.

Videorecept si pozrite tu:
Rýchly múčnik z jabĺk
Jogurt dodáva jablčným múčnikom ešte väčšiu vláčnosť a zároveň pridáva výživovú zložku navyše. Čo hovoríte na tento kúsok? Je hotový, než napočítate do troch. A navyše je aj veľmi chutný.
Ingrediencie:
- 200 gramov polohrubej múky
- 150 gramov cukru
- 200 ml gréckeho jogurtu
- 2 vajcia
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 2 jablká
- škorica
- maslo
- cukor múčka
Postup:
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny.
- Pridajte olej a zašľahajte.
- Potom pridajte jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Jablká olúpte a nakrájajte na plátky.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom asi 22 cm.
- Na cesto naskladajte jablká do ľubovoľného tvaru, posypte trochou cukru, škoricou a kockami masla.
- Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 45 minút.
- Vychladnutý koláč posypte cukrom múčkou.

Objavte podobné tipy
Francúzsky jablkový koláč (so smotanou)
Jablkový múčnik po francúzsku – neznie to fajn? Kto milujete práve túto zahraničnú kuchyňu, máte možnosť vyskúšať tento bleskový recept. Je dokonalý len tak samotný, ale s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou je najlepšie.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka polohrubej múky
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- ⅔ hrnčeka cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice rumu
- 2 jablká
- cukor múčka na posypanie
Postup:
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a solí.
- Pomocou mixéra si vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
- Potom k nemu pridávajte vajcia jedno po druhom a šľahajte, kým všetko nie je dobre spojené.
- Pridajte vanilku, rum a prešľahajte.
- Nakoniec pridajte múku a na malé kocky nakrájané jablká a opatrne, ale zároveň dôkladne všetko premiešajte.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy (priemer cca 22 cm).
- Pečte na 175 °C asi 40 minút.

Jablkové šatôčky z domáceho cesta
Tento recept na múčnik s jablkami je rýchly, ale cesto je potrebné pripraviť hodinu vopred. Napriek tomu však toto lahodné maslové a chrumkavé cesto za to stojí.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 a ¼ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 1 hrnček vychladnutého masla nakrájaného na malé kocky
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- ½ hrnčeka ľadovej vody
Na náplň:
- 2 veľké jablká
- ⅓ hrnčeka cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 2 lyžice vody
- práškový cukor
Postup:
Príprava cesta:
- Múku si zmiešajte so soľou a pridajte maslo.
- Pomocou mixéra zmes vyšľahajte tak, aby sa všetko spojilo (nešľahajte ale príliš dlho, aby maslo nezmäklo).
- Kyslú smotanu s citrónovou šťavou a vodou si vyšľahajte bokom.
- Potom túto zmes opatrne premiešajte pomocou vidličky s maslom a múkou.
- Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na minimálne 1 hodinu odležať do chladničky (môže tam byť až 2 dni av mrazničke vydrží aj mesiac).
Príprava náplne:
- Medzitým, čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na menšie kocky.
- Dajte ich variť do malého množstva vody spolu so škoricou a cukrom.
- Varte zhruba 8-10 minút do mäkka.
- Po uvarení ich preceďte (vodu z jabĺk si vypite) a nechajte ich chvíľu vychladnúť.
Príprava taštičiek:
- Vychladnuté cesto si rozdeľte na 2 polovice.
- Jednu polovicu dajte späť do chladničky a druhú vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na asi 3 mm hrubé cesto.
- Teraz záleží na vás, či chcete cesto nakrájať nožom na štvorce alebo vykrojiť hrnčekom o ľubovoľnej veľkosti do tvaru kolieska.
- Do nakrájaných kúskov vkladajte náplň (1-2 lyžice) a priložte na polovice (u štvorcov sa môžete rozhodnúť, či prepolíte do tvaru obdĺžnika alebo trojuholníka).
- Okraje všetkých šatiek potrite vodou, aby sa dobre spojili.
- Navyše ich stlačte vidličkou (spojí sa ešte lepšie a bude to vyzerať pekne).
- Na každej šatke urobte malé zárezy a potrite ich žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
- Uložte ich na papieri na pečenie vyložený plech.
- Dajte ich piecť na 190 °C na dobu zhruba 20 minút.
- To isté zopakujte s druhou polovicou cesta.
- Pečte do zlatista. Vychladnuté kúsky posypte práškovým cukrom a podávajte.

Tip: Vychladnuté cesto si pokojne už predpripravte. Vyvaľkaný plát stačí zabaliť do papiera na pečenie (ako vyvaľkané lístkové cesto z obchodu) a uložiť do chladničky. Tam už môže čakať na vhodnú dobu. Potom už bude stačiť nakrájať, naplniť, potrieť a šup s tým do rúry.
Buďte kreatívni a využite tento recept na jednoduchú jablčnú plnku napríklad do štrúdle. Mrknite aj na naše lístkové cestá na rôzne spôsoby a urobte úžasný dezert ku kávičke.
Babičkin jablkový koláč s posýpkou
Drobenkové múčniky na rôzne variácie – tie chýbať nemôžu. Tento recept je veľmi jednoduchý. Z drobenky sa urobí aj samotné cesto. Stačí nakrájať jablká a je to.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka masla
- 1 balíček prášku do pečiva
- ⅓ hrnčeka cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 veľké vajcia
- 5 jabĺk
- 1 a ⅓ hrnčeka jablčnej výživy
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ½ lyžičky škorice
- ½ hrnčeka trstinového cukru
Postup:
- Múky si zmiešajte s bielym i trstinovým cukrom, práškom do pečiva a maslom. Vytvorte posýpku.
- Polovicu mrveničky si dajte bokom a druhú polovicu zmiešajte s vajcom.
- Jablká si olúpte a nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte ich spolu s výživou, škoricou, citrónovou šťavu aj kôrou.
- Cesto nalejte do vymasteného vysypaného plechu (asi 25×30 cm veľkého).
- Navrch dajte jablčnú zmes a na ňu rozdrobte posýpku.
- Pečte pri 180 °C asi 30 minút.

Ku každému dezertu sa hodí aj výborná káva. Mrknite, ako si v jej príprave vedú kávovary Siemens .
Z jabĺk je možné vytvoriť úžasné gastronomické variácie.
A akéablkový koláč, štrúdľu, buchty, rezy…
Skúšali ste napríklad jablčné torty ? A čo napríklad smoothie z jabĺk a hrušiek ?