Jablčné rezy poznáme v mnohých podobách.
Je to možno následkom toho, že jablká sú veľmi dostupnou surovinou.
Okrem ich využitia do marmelád, kompótov, muštov, čajov, ich môžete usušiť na krížalky alebo z nich upiecť jablkové torty, jablčné rezy a múčniky .
Pozrite sa, aké recepty sme pre vás pripravili my!
Ktorý je najlepší?
Jablčné rezy so syrom a posýpkou
Z najlepších jablčných rezov sme vybrali aj tento recept. Má maslový korpus, ktorý je pokrytý náplňou zo smotanového syra. Na ňu nasadajú jablká posypané posýpkou.
Ingrediencie:
- 1 a ¾ hrnčeka múky
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ¾ hrnčeka masla
- ½ lyžičky soli
Na náplň:
- 450 g čerstvého smotanového syra
- ½ hrnčeka cukru
- 2 vajcia
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky mletého klinčeka
Na posýpku:
- ¾ hrnčeka polohrubej múky
- ¼ hrnčeka ovsených vločiek
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ½ hrnčeka masla
Na jablkovú náplň:
- 2 jablká
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ hrnčeka nasekanej bielej čokolády
Postup:
- Múku, cukor, maslo a soľ si vyšľahajte.
- Ingrediencie na syrovú náplň dajte do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Ingrediencie potrebné na posýpku vložte do mixéra a rozmixujte.
- Jablká olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Zmiešajte ich s cukrom, škoricou a klinčekmi.
- Cesto rozprestrite na plech o veľkosti zhruba 30×30 cm vyložený papierom na pečenie.
- Na cesto nalejte syrový krém, naň potom jablká, a nakoniec posypte posýpku a nasekanú bielu čokoládu.
- Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 50 minút.

Videorecept pozrite tu:
Tip: Máte radi posýpkové koláče s ovocím ? Skúste si upiecť spolu s nami.
Jabkové rezy s tekvicou a smotanovým syrom
A ako inak nazvať tieto jablčné rezy ? Luxusné . Kombinácia tekvice hokkaido a jabĺk vás nenechá bez ohlasu.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1 a ⅔ hrnčeka cukru
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 280 g tekvicového kompótu (alebo čerstvej uvarenej tekvice)
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky škorice
- ½ lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička soli
- 1 a ½ hrnčeka nakrájaných jabĺk
Na krém:
- 450 g čerstvého smotanového syra
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 lyžica škorice
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup:
- Vajcia si zmiešajte s cukrom, olejom, tekvicou a pomocou mixéra všetko rozmixujte.
- Zmiešajte si suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
- 2 lyžice tejto suchej zmesi odoberte a zmiešajte ju s nakrájanými jablkami.
- Zvyšok suchých ingrediencií pridajte k vyšľahanej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Nakoniec primiešajte jablká a cesto nalejte do väčšieho plechu vyloženého papierom na pečenie (cca 40×50 cm).
- Korpus nechajte piecť na zhruba 30 minút pri 175 °C.
Príprava náplne:
- Všetky ingrediencie spolu vyšľahajte do hladkého krému.
- Na upečené a vychladnuté cesto krém rozotrite.
- Celý koláč rozdeľte na 2 rovnaké polovice.
- Jednu z polovíc umiestnite na tú druhú.
- Podľa chuti ozdobte nasekanými orechmi (najlepšie vlašskými alebo mandľami).

Objavte podobné tipy
Linecké rezy s jablkami
V asociácii s lineckým cestom si možno na prvýkrát vybavíte Vianoce. Ďalším spojením môže byť slovo „naše” alebo „tradičné”. Možno ich smieme nazvať ako babičkine jablčné rezy .
Ingrediencie:
- 4 a ½ hrnčeka mletých vlašských orechov (455 g)
- 3 hrnčeky hladkej múky
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky soli
- 285 g chladeného masla
- 1 a ⅔ hrnčeka cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- kôra z 1 citróna
Na náplň:
- ¼ hrnčeka strúhanky
- 2 hrnčeky jablčnej marmelády
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička vody
- ⅔ hrnčeka mandľových lupienkov (ľubovoľné)
Postup:
- Do mixéra vsypte ½ hrnčeka vlašských orechov a ½ hrnčeka múky a mixujte asi 15 sekúnd, aby sa orechy rozmixovali.
- Zvyšok múky, škoricu, klinčeky a soľ zmiešajte a rozmixujte spolu so zmäknutým maslom do jemne drobivého cesta.
- Pridajte cukor a rozmixované orechy s múkou.
- Bokom si vymiešajte vajcia, žĺtok, citrónovú kôru, vyšľahajte a pridajte taktiež k cestu.
- Z cesta vytvarujte bochník a rozdeľte ho na 2 polovice.
- Jednu polovicu cesta vložte do papiera na pečenie vyloženej formy (rozmer cca 22×30 cm) a rozprestrite pomocou rúk do tenka.
- Tento korpus dajte piecť do rúry na 200 ° C na dobu zhruba 15 minút.
- Medzitým, čo sa korpus pečie, si pripravte vrchnú časť korpusu.
- Medzi 2 vrstvami papiera na pečenie si cesto vyvaľkajte na asi 0,5 cm hrubú placku (zároveň by mala byť asi o 2 cm väčšia ako veľkosť plechu).
- Vyvaľkané cesto dajte vychladit na 20 minút do mrazničky.
- Po vychladení ho nakrájajte na plátky o šírke zhruba 1 cm.
- Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanú strúhanku a potrite marmeládou.
- Vrch rezov ľubovoľne ozdobte plátkami schladeného cesta do tvaru mriežky.
- Potrite vajcom zmiešaným s vodou a posypte mandľami (ľubovoľné).
- Dajte piecť na ďalších 45 minút dozlatista.

Rezy si dajte k popoludňajšej kávičke pripravenej napríklad v jednom z kávovarov Krups z našej recenzie .
Recept na rezy z jabĺk
Tieto krehké jablčné rezy potešia svojou chuťou. Majú všetko, čo sa k jablkám hodí – škoricu, mandle, hrozienka a nakoniec lahodné maslové cesto. Čo na to hovoríte?
Ingrediencie:
Na korpus:
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 70 g cukru
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 250 g zmäknutého masla
Na jablkovú náplň:
- 1 a ½ kg jabĺk
- 100 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 30 g hrozienok
- 50 g masla
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
- mandľové lupienky
Postup:
- Jablká si olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Dajte ich do hrnca, pridajte k nim maslo, hrozienka, polovicu dávky cukru, vanilkový cukor, škoricu a priveďte ich do varu.
- Jablká duste, kým nezmäknú.
- Nechajte ich vychladnúť, a potom do nich nasypte zvyšok cukru.
Príprava cesta:
- Zmiešajte si múky s kypriacim práškom, a potom pridajte všetky ostatné ingrediencie.
- Vymiešajte cesto a rozdeľte ho na 2 polovice.
- Na papieri na pečenie si z jednej polovice vyvaľkajte cesto o veľkosti plechu (mal by byť cca 30×40 cm veľký).
- Cesto dajte na plech, navrch pridajte jablčnú zmes a na vrch vyvaľkajte rovnakým spôsobom druhú časť cesta.
- Vrch rezu potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte pri 200 °C asi 25 minút.

A aké recepty doma robievate vy? Kombinovať jablčné rezy s pudingom namiesto uvedených krémov, by tiež nebolo zlé.
Dúfame, že ste našli novú inšpiráciu na využitie jabĺk.
Vedeli ste, že sa dá urobiť detoxikačná smoothia aj z jabĺk? Čas od času je nejaký detox organizmu vyžadovaný. Robíte si ho pravidelne?
Cesta k nemu je veľmi jednoduchá a chutná. Čo vy na to?
A keby ste si stále nevedeli rady, čo s jablkami, môžete ich využiť aj do našich šalátov s ovocím .