O tom, že najlepšie je čerstvá zelenina, rozhodne nie je pochýb.
Niekedy je ale zložitejšie sa k nej dostať, a tak musíme siahnuť po sterilizovanej zelenine.
Prinášame vám tie najlepšie recepty na konzervovanie šalátov.
Zavarený karfiolový šalát
suroviny
- karfiol
- cibuľa
- mrkva
- paradajky alebo papriky
postup
- Karfiol dobre očistíme a zbavíme ho nežiadúcich súčastí. Nakrájame ho na jednotlivé ružičky.
- Karfiol povaríme vo vode s trochou octu alebo kyseliny citrónovej, aby nezhnedla.
- Vložíme do pohára a zalejeme ho sladkokyslým nálevom.
- Poháre pevne uzavrieme a dáme do horúcej vodného kúpeľa sterilizovať. Vznikne nám skvelý karfiolový šalát v pohári.
Čo ste o karfiolu nevedeli:
- Karfiol obsahuje malé množstvo sacharidov a proteínov a skoro žiadny tuk, ale veľké množstvo vitamínov.
- Je dobre stráviteľný.
- Přestože obsahuje minimum kalorií, je dobře stravitelný.
flickr.com
Zavarený paprikový šalát
suroviny
- papriky
- cibuľa
- paradajky
- hlávková kapusta
- huby
- olej
postup
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na rezance.
- Poháre naplníme takmer po okraj a pridáme dve lyžice oleja.
- Šalát potom naplníme nálevom na zaváranie zeleniny.
- Poháre uzavrieme viečkami. Sterilizujeme asi 10 – 15 minút od bodu varu. Paprikový šalát v pohári je na svete.

Zavarený paradajkový šalát
suroviny
- 1,5 kg paprík
- 1 kg zrelých paradajok
- 50 dkg cibule
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 l octu
- 4 lyžice oleja
- 6 guličiek nového korenia a celého čierneho korenia
- bobkový list
- 1 lyžica soli
postup
- Sparené a olúpané paradajky rozvaríme s korením a premiešame s olejom.
- Do pohárov dáme na kolieska nakrájanú papriku, cibuľu a zalejeme rozvareným paradajkami.
- Sterilizujeme 20 minút pri teplote 90 ° C.
Vyskúšajte tiež nakladaná sušené paradajky alebo čerstvý paradajkový šalát.

Objavte podobné tipy
Zavarený uhorkový šalát
suroviny
- šalátové uhorky / cuketa
- 1 liter vody
- 300 ml octu
- 40 g soli
- 300 g cukru
postup
- Uhorky očistíme a nahrubo nastrúhame.
- Necháme ich niekoľko hodín stáť, aby pustili vodu, ktorú zlejeme.
- V hrnci zvaríme všetky ostatné suroviny okrem uhoriek.
- Uhorky vložíme do pohárov a zalejeme je týmto nálevom.
- Poháre uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút. Potom už si môžeme pochutnať na nakladaných uhorkách.
Vedeli ste, že uhorky …
- Obsahujú veľké množstvo vody? Až 96% jej hmotnosti!
- Zdravie prospievajú najmä vďaka veľkému množstvo vitamínov a minerálov.
- Nie sú náročné na kalórie.

Zavarený mrkvový šalát
suroviny
- mrkva
- kyslá kapusta
- olivový olej
postup
- Očistenú mrkvu nastrúhame a vložíme do pohára. Pridáme kyslú kapustu.
- Strúhanú mrkvu dochutíme sladkokyslým nálevom z citrónovej šťavy a cukru.
- Poháre dôkladne uzavrieme a sterilizujeme.

Zavarený zelerový šalát
suroviny
- zeler
- mrkva
- cibuľa
- paprika
postup
- Očistené buľvy zeleru musíme vopred povariť do polomäkka v mierne acidofilné vode.
- Potom je krájame na plátky alebo kocky. Ako doplnok sa hodí predvarená mrkva, cibuľa alebo rezančeky paprík.
- Sterilizujeme v pohároch.

Zavárať môžete samozrejme aj hotové pokrmy, ktoré následne rovno spotrebovávate. Za nás odporúčame napríklad zaváranie leča .