Inšpirácia a recepty na zaváranie šalátov aneb je efektívne konzervovať

O tom, že najlepšie je čerstvá zelenina, rozhodne nie je pochýb.

Niekedy je ale zložitejšie sa k nej dostať, a tak musíme siahnuť po sterilizovanej zelenine.

Prinášame vám tie najlepšie recepty na konzervovanie šalátov.

Zavarený karfiolový šalát

suroviny

  • karfiol
  • cibuľa
  • mrkva
  • paradajky alebo papriky

postup

  1. Karfiol dobre očistíme a zbavíme ho nežiadúcich súčastí. Nakrájame ho na jednotlivé ružičky.
  2. Karfiol povaríme vo vode s trochou octu alebo kyseliny citrónovej, aby nezhnedla.
  3. Vložíme do pohára a zalejeme ho sladkokyslým nálevom.
  4. Poháre pevne uzavrieme a dáme do horúcej vodného kúpeľa sterilizovať. Vznikne nám skvelý karfiolový šalát v pohári.

Čo ste o karfiolu nevedeli:

  • Karfiol obsahuje malé množstvo sacharidov a proteínov a skoro žiadny tuk, ale veľké množstvo vitamínov.
  • Je dobre stráviteľný.
  • Přestože obsahuje minimum kalorií, je dobře stravitelný.
    Hotový recept na karfiolový šalát, flickr.com
    flickr.com

Zavarený paprikový šalát

suroviny

  • papriky
  • cibuľa
  • paradajky
  • hlávková kapusta
  • huby
  • olej

postup

  1. Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na rezance.
  2. Poháre naplníme takmer po okraj a pridáme dve lyžice oleja.
  3. Šalát potom naplníme nálevom na zaváranie zeleniny.
  4. Poháre uzavrieme viečkami. Sterilizujeme asi 10 – 15 minút od bodu varu. Paprikový šalát v pohári je na svete.
Paprikový šalát v pohári, pixabay.com
pixabay.com

Zavarený paradajkový šalát

suroviny

  • 1,5 kg paprík
  • 1 kg zrelých paradajok
  • 50 dkg cibule
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 l octu
  • 4 lyžice oleja
  • 6 guličiek nového korenia a celého čierneho korenia
  • bobkový list
  • 1 lyžica soli

postup

  1. Sparené a olúpané paradajky rozvaríme s korením a premiešame s olejom.
  2. Do pohárov dáme na kolieska nakrájanú papriku, cibuľu a zalejeme rozvareným paradajkami.
  3. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 90 ° C.

Vyskúšajte tiež nakladaná sušené paradajky alebo čerstvý paradajkový šalát.

Paradajkový šalát v pohári, pxhere.com
pxhere.com

Zavarený uhorkový šalát

suroviny

  • šalátové uhorky / cuketa
  • 1 liter vody
  • 300 ml octu
  • 40 g soli
  • 300 g cukru

postup

  1. Uhorky očistíme a nahrubo nastrúhame.
  2. Necháme ich niekoľko hodín stáť, aby pustili vodu, ktorú zlejeme.
  3. V hrnci zvaríme všetky ostatné suroviny okrem uhoriek.
  4. Uhorky vložíme do pohárov a zalejeme je týmto nálevom.
  5. Poháre uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút. Potom už si môžeme pochutnať na nakladaných uhorkách.

Vedeli ste, že uhorky …

  • Obsahujú veľké množstvo vody? Až 96% jej hmotnosti!
  • Zdravie prospievajú najmä vďaka veľkému množstvo vitamínov a minerálov.
  • Nie sú náročné na kalórie.
Hotový recept na uhorkový šalát v pohári, pixabay.com
pixabay.com

Zavarený mrkvový šalát

suroviny

  • mrkva
  • kyslá kapusta
  • olivový olej

postup

  1. Očistenú mrkvu nastrúhame a vložíme do pohára. Pridáme kyslú kapustu.
  2. Strúhanú mrkvu dochutíme sladkokyslým nálevom z citrónovej šťavy a cukru.
  3. Poháre dôkladne uzavrieme a sterilizujeme.
Recepty na šaláty v pohári, pxhere.com
pxhere.com

Zavarený zelerový šalát

suroviny

  • zeler
  • mrkva
  • cibuľa
  • paprika

postup

  1. Očistené buľvy zeleru musíme vopred povariť do polomäkka v mierne acidofilné vode.
  2. Potom je krájame na plátky alebo kocky. Ako doplnok sa hodí predvarená mrkva, cibuľa alebo rezančeky paprík.
  3. Sterilizujeme v pohároch.
Zelerový šalát v pohári, pxhere.com
pxhere.com

Zavárať môžete samozrejme aj hotové pokrmy, ktoré následne rovno spotrebovávate. Za nás odporúčame napríklad zaváranie leča .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.