Paradajky sú obľúbenou zeleninou, ktorá má množstvo zdravotných benefitov.
Vyskúšajte naše recepty na zaváranie paradajok, vďaka ktorým si túto pochúťku môžete užívať po celý rok.
Navyše sú jednoduché a vynikajúce.
Užite si ich!
Nálev na zaváranie paradajok
Univerzálny nálev na paradajky si zvolí každý sám, môžete využiť buď sladkokyslý nálev, alebo iba slaný nálev – osolená voda.
Budete potrebovať
- 1 l vody
- 0,5 l octu
- 80 g cukru
- 40 g soli
Postup prípravy
- Do hrnca vlejte vodu a začnite ju zahrievať.
- Vsypte všetky ostatné suroviny do vody a priveďte do varu.
- Akonáhle vzniknutý roztok prejde varom, odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do nálevu môžete pridať aj horčičné semienko – podľa ľubovôle.
Konzervovanie paradajok klasickým spôsobom
Na tento recept potrebujete zavárací hrniec. Pokiaľ ho máte k dispozícii, riaďte sa našimi inštrukciami a bude to hračka!
Budete potrebovať
- paradajky
- nálev
- zaváracie poháre s viečkom
- zavárací hrniec s teplomerom
- korenie – bobkový list, guličky čierneho korenia, nové korenie
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr sterilizujte poháre na zaváranie vrátane viečok.
- Pripravte si sladkokyslý nálev.
- Paradajky umyte a očistite od stopiek.
- Ak máte menšie paradajky, ktoré sa zmestia do pohárov, prepichnite každú paradajku aspoň dvakrát špáradlom.
- Ak sú paradajky väčšie, rozkrojte ich na polovice alebo štvrtiny.
- Natlačte ich do pohárov, pridajte korenie a zalejte nálevom.
- Utrite okraje pohárov a poriadne viečka utiahnite.
- Poháre vkladajte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali a podlejte ich vodou.
- Zavárajte po dobu 30 minút na 80 stupňov.
- Akonáhle sú paradajky hotové, poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
- Po vychladnutí ich uskladnite do chladného a tmavého miesta.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na nakladané uhorky na niekoľko rôznych spôsobov. Obľúbená pochúťka, ktorá sa nikdy neomrzí!
Zaváranie paradajok vo vlastnej šťave
Nie ste priaznivcom nálevov? Paradajky si môžete zavariť aj vo vlastnej šťave a je to delikatesa!
Budete potrebovať
- paradajky
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr všetky poháre sterilizujte – aj s viečkami.
- Paradajky očistite a nakrájajte na štvrtiny.
- Pri skladaní do pohárov ich na seba natlačte.
- Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
- Vložte do zaváracieho hrnca – skladajte ich 1 centimeter od seba.
- Podlejte vodou a zavárajte 20 minút na 85 stupňov.

Konzervovanie paradajok v rúre
Skúste si zakonzervovať paradajky v rúre, ktorú máme doma takmer všetci. Je to naozaj jednoduché!
Budete potrebovať
- paradajky
- nálev
- bobkový list, čierne korenie – guličky, nové korenie
- zaváracie poháre a viečka
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Sterilizujte všetky potrebné poháre na zaváranie s viečkami.
- Rúru predhrejte na 95 stupňov.
- Paradajky umyte, zbavte stopiek a prekrojte na polovicu.
- Natlačte paradajky do pohárov, pridajte korenie a zalejte nálevom.
- Viečka poriadne utiahnite, vložte na plech, ktorý je vyložený utierkou.
- Podlejte vodou a vložte plech do rúry.
- Pečte 15-20 minút.
- Po vytiahnutí plechu z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Uskladnite do pivnice či komory.

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na zaváranie feferónok . Máme pre vás skvelé návody a tipy!
Objavte podobné tipy
Nakladané olúpané paradajky
Paradajky si môžete uchovať aj bez šupky. Na niektoré recepty je to vhodnejšie.
Budete potrebovať
- paradajky
- nálev
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Do väčšieho hrnca vlejte vodu, ktorú priveďte do varu.
- Paradajky očistite a vložte do vriacej vody na 3 minúty.
- Potom paradajky vyberte a vložte ich do studenej vody, ktorá zabráni ďalšiemu mäknutiu.
- Šupku paradajok ošúpte – podľa ľubovôle môžete odstrániť aj semienka z paradajok.
- Pripravené paradajky vkladajte do vopred sterilizovaných pohárov.
- Zalejte nálevom (môžete použiť aj vlastnú šťavu paradajok) a poháre poriadne uzavrite.
- Varte pri teplote 80 stupňov asi štvrť hodiny.
- Po vytiahnutí pohárov z hrnca ich obráťte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.
- Poháre skladujte v chladnom a temnom mieste.

Zaváranie paradajok bez nálevu
Paradajky si môžete zavariť aj úplne bez nálevu. Chcete vedieť ako na to? Potom sa inšpirujte naším receptom!
Budete potrebovať
- paradajky
- vodu
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Najskôr všetky poháre a viečka sterilizujte.
- Paradajky očistite, umyte a nakrájajte na polovice či štvrtiny.
- Pri skladaní do pohárov ich na seba natlačte.
- Zalejte ich trochou vody a okraje pohárov utrite papierovou utierkou – zaviečkujte.
- Vložte do zaváracieho hrnca – skladajte ich 1 centimeter od seba, aby poháre nepopraskali.
- Podlejte vodou a zavárajte 20 minút na 85 stupňov.

Návod na uchovanie paradajkového pyré
Paradajkové pyré sa používa do množstva rôznych receptov. A prečo si nepripraviť jeho domácu verziu? Poďme na to!
Budete potrebovať
- zrelé mäkké paradajky
- zaváracie poháre a viečka
Postup prípravy
- Paradajky zbavte stopiek, umyte ich a nakrájajte na malé kúsky.
- Vložte ich do hrnca a podlejte trochou vody.
- Priveďte do varu a varte do doby, než sa z paradajok stane kašovitá hmota.
- Paradajkovú kašu preceďte cez sitko.
- Vzniknuté pyré vlejte do vopred pripravených sterilizovaných pohárov.
- Okraje pohárov utrite a zaviečkujte.
- Poháre dajte do zaváracieho hrnca – tak, aby sa nedotýkali.
- Podlejte ich vodou a varte 30 minút pri teplote 90 stupňov.
- Potom ich klasicky vyberte z hrnca a pretočte dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Inšpirujte sa našimi lahodnými receptami na cestoviny pomodoro s paradajkovou omáčkou!
Konzervovanie paradajok v mikrovlnnej rúre
Paradajky si môžete zakonzervovať aj v mikrovlnke. A navyše je to také jednoduché! Vyskúšajte náš recept.
Budete potrebovať
- paradajky
- nálev
- korenie
- zaváracie poháre a viečka
- plastovú misku
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr sterilizujte poháre na zaváranie vrátane viečok.
- Pripravte si nálev podľa ľubovôle.
- Paradajky umyte, očistite od stopiek a nakrájajte na polovice či štvrtiny.
- Natlačte ich do pohárov, pridajte korenie – bobkový list, guličky korenia a nového korenia a zalejte nálevom.
- Utrite okraje pohárov a viečka poriadne utiahnite.
- Poháre vložte do plastovej misky do mikrovlnky – plastová miska zabráni prípadnému vytečeniu.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
- Pre jeden pohár mikrovlnnej rúry zapnite na 6 minút – s každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte.
- Akonáhle sú paradajky hotové, poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
- Po vychladnutí ich uskladnite do chladného a tmavého miesta.

Iné metódy uchovania paradajok
Paradajky sú skvelým základom pre mnoho jedál. Pozrite sa, akými ďalšími spôsobmi ich môžete uchovať.
Sušené paradajky
Budete potrebovať
- paradajky
- korenie – oregano, tymian, soľ a bazalku
Postup prípravy
- Najskôr paradajky umyte a zbavte stopiek.
- Potom ich rozrežte a zbavte ich čo najviac semien bez toho, aby ste porušili dužinu.
- Umiestnite ich na miesto, kde ich budete sušiť – plech, sušička a pod.
- Posypte korením a soľou.
- Pokiaľ paradajky sušíte v rúre, doba sušenia je 12 hodín.
- Potom ich nechajte ešte 3 dni voľne presušiť na vzduchu.

Domáci kečup
Budete potrebovať
- 12 kg paradajok
- 3 hrnčeky 5 percentného jablčného octu
- korenie podľa chuti
- 1 hrnček nakrájanej cibule
- 1 lyžička soli
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- 1 hrnček cukru (biely alebo hnedý)
Postup prípravy
- Paradajky umyte, zbavte stopiek a nakrájajte na malé kúsky.
- Vložte ich do hrnca a podlejte trochou vody.
- Priveďte do varu a varte do doby, než sa z paradajok stane kašovitá hmota.
- Paradajkovú kašu preceďte cez sitko.
- Vzniknutú paradajkovú hmotu vložte späť do hrnca a pridajte cibuľu, soľ, cesnak, korenie, ocot a cukor – podľa chuti môžete pridať ½ lyžičky sušenej horčice a ¼ lyžičky mletej škorice.
- Nechajte zmes variť 20-30 minút – občas miešajte, aby sa paradajky nepripálili.
- Celú zmes môžete ešte prepasírovať alebo rozmixovať pomocou ponorného mixéra.
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte aj viečkami – nechajte vysušiť.
- Kečup vlejte do zaváracích pohárov a uzavrite viečkami.
- Ešte horúce poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Pre väčšiu istotu môžete kečup zavariť na 80 stupňov 20 minút.
- Vychladnuté poháre uskladnite.

Nakladané zelené paradajky
Budete potrebovať
- 4 šálky zelených paradajok, nakrájaných na mesiačiky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šálka bieleho octu
- 1 šálka vody
- 1 lyžička sušeného kôpru
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky kurkumy
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice soli
Postup prípravy
- Širokú litrovú nádobu a jej viečko umyte v horúcej mydlovej vode, potom opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu.
- Paradajky nakrájajte na mesiačiky a pevne ich vložte do pohára.
- Cesnak olúpte.
- V malom hrnci zmiešajte cesnak, ocot, vodu, kôpor, guličky korenia, kurkumu, cukor a soľ.
- Priveďte k miernemu varu, občas premiešajte, aby sa cukor a soľ rozpustili.
- Akonáhle sa rozpustí, nalejte zmes soľného roztoku do pohára a nechajte cesnak usadiť sa na zelenine.
- Poklepte pohárom o pult, aby ste uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
- Odstráňte všetok zvyšný soľný roztok alebo doplňte nádobu extra vodou, pokiaľ sú hore odhalené paradajky.
- Pevne zaskrutkujte viečko a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom uložte do chladničky aspoň na 24 hodín pred konzumáciou.
- Ak chcete, cesnak po 24 hodinách vyhoďte.
- V chladničke vám takto naložené zelené paradajky vydržia až 1 mesiac.

Prečítajte si všetky dôležité informácie o rajskom jabĺčku ! Stále tápete, či sa jedná o ovocie alebo zeleninu? Viete, že existujú varianty takmer vo všetkých farbách dúhy? Skutočne nás jeho konzumácia môže ochrániť pred rakovinou? A ako si ho vypestovať nielen na záhradke, ale aj na balkóne? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!