Vedeli ste, že broskyne v sebe skrývajú množstvo niacínov alebo vitamínov s upokojujúcimi účinkami?
Nie je teda škoda ich konzumovať iba v lete?
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zaváranie broskýň a doprajte si ich úplne kedykoľvek!
Nálev na zaváranie
Tento nálev je nevyhnutný prakticky pri každom spôsobe zavárania – pripravte si teda dostatočné množstvo as chuťou do toho.
Ingrediencie
- 2l vody
- 750 g cukor kryštál
Postup
- Do veľkého hrnca si vlejte vodu a pridajte kryštálový cukor.
- Varte tak dlho, kým sa cukor kompletne rozpustí – a máte hotovo!
Nakladanie broskýň so šupkou
Na tento recept budete potrebovať iba nálev z predchádzajúceho receptu a neolúpanej broskyne.
Ingrediencie
- broskyne
- nálev
Postup:
- Broskyne zbavte všetkých nečistôt a ak chcete, aj šupky.
- Nakrájajte si ich na mesiačiky, ktorými naplníte poháre až po okraj.
- Zalejte nálevom a pevne uzavrite.
- Poháre vložte do veľkého hrnca a nechajte variť cca 20 minút.
- Následne poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na temnom a suchom mieste.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z broskýň , ktoré sa vám rozplynú na jazyku!
Konzervovanie broskýň v rúre
Broskyne si veľmi jednoducho môžete zavariť aj v rúre, ktorú má takmer každý z nás vo svojej kuchyni. Tak poďme na to!
Ingrediencie
- broskyne
- nálev
Postup
- Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia.
- Vo väčšom hrnci si na sporáku pripravíme nálev, ktorý dostatočne dlho povaríme.
- Broskyne si očistíme a vložíme do pohárov, ktoré naplníme úplne po okraj.
- Poháre dôkladne zaviečkujeme viečkami s gumou.
- Pripravené poháre poskladajte na plech, zároveň ich trochu podlejte vodou.
- Vložte do rúry a pečte cca 20 minút.
- Následne vyberte z rúry, postavte viečkom dole a nechajte takto plne vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Zaváranie broskýň bez cukru
Broskyne si môžeme zakonzervovať aj bez cukru. Namiesto neho stačí použiť med a vznikne vám úplná lahôdka. Vyskúšajte tento vynikajúci recept!
Ingrediencie
- broskyne
- čerstvo vylisovaná citrónová šťava (1 lyžička na pohár)
- med
- voda
Postup
- Broskyne na tento typ zavárania musia byť na dotyk mäkké – tak akurát.
- Pripravíme si poháre, ktoré vopred sterilizujeme.
- Olúpte si broskyne a nakrájajte na polovice.
- Vkladajte do pohárov, až ich naplníte po okraj.
- Až budú všetky poháre plné, pridajte do každej 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy na zachovanie farby broskýň.
- Zmiešajte ½ hrnčeka medu s 8 hrnčekmi vody a premiešajte, kým sa med nerozpustí.
- Tento roztok vlejte do každého pohára až po okraj.
- Starostlivo zaviečkujte a vložte do veľkého hrnca, kde ich cca 20 minút povaríte.
- Poháre vyberte, položte viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Konzervovať si môžete množstvo potravín. Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie čerešní 10x inak!
Konzervovanie broskýň v mikrovlnnej rúre
Uchovajte si svoje obľúbené broskyne na neskôr. Tentokrát vám bude stačiť obyčajná mikrovlnná rúra!
Ingrediencie
- broskyne
- nálev
Postup
- Broskyne si dokonale očistite, zbavte šupky a nakrájajte na polovičky či mesiačiky – podľa vašich preferencií.
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré si dopredu sterilizujete.
- Naplňte broskyne do pohárov a zalejte cukrovým roztokom až po ich okraj.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na výkon 700 Watov.
- Poháre vložte do mikrovlnky a zapnite. Na jeden pohár pripadá 6 minút, takže dĺžku nastavte podľa ich počtu.
- Až bude hotové, poháre vyberte, postavte na utierku dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Aké sú ďalšie možnosti uchovania broskýň?
Existuje aj veľa ďalších spôsobov, ako si broskyne uchovať po celý rok. Vyskúšajte ich všetky!
Zmrazenie kúskov
Jeden z najčastejších spôsobov uchovania broskýň je ich zmrazenie.
Postup
- Broskyne zbavte všetkých nečistôt a nakrájajte ich na plátky.
- Vyberte si spôsob, akým budete mraziť – broskyne balené vo vode, sypané cukrom či balené v sirupe.
- Broskyne naplňte do vrecka, ale vždy maximálne len do jeho polovice a vložte do mrazničky.

Broskyňová marmeláda
Príprava marmelády je veľmi jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, je pár veľkých broskýň a cukor.
Postup
- Zbavte broskyne šupky a kôstky.
- Nasekajte ich na kúsky a varte na miernom ohni po dobu cca 20 minút.
- Pokiaľ chcete mať marmeládu úplne bez kúskov, varte ich dlhšie, až budú úplne rozvarené.
- Podľa chuti pridajte cukor a ešte chvíľu varte.
- Uvarenú marmeládu bez konzervantov naplňte do vopred pripravených pohárov a starostlivo uzavrite.
- Tieto poháre následne ešte varte ďalších 10 minút.
- Po tejto dobe vyberte z vodného kúpeľa a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na temnom a suchom mieste.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Broskyňové maslo
Tento recept je skvelou a jednoduchou alternatívou k marmeláde. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- broskyne
- cukor
Postup
- Broskyne si nakrájajte na plátky a varte, kým budú mäkké – cca 10 minút.
- Vložte do kuchynského robota a nechajte ich úplne roztlačiť.
- Pridajte cukor a ešte chvíľu mixujte.
- Výslednú zmes varte pár hodín na miernom ohni, kým nebude mať maslovú konzistenciu.

Broskyňový sirup
SIrup z broskýň je skvelá voľba pre uchovanie broskýň – hlavne deti milujú túto šťavu, ktorá je úplne prírodná, bez chémie. Môžete ho použiť napríklad aj na palacinky.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky cukru
- 1 hrnček vody
- 2 broskyne
- ½ lyžičky kyseliny citrónovej
Postup
- Vodu s cukrom priveďte do varu.
- Pridajte nakrájané broskyne a všetko dobre premiešajte.
- Pokiaľ chcete, aby si sirup udržal farbu, pridajte kyselinu citrónovú – nie je ale podmienkou.
- Akonáhle je cukor rozpustený, znížte teplotu.
- Hrniec zakryte a varte cca pol hodiny a potom odstavte.
- Až sirup vychladne, vráťte sirup na sporák a znovu priveďte do varu.
- Po prevarení zlejte sirup a neplňte ním vopred pripravené sklenené fľaše.
- Vložte opäť do hrnca a nechajte ich ešte povariť po dobu 10 minút.
- Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Sušené broskyne
Na sušenie broskýň budete potrebovať kvalitnú sušičku – takú môžete využiť na množstvo ovocia, naozaj sa oplatí do nej investovať.
Postup
- Pripravené broskyne zbavte všetkých nečistôt a kôstok.
- Vložte ich do sušičky a postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Sušené broskyne uchovávajte vo vrecúškach.

Broskyňová salsa
Skvelá voľba ako prílohová omáčka k šalátu alebo hlavnému jedlu.
Postup
- Očistené a odkôstkované broskyne si zblanšírujte.
- Vo veľkom hrnci ich zmiešajte s paradajkami, cibuľou, paprikou, jalpenosom, koriandrom, medom, octom cesnakom, rascou a korením.
- Varte asi pol hodiny za stáleho miešania, aby sa táto zmes neprilepila na spodok hrnca.
- V prípade potreby pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
- Keď je všetko hotové, vložte salsu do horúcich pohárov – hore ale ponechajte trochu priestoru.
- Poháre ešte na chvíľu vložte do horúceho kúpeľa a povarte.

A ako broskyne olúpať?
V závere článku vám poradíme, ako broskyne najjednoduchšie olúpať. Zabudnite na nôž alebo škrabku, broskyne si jednoducho zblanšírujte.
Ingrediencie
- veľký hrniec vriacej vody
- lyžicu či naberačku na vybratie broskýň z vody
- misa
- ľadovú vodu na zastavenie blanšírovania
- citrónovú vodu na uchovanie olúpaných broskýň
- samozrejme broskyne
Postup
- Vložte do vody 6 – 8 broskýň.
- Cca minútu varte.
- Po tejto dobe broskyne vyberte z hrnca a vložte do studenej vody.
- Teraz môžete šupku broskyne jednoducho stiahnuť.
- Až schladnú, presuňte ich do citrónovej vody – predídete tak ich zhnednutiu.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!