Výborné recepty na rizoto ako z Talianska na každodenné varenie. Jednoduché a rýchle jedlo

V jednoduchosti je sila a tým sa riadia aj tieto recepty na talianske rizoto!

Vychutnajte si krémovú konzistenciu, každého jedného z nich.

Nechajte sa uniesť na obláčiku chutí, každej jednej z týchto 4 variant, ktoré sme pre vás pripravili.

Talianske zeleninové rizoto

Toto farebné rizoto z červenej repy sa jednoducho pečie v rúre, takže nie je potrebné tráviť veľa času pri sporáku miešaním.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g čerstvej červenej repy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  • 250 g ryže na rizoto
  • 150 ml bieleho vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 4 lyžice kyslej smotany
  • hrsť nasekaného kôpru

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 °C.
  • Olúpte a nakrájajte červenú repu na veľké klinky.
  • Položte na veľký plát alobalu na plech, rozložte naň repu a zalejte ju 1 lyžicou olivového oleja, okoreňte a pečte 1 hodinu, kým repa nezmäkne.
  • Medzitým rozohrejte zvyšný olivový olej s maslom v hrnci alebo panvici prispôsobenej do rúry.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a varte 3–5 minút, kým nezozlátnu.
  • Miešajte ryžu, kým sa dobre nepokryje maslom a olejom.
  • Zalejeme bielym vínom a necháme 5 minút prebublávať.
  • Dobre premiešajte a potom zalejte vývarom. Znovu premiešajte, prikryte a vložte do rúry.
  • Varte 15 minút, kým ryža nezmäkne.
  • Vyberte červenú repu z rúry a zmixujte ¼ z nej na kašu a zvyšok nakrájajte na malé kúsky.
  • Väčšinu parmezánu, pyré z červenej repy a nakrájanú červenú repu premiešajte s upečenou ryžou, potom podávajte s trochou kyslej smotany a navrchu posypte kôprom a extra parmezánom.

Ďalší tip na recept s červenou repou:
Opečte 250 g červenej repy ako vyššie. 100g balenia kozieho syra rozkrojte napoly. Položte na papier na pečenie na plech a pečte v rúre 7 minút, kým sa nerozpustí. Zmiešajte 100 g mixu šalátu s 1 lyžicou balzamikového octu, 2 PL olivového oleja a korením. Podávajte s červenou repou a posypte taveným syrom.
V tomto recepty budete potrebovať kvalitnú panvicu do rúry, aby ste si mohli upiecť svoju ryžu pekne chutne. Vyberte si jednu z našich zrecenzovaných panvíc z ocele a nebudete ľutovať!

Červeno červené rizoto s parmezánom a píniovými orieškami.
Zdroj: usarice.com

Talianske rizoto s kuracím mäsom

Tento recept na tradičné rizoto priamo z Talianska je jednoduchý, krémový, chutný a lahodný.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g kuracích pŕs
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 250 g krátkozrnnej ryže
  • 1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 500 g zelených fazule
  • 125 g nakrájanej červenej papriky
  • lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 375 ml mlieka
  • 125 g strúhaného parmezánu
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Kuracie mäso nakrájajte na kocky o veľkosti 2,5 cm.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
  • Pridajte kura a varte na strednú teplotu, kým ľahko nezhnedne.
  • Pridajte cibuľu, ryžu a cesnak, varte a miešajte 4 minúty.
  • Postupne za častého miešania prilievame po malých množstvách vývar.
  • Než pridáte ďalšiu porciu vývaru, nechajte, nech vývar absorbuje ryžou.
  • Do zmesi kurčaťa a ryže pridajte zelené fazuľky, červenú papriku a citrónovú kôru.
  • Vmiešajte mlieko. Prikryte a duste 10 minút.
  • Nakoniec vmiešajte parmezán, dochuťte a ihneď podávajte.

Kuracieho mäsa nie je nikdy dosť! Vyskúšajte aj ďalšie neodolateľné recepty na rizoto s kuracím mäsom !

Nádherne krémové a lahodné rizoto s kuracím mäsom, citrónom a pestom.
Zdroj: threeolivesbranch.com

Rizoto v talianskom štýle s hubami

Krémové talianske rizoto s hubami je typickým tradičným receptom južnej kuchyne. Skvelá klasika, ktorú nájdete v mnohých talianskych regiónoch.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g húb (mix)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
  • 50 g masla
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 120 g strúhaného syra Parmigiano
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka soli
  • zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Ak používate čerstvé huby, najprv ich očistite.
  • Po očistení ich možno nakrájať na plátky alebo kúsky podľa vašej chuti.
  • Na panvici orestujte cesnak s olejom. Po pár minútach pridáme nakrájané huby.
  • Huby varte asi 5 minút na strednú teplotu, kým nezmäknú a uvoľnená voda sa neodparí.
  • Keď sa varí, pridajte soľ, korenie a petržlen. Premiešame a dáme bokom.
  • Teraz nadrobno nakrájame šalotku a orestujeme ju v hrnci s maslom a kvapkou oleja.
  • Pridajte ryžu a jemne premiešajte, aby sa pár minút rovnomerne opekala.
  • Pridajte biele víno a nechajte ho odpariť pri vysokej teplote.
  • Potom prilejte toľko horúceho vývaru, aby bola celá ryža zakrytá a za stáleho miešania pokračujte vo varení na strednú teplotu.
  • V polovici varenia ryže tzn. asi 8 minút, pridajte uvarené huby.
  • Premiešame a ďalej varíme.
  • Keď je hubové rizoto hotové, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kúsok masla a nastrúhaný syr Parmigiano.

Ak ste milovníkom húb, nemali by vám ujsť ďalšie perfektné recepty na rizoto s hubami !

Luxusné rizoto ako z Talianska, dochutené opečenými hubami.
Zdroj: countrysidecravings.com

Rizoto z Talianska s krevetami

Toto krevetové rizoto je plné parmezánu, cesnaku a masla, o ktorých vieme, že všetko robia lepšie.

Čo budeme potrebovať

Na krevety

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 16 až 20 veľkých kreviet (ošúpaných)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 50 g masla
  • 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate

Na rizoto

  • 1 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice mletej šalotky
  • 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 300 g ryže Arborio
  • 120 g strúhaného parmezánu
  • Soľ

Postup

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Osušte krevety papierovými utierkami. Ochuťte krevety soľou a korením.
  • Krevety opečte do ružova, celkom asi 4 minúty.
  • Znížte teplotu na stredne nízku. Do panvice pridajte 2 lyžice masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekaný cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú. Pridajte biele víno a citrónovú šťavu, a pokračujte vo varení, kým sa omáčka nezredukuje asi o tretinu, asi 3 minúty.
  • Pridajte zvyšné 2 lyžice masla a petržlenovú vňať. Akonáhle sa maslo rozpustí, zložte panvicu z platne.
  • Zahrejte kuracie vývar v malom hrnci, kým nebude horúci, asi 5 minút.
  • Medzitým rozohrejte olej a 2 lyžice masla v strednom hrnci na stredne nízkej teplote.
  • Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte šalotku a cesnak. Restujte, kým šalotka nespriehľadní a cesnak sa nerozvonia, asi 2 minúty.
  • Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa obalila. Zvýšte teplotu na strednú a restujte, kým ryža nie je ľahko opečená, asi 4 minúty.
  • Pridajte naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže. Opakujte a pridávajte po naberačkách vývar, pokiaľ nie je ryža krémová a al dente.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú 1 lyžicu masla a parmezán.
  • Keď sa maslo a syr rozpustí, prikryte a dajte bokom.
  • Rizoto rozdeľte do misiek a pridajte krevety a omáčku.
Krémové rizoto doplnené chrumkavými krevetami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Ako zaistiť správnu konzistenciu rizota?

Správna konzistencia rizota je dôležitá pre jeho chuť a vzhľad. Rizoto by malo byť krémové, ale nie tekuté alebo príliš suché. Tu je niekoľko tipov na zabezpečenie správnej konzistencie rizota:

  1. Použite správny druh ryže: Najčastejšie sa na prípravu rizota používa arborio ryža, ktorá má dostatočne veľké zrná a obsahuje dostatok škrobu, čo je nevyhnutné pre správnu konzistenciu.
  2. Pridajte dostatočné množstvo vody: Rizoto je nutné dusiť vo vode alebo zeleninovom vývare, aby sa ryža mohla správne uvariť.
  3. Použite správne proporcie: Všeobecne by malo byť použité asi 2,5 až 3 diely tekutiny na 1 diel ryže, hlavné množstvo tekutiny by malo byť pridané na začiatku.
  4. Duste rizoto dostatočne dlho: Rizoto je potrebné dusiť, pokiaľ ryža nie je mäkká a krémová. To zvyčajne trvá asi 18 až 20 minút. Je dôležité zabezpečiť, aby sa rizoto dostatočne dlho dusilo, ale zároveň sa vyhnúť príliš dlhému duseniu, ktoré by ryžu príliš rozvarilo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.