V jednoduchosti je sila a tým sa riadia aj tieto recepty na talianske rizoto!
Vychutnajte si krémovú konzistenciu, každého jedného z nich.
Nechajte sa uniesť na obláčiku chutí, každej jednej z týchto 4 variant, ktoré sme pre vás pripravili.
Talianske zeleninové rizoto
Toto farebné rizoto z červenej repy sa jednoducho pečie v rúre, takže nie je potrebné tráviť veľa času pri sporáku miešaním.
Čo budeme potrebovať
- 500 g čerstvej červenej repy
- 2 lyžice olivového oleja
- 50 g masla
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- 250 g ryže na rizoto
- 150 ml bieleho vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- hrsť strúhaného parmezánu
- 4 lyžice kyslej smotany
- hrsť nasekaného kôpru
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 °C.
- Olúpte a nakrájajte červenú repu na veľké klinky.
- Položte na veľký plát alobalu na plech, rozložte naň repu a zalejte ju 1 lyžicou olivového oleja, okoreňte a pečte 1 hodinu, kým repa nezmäkne.
- Medzitým rozohrejte zvyšný olivový olej s maslom v hrnci alebo panvici prispôsobenej do rúry.
- Pridajte cibuľu a cesnak a varte 3–5 minút, kým nezozlátnu.
- Miešajte ryžu, kým sa dobre nepokryje maslom a olejom.
- Zalejeme bielym vínom a necháme 5 minút prebublávať.
- Dobre premiešajte a potom zalejte vývarom. Znovu premiešajte, prikryte a vložte do rúry.
- Varte 15 minút, kým ryža nezmäkne.
- Vyberte červenú repu z rúry a zmixujte ¼ z nej na kašu a zvyšok nakrájajte na malé kúsky.
- Väčšinu parmezánu, pyré z červenej repy a nakrájanú červenú repu premiešajte s upečenou ryžou, potom podávajte s trochou kyslej smotany a navrchu posypte kôprom a extra parmezánom.
Ďalší tip na recept s červenou repou:
Opečte 250 g červenej repy ako vyššie. 100g balenia kozieho syra rozkrojte napoly. Položte na papier na pečenie na plech a pečte v rúre 7 minút, kým sa nerozpustí. Zmiešajte 100 g mixu šalátu s 1 lyžicou balzamikového octu, 2 PL olivového oleja a korením. Podávajte s červenou repou a posypte taveným syrom.
V tomto recepty budete potrebovať kvalitnú panvicu do rúry, aby ste si mohli upiecť svoju ryžu pekne chutne. Vyberte si jednu z našich zrecenzovaných panvíc z ocele a nebudete ľutovať!

Talianske rizoto s kuracím mäsom
Tento recept na tradičné rizoto priamo z Talianska je jednoduchý, krémový, chutný a lahodný.
Čo budeme potrebovať
- 450 g kuracích pŕs
- 40 g masla
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 250 g krátkozrnnej ryže
- 1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno
- 300 ml kuracieho vývaru
- 500 g zelených fazule
- 125 g nakrájanej červenej papriky
- lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 375 ml mlieka
- 125 g strúhaného parmezánu
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Kuracie mäso nakrájajte na kocky o veľkosti 2,5 cm.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte kura a varte na strednú teplotu, kým ľahko nezhnedne.
- Pridajte cibuľu, ryžu a cesnak, varte a miešajte 4 minúty.
- Postupne za častého miešania prilievame po malých množstvách vývar.
- Než pridáte ďalšiu porciu vývaru, nechajte, nech vývar absorbuje ryžou.
- Do zmesi kurčaťa a ryže pridajte zelené fazuľky, červenú papriku a citrónovú kôru.
- Vmiešajte mlieko. Prikryte a duste 10 minút.
- Nakoniec vmiešajte parmezán, dochuťte a ihneď podávajte.
Kuracieho mäsa nie je nikdy dosť! Vyskúšajte aj ďalšie neodolateľné recepty na rizoto s kuracím mäsom !

Objavte podobné tipy
Rizoto v talianskom štýle s hubami
Krémové talianske rizoto s hubami je typickým tradičným receptom južnej kuchyne. Skvelá klasika, ktorú nájdete v mnohých talianskych regiónoch.
Čo budeme potrebovať
- 450 g húb (mix)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
- 50 g masla
- 100 ml suchého bieleho vína
- 120 g strúhaného syra Parmigiano
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka soli
- zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Ak používate čerstvé huby, najprv ich očistite.
- Po očistení ich možno nakrájať na plátky alebo kúsky podľa vašej chuti.
- Na panvici orestujte cesnak s olejom. Po pár minútach pridáme nakrájané huby.
- Huby varte asi 5 minút na strednú teplotu, kým nezmäknú a uvoľnená voda sa neodparí.
- Keď sa varí, pridajte soľ, korenie a petržlen. Premiešame a dáme bokom.
- Teraz nadrobno nakrájame šalotku a orestujeme ju v hrnci s maslom a kvapkou oleja.
- Pridajte ryžu a jemne premiešajte, aby sa pár minút rovnomerne opekala.
- Pridajte biele víno a nechajte ho odpariť pri vysokej teplote.
- Potom prilejte toľko horúceho vývaru, aby bola celá ryža zakrytá a za stáleho miešania pokračujte vo varení na strednú teplotu.
- V polovici varenia ryže tzn. asi 8 minút, pridajte uvarené huby.
- Premiešame a ďalej varíme.
- Keď je hubové rizoto hotové, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kúsok masla a nastrúhaný syr Parmigiano.
Ak ste milovníkom húb, nemali by vám ujsť ďalšie perfektné recepty na rizoto s hubami !

Rizoto z Talianska s krevetami
Toto krevetové rizoto je plné parmezánu, cesnaku a masla, o ktorých vieme, že všetko robia lepšie.
Čo budeme potrebovať
Na krevety
- 2 lyžice olivového oleja
- 16 až 20 veľkých kreviet (ošúpaných)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 50 g masla
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 150 ml bieleho vína
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
Na rizoto
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice mletej šalotky
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 300 g ryže Arborio
- 120 g strúhaného parmezánu
- Soľ
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Osušte krevety papierovými utierkami. Ochuťte krevety soľou a korením.
- Krevety opečte do ružova, celkom asi 4 minúty.
- Znížte teplotu na stredne nízku. Do panvice pridajte 2 lyžice masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekaný cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú. Pridajte biele víno a citrónovú šťavu, a pokračujte vo varení, kým sa omáčka nezredukuje asi o tretinu, asi 3 minúty.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice masla a petržlenovú vňať. Akonáhle sa maslo rozpustí, zložte panvicu z platne.
- Zahrejte kuracie vývar v malom hrnci, kým nebude horúci, asi 5 minút.
- Medzitým rozohrejte olej a 2 lyžice masla v strednom hrnci na stredne nízkej teplote.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte šalotku a cesnak. Restujte, kým šalotka nespriehľadní a cesnak sa nerozvonia, asi 2 minúty.
- Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa obalila. Zvýšte teplotu na strednú a restujte, kým ryža nie je ľahko opečená, asi 4 minúty.
- Pridajte naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže. Opakujte a pridávajte po naberačkách vývar, pokiaľ nie je ryža krémová a al dente.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú 1 lyžicu masla a parmezán.
- Keď sa maslo a syr rozpustí, prikryte a dajte bokom.
- Rizoto rozdeľte do misiek a pridajte krevety a omáčku.

Ako zaistiť správnu konzistenciu rizota?
Správna konzistencia rizota je dôležitá pre jeho chuť a vzhľad. Rizoto by malo byť krémové, ale nie tekuté alebo príliš suché. Tu je niekoľko tipov na zabezpečenie správnej konzistencie rizota:
- Použite správny druh ryže: Najčastejšie sa na prípravu rizota používa arborio ryža, ktorá má dostatočne veľké zrná a obsahuje dostatok škrobu, čo je nevyhnutné pre správnu konzistenciu.
- Pridajte dostatočné množstvo vody: Rizoto je nutné dusiť vo vode alebo zeleninovom vývare, aby sa ryža mohla správne uvariť.
- Použite správne proporcie: Všeobecne by malo byť použité asi 2,5 až 3 diely tekutiny na 1 diel ryže, hlavné množstvo tekutiny by malo byť pridané na začiatku.
- Duste rizoto dostatočne dlho: Rizoto je potrebné dusiť, pokiaľ ryža nie je mäkká a krémová. To zvyčajne trvá asi 18 až 20 minút. Je dôležité zabezpečiť, aby sa rizoto dostatočne dlho dusilo, ale zároveň sa vyhnúť príliš dlhému duseniu, ktoré by ryžu príliš rozvarilo.