Ide o chutné mäso zo spodných brušných svalov.
Vyskúšajte ho na grile s balzamikovým octom, pečený na víne alebo napríklad v lahodnom zimnom gulášu.
A čo potom jeho príprava vo francúzskom štýle po burgundsku!
Inšpirujte sa našimi receptami na hovädzí pupok, vďaka ktorým pre vás bude jeho príprava hračkou!
Pečený hovädzí pupok na červenom víne
Červené víno je skvelé na prípravu dokonalej marinády, pretože práve jeho kyslosť pomáha mäso zjemniť a dodáva mu veľa chuti. Olivový olej v marináde pre zmenu udržuje mäso vláčne a šťavnaté.
Ingrediencie
- cca 1 kg hovädzieho pupka (flank steak)
Na marinádu
- 1 šálka červeného vína Cabernet
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 nahrubo nasekané šalotky
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
Na zemiaky
- 700 g zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
Flank Steak
- Vložte mäso do vrecka a pridajte červené víno, olivový olej, citrónovú šťavu, nahrubo nasekanú šalotku, bylinky, soľ a korenie.
- Uzavrite vrecko a jemne ho pretrepte, aby sa všetky ingrediencie dobre premiešali.
- Schovajte do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne však cez noc.
- Hneď ako je mäso namarinované, vyložte plech papierom na pečenie.
- Pomocou klieští vyberte flank steak z vrecka, jemne z neho zotrite prebytočnú marinádu a položte ho na plech.
- Mäso potrite olejom, okoreňte az oboch strán prudko opečte, potom potrite pripravenou marinádou a vložte do rúry vyhriatej na 65 – 70 ° C a dopečte tak, aby bolo mäso na reze šťavnaté, ružové, nie úplne prepečené.
- Hotový flank steak vyberte z rúry, zabaľte ho do alobalu a pred servírovaním ho nechajte 10 minút odpočívať.
- Potom mäso nakrájajte ostrým nožom pod 45° uhlom naprieč na tenké plátky a podávajte s pečenými zemiakmi a zelenou zeleninou.
Pečené zemiaky
- Zemiaky umyte, nakrájajte na polovice a vložte do veľkej misy.
- Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Zemiaky rovnomerne rozložte na plech a pečte v rúre pri teplote 200 ° C po dobu 20 – 25 minút.

Pripravte si k flank steaku vínnu redukciu . Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici na strednom plameni. Pridajte 1 jemne posekanú šalotku a varte do mäkka (1-2 minúty). Pridajte 1/2 šálky vína a 1/2 šálky hovädzieho vývaru, priveďte do varu a varte do zhustnutia, asi 5-10 minút. Zmes preceďte do misy a dochuťte podľa chuti soľou a medom. Nalejte na flank steak.
Hovädzie flank steak na grile
Vyskúšajte jeho jedinečnú úpravu s balzamikovým octom.
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky listov tymiánu
- hovädzí pupok (flank steak) s hmotnosťou cca 1,1 kg
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Rozmixujte ocot, olej, cesnak a tymián v hladkej pyré.
- Vložte steak do veľkej sklenenej alebo keramickej misky, zalejte ho vzniknutou marinádou a nechajte 5 minút odležať.
- Zahrejte grilovaciu panvicu.
- Steak dochuťte soľou a korením.
- Grilujte na miernom plameni asi 8 minút z každej strany, kým nedosiahne strednú teplotu.
- Vyberte steak z panvice a nechajte 10 minút odležať.
- Steak nakrájajte a ihneď podávajte.

Dokonalý steak tiež zvládnete na kontaktnom elektrickom grile z nášho testovania . Pozrite sa, ako sa na ňom griluje.
Zimný guláš z hovädzieho pupka
Guláš si našiel svojich fanúšikov po celom svete a má to svoj dôvod. Uvarte si jeho luxusnú verziu s mäsom z hovädzieho pupka.
Ingrediencie
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 600 g hovädzí pupok (flank steak) nakrájaný na väčšie kusy
- 2 nasekané cibule
- 4 mrkvy nakrájané na tenké plátky
- 2 červené papriky nakrájané na tenké plátky
- 2 šálky červeného vína
- 2 šálky konzervovaných paradajok
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 4 stredne veľké zemiaky
- soľ
- korenie
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- čerstvá petržlenová vňať
- jogurt (na servírovanie)
Postup
- Rozpáľte na panvici olej, pridajte nakrájané hovädzie mäso, prikryte ho pokrievkou a varte 20 minút.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a papriku.
- Prilejte červené víno a priveďte ho do varu.
- Zakryte vekom a varte 15 minút.
- Pridajte konzervované paradajky a cesnak a 1 – 2 minúty miešajte.
- Nakoniec do omáčky vložte zemiaky a dochuťte soľou, korením, paprikou a rascou.
- Zakryte vekom a varte 20 minút.
- Pokrm servírujeme s petržlenovou vňaťou a jogurtom!

Ochutnajte s nami ďalšie gulášky v desiatich rôznych obmenách .
Objavte podobné tipy
Flank steak s hubovou omáčkou
Tento moderný recept na hovädzí pupok predstavuje jednoduchý a delikátny spôsob…a hubová omáčka k nemu je jednoducho povedané úplne božská!
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- cca 0,5 kg hovädziu pupku (flank steak)
- 2 lyžice masla
- 3 šálky húb nakrájaných na plátky
- 1 celá šalotka nakrájaná na kocky
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
- hovädzie vývar
Postup
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja.
- Pridajte hovädzie mäso a opekajte z oboch strán, kým mäso nebude správne opečené. Na úpravu medium to bude trvať cca 10 minút.
- Vyberte mäso z panvice.
- Na panvici zohrejte 1 lyžicu masla a zvyšný olej.
- Pridajte huby a za občasného miešania varte 5 minút alebo do mäkka.
- Pridajte šalotku, cesnak a rozmarín a miešajte po dobu 30 sekúnd.
- Primiešajte hovädzí vývar a zvyšné maslo a varte, kým sa maslo nerozpustí.
- Hovädzie mäso nakrájajte naprieč na tenké plátky.
- Podávajte s hubovou omáčkou.

Inšpirujte sa vynikajúcimi receptami na omáčky z húb .
Hovädzí steak po burgundsku
Nič neprekoná jedinečné hovädzie po burgundsku. A teraz si predstavte v tejto úprave flank steaky. Stojí to za to!
Ingrediencie
- 250 g pancetty nakrájanej na kocky
- olivový olej
- 1 kg hovädzieho pupka (flank steaku) nakrájaného na veľké kocky
- 1 jemne nasekaná španielska cibuľa
- 5 veľkých mrkví nakrájaných na hrubé plátky
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 lyžice múky
- ½ šálky červeného piva
- 750 ml červeného vína z Burgundska
- 2 veľké bobkové listy
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 lyžica paradajkovej pasty s bylinkami
- 1 – 2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 350 g olúpaných cibuliek perloviek
- 225 g menších bielych húb
- hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňate + na ozdobu
- soľ a čerstvo mleté korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Na stredne rozpálenú smaltovanú liatinovú panvicu (odolnú proti pripečeniu) vložte pancettu a trochu olivového oleja.
- Varte 3 – 4 minúty, aby pancetta zhnedla a odstránila prebytočný tuk.
- Pancettu vyberte ľadovou lyžičkou (pre udržanie tuku) z panvice a odložte ju do misky.
- Na rovnakej panvici opečte mäso, vždy po menších častiach a po dobu 5 – 6 minút, kým nebude zo všetkých strán zlatohnedé.
- Dochuťte soľou a korením a podľa potreby pridajte olej.
- Odložte mäso na tanier.
- Na panvicu pridajte cibuľu, mrkvu a trochu olivového oleja, potom za stáleho miešania varte 2 až 3 minúty.
- Pridajte cesnak a pokračujte vo varení po dobu ďalších 2 minút.
- Vráťte hovädzie mäso na panvicu a zaprášte múkou.
- Miešajte, kým sa mäso neobalí, potom preložte zmes na pekáč, vložte do rúry a pečte 5 minút.
- Premiešajte a pečte ďalších 5 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 ° C, vyberte pekáč a podlejte červeným pivom.
- Dôkladne zoškrabte dno, aby ste získali všetky chute!
- Pridajte víno, bobkový list, tymián, paradajkový pretlak, pancettu a potom toľko hovädzieho vývaru, aby sa mäso zakrylo.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a dobre premiešajte.
- Zakryte a vložte do rúry.
- Pečte 1 hodinu 40 minút a občas premiešajte.
- Asi 20 minút pred koncom pečenia rozpáľte veľkú panvicu.
- Pridajte maslo a olivový olej a nechajte za stáleho miešania rozpustiť.
- Keď maslo začne bublať, pridajte huby a cibuľu, dochuťte soľou a korením.
- Opekajte 4 až 5 minút, aby huby zhnedli.
- Odstavte z ohňa, pridajte čerstvú petržlenovú vňať a premiešajte.
- Pridajte do pekáča, premiešajte a pečte ďalších 15 – 20 minút.
- Podávajte s ryžou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou!

Prečo práve hovädzie pupok?
Hovädzie pupok (flank steak) je jedinečnou možnosťou, ako si vychutnať kvalitné hovädzie mäso a pritom sa finančne nezruinovať. Pritom sa jedná o lahodný kus hovädzieho výraznej chuti, hoci je niekedy neoprávnene zanedbávaný.
Má intenzívnu delikátnu chuť a jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Pripravuje sa skôr celý ako rozporcovaný na jednotlivé steaky. Neobsahuje takmer žiadny tuk, ale pokiaľ sa naučíte ho správne pripraviť, môže byť skutočnou lahôdkou na vašom stole.
Dúfame, že si ho užijete minimálne tak ako my!

Napíšte nám do komentárov, ako sa vám recepty na hovädzie pupok podarili . Budeme radi za spätnú väzbu!