Hľadáte recepty na hubové polievky, ktoré sú zaujímavé, chuťovo bohaté a vyzerajú luxusne?
Chcete uvariť niečo len tak, alebo potrebujete slávnostnejší typ pokrmu?
Inšpirujte sa našimi jedlami, medzi ktorými určite nájdete presne to, čo potrebujete.
Zemiaková polievka s hubami
Pripravte si túto výdatnú krémovú polievku, ktorá vás poriadne zahreje.
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice nesoleného masla
- 600 g rôznych húb (nakrájaných na kúsky)
- 3 šalotky (mleté)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 3 polievkové lyžice múky
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- soľ
- korenie
- 500 g zemiakov (nakrájaných na štvrtky)
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci. Skvele sa polievka pripravuje v liatinovom hrnci.
- Do hrnca pridajte huby a šalotku. Za občasného miešania varte, kým všetko nezmäkne. Potrvá to asi 6-8 minút.
- Primiešajte cesnak a nechajte ho rozvoňať.
- Prilejte víno a všetko poriadne zamiešajte.
- Ku všetkému pridajte kurací vývar, tymian a bobkový list. Dochuťte soľou a korením a varte, pri najnižšej teplote, 10 minút.
- Hrniec prikryte a duste ďalších 10 minút.
- Hubovú polievku so zemiakmi odstráňte z tepla, vmiešajte petržlenovú vňať a ihneď podávajte.

Pokiaľ budete chcieť zmenu, môžete si pripraviť ďalší recept na zemiačiku s hubami .
Krkonošská hubová polievka zo sušených húb
Sušené huby môžete mať doma po celý rok. Preto ich nakúpte zásobu a, sem tam, si z nich uvarte túto skvelú polievku!
Ingrediencie
- 500 g sušených húb
- 100 g bielych fazule
- 2 zemiaky
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 šálky vriacej vody
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 4 mleté strúčiky cesnaku
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 menšia jarná cibuľka (nakrájaná)
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 čajová lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 bobkový list
- 1 dcl bieleho vína
- čerstvá petržlenová vňať (nakrájaná najemno), tymiánové listy alebo pažítka
Postup
- Pred prípravou naložte fazuľu do vody, ideálne cez noc.
- Sušené huby namočte do horúcej vody a po zmäknutí ich preceďte.
- Na panvici rozpustite maslo, orestujte cibuľku a pridajte huby. Ďalej restujte spoločne.
- Zalejte vývarom a pridajte korenie s vínom. Varte asi 1 hodinu, do zmäknutia fazule.
- Zhruba v polovici doby, čo sa zmes varí, pridajte do polievky, na menšie kocky nakrájané, zemiaky.
- Varte do zmäknutia zemiakov. Pokiaľ sa časť zemiakov rozvarí, nevadí – polievka sa tým zahustí.
- Z polievky odstráňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octom, soľou a korením.
- Pripravenú hubovú polievku dozdobte čerstvými bylinkami a podávajte.

Preskúmajte, aké bylinky použiť v kuchyni .
Biela hubová polievka so smotanou
Máte radi jemné smotanové jedlá? Potom vyskúšajte túto polievku, ktorá zasýti, je ľahučká a úžasne lahodná.
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cesnak (nakrájaný na plátky)
- 100 g húb (môžete použiť aj šampiňóny)
- 1 polievková lyžica múky (na zaprášenie)
- 1 l zeleninového alebo mäsového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
Postup
- Na oleji osmažte cesnak a nakrájané huby.
- Pridajte trochu múky, mierne opražte a zalejte vývarom.
- Ľahko osoľte a povarte domäkka.
- Na záver vlejte smotanu a chvíľu prevarte.
- Tento recept na hubovú polievku môžete podávať s chlebom alebo chlebovými plackami.

Zemiakové placky môžete ľahko pripraviť v kuchynskom spotrebiči. Inšpirujte sa recenziami elektrických panvíc , ktoré za vás jedlo pripravia skoro samé.
Krémová hubová polievka so zeleninou
Užite si výbornú chuť polievky, ktorá je nabitá vitamínmi a ďalšími živinami, ktoré sa skrývajú v hubách a zelenine. Bude chutiť aj vašim deťom!
Ingrediencie
- 150 g zeleru
- 300 g húb
- 250 ml smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice octu
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 čajová lyžička kôpru
- 3 bobkové listy
- 3 guličky nového korenia
- 2 cibuľa
- 3 mrkvy
- 4 vajcia
- soľ
- korenie
- 1 l vody
Postup
- Huby nasekajte na malé kúsky a odložte bokom.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju na oleji. Smažte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte huby a krátko ich opražte.
- Všetko zasypte rascou, premiešajte a zalejte vodou.
- Pridajte, nadrobno nasekané, zemiaky, mrkva, zeler a korenie. Varte 25 minút.
- Teraz polievku osoľte, okoreňte a vmiešajte smotanu s vajcami.
- Pridajte kôpor a krátko povarte.
- Úplne nakoniec pridajte ocot a už ďalej nevarte, aby sa polievka nezrazila.
- Bielu polievku s hubami podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Polievku môžete pripraviť aj s pomocou kuchynského prístroja. Preskúmajte recenzie pomalých hrncov a vyberte si taký, ktorý vám bude vyhovovať a uľahčí vám prácu v kuchyni.
Guľajda s hubami
Zaraďte zdravý kôpor do svojej kuchyne, a to v podobe polievky. Kôpor obsahuje vitamíny C, A a živiny, ako sú vápnik, fosfor, železo, kremík a ďalšie.
Pochutnajte si a doprajte svojmu telu vitamínovú bombu.
Ingrediencie
- ½ šálky húb (nakrájaných na plátky – môžete použiť aj šampiňóny)
- 1 čajová lyžička cesnaku (nasekaného)
- ¼ šálky cibule (nakrájané na plátky)
- 2 polievkové lyžice kôpru
- 2 čajové lyžičky múky
- 1 polievková lyžica soli
- 2 šálky zeleninového vývaru (môžete použiť tiež iba čistú vodu)
- ½ šálky smotany na varenie
- 1 polievková lyžica masla (môžete nahradiť olivovým olejom)
- ½ čajovej lyžičky korenia
Postup
- V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom nasekaný cesnak. Stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
- Pridajte cibuľu a smažte, kým jemne nezhnedne a nezmäkne.
- Pridajte nakrájané huby a soľ. Varte, kým huby nepustia šťavu a nezmäknú. Potrvá to asi 4-5 minút.
- Po tejto dobe zaprášte múkou a všetko dobre premiešajte.
- Prilejte vývar alebo vodu a následne prisypte kôpor.
- Varte ešte niekoľko minút a následne primiešajte smotanu. Ďalej už nevarte.
- Odstráňte hrniec z tepla a dochuťte čiernym korením.
- Kôprovú polievku s hubami podávajte len tak, alebo s opečeným toustom.

Vyskúšajte aj ďalší recept na guľade so zemiakmi .
Objavte podobné tipy
Babičkina hubová polievka na kyslo
Kapusta obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú správnu funkciu organizmu. Posilňuje aj imunitný systém a znižuje hladinu cholesterolu. V neposlednom rade pomáha zmierniť zápaly a funguje ako prevencia proti rakovine.
Pripravte si tento zázrak v podobe skvelej polievky.
Ingrediencie
- 7 a ¼ šálky zeleninového vývaru
- 2 cibule (nakrájané na kocky)
- 2 šálky mixu húb (nakrájaných na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (mletého)
- 4 šálky kapusty (pokrájanej)
- 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- ½ čajovej lyžičky kajenského korenia
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup
- ¼ šálky vývaru zahrejte vo veľkom hrnci.
- Pridajte cibuľu, spoločne s hubami a cesnakom a restujte, kým cibuľa nezmäkne. Potrvá to asi 3 minúty.
- Pridajte všetky zvyšné prísady a priveďte do varu.
- Varte, pri najnižšej teplote, po dobu 45 minút.
- Miesto kapustovej je možné pripraviť aj kelovú polievku s hubami, ktorá sa varí rovnako, ale je menej kyslá.

Chutí vám kapusta? Potom si o jeho výhodách prečítajte viac a pripravte si ďalšie recepty z kyslej kapusty .
Chlebová polievka s hubami
Vďaka tomuto receptu získate chutný a hlavne zaujímavý pokrm.
Podávajte polievku vo všedný deň alebo, svojim hosťom, pri priateľských stretnutiach. Vždy zožnete úspech!
Ingrediencie
- ¾ šálka sušených húb
- 1 šálka čerstvých húb (šampiňónov
- 1 žltá cibuľa + 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 polievkové lyžice nesoleného masla
- ½ čajovej lyžičky mletého chilli
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- štipka mletej papriky
- 3,5 šálky baby špenátu (môžete nahradiť inou zeleninou podľa vlastnej chuti)
- 280 g kváskového chleba
- 1 šálka zeleninového vývaru
- parmezán (nastrúhaný, na záverečné dochutenie)
Postup
- Uvarte vodu a nalejte ju do misy. Do vody vložte sušené hríbiky, prikryte misu tanierom a odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu s cesnakom. Smažte, kým cibuľa nezmäkne. Potrvá to asi 5 minút.
- Pridajte maslo s chilli a premiešajte.
- Prisypte oregano a znovu zamiešajte.
- Huby, nakrájané nadrobno, vhoďte do hrnca a smažte ďalších 5 minút.
- V tomto okamihu pridajte špenát alebo inú zeleninu a premiešajte.
- Zalejte vývarom a nechajte 15 minút jemne prebublávať.
- Chlieb roztrhajte na malé kúsky a vmiešajte ho do polievky. Už nevarte.
- Podávajte teplé.

Pripravte si vlastný domáci chlieb , ktorého výroba nie je nijako zložitá.
Recept na hubovú polievku s pestom
Výdatná zmes húb dodáva tejto polievke bohatú a plnú chuť. Podávajte ju s chutným cesnakovým chlebom a uvidíte, že už nebudete chcieť inú.
Ingrediencie
- 2 šálky húb
- 1 šálka portobello šampiňónov
- 1 šálka húb shiitake (odstráňte stopky)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 šálka šalotky (nakrájané nadrobno)
- 1 polievková lyžica mletého cesnaku
- 1 polievková lyžica mletého čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- ¼ šálky bielej múky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky pripraveného pesta
Postup
- Huby pokrájajte na malé kúsky a opražte ich na 3 lyžiciach olivového oleja. Pridajte cibuľu a restujte 3 minúty.
- Do zmesi pridajte cesnak, zázvor a tymian. Varte ďalšiu minútu.
- Pridajte huby a restujte ich 3 minúty, kým nezačnú mäknúť.
- Dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Všetko zaprášte múkou a premiešajte. Varte 1 minútu.
- Prilejte polovicu zeleninového vývaru a, za občasného miešania, varte, kým polievka nezačne mierne hustnúť.
- Následne pridajte zvyšok vývaru a varte ďalších 5 minút, kým huby nezmäknú.
- Hubovú polievku podávajte s 2 lyžicami pesta.

Zistite, ako pripraviť domáce pesto v 5 variantoch.
Hubová cestovinová polievka
Máte radi cestovinové dobroty a chceli by ste skúsiť niečo originálne? Potom k nim pridajte huby a vytvorte z nich túto úžasnú polievku.
Ingrediencie
- 1 malá cibuľa
- 2 zelery
- 2 mrkvy
- 2–3 strúčiky cesnaku (mletého)
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- ½ čajovej lyžičky šalvie
- ¼ čajovej lyžičky mletého korenia
- 240 g húb portobello (nakrájaných na plátky)
- 8 šálok zeleninového vývaru
- ½ čajovej lyžičky korenia do polievky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 bobkový list
- 340 g cestovín
- 1 polievková lyžica miso pasty
Postup
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a vsypte ju do hrnca. Zalejte trochou vývaru a nechajte prebublávať.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler. Varte, kým zelenina nezmäkne.
- Ďalej prisypte cesnak, tymian, šalvia a korenie. Premiešajte.
- Vsypte nakrájané huby a prikryte pokrievkou. Duste, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
- Prilejte zvyšok vývaru, polievkové korenie, soľ a bobkový list. Znovu zakryte a nechajte variť 30 minút.
- Z polievky vyberte ½ šálky tekutiny a odložte ju nabok.
- Do polievky dajte cestoviny a varte ich 10 minút.
- Zatiaľ, v ½ šálke vývaru, rozmiešajte miso pastu a vlejte ju do polievky.
- Hotovú hubovú polievku s rezancami okoreňte, osoľte a podávajte.

Chcete si vyrobiť domáce cestoviny? Potom sa inšpirujte recenziami elektrických mlynčekov , ktoré vám ich prípravu uľahčia.
Klasická hubová polievka z líšok
Rozšírte svoj kulinársky repertoár o výborné líšky, ktorých príprava nie je nijako zložitá.
Ingrediencie
- 450 g líšok (očistených)
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 7 polievkových lyžíc masla
- 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájaného na tenké plátky)
- 1 polievková lyžica múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 bobkové listy
- 6 vetvičiek tymiánu
- soľ
- korenie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup
- ½ šálky húb odložte bokom na ozdobu. Zvyšok húb umiestnite do hrnca a zalejte ich kuracím vývarom. Priveďte do varu a nechajte prebublávať na miernom ohni.
- Vo vedľajšom hrnci rozpustite 2 lyžice masla. Pridajte šalotku a cesnak a, za stáleho miešania, restujte 8 minút, kým všetko nezmäkne a nezhnedne.
- Pridajte huby a varte, kým sa z húb neuvoľní šťava. Potrvá to asi 10 minút.
- Pridajte múku a premiešajte. Povarte 30 sekúnd.
- Prilejte biele víno a varte do zhustnutia, asi 1 minútu.
- Do tejto zmesi prilejte, cez sitko, vývar s hubami, ktorý ste si pripravili na začiatku. Huby odstráňte a dajte bokom.
- Do polievky pridajte bobkový list a vetvičky tymiánu. Varte, pri miernej teplote, 30 minút.
- Následne z polievky vyberte bobkový list s tymiánom a pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladka.
- Pridajte 1 lyžicu masla a znova mixujte. Dochuťte soľou a korením.
- Vo vedľajšej panvici, na olivovom oleji, opražte huby z polievky. Vymažte asi 2 minúty a potom pridajte zvyšok masla.
- Hubovú zmes pridajte do polievky a na záver ju ozdobte líškami, ktoré ste si na začiatku odložili bokom na ozdobu.
- Tento recept môže poslúžiť aj ako vianočná hubová polievka, pretože je hutná, vyzerá slávnostne av zimných mesiacoch chutí naozaj výborne.

Pokiaľ radi hubárate, môžete si hríbiky spracovať a uchovať doma na celoročné využitie. Zistite, ako zavárať a sušiť huby .
6 húb pre posilnenie imunitného systému
Všetky uvedené recepty na hubové polievky obsahujú jedlé hríby, ktoré majú nespočetné množstvo vitamínov a ďalších živín, ktoré výrazne pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie.
Zoznámte sa so 6 zázračnými druhmi húb as ich účinkami. Ako konkrétne vám môžu pomôcť?
- Reishi: Pomáha odstraňovať problémy so spánkom. Mierni úzkosť, depresiu a pomáha zlepšiť sústredenie.
- Levia hriva: Napomáha učeniu, zlepšuje pamäť a zvyšuje koncentráciu.
- Chaga: Spomaľuje starnutie, zmierňuje zápal a znižuje hladinu cholesterolu.
- Shiitake: Reguluje cholesterol v krvi, zlepšuje zdravie srdca a pomáha s krvným tlakom a správnym krvným obehom.
- Turecká chvostová huba: Podporuje imunitu, pôsobí ako prevencia rakoviny a dodáva telu toľko potrebné antioxidanty.
- Cordyceps (Housenice čínska): Zvyšuje energiu, zlepšuje športový výkon a pomáha pri regenerácii svalov.