6 vynikajúcich receptov s trhaným mäsom. Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?

Pôvodne ste ho našli ako street food, dnes už ho však podávajú aj v reštauráciách.

Mäso býva skvele okorenené, dlho a starostlivo pripravované a nakoniec je skvele krehké, jemné a trhá sa ľahko.

Receptov na trhané mäso existuje nespočetné množstvo a my si pre vás pripravili tie najlepšie a najchutnejšie, aké si budete môcť pripraviť aj v pohodlí domova.

Trhané bravčové mäso

Pečené bravčové trhané mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku. Vhodné je napríklad do burgerov so zeleninou na to. Nápadov, ako si vychutnať trhané mäso, je skutočne veľa. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 1,5 – 2 kg bravčovej krkovice
  • 3 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica korenia údené papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 300 ml svetlého piva
  • 200 ml BBQ omáčky

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Mäso zbavte prebytočného tuku a poprípade rozkrojte, aby sa vám zmestilo do pekáča.
  • V malej miske zmiešajte hnedý cukor, soľ, papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok a rascu a potom dochuťte čiernym korením. Všetko poriadne zmiešajte.
  • Zmesou posypte a potrite mäso zo všetkých strán. Možno tak urobiť aj noc pred tým.
  • Do panvice nalejte olej, rozpáľte ho a mäso v ňom zo všetkých strán opečte.
  • Mäso preložte do pekáča a okolo nalejte pivo.
  • Pekáč prikryte, vložte do rúry a pečte, kým bravčové mäso nezačne mäknúť, asi 3 hodiny. Teplotu rúry stiahnite na 150 °C.
  • Potom odoberte veko a pečte, kým nebude mäso jemné a ľahko sa vidličkou neoddelí. Približne 1 až 2 hodiny.
  • Keď je mäso hotové, vyberte ho z rúry a nechajte chvíľu oddýchnuť.
  • Prebytočné tekutiny vylejte a mäso pomocou vidličiek natrhajte a zmiešajte s BBQ omáčkou.
Bravčové mäso na tanieri s príborom.
Zdroj: themodernproper.com

Zemiaky sa hodia vždy ako príloha. Vyskúšajte niektoré varianty z receptov na zemiakové prílohy !

Burger s trhaným mäsom

Pomaly pečené bravčové mäso ochutené zmesou korenia v kombinácii s kapustovým šalátom. Všetky chute v jednom, jednej v žemli. Nenechajte si ujsť!

Ingrediencie

  • 1 – 1,5 kg bravčové pliecko
  • rastlinný olej
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 2 čajové lyžičky cesnakového prášku
  • 2 čajové lyžičky rasce
  • 2 čajové lyžičky chilli prášku
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • BBQ omáčka
  • kapustový šalát
  • žemle

Postup

  • Rozohrejte rúru na 200 °C.
  • V malej miske zmiešajte papriku, cesnakový prášok, rascu, chilli, soľ a hnedý cukor.
  • Zmesou následne poriadne potrite bravčové mäso.
  • Na stredne vysokom ohni rozohrejte v hrnci lyžicu oleja.
  • Bravčové mäso zo všetkých strán opečte asi 3 až 4 minúty z každej strany.
  • Potom vložte mäso do pekáča s cibuľou a trochou oleja.
  • Pekáč prikryte, vložte do rúry a pečte asi 3 hodiny, kým mäso nezačne mäknúť. Teplotu rúry stiahnite na 150 °C.
  • Potom odoberte veko a pečte ďalšie 1 až 2 hodiny, kým nebude mäso jemné a ľahko sa za pomoci vidličiek neoddelí.
  • Keď je mäso hotové, vyberte pekáčik z rúry, nechajte chvíľu odpočinúť a následne ho za pomoci vidličiek natrhajte.
  • K natrhanému mäsu pridajte podľa vašej chuti množstvo BBQ omáčky a zmiešajte.
  • Podávajte v žemli s kapustovým šalátom.
Burgery s trhaným bravčovým mäsom a kapustovým šalátom.
zdroj: kimscravings.com

Skvelé nielen na letné grilovanie, ale aj ľahký rýchly rodinný obed, kedy si každý namieša hamburger podľa svojho gusta. Nechajte sa inšpirovať receptami na domáce hamburgery !

Trhané morčacie mäso

Výborná kombinácia morčacieho mäsa a hubovej omáčky. Pokrm nie je náročný na prípravu a vaše chuťové bunky po ňom budú časom opäť túžiť!

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 400 g húb, nakrájaných na plátky
  • 1 menšia cibuľa, jemne nasekaná
  • 50 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 600 g morčacieho mäsa
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • nasekaná petržlen, na ozdobu

Postup

  • Krutie mäso osoľte, okoreňte zo všetkých strán a vložte do pekáča vymasteným olejom.
  • Podlejte mäso cca hrnčekom vody, zakryte a dajte piecť na 2 až 2,5 hodiny do rúry na 150 °C.
  • Medzitým zahrejte veľkú nepriľnavú panvicu s olejom na strednú teplotu.
  • Pridajte nasekanú cibuľu a restujte do mäkka a dozlatista približne 4 až 5 minút.
  • Do panvice pridajte huby a restujte ďalších 5 až 7 minút do mäkka a dozlatista.
  • Potom odstráňte huby s cibuľou z panvice.
  • Na rovnakú panvicu pridajte maslo a nechajte rozpustiť.
  • Potom pridajte múku a neustále miešajte, pokiaľ nebude zápražka zlatohnedá.
  • Následne pridajte kurací vývar a priveďte do varu. Dochuťte soľou a korením.
  • Keď je morčacie mäso hotové, vyberte pekáč z panvice a natrhajte ho na kúsky.
  • Do panvice vložte huby s cibuľou a poriadne premiešajte.
  • Pridajte aj natrhané krutie mäso, opäť zamiešajte a stiahnite z platničky.
  • Podávajte posypané čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou so zemiakovou kašou či akoukoľvek inou prílohou.
Krutie mäso s hubami a zemiakovou kašou.
zdroj:. natashaskitchen.com

Sladké zemiaky ako skvelá príloha k mäsovým pokrmom. Vyskúšajte recepty zo sladkých zemiakov v rôznych variantoch!

Trhané mäso v tortille

Alias fazuľové burrito s trhaným kuracím mäsom, fazuľami, salsou a paprikou. To musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 400 g kuracích pŕs, bez kože
  • olivový olej
  • 1 väčšia cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml salsy
  • 2 lyžice taco korenia
  • 1 polievková lyžica limetkovej šťavy
  • soľ, korenie
  • 1 červená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na plátky
  • tortillové placky
  • 1 plechovka fazule
  • 200 g strúhaného syra, podľa vášho výberu
  • salsa
  • koriander, nasekaný
  • kyslá smotana

Postup

  • Kurča varte vo vode po dobu 15 minút alebo takmer do úplného uvarenia, aby šlo roztrhať za pomoci vidličiek.
  • Kurča nechajte vychladnúť.
  • Na veľkej panvici zohrejte na strednom ohni olivový olej.
  • Pridajte 1 cibuľu a cesnak a restujte 2 minúty, kým nebudú voňavé.
  • Pridajte roztrhané kuracie mäso, vývar, salsu, taco korenie, limetkovú šťavu, soľ, korenie a všetko dobre premiešajte.
  • Priveďte do varu, kým sa väčšina tekutiny nevstrebe do kurčaťa. Potom stiahnite z platničky.
  • Na veľkej panvici zahrejte olej na vysokú teplotu.
  • Pridajte papriky a červenú cibuľu, potom dochuťte soľou a korením.
  • Smažte, kým zelenina trochu nezmäkne, často miešajte. Nakoniec odstavte z platničky.
  • Medzitým ohrejte fazuľu v hrnci.
  • Keď máte všetko pripravené, pripravte si svoje vlastné burrito s trhaným mäsom, zeleninou, salsou, fazuľami, syrom as čerstvými lístkami koriandra.
Kúsky trhaného kuracieho mäsa v tortille so zeleninou, fazuľami a salsou.
zdroj: thegirlonbloor.com

Ak prahnete po príprave domácich tortill, mrknite na niektoré recepty na tortilly ako mäsové, tak aj bez mäsa. Neváhajte!

Trhané hovädzie mäso

Mexické trhané hovädzie mäso s bohatou a hustou omáčkou je delikátne. A najlepšie chutí v tacos. Tak neváhajte a pustite sa do toho!

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica papriky
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1,5 kg hovädzieho krku alebo glejky
  • 1 – 2 lyžice olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, lisovaných
  • 1 väčšia cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 185 ml pomarančového džúsu
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 400 g drvených paradajok
  • 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 125 ml vody
  • soľ, korenie
  • tacos placky

Postup

  • V malej miske zmiešajte korenie – papriku, oregano, cesnakový a cibuľový prášok, koriander, soľ, korenie a mäso ním posypte a obaľte zo všetkých strán.
  • Vo veľkom hrnci na pečenie rozpáľte olej.
  • Pridajte hovädzie mäso (v prípade potreby ho pokrájajte na menšie kúsky) a dobre opečte zo všetkých strán. Potom vyberte na tanier.
  • Do hrnca pridajte trochu oleja a nechajte opäť rozpáliť.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte 3 minúty.
  • Prilejte pomarančový džús a limetkovú šťavu a poriadne zmiešajte.
  • Pridajte paradajky, vývar, vodu a zostávajúcu zmes korenia. Všetko dôkladne premiešajte.
  • Odložené mäso vráťte späť do hrnca.
  • Hrniec priklopte, priveďte obsah do varu. Keď sa varí, stiahnite teplotu na nižšiu.
  • Varte približne 2 hodiny, potom odoberte veko a varte ďalších 30 minút, kým nebude hovädzie mäso dostatočne jemné na roztrhanie.
  • Mäso vyberte z hrnca a roztrhajte vidličkou na malé kúsky.
  • Omáčku nechajte 10 až 15 minút povariť a necháme ju zhustnúť.
  • Vypnete sporák a necháte omáčku vychladnúť. Dochuťte ju soľou a korením.
  • Zmes v hrnci následne rozmixujete tyčovým mixérom do hladka.
  • Natrhané mäso vhodí späť do omáčky a premiešate.
  • Podávajte s malými tortillami a zeleninou či syrom.
Mexické hovädzie mäso trhané so zeleninou v tortillách.
zdroj: recipetineats.com

Rôzne druhy tacos ako klasické s hovädzím mäsom, tak aj vegetariánske s fazuľami. Vyskúšajte niektoré recepty na tacos podľa mexickej kuchyne!

Trhané mäso v bagete

Korenené, a napriek tomu jemné kuracie mäso s cibuľou a plátkami papriky. Chute sa dokonale spoja v jedno s chrumkavou bagetkou a akoukoľvek zeleninou a syrom navyše.

Ingrediencie

  • 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • 3 lyžice steakovej omáčky
  • bagety

Postup

  • V malej miske zmiešajte soľ, korenie, cesnakový prášok a steakovú omáčku a mäso pomažte zo všetkých strán.
  • Do hrnca s nepriľnavým povrchom vyložte na dno plátky cibule a papriky.
  • Prilejte kuracie vývar a na zeleninu položte kuracie prsia.
  • Hrniec zakryte vekom a na miernom ohni varte po dobu 6 až 7 hodín alebo pri vysokom ohni po dobu 3 až 4 hodín, kým nie je mäso jemné a dopečené.
  • Potom opatrne vyberte kura z hrnca a natrhajte za pomoci vidličiek.
  • Natrhané mäso vráťte späť do hrnca a zmiešajte s obsahom v hrnci.
  • Podávajte v bagete s nastrúhaným syrom, zeleninou aj s akoukoľvek omáčkou.
Syrové kuracie trhané mäso v bagete so zeleninou.
zdroj: life-in-the-lofthouse.com

Paradajková salsa

Skvelá a chutná príloha k tortillám, tacos, grilovaným mäsám a mnohým ďalším pokrmom. Vyrobte si domáci a prekvapte!

Ingrediencie

  • 4 väčšie paradajky, bez jadrovníka, nakrájané najemno
  • 1 hrsť nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 menšia červená cibuľa, pokrájaná na jemné kocky
  • 1 šalotka, pokrájaná na jemné kocky
  • 1 jalapeno paprička, bez jadrovníka, nakrájaná najemno
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • morská soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • šťava z jednej limetky, podľa chuti

Postup

  • Do misky vložte všetku pokrájanú zeleninu a zvyšné ingrediencie.
  • Premiešajte a nechajte aspoň pol hodiny pred podávaním odpočívať v chladničke.
  • Dochuťte soľou a korením a šťavou z limetky.
Domáce paradajková salsa s petržlenovou vňaťou.
zdroj: scrummylane.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.