Gratinované čiže zapekané pokrmy po francúzsky

Gratinujú? Že nie? Ale iste, že áno. Gratinovanie je totiž francúzsky názov pre zapekanie pokrmov.

Prečo je gratinovanie tak obľúbené? Pretože je jednoduché a výsledok je vždy výborný. Zapekať dá takmer čokoľvek – vrátane príloh.

Zapekať môžeme v akomkoľvek pekáčiku vhodnej veľkosti, ktorý vopred vymažeme tukom a vysypeme jemnú strúhankou. Najlepšie je zaobstarať si zapekaciu misku s povrchovou úpravou z ohňovzdorného skla alebo keramickú zapekaciu misku.

Tu je 5 najobľúbenejších receptov na gratinované pokrmy – vyberiete si!

Gratinované zemiaky so smotanou

INGREDIENCIE

  • 150 ml smotany
  • 50 ml mlieka
  • 100 g tvrdého syra
  • 0,5 kg zemiakov
  • maslo na vymastenie formy
  • mletá rasca
  • soľ, korenie
  • dochutenie podľa ľubovôle: oregano, pažítka, petržlenová vňať, ligurček

POSTUP

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky.
  2. Osolíme, okoreníme a vejárovito naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom.
  3. Po strane prilejeme smotanu zmiešanú s mliekom.
  4. Navrch posypeme syr.
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 50 minút.
  6. Servírujeme posypané zelenými bylinkami, s čerstvou zeleninou.

Recept na výborné gratinované zemiaky so smotanou

INGREDIENCIE

  • 125 ml smotany
  • niekoľko ružičiek brokolice
  • 100 g tvrdého syra
  • 0,5 kg zemiakov
  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • maslo na vymastenie formy
  • mletá rasca
  • soľ, korenie
  • dochutenie podľa ľubovôle: grilovacie korenie / karí / chilli

POSTUP

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky.
  2. Osolíme, okoreníme a vejárovito naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Prekladáme na rezance nakrájaným kuracím mäsom a malými ružičkami brokolice.
  3. Každú vrstvu posypeme korením.
  4. Po strane prilejeme smotanu.
  5. Navrch nasypeme syr.
  6. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 50 minút.
  7. Servírujeme napríklad s cherry paradajkami alebo uhorkovým šalátom ..

Recept na gratinované zemiaky s kuracím mäsom

gratinované karfiol

INGREDIENCIE

  • téglik smotany
  • 1 väčší karfiol
  • 100 g čedaru
  • soľ, korenie
  • muškátový kvet

POSTUP

  1. Karfiol rozoberieme na ružičky a naukladáme do vymastenej zapekacej misy.
  2. Smotanu osolíme a okoreníme, premiešame s polovicou syra.
  3. Smotanovou zmes prilejeme po strane do pekáča.
  4. Vršok posypeme zvyškom syra.
  5. Pečieme v predhriatej rúre 45 minút pri 180 ° C.

Recept na gratinovanie karfiol so syrom

INGREDIENCIE

  • téglik smotany
  • 1/2 brokolica
  • 1/2 cukety
  • 1/2 baklažánu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 väčšie paradajky
  • 1/2 papriky
  • 1 vajce
  • 50 ml mlieka
  • soľ, korenie
  • lyžička grilovacieho korenia

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájame na kolieska a rezance a brokolicu rozobrať na ružičky.
  2. Smotanu osolíme a okoreníme, premiešame s mliekom a našľahaným vajcom.
  3. Zeleninu poskladáme do vymastenej zapekacej misy, každú vrstvu osolíme a okoreníme a zalejeme niekoľkými kvapkami sójovej omáčky.
  4. Smotanovou zmes prilejeme po strane do pekáča.
  5. Pečieme v predhriatej rúre 40 minút pri 180º C.

Recept na gratinovanie zeleninu

Gratinované zemiaky so špenátom

INGREDIENCIE

  • 0, 5 kg zemiakov
  • 200 g listového špenátu
  • 1 téglik smotany
  • soľ, korenie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 lyžica sterilizovaného kôpru

POSTUP

  1. Zemiaky olúpeme a rozštvrtíme.
  2. Osolíme, okoreníme a naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Prekladáme listy špenátu a olúpaným, nadrobno nakrájaným cesnakom.
  3. Po strane prilejeme smotanu s rozšľahaným vajcom, kôprom a nastrúhaným syrom.
  4. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 45 minút.

Recept na gratinované zemiaky so špenátom

Porcie môžeme nakrájať a vybrať z pekáčika vopred, alebo pokrm jednoducho necháme v zapekacej miske a môžeme podávať z rúry ihneď na stôl. Až tam je potom naporcovať, a to najmä ak máme peknú misku.

V hlbokej mise taktiež podávame na stôl čerstvý zeleninový šalát, ktorý si každý servíruje podľa chuti.

V úvode sme písali, že zapekať dá takmer čokoľvek. Neveríte? Skúste si zapiecť napríklad aj strukoviny , presvedčiť sa o tom môžete v našich ďalších receptoch.

Aký gratinovanie pokrm hrá prím vo vašej domácnosti? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.