Gratinujú? Že nie? Ale iste, že áno. Gratinovanie je totiž francúzsky názov pre zapekanie pokrmov.
Prečo je gratinovanie tak obľúbené? Pretože je jednoduché a výsledok je vždy výborný. Zapekať dá takmer čokoľvek – vrátane príloh.
Zapekať môžeme v akomkoľvek pekáčiku vhodnej veľkosti, ktorý vopred vymažeme tukom a vysypeme jemnú strúhankou. Najlepšie je zaobstarať si zapekaciu misku s povrchovou úpravou z ohňovzdorného skla alebo keramickú zapekaciu misku.
Tu je 5 najobľúbenejších receptov na gratinované pokrmy – vyberiete si!
Gratinované zemiaky so smotanou
INGREDIENCIE
- 150 ml smotany
- 50 ml mlieka
- 100 g tvrdého syra
- 0,5 kg zemiakov
- maslo na vymastenie formy
- mletá rasca
- soľ, korenie
- dochutenie podľa ľubovôle: oregano, pažítka, petržlenová vňať, ligurček
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky.
- Osolíme, okoreníme a vejárovito naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom.
- Po strane prilejeme smotanu zmiešanú s mliekom.
- Navrch posypeme syr.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 50 minút.
- Servírujeme posypané zelenými bylinkami, s čerstvou zeleninou.

INGREDIENCIE
- 125 ml smotany
- niekoľko ružičiek brokolice
- 100 g tvrdého syra
- 0,5 kg zemiakov
- 0,5 kg kuracích pŕs
- maslo na vymastenie formy
- mletá rasca
- soľ, korenie
- dochutenie podľa ľubovôle: grilovacie korenie / karí / chilli
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky.
- Osolíme, okoreníme a vejárovito naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Prekladáme na rezance nakrájaným kuracím mäsom a malými ružičkami brokolice.
- Každú vrstvu posypeme korením.
- Po strane prilejeme smotanu.
- Navrch nasypeme syr.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 50 minút.
- Servírujeme napríklad s cherry paradajkami alebo uhorkovým šalátom ..
Objavte podobné tipy
gratinované karfiol
INGREDIENCIE
- téglik smotany
- 1 väčší karfiol
- 100 g čedaru
- soľ, korenie
- muškátový kvet
POSTUP
- Karfiol rozoberieme na ružičky a naukladáme do vymastenej zapekacej misy.
- Smotanu osolíme a okoreníme, premiešame s polovicou syra.
- Smotanovou zmes prilejeme po strane do pekáča.
- Vršok posypeme zvyškom syra.
- Pečieme v predhriatej rúre 45 minút pri 180 ° C.

INGREDIENCIE
- téglik smotany
- 1/2 brokolica
- 1/2 cukety
- 1/2 baklažánu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 väčšie paradajky
- 1/2 papriky
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- soľ, korenie
- lyžička grilovacieho korenia
POSTUP
- Zeleninu nakrájame na kolieska a rezance a brokolicu rozobrať na ružičky.
- Smotanu osolíme a okoreníme, premiešame s mliekom a našľahaným vajcom.
- Zeleninu poskladáme do vymastenej zapekacej misy, každú vrstvu osolíme a okoreníme a zalejeme niekoľkými kvapkami sójovej omáčky.
- Smotanovou zmes prilejeme po strane do pekáča.
- Pečieme v predhriatej rúre 40 minút pri 180º C.

Gratinované zemiaky so špenátom
INGREDIENCIE
- 0, 5 kg zemiakov
- 200 g listového špenátu
- 1 téglik smotany
- soľ, korenie
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 vajce
- 100 g tvrdého syra
- 1 lyžica sterilizovaného kôpru
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a rozštvrtíme.
- Osolíme, okoreníme a naukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Prekladáme listy špenátu a olúpaným, nadrobno nakrájaným cesnakom.
- Po strane prilejeme smotanu s rozšľahaným vajcom, kôprom a nastrúhaným syrom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C počas 45 minút.

Porcie môžeme nakrájať a vybrať z pekáčika vopred, alebo pokrm jednoducho necháme v zapekacej miske a môžeme podávať z rúry ihneď na stôl. Až tam je potom naporcovať, a to najmä ak máme peknú misku.
V hlbokej mise taktiež podávame na stôl čerstvý zeleninový šalát, ktorý si každý servíruje podľa chuti.
V úvode sme písali, že zapekať dá takmer čokoľvek. Neveríte? Skúste si zapiecť napríklad aj strukoviny , presvedčiť sa o tom môžete v našich ďalších receptoch.
Aký gratinovanie pokrm hrá prím vo vašej domácnosti? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!