Výborné recepty na guláš z fazule na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Guláš patrí medzi obľúbené české pochúťky.

Vyskúšajte tentoraz naše recepty na fazuľový guláš 7x inak!

Máme pre vás variantu pre vegánov, mexickú, ale aj poriadne výdatnú s klobásou či údeným kolenom.

Dosť rečí a poďme už si túto výbornú pochúťku pripraviť.

Guláš z fazule a hovädzieho mäsa

Tento zdravý a výdatný domáci fazuľový guláš s hovädzím mäsom vás zaručene zahreje na tele aj na duši! Jednoducho si ho pripravíte v jednom hrnci a máte sýtu večeru pre celú rodinu, ktorá je navyše plná chuti.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice oleja neutrálnej chuti
  • 1 kg hovädzieho mäsa na guláš, nakrájaného na 2,5 cm kúsky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na plátky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • ½ lyžičky sušenej šalvie
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 3 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 plechovky (každá 425 g) pinto fazule

POSTUP

  • Zahrejte olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
  • Pridajte hovädzie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, asi 1-2 minúty z každej strany.
  • V prípade potreby opekajte po dávkach.
  • Akonáhle hovädzie mäso zhnedne, vyberte ho z hrnca.
  • Pridajte cibuľu a mrkvu a varte do mäkka, asi 5-6 minút.
  • Potom pridajte cesnak, tymian a sušenú šalviu.
  • Varte, kým sa cesnak nerozvonia, asi 1 minútu.
  • Pridajte soľ, korenie, bobkové listy, hovädzie vývar a pinto fazuľa.
  • Pridajte hovädzie mäso späť do hrnca.
  • Túto zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu na mierny var.
  • Prikryte a duste asi 2 hodiny alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
  • Na posledných 30 minút varenia odoberte pokrievku.
Hovädzí guláš s fazuľami vo veľkom hrnci, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.myforkinglife.com

Máme pre vás aj 5 luxusných receptov na guláš z hydinového mäsa . Aký vyskúšate ako prvý?

Fazuľový guláš s mletým mäsom v pomalom hrnci

Ríska rasca, sušené chilli a konzervované paradajky nakrájané na kocky skvele oživia tento luxusný recept na guláš z fazule. Pripravte si ho v pomalom hrnci a budete sa olizovať!

INGREDIENCIA

  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 4 konzervy (každá po 410 g) nakrájaných paradajok
  • 2 konzervy (každá 450 g) fazule, prepláchnutých a scedených
  • 2 šálky vody
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 1 stredná zelená paprika, nakrájaná
  • 1/4 šálky červeného vínneho octu
  • 2 lyžice chilli prášku
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 2 lyžičky sypkého hovädzieho bujónu
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 2 šálky nevarených kolienok

POSTUP

  • Vo veľkej panvici restujte hovädzie mäso na strednom plameni.
  • Orestované mäso rozlámte vareškou na drobčeky a preložte do pomalého hrnca.
  • Vmiešajte paradajky, fazuľu, vodu, cibuľu, zelenú papriku, červený vínny ocot, chilli prášok, worcesterskú omáčku, bujón a korenie.
  • Prikryte a varte na LOW po dobu 5-6 hodín.
  • Vmiešajte makaróny, zakryte a varte ďalších 30 minút alebo kým makaróny nezmäknú.
Guláš z fazule a mletého mäsa servírovaný s cestovinami a plátkom natretého chleba na tanieri s vidličkou.
www.tasteofhome.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Vegánsky guláš s fazuľami, kelom a šampiňónmi

Aj vegáni si u nás prídu na svoje. Pre nich máme pripravený tento vynikajúci recept na guláš z 3 druhov fazule, kelu a šampiňónov. Jedná sa o jednoduchý pokrm, ktorý je možné pripraviť kedykoľvek počas pracovného týždňa a navyše je hotový iba za 25 minút!

INGREDIENCIA

  • 2 červené cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 200 g šampiňónov
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička garam masaly
  • 1 lyžička údené papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 2 plechovky nakrájaných paradajok
  • 1 kocka bujónu
  • 1 plechovka (400 g) červených fazule kidney
  • 1 plechovka (400 g) bielych maslových fazule
  • 1 plechovka (400 g) čiernych fazule
  • 1 lyžica sušenej zmesi byliniek
  • 1 vrchovatá lyžica arašidového masla
  • 2 šálky nakrájaného kelu
  • hrsť čerstvého koriandra

POSTUP

  • Zahrejte lyžicu repkového (alebo iného rastlinného) oleja v hrnci so silným dnom na strednom plameni.
  • Cibuľu nakrájajte nahrubo, cesnak nasekajte a pridajte do hrnca.
  • Akonáhle zosklovatí, pridajte šampiňóny (nakrájané na štvrtky) a ďalej restujte, kým nezhnednú.
  • Pridajte rímsku rascu, papriku, garam masalu a sušené bylinky.
  • Poriadne premiešajte, kým sa korenie nerozvonia.
  • Pridajte nakrájané paradajky, fazuľu, kocku vývaru a arašidové maslo a nechajte asi 15 minút mierne prevariť.
  • Pridajte nakrájaný kel a varte ďalších 5 minút.
  • Omáčka je hotová, keď zhustne a má sýto červenú farbu.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a pridajte nasekaný koriander.
Guláš z 3 druhov fazule, kelu a šampiňónov na tanieri s lyžicou.
www.cupfulofkale.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov!

Mexický guláš z červených fazule

Tento fazuľový guláš v mexickom štýle je plný zeleniny a lahodných chutí! Servírujte ho spolu so syrovými quesadillami, ktoré sú jednoduché na prípravu a úžasne sa rozplývajú v ústach.

INGREDIENCIA

  • 370 g konzervovaných červených kidney fazule
  • 340 g batát
  • 56 g nakrájanej cibule
  • 200 g zelenej papriky
  • 370 g konzervovaných drvených paradajok
  • 1 lyžica chilli omáčky s cesnakom
  • zeleninový vývar
  • 6 pšeničných tortíl
  • ½ šálky strúhaného čedaru
  • 2 lyžice mexického korenia
  • 2 zväzky jarnej cibuľky
  • ¼ lyžice soli
  • ¼ lyžice korenia
  • 2,5 lyžice oleja

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Sladké zemiaky nakrájajte na centimetrové kocky a potom ich na plechu vyloženom papierom na pečenie premiešajte s 1 lyžicou oleja.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Pečte uprostred rúry, v polovici pečenia obráťte, kým nezozlátnu a nezmäknú, 22-23 minút.
  • Zatiaľ čo sa batáty pečú, zbavte papriku jadrovníka a nakrájajte ju na centimetrové kúsky.
  • Sceďte a opláchnite fazuľu.
  • Zahrejte stredný hrniec na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte 1/2 lyžice oleja, potom papriku, cibuľu a mexické korenie.
  • Varte za občasného miešania, kým paprika nezmäkne, 4-6 min.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Do hrnca pridajte fazuľu, drvené paradajky, zeleninový vývar podľa potreby, 1 šálku vody a 1/2 lyžičky chilli omáčky s cesnakom.
  • Znížte teplotu na strednú.
  • Duste za občasného miešania do mierneho zhustnutia, 8-9 minút.
  • Zatiaľ čo sa fazuľová zmes dusia, nakrájajte na tenké plátky jarnú cibuľku a tortilly vyrovnajte na čistú pracovnú plochu.
  • Na jednu stranu každej tortilly nasypte syr a polovicu jarnej cibuľky.
  • Opatrne preložte druhú stranu tortilly cez náplň.
  • Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Keď je horúca, pridajte 1 lyžicu oleja a na rozpálený olej dajte dve quesadilly.
  • Smažte do zlatohneda, 1-2 minúty z každej strany.
  • Opakujte so zvyšnými quesadillami.
  • Odložte na tanier a prikryte, aby zostali teplé.
  • Do guláša pridajte opečené batáty a premiešajte.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Dusenú zmes rozdeľte do misiek.
  • Podľa chuti pokvapkajte zvyšnú čili omáčkou s cesnakom.
  • Posypte zvyšnou jarnou cibuľkou.
  • Quesadilly nakrájajte na trojuholníky a podávajte bokom, na namáčanie!
Guláš v mexickom štýle na taieri, ozdobený jarnou cibuľkou a servírovaný spolu s quesadillou.
www.hellofresh.ca

Fazuľový guláš s klobásou

Tento guláš plný hrejivého korenia, kúskov choriza a klobások chipotala je skvelou večerou pre chladné zimné večery. Vaša rodina ho bude milovať!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 20-30 klobások chipolata
  • 1 veľká červená cibuľa, olúpaná a nakrájaná
  • 2 červené papriky, zbavené semienok a nakrájané
  • 20 mini choriz, nakrájaných na polovicu
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
  • 2 lyžičky papriky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • ½ šálky (120 ml) červeného vína (voliteľne)
  • 2 kocky kuracieho vývaru, rozdrobené
  • 3 konzervy nakrájaných paradajok (každá po 400 g
  • 400 g konzervovaných malých, bielych fazule, scedených a prepláchnutých
  • 400 g konzervovaných fazule cannellini, scedených a prepláchnutých

POSTUP

  • Rozohrejte olej na veľkej nepriľnavej panvici, kým nebude horúci, a opekajte klobásy chipolata po celom povrchu (možno to budete musieť urobiť v dvoch dávkach, pokiaľ vaša panvica nie je dostatočne veľká).
  • Malo by to trvať asi 6-8 minút.
  • Pridajte cibuľu a restujte ďalšie 3 minúty na strednom plameni, kým cibuľa mierne nezmäkne.
  • Pridajte červenú papriku a kúsky mini choriza a restujte ďalšie 3 minúty.
  • Ďalej pridajte cesnak, papriku a tymian a premiešajte.
  • Restujte 1 minútu, potom pridajte víno.
  • Nechajte víno 2-3 minúty prebublávať, kým sa nezredukuje.
  • Oškriabte všetky kúsky, ktoré sa v tomto okamihu prilepili na panvicu.
  • Rozdrobte kocky vývaru a premiešajte, potom pridajte paradajky z konzervy.
  • Premiešajte a priveďte k miernemu varu.
  • Znížte teplotu a varte 15 minút, počas varenia niekoľkokrát premiešajte.
  • Pridajte scedené fazule, zamiešajte a varte ďalších 5 minút, kým sa nezahrejú.
  • Podávajte so zemiakovou kašou a hráškom podľa chuti.
Guláš z fazule s klobásami vo veľkom hrnci s vareškou.
www.kitchensanctuary.com

Nezabudnite sa pozrieť aj na naše recepty na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!

Guláš z bravčového mäsa a maslových fazule

Jednoduchý a rýchly bravčový guláš s maslovými fazuľami, ktorý si obľúbite nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre vynikajúcu chuť!

INGREDIENCIA

  • 2 strúčiky rozotreného cesnaku
  • 1 nakrájaná čerstvá chilli paprička
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 800 g bravčovej bábiky, nakrájané na kúsky veľkosti sústa
  • 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • ½ lyžičky údené papriky
  • 400 g konzervovaných scedených maslových fazule
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

  • Strúčiky prelisovaného cesnaku, nasekanú čerstvú čili papričku a olivový olej dajte do veľkej panvice na stredný až mierny oheň a restujte 1 minútu.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ďalších 5 minút.
  • Pridajte kocky bravčovej bábiky veľkosti sústa a opekajte 4–5 minút.
  • Potom pridajte nakrájané paradajky a údenú papriku a 10 minút varte domäkka.
  • Nakoniec pridajte scedené maslové fazule z plechovky a prehrievajte 5 minút.
  • Podľa chuti okoreňte, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Bravčový guláš s maslovými fazuľami v mištičke.
www.taste.co.za

Fazuľový guláš s údeným kolenom

Tak tento pokrm je skutočná výdatná lahôdka! S naším receptom ho navyše zvládne úplne každý.

INGREDIENCIA

  • 1ks bravčového údeného kolena (1–1,5 kg)
  • 100–150 g bravčovej masti
  • 400 g veľkých strakatých fazule
  • 200 g cibule
  • 250g konzervovaných lúpaných paradajok
  • 1 hlavička cesnaku
  • korenie čierne celé
  • nové korenie celé
  • 1 bobkový list
  • chilli paprička
  • korenie čierne mleté
  • sladká červená paprika
  • soľ
  • majorán

POSTUP

  • Údené koleno uvarte vo vode spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením, cibuľou a so štipkou soli.
  • Varte ho asi hodinu, aby sa mäso nerozpadávalo a dalo sa krájať.
  • Vývar z neho sceďte a odložte.
  • Fazuľa cez noc namočte.
  • Na bravčovej masti opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak a čili papričku.
  • Pridajte soľ, korenie, červenú papriku, lúpané paradajky a zalejte vývarom z kolena.
  • Pridajte fazuľu a varte.
  • Mäso z kolena nakrájajte na kocky a pridajte do vriacej fazuľovej zmesi (môžeme pridať aj nakrájanú kožu).
  • Keď sú mäso aj fazuľa uvarené, pridajte pretlačený cesnak a majorán.
  • Podávajte s chlebom.
Guláš z fazule a údeného kolena na tanieri, ozdobený jarnou cibuľkou.
www.varecha.pravda.sk

Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o fazuľach . Prekvapí vás svojimi zdravotnými benefitmi aj možnosťami využitia v kuchyni. Viete, aké druhy fazule existujú? Či ako sa skladujú?
To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.