Guláš patrí medzi obľúbené české pochúťky.
Vyskúšajte tentoraz naše recepty na fazuľový guláš 7x inak!
Máme pre vás variantu pre vegánov, mexickú, ale aj poriadne výdatnú s klobásou či údeným kolenom.
Dosť rečí a poďme už si túto výbornú pochúťku pripraviť.
Guláš z fazule a hovädzieho mäsa
Tento zdravý a výdatný domáci fazuľový guláš s hovädzím mäsom vás zaručene zahreje na tele aj na duši! Jednoducho si ho pripravíte v jednom hrnci a máte sýtu večeru pre celú rodinu, ktorá je navyše plná chuti.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice oleja neutrálnej chuti
- 1 kg hovädzieho mäsa na guláš, nakrájaného na 2,5 cm kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 veľké mrkvy, nakrájané na plátky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lyžičky sušenej šalvie
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 3 šálky hovädzieho vývaru
- 2 plechovky (každá 425 g) pinto fazule
POSTUP
- Zahrejte olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte hovädzie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, asi 1-2 minúty z každej strany.
- V prípade potreby opekajte po dávkach.
- Akonáhle hovädzie mäso zhnedne, vyberte ho z hrnca.
- Pridajte cibuľu a mrkvu a varte do mäkka, asi 5-6 minút.
- Potom pridajte cesnak, tymian a sušenú šalviu.
- Varte, kým sa cesnak nerozvonia, asi 1 minútu.
- Pridajte soľ, korenie, bobkové listy, hovädzie vývar a pinto fazuľa.
- Pridajte hovädzie mäso späť do hrnca.
- Túto zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu na mierny var.
- Prikryte a duste asi 2 hodiny alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
- Na posledných 30 minút varenia odoberte pokrievku.

Máme pre vás aj 5 luxusných receptov na guláš z hydinového mäsa . Aký vyskúšate ako prvý?
Fazuľový guláš s mletým mäsom v pomalom hrnci
Ríska rasca, sušené chilli a konzervované paradajky nakrájané na kocky skvele oživia tento luxusný recept na guláš z fazule. Pripravte si ho v pomalom hrnci a budete sa olizovať!
INGREDIENCIA
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 4 konzervy (každá po 410 g) nakrájaných paradajok
- 2 konzervy (každá 450 g) fazule, prepláchnutých a scedených
- 2 šálky vody
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 1 stredná zelená paprika, nakrájaná
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 2 lyžice chilli prášku
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 2 lyžičky sypkého hovädzieho bujónu
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1/4 lyžičky korenia
- 2 šálky nevarených kolienok
POSTUP
- Vo veľkej panvici restujte hovädzie mäso na strednom plameni.
- Orestované mäso rozlámte vareškou na drobčeky a preložte do pomalého hrnca.
- Vmiešajte paradajky, fazuľu, vodu, cibuľu, zelenú papriku, červený vínny ocot, chilli prášok, worcesterskú omáčku, bujón a korenie.
- Prikryte a varte na LOW po dobu 5-6 hodín.
- Vmiešajte makaróny, zakryte a varte ďalších 30 minút alebo kým makaróny nezmäknú.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Vegánsky guláš s fazuľami, kelom a šampiňónmi
Aj vegáni si u nás prídu na svoje. Pre nich máme pripravený tento vynikajúci recept na guláš z 3 druhov fazule, kelu a šampiňónov. Jedná sa o jednoduchý pokrm, ktorý je možné pripraviť kedykoľvek počas pracovného týždňa a navyše je hotový iba za 25 minút!
INGREDIENCIA
- 2 červené cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 200 g šampiňónov
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička garam masaly
- 1 lyžička údené papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 2 plechovky nakrájaných paradajok
- 1 kocka bujónu
- 1 plechovka (400 g) červených fazule kidney
- 1 plechovka (400 g) bielych maslových fazule
- 1 plechovka (400 g) čiernych fazule
- 1 lyžica sušenej zmesi byliniek
- 1 vrchovatá lyžica arašidového masla
- 2 šálky nakrájaného kelu
- hrsť čerstvého koriandra
POSTUP
- Zahrejte lyžicu repkového (alebo iného rastlinného) oleja v hrnci so silným dnom na strednom plameni.
- Cibuľu nakrájajte nahrubo, cesnak nasekajte a pridajte do hrnca.
- Akonáhle zosklovatí, pridajte šampiňóny (nakrájané na štvrtky) a ďalej restujte, kým nezhnednú.
- Pridajte rímsku rascu, papriku, garam masalu a sušené bylinky.
- Poriadne premiešajte, kým sa korenie nerozvonia.
- Pridajte nakrájané paradajky, fazuľu, kocku vývaru a arašidové maslo a nechajte asi 15 minút mierne prevariť.
- Pridajte nakrájaný kel a varte ďalších 5 minút.
- Omáčka je hotová, keď zhustne a má sýto červenú farbu.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a pridajte nasekaný koriander.

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov!
Objavte podobné tipy
Mexický guláš z červených fazule
Tento fazuľový guláš v mexickom štýle je plný zeleniny a lahodných chutí! Servírujte ho spolu so syrovými quesadillami, ktoré sú jednoduché na prípravu a úžasne sa rozplývajú v ústach.
INGREDIENCIA
- 370 g konzervovaných červených kidney fazule
- 340 g batát
- 56 g nakrájanej cibule
- 200 g zelenej papriky
- 370 g konzervovaných drvených paradajok
- 1 lyžica chilli omáčky s cesnakom
- zeleninový vývar
- 6 pšeničných tortíl
- ½ šálky strúhaného čedaru
- 2 lyžice mexického korenia
- 2 zväzky jarnej cibuľky
- ¼ lyžice soli
- ¼ lyžice korenia
- 2,5 lyžice oleja
POSTUP
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Sladké zemiaky nakrájajte na centimetrové kocky a potom ich na plechu vyloženom papierom na pečenie premiešajte s 1 lyžicou oleja.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pečte uprostred rúry, v polovici pečenia obráťte, kým nezozlátnu a nezmäknú, 22-23 minút.
- Zatiaľ čo sa batáty pečú, zbavte papriku jadrovníka a nakrájajte ju na centimetrové kúsky.
- Sceďte a opláchnite fazuľu.
- Zahrejte stredný hrniec na stredne vysokom plameni.
- Pridajte 1/2 lyžice oleja, potom papriku, cibuľu a mexické korenie.
- Varte za občasného miešania, kým paprika nezmäkne, 4-6 min.
- Dochuťte soľou a korením.
- Do hrnca pridajte fazuľu, drvené paradajky, zeleninový vývar podľa potreby, 1 šálku vody a 1/2 lyžičky chilli omáčky s cesnakom.
- Znížte teplotu na strednú.
- Duste za občasného miešania do mierneho zhustnutia, 8-9 minút.
- Zatiaľ čo sa fazuľová zmes dusia, nakrájajte na tenké plátky jarnú cibuľku a tortilly vyrovnajte na čistú pracovnú plochu.
- Na jednu stranu každej tortilly nasypte syr a polovicu jarnej cibuľky.
- Opatrne preložte druhú stranu tortilly cez náplň.
- Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Keď je horúca, pridajte 1 lyžicu oleja a na rozpálený olej dajte dve quesadilly.
- Smažte do zlatohneda, 1-2 minúty z každej strany.
- Opakujte so zvyšnými quesadillami.
- Odložte na tanier a prikryte, aby zostali teplé.
- Do guláša pridajte opečené batáty a premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Dusenú zmes rozdeľte do misiek.
- Podľa chuti pokvapkajte zvyšnú čili omáčkou s cesnakom.
- Posypte zvyšnou jarnou cibuľkou.
- Quesadilly nakrájajte na trojuholníky a podávajte bokom, na namáčanie!

Fazuľový guláš s klobásou
Tento guláš plný hrejivého korenia, kúskov choriza a klobások chipotala je skvelou večerou pre chladné zimné večery. Vaša rodina ho bude milovať!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 20-30 klobások chipolata
- 1 veľká červená cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 2 červené papriky, zbavené semienok a nakrájané
- 20 mini choriz, nakrájaných na polovicu
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 2 lyžičky papriky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- ½ šálky (120 ml) červeného vína (voliteľne)
- 2 kocky kuracieho vývaru, rozdrobené
- 3 konzervy nakrájaných paradajok (každá po 400 g
- 400 g konzervovaných malých, bielych fazule, scedených a prepláchnutých
- 400 g konzervovaných fazule cannellini, scedených a prepláchnutých
POSTUP
- Rozohrejte olej na veľkej nepriľnavej panvici, kým nebude horúci, a opekajte klobásy chipolata po celom povrchu (možno to budete musieť urobiť v dvoch dávkach, pokiaľ vaša panvica nie je dostatočne veľká).
- Malo by to trvať asi 6-8 minút.
- Pridajte cibuľu a restujte ďalšie 3 minúty na strednom plameni, kým cibuľa mierne nezmäkne.
- Pridajte červenú papriku a kúsky mini choriza a restujte ďalšie 3 minúty.
- Ďalej pridajte cesnak, papriku a tymian a premiešajte.
- Restujte 1 minútu, potom pridajte víno.
- Nechajte víno 2-3 minúty prebublávať, kým sa nezredukuje.
- Oškriabte všetky kúsky, ktoré sa v tomto okamihu prilepili na panvicu.
- Rozdrobte kocky vývaru a premiešajte, potom pridajte paradajky z konzervy.
- Premiešajte a priveďte k miernemu varu.
- Znížte teplotu a varte 15 minút, počas varenia niekoľkokrát premiešajte.
- Pridajte scedené fazule, zamiešajte a varte ďalších 5 minút, kým sa nezahrejú.
- Podávajte so zemiakovou kašou a hráškom podľa chuti.

Nezabudnite sa pozrieť aj na naše recepty na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!
Guláš z bravčového mäsa a maslových fazule
Jednoduchý a rýchly bravčový guláš s maslovými fazuľami, ktorý si obľúbite nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre vynikajúcu chuť!
INGREDIENCIA
- 2 strúčiky rozotreného cesnaku
- 1 nakrájaná čerstvá chilli paprička
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 800 g bravčovej bábiky, nakrájané na kúsky veľkosti sústa
- 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- ½ lyžičky údené papriky
- 400 g konzervovaných scedených maslových fazule
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
- Strúčiky prelisovaného cesnaku, nasekanú čerstvú čili papričku a olivový olej dajte do veľkej panvice na stredný až mierny oheň a restujte 1 minútu.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ďalších 5 minút.
- Pridajte kocky bravčovej bábiky veľkosti sústa a opekajte 4–5 minút.
- Potom pridajte nakrájané paradajky a údenú papriku a 10 minút varte domäkka.
- Nakoniec pridajte scedené maslové fazule z plechovky a prehrievajte 5 minút.
- Podľa chuti okoreňte, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Fazuľový guláš s údeným kolenom
Tak tento pokrm je skutočná výdatná lahôdka! S naším receptom ho navyše zvládne úplne každý.
INGREDIENCIA
- 1ks bravčového údeného kolena (1–1,5 kg)
- 100–150 g bravčovej masti
- 400 g veľkých strakatých fazule
- 200 g cibule
- 250g konzervovaných lúpaných paradajok
- 1 hlavička cesnaku
- korenie čierne celé
- nové korenie celé
- 1 bobkový list
- chilli paprička
- korenie čierne mleté
- sladká červená paprika
- soľ
- majorán
POSTUP
- Údené koleno uvarte vo vode spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením, cibuľou a so štipkou soli.
- Varte ho asi hodinu, aby sa mäso nerozpadávalo a dalo sa krájať.
- Vývar z neho sceďte a odložte.
- Fazuľa cez noc namočte.
- Na bravčovej masti opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak a čili papričku.
- Pridajte soľ, korenie, červenú papriku, lúpané paradajky a zalejte vývarom z kolena.
- Pridajte fazuľu a varte.
- Mäso z kolena nakrájajte na kocky a pridajte do vriacej fazuľovej zmesi (môžeme pridať aj nakrájanú kožu).
- Keď sú mäso aj fazuľa uvarené, pridajte pretlačený cesnak a majorán.
- Podávajte s chlebom.

Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o fazuľach . Prekvapí vás svojimi zdravotnými benefitmi aj možnosťami využitia v kuchyni. Viete, aké druhy fazule existujú? Či ako sa skladujú?
To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!