Pochutnajte si na našich receptoch na posýpkový koláč s jahodami. Máme pre vás 5 luxusných variantov!

Sezóna jahôd síce začína až v júni, ale už teraz pre vás máme úplne dokonalé recepty na tie najlepšie jahodové koláče s posýpkou 5x inak!

Schovajte si ich a aspoň v lete nebudete musieť riešiť, ako s čerstvými jahodami naložiť.

Vyskúšajte vanilkovú či bezlepkovú verziu alebo napríklad variant s rebarborou.

Tak poďme na to!

Koláč s jahodami a posýpkou

Pripravte si chutné vanilkové cesto, ozdobte ho čerstvými jahodami, posypte posýpkou a máte úplne úžasný koláč k popoludňajšej kávičke.

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a ¼ šálky cukru
  • 3 vajcia
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • ½ šálky kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky mlieka
  • 1 šálka jahôd

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • ⅓ šálky trstinového cukru
  • štipka soli
  • 80 g rozpusteného masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si 20 cm tortovú formu vyloženú papierom na pečenie.
  • Do veľkej misy pridajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
  • Miešajte metličkou, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte vajcia, rastlinný olej, vanilkový extrakt, kyslú smotanu a mlieko.
  • Miešajte metličkou, kým sa všetko nespojí.
  • Nepremiešajte!
  • Cesto nalejte do tortovej formy a položte plátky jahôd.
  • Teraz si pripravte posýpku.
  • Do stredne veľkej misy pridajte múku, trstinový cukor, soľ a rozpustené maslo.
  • Miešajte lyžicou, kým sa zmes dobre nespojí.
  • Jahody posypte posýpkou.
  • Koláč pečte po dobu 45–50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
  • Koláč nechajte 15 minút chladnúť vo forme a potom ho vyberte.
  • Užite si to!
Drobenkový koláč s jahodami.
www.richanddelish.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na ovocné koláče s posýpkou 7x inak. Zamiluje si ich celá vaša rodina!

Jahodový koláč s mandľovou posýpkou

Tento krásny koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody so zemitým cestom z ľanovej, ovsenej a mandľovej múky. Skvele sa hodí napríklad k vašej rannej káve.

Čo budete potrebovať

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálok čerstvých jahôd alebo 2 šálky mrazených jahôd, rozmrazených
  • 3/4 šálky plus 1 lyžica cukru
  • 1 šálka ovsenej múky
  • 1/2 šálky ľanovej múky
  • 3/4 šálky blanšírovanej mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 1 lyžička mandľového extraktu

Na posýpku:

  • 1/4 šálky masla izbovej teploty
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky blanšírovanej mandľovej múky
  • 2 lyžice ovsenej múky
  • 1/2 šálky nastrúhaných mandlí

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte tortovú formu tukom.
  • Jahody nakrájajte na cca 0,6 cm kúsky a pridajte do misky spolu s 1 lyžicou cukru.
  • Premiešajte a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte ovsenú múku, ľanovú múku, blanšírovanú mandľovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • V samostatnej nádobe rozšľahajte zvyšnú ¾ šálky cukru, vajcia, maslo a mandľový extrakt.
  • Pridajte maslovú zmes do múčnej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte jahody.
  • Zmes dajte do tortovej formy a pomocou navlhčenej špachtle rozotrite do rovnomernej vrstvy.
  • Pripravte si posýpku.
  • Miešajte maslo, cukor a mandľovú múku, kým vám nevznikne konzistencia mokrého piesku.
  • Vmiešajte mandle a potom posýpku rovnomerne rozložte na koláč.
  • Pečte 40 minút, kým nie sú okraje zlatisto hnedé a pevné.
  • Pred vybratím z formy nechajte 30 minút vychladnúť.
  • Hore formy položte veľký plech a opatrne preklopte.
  • Teraz je koláč hore nohami, takže ho opäť opatrne preklopte na iný plech alebo papier na pečenie.
  • Pred krájaním nechajte ďalších 20 minút vychladnúť.
  • Nechajte si chutiť!
Kus posýpkového koláča s jahodami na tanieriku s vidličkou.
www.llbalanced.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb , kde vám prezradíme, akú by sme vám najviac odporučili, a ktorú naopak nie!

Drobenkový koláč z jahôd a rebarbory

Lahodný spôsob, ako zužitkovať úrodu rebarbory ​​a jahôd! Koláč podávajte k popoludňajšej káve, ako raňajkách či skvelý dezert.

Čo budete potrebovať

Na náplň:

  • 2 šálky rebarbory ​​nakrájané na plátky s hrúbkou cca 1 cm
  • 1 polliter jahôd, očistených, olúpaných, nakrájaných na plátky a ľahko roztlačených
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 3 lyžice kukuričného škrobu

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Na posýpku:

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 5 lyžíc masla, rozpusteného
  • 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov (voliteľne)

Postup

  • Vymažte tukom a vysypte múkou 23 cm pružinovú tortovú formu.
  • Zmiešajte rebarboru, roztlačené jahody a citrónovú šťavu v strednom hrnci.
  • Zmiešajte 2/3 šálky cukru a kukuričný škrob a pridajte do ovocnej zmesi.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
  • Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  • Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte v miske 1 a 1/2 šálky múky, sódu, prášok do pečiva a soľ.
  • Vo veľkej mise šľahajte maslo s 3/4 šálky kryštálového cukru, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
  • K maslovej zmesi zašľahajte vajcia a kyslú smotanu.
  • Potom zašľahajte vanilku.
  • Pomaly vmiešajte aj múčnú zmes.
  • Rozprestrite do pripravenej formy.
  • Na cesto nalejte vychladnutú ovocnú zmes.
  • Pripravte si posýpku.
  • Zmiešajte 3/4 šálky múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, škoricu, muškátový oriešok, 5 lyžíc rozpusteného masla a nasekané pekanové orechy, ak používate.
  • Rovnomerne nasypte na ovocnú zmes.
  • Pečte asi 45 minút, alebo kým sa koláč nespevní a omrvinka ľahko nezhnedne.
  • Užite si to!
Jahodovo-rebarborový koláč s posýpkou na tanieriku s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Milovníkov jahôd naozaj potešíme. Máme pre vás totiž tie najsladšie jahodové recepty na jednom mieste! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa!

Jahodový koláč so škoricovou posýpkou a polevou

Nádherný jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou je dokonale vláčny a urobíte s ním veľkú parádu. Najlepší spôsob, ako spotrebovať v lete čerstvé jahody!

Čo budete potrebovať

  • 1 a 1/2 šálky nakrájaných čerstvých jahôd

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/3 šálky masla, rozpusteného

Na mokré prísady:

  • ½ šálky masla
  • ½ šálky vanilkového gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • ½ šálky javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu

Na suché prísady:

  • 1 a ¾ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli

Na polevu:

  • 1 lyžica masla, rozpusteného
  • 1/4 šálky práškového cukru
  • ¼ šálky lyofilizovaných jahôd
  • 1-2 lyžice mlieka

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Postriekajte 23 cm tortovú pružinovú formu olejom v spreji (vrátane strán).
  • V strednej mise zmiešajte múku, trstinový cukor, škoricu a soľ.
  • Pridajte rozpustené maslo a miešajte vidličkou, kým sa nezačne tvarovať omrvinka, ktorá bude pripomínať hrudky mokrého piesku.
  • Možno ju budete musieť vytvarovať rukami.
  • Zakryte misu potravinárskou fóliou a vložte do chladničky.
  • Pridajte 1/2 šálky masla do veľkého hrnca alebo panvice a dajte na stredný plameň.
  • Maslo sa začne rozpúšťať, praskať a nakoniec aj peniť.
  • Neustále miešajte.
  • Po pár minútach začne maslo hnednúť a na dne hrnca sa sfarbí do zlatisto jantárovej farby.
  • Pokračujte v miešaní a odstavte z ohňa, akonáhle maslo začne získavať hnedú jantárovú farbu.
  • Preneste hnedé maslo do veľkej mixovacej nádoby a nechajte 10 minút vychladnúť.
  • Akonáhle maslo vychladne, pridajte do misy zostávajúce mokré ingrediencie.
  • Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • V samostatnej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Nepremiešajte.
  • Do cesta vložte nakrájané jahody.
  • Nalejte polovicu cesta do pripravenej formy a rozotrite stierkou.
  • Cesto potrieme polovicou mrveničky.
  • Potom naplňte zvyšným cestom, ktoré jemne rozotrite po omrvinke a potom znovu potrite zvyšnou posýpkou.
  • Pečte 45–55 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté s niekoľkými omrvinkami.
  • Nechajte koláč 30 minút vychladnúť.
  • Lyofilizované jahody pridajte do mixéra a mixujte, kým nezískate jemný prášok.
  • V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, práškový cukor, prášok z jahôd a mlieko.
  • Začnite s trochou mlieka, aby ste polevu zriedili, s vedomím, že v prípade potreby môžete vždy pridať ďalšie.
  • Koláč pokvapkajte tam a späť polevou.
  • Nakrájajte na 12 kúskov.
  • Uchovávajte zakryté pri izbovej teplote po dobu 1-2 dní, potom preneste do chladničky až na 1 týždeň.
Jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou na tanierikoch s vidličkami.
www.ambitiouskitchen.com

Kokosový koláč s čerstvými jahodami a posýpkou

Aj celiaci si u nás prídu na svoje! Navyše je tento koláč taký dobrý, že by ho mali vyskúšať aj tí, ktorí alergiou na lepok netrpia. Kombinácia čerstvých jahôd, vanilky a kokosu si totiž zamiluje úplne každý!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 120 ml kokosového mlieka (z konzervy)
  • 100 g bezlepkovej múčnej zmesi
  • 30 g trstinového cukru
  • 30 g cukru
  • 20 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 štipka soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
  • 1/2 lyžičky vanilkovej pasty

Na polevu:

  • 300 g jahôd, čerstvých
  • 20 g strúhaného kokosu

Na posýpku:

  • 80 g bezlepkovej múčnej zmesi
  • 45 g práškového cukru
  • 40 g studeného masla
  • 10 g strúhaného kokosu
  • 4 g vanilkového cukru
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)

Postup

  • Jahody umyte, očistite a nakrájajte.
  • Dajte bokom.
  • Na posýpku zmiešajte v mise múku, cukor, vanilkový cukor, strúhaný kokos a prášok do pečiva.
  • Pridajte maslo a všetko rukami prehneťte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
  • Vložte posýpku do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia (horný-spodný ohrev).
  • Vymažte tukom pružinovú tortovú formu.
  • Na cesto dajte kokosové mlieko a maslo do hrnca a zahrievajte na strednom plameni, kým sa maslo nerozpustí.
  • Odstavte a nechajte opäť mierne vychladnúť.
  • Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
  • V inej mise šľahajte ručným mixérom vajcia s dvoma druhmi cukru a vanilkou po dobu 3 minút do krémova.
  • Vmiešajte zmes múky a masla a kokosu.
  • Cesto nalejte do formy a posypte strúhaným kokosom.
  • Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou posýpkou.
  • Jahodový koláč pečte asi 40 minút.
  • Po 20 minútach prikryte kusom alobalu.
  • Nechajte koláč vychladnúť mimo rúry, kým ho vyberiete z rúry.
  • Dobrú chuť!
Bezlepkový koláč s jahodami a kokosom na tanieri.
www.gluten-free-kitchen.com

Červené jahody v tvare srdca a posýtené malými semienkami sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Chcete vedieť, ako si ich môžete vypestovať? Aké sú ich zdravotné benefity? A ako ich môžete využiť v kuchyni? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku jahodách !

A ako sa vám naše dnešné recepty na jahodové koláče s posýpkou páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.