Sezóna jahôd síce začína až v júni, ale už teraz pre vás máme úplne dokonalé recepty na tie najlepšie jahodové koláče s posýpkou 5x inak!
Schovajte si ich a aspoň v lete nebudete musieť riešiť, ako s čerstvými jahodami naložiť.
Vyskúšajte vanilkovú či bezlepkovú verziu alebo napríklad variant s rebarborou.
Tak poďme na to!
Koláč s jahodami a posýpkou
Pripravte si chutné vanilkové cesto, ozdobte ho čerstvými jahodami, posypte posýpkou a máte úplne úžasný koláč k popoludňajšej kávičke.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a ¼ šálky cukru
- 3 vajcia
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1 lyžička citrónovej kôry
- ½ šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky mlieka
- 1 šálka jahôd
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- ⅓ šálky trstinového cukru
- štipka soli
- 80 g rozpusteného masla
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si 20 cm tortovú formu vyloženú papierom na pečenie.
- Do veľkej misy pridajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
- Miešajte metličkou, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte vajcia, rastlinný olej, vanilkový extrakt, kyslú smotanu a mlieko.
- Miešajte metličkou, kým sa všetko nespojí.
- Nepremiešajte!
- Cesto nalejte do tortovej formy a položte plátky jahôd.
- Teraz si pripravte posýpku.
- Do stredne veľkej misy pridajte múku, trstinový cukor, soľ a rozpustené maslo.
- Miešajte lyžicou, kým sa zmes dobre nespojí.
- Jahody posypte posýpkou.
- Koláč pečte po dobu 45–50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
- Koláč nechajte 15 minút chladnúť vo forme a potom ho vyberte.
- Užite si to!

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na ovocné koláče s posýpkou 7x inak. Zamiluje si ich celá vaša rodina!
Jahodový koláč s mandľovou posýpkou
Tento krásny koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody so zemitým cestom z ľanovej, ovsenej a mandľovej múky. Skvele sa hodí napríklad k vašej rannej káve.
Čo budete potrebovať
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálok čerstvých jahôd alebo 2 šálky mrazených jahôd, rozmrazených
- 3/4 šálky plus 1 lyžica cukru
- 1 šálka ovsenej múky
- 1/2 šálky ľanovej múky
- 3/4 šálky blanšírovanej mandľovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1 lyžička mandľového extraktu
Na posýpku:
- 1/4 šálky masla izbovej teploty
- 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky blanšírovanej mandľovej múky
- 2 lyžice ovsenej múky
- 1/2 šálky nastrúhaných mandlí
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte tortovú formu tukom.
- Jahody nakrájajte na cca 0,6 cm kúsky a pridajte do misky spolu s 1 lyžicou cukru.
- Premiešajte a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte ovsenú múku, ľanovú múku, blanšírovanú mandľovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnej nádobe rozšľahajte zvyšnú ¾ šálky cukru, vajcia, maslo a mandľový extrakt.
- Pridajte maslovú zmes do múčnej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte jahody.
- Zmes dajte do tortovej formy a pomocou navlhčenej špachtle rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Pripravte si posýpku.
- Miešajte maslo, cukor a mandľovú múku, kým vám nevznikne konzistencia mokrého piesku.
- Vmiešajte mandle a potom posýpku rovnomerne rozložte na koláč.
- Pečte 40 minút, kým nie sú okraje zlatisto hnedé a pevné.
- Pred vybratím z formy nechajte 30 minút vychladnúť.
- Hore formy položte veľký plech a opatrne preklopte.
- Teraz je koláč hore nohami, takže ho opäť opatrne preklopte na iný plech alebo papier na pečenie.
- Pred krájaním nechajte ďalších 20 minút vychladnúť.
- Nechajte si chutiť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb , kde vám prezradíme, akú by sme vám najviac odporučili, a ktorú naopak nie!
Objavte podobné tipy
Drobenkový koláč z jahôd a rebarbory
Lahodný spôsob, ako zužitkovať úrodu rebarbory a jahôd! Koláč podávajte k popoludňajšej káve, ako raňajkách či skvelý dezert.
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 2 šálky rebarbory nakrájané na plátky s hrúbkou cca 1 cm
- 1 polliter jahôd, očistených, olúpaných, nakrájaných na plátky a ľahko roztlačených
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Na posýpku:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 5 lyžíc masla, rozpusteného
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov (voliteľne)
Postup
- Vymažte tukom a vysypte múkou 23 cm pružinovú tortovú formu.
- Zmiešajte rebarboru, roztlačené jahody a citrónovú šťavu v strednom hrnci.
- Zmiešajte 2/3 šálky cukru a kukuričný škrob a pridajte do ovocnej zmesi.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
- Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte v miske 1 a 1/2 šálky múky, sódu, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise šľahajte maslo s 3/4 šálky kryštálového cukru, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
- K maslovej zmesi zašľahajte vajcia a kyslú smotanu.
- Potom zašľahajte vanilku.
- Pomaly vmiešajte aj múčnú zmes.
- Rozprestrite do pripravenej formy.
- Na cesto nalejte vychladnutú ovocnú zmes.
- Pripravte si posýpku.
- Zmiešajte 3/4 šálky múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, škoricu, muškátový oriešok, 5 lyžíc rozpusteného masla a nasekané pekanové orechy, ak používate.
- Rovnomerne nasypte na ovocnú zmes.
- Pečte asi 45 minút, alebo kým sa koláč nespevní a omrvinka ľahko nezhnedne.
- Užite si to!

Milovníkov jahôd naozaj potešíme. Máme pre vás totiž tie najsladšie jahodové recepty na jednom mieste! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa!
Jahodový koláč so škoricovou posýpkou a polevou
Nádherný jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou je dokonale vláčny a urobíte s ním veľkú parádu. Najlepší spôsob, ako spotrebovať v lete čerstvé jahody!
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky nakrájaných čerstvých jahôd
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 1/3 šálky masla, rozpusteného
Na mokré prísady:
- ½ šálky masla
- ½ šálky vanilkového gréckeho jogurtu
- ¼ šálky mlieka
- 2 vajcia
- ½ šálky javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
Na suché prísady:
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
Na polevu:
- 1 lyžica masla, rozpusteného
- 1/4 šálky práškového cukru
- ¼ šálky lyofilizovaných jahôd
- 1-2 lyžice mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte 23 cm tortovú pružinovú formu olejom v spreji (vrátane strán).
- V strednej mise zmiešajte múku, trstinový cukor, škoricu a soľ.
- Pridajte rozpustené maslo a miešajte vidličkou, kým sa nezačne tvarovať omrvinka, ktorá bude pripomínať hrudky mokrého piesku.
- Možno ju budete musieť vytvarovať rukami.
- Zakryte misu potravinárskou fóliou a vložte do chladničky.
- Pridajte 1/2 šálky masla do veľkého hrnca alebo panvice a dajte na stredný plameň.
- Maslo sa začne rozpúšťať, praskať a nakoniec aj peniť.
- Neustále miešajte.
- Po pár minútach začne maslo hnednúť a na dne hrnca sa sfarbí do zlatisto jantárovej farby.
- Pokračujte v miešaní a odstavte z ohňa, akonáhle maslo začne získavať hnedú jantárovú farbu.
- Preneste hnedé maslo do veľkej mixovacej nádoby a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Akonáhle maslo vychladne, pridajte do misy zostávajúce mokré ingrediencie.
- Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- V samostatnej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nepremiešajte.
- Do cesta vložte nakrájané jahody.
- Nalejte polovicu cesta do pripravenej formy a rozotrite stierkou.
- Cesto potrieme polovicou mrveničky.
- Potom naplňte zvyšným cestom, ktoré jemne rozotrite po omrvinke a potom znovu potrite zvyšnou posýpkou.
- Pečte 45–55 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté s niekoľkými omrvinkami.
- Nechajte koláč 30 minút vychladnúť.
- Lyofilizované jahody pridajte do mixéra a mixujte, kým nezískate jemný prášok.
- V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, práškový cukor, prášok z jahôd a mlieko.
- Začnite s trochou mlieka, aby ste polevu zriedili, s vedomím, že v prípade potreby môžete vždy pridať ďalšie.
- Koláč pokvapkajte tam a späť polevou.
- Nakrájajte na 12 kúskov.
- Uchovávajte zakryté pri izbovej teplote po dobu 1-2 dní, potom preneste do chladničky až na 1 týždeň.

Kokosový koláč s čerstvými jahodami a posýpkou
Aj celiaci si u nás prídu na svoje! Navyše je tento koláč taký dobrý, že by ho mali vyskúšať aj tí, ktorí alergiou na lepok netrpia. Kombinácia čerstvých jahôd, vanilky a kokosu si totiž zamiluje úplne každý!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 120 ml kokosového mlieka (z konzervy)
- 100 g bezlepkovej múčnej zmesi
- 30 g trstinového cukru
- 30 g cukru
- 20 g masla
- 2 vajcia
- 1 štipka soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
- 1/2 lyžičky vanilkovej pasty
Na polevu:
- 300 g jahôd, čerstvých
- 20 g strúhaného kokosu
Na posýpku:
- 80 g bezlepkovej múčnej zmesi
- 45 g práškového cukru
- 40 g studeného masla
- 10 g strúhaného kokosu
- 4 g vanilkového cukru
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
Postup
- Jahody umyte, očistite a nakrájajte.
- Dajte bokom.
- Na posýpku zmiešajte v mise múku, cukor, vanilkový cukor, strúhaný kokos a prášok do pečiva.
- Pridajte maslo a všetko rukami prehneťte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
- Vložte posýpku do chladničky.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia (horný-spodný ohrev).
- Vymažte tukom pružinovú tortovú formu.
- Na cesto dajte kokosové mlieko a maslo do hrnca a zahrievajte na strednom plameni, kým sa maslo nerozpustí.
- Odstavte a nechajte opäť mierne vychladnúť.
- Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- V inej mise šľahajte ručným mixérom vajcia s dvoma druhmi cukru a vanilkou po dobu 3 minút do krémova.
- Vmiešajte zmes múky a masla a kokosu.
- Cesto nalejte do formy a posypte strúhaným kokosom.
- Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou posýpkou.
- Jahodový koláč pečte asi 40 minút.
- Po 20 minútach prikryte kusom alobalu.
- Nechajte koláč vychladnúť mimo rúry, kým ho vyberiete z rúry.
- Dobrú chuť!

Červené jahody v tvare srdca a posýtené malými semienkami sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Chcete vedieť, ako si ich môžete vypestovať? Aké sú ich zdravotné benefity? A ako ich môžete využiť v kuchyni? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku jahodách !
A ako sa vám naše dnešné recepty na jahodové koláče s posýpkou páčili? Napíšte nám do komentárov!