Domáca pekáreň

Cez naše všetko úsilie, ktoré sme venovali vyberanie zdravého pečiva za rozumnú cenu bez prídavkov rôznych konzervantov či farbív, sme nenarazili takmer na žiadny chlieb, ktorý by si vyslúžil toto označenie. Hoci je výber celkom obsiahly, tu a tam sa vždy na obale nájde nejaký ten prídavok, ktorý nám z nejakých dôvodov nevyhovoval. A preto sme sa dnes zamerali na doteraz najúžasnejšie výrobok, ktorý nám umožní upiecť si vlastný chlieb či rožky, bez toho aby sme museli pochybovať nad ich zložením.

Domáca pekáreň? Áno!

Domáca pekáreň nemá výhody iba v pripravení zdravého pečiva, nesporne ide o komfortné a najmenej časovo náročný spotrebič, vďaka ktorému si napríklad po ránu pochutí celá rodina na chrumkavom a čerstvom chlebe bez akejkoľvek práce či námahy. Zatiaľ sme nezistili domácu pekáreň nijako problémovú a možno ju teda len chváliť. Spotreba energie je veľmi nízka a na upečenie jedného chleba vám z peňaženky vezme približne 1 Sk, čo je vskutku zanedbateľná suma. Tiež suma za zakúpenie surovín, pre upečení 1 kg chleba, bude oveľa nižšia, než suma, ktorú by ste investovali do kúpy 1 kg už hotového chleba.

Akú domácu pekáreň si vybrať?

V niektorých pekárňach môžeme pripravovať nielen rôzne druhy chleba, ale aj cesto na prípravu koláčov, cestovín, rožkov a môžeme si v nej vyrobiť domáce marmeládu či kompóty. Základné funkcie sa nemení, tie zostávajú pri všetkých druhoch rovnaké, avšak niektoré pekárne sú vybavené programy, ktoré nám ešte viac prípravu uľahčí. Samozrejme sú tieto funkcie plne zastúpené v cene výrobku a tu už záleží na každom z nás, akú čiastku chceme do pekárne investovať, na trhu sú k dispozícii pekárne už od jedného tisíca korún. Pri výbere by sme mali brať do úvahy, pre koľko stravníkov budeme chcieť pečivo piecť, a preto vždy vyberieme pekáreň s dostatočne veľkou pečenie formou.

Pacienti s bezlepkovou diétou iste ocenia program pre bezlepkové pečenie, avšak nie každá pekáreň tento program obsahuje, a preto si pred zakúpením starostlivo prečítame technické parametre. Pri drahších pekární (nad 1500 Sk) sa môžeme stretnúť s desiatimi až dvanástimi programy, medzi ktoré najčastejšie patrí už spomínané bezlepkové pečenie, pečenie celozrnného, bieleho, pšeničného a toastového chleba (v niekoľkých rýchlostných režimoch), príprava koláčov a marmelád. Ďalej je obsiahnutý niekoľkohodinový časovač (12-15 hodín), vďaka ktorému nastavíme presný čas pečenia. Večer potom stačí len nasypať všetky prísady a ráno sa môžeme tešiť z čerstvého pečiva. Chod pekárne je veľmi tichý, teda sa nemusíme obávať hlučnosti, ktorá by nás rušila zo spánku. Po dokončení programu pečenia nám navyše udržuje 40-60 minút teplotu.

Nevýhody domáce pekárne

Jedinou nevýhodou domáceho pečenia je krátka trvanlivosť pečiva, ktorá je zapríčinená absenciou konzervantov, teda nám chleba nezostane dlho čerstvý a chrumkavý. Trvanlivosť a krehkosť môžeme predsa len trochu predĺžiť, zabalíme ak pečivo do mikroténového vrecka a starostlivo ho uzavrieme. Rovnako ako pečivo zakúpené v pekárňach či supermarketoch môžeme domáci chlieb zamraziť, po rozmrazení bude chutiť ako čerstvo upečený.

Prvé použitie domáce pekárne

Pred prvým pečením nezabúdame na prečítanie celého návodu, nájdeme tu niekoľko dôležitých krokov a tiež tipov či receptov na zhotovenie pečiva. Prvým krokom by malo byť samozrejmosťou najskôr formu aj hnetacie háky dôkladne umyť a vypáliť bez pridania akejkoľvek suroviny. Tento proces je uvedený v návode, nemal by trvať dlhšie ako 25 minút (tu záleží na výrobku) a potom sa už môžeme pustiť do prvého pečenia.

Suroviny pre pečenie

Suroviny pridávame postupne, vždy podľa receptu. Nasypeme Ak je do formy ledabolo, je celkom možné, že namiesto nadýchaného chleba vytiahneme z pekárne nevzhľadnú placku. Ak nie je uvedené v recepte inak, spravidla ako prvý nalejeme tekutinu, nasleduje múka, koreniny (sypkej zmesi), avšak so soľou zaobchádzame opatrne, nemala by sa dostať do kontaktu s kvasnicami, a tak ju nasypeme na jednu stranu formy a uprostred (ako pri klasickej prípravy cesta) vytvoríme v múke jamku, kam kvasnice môžeme rozdrobiť či nasypať. Potom už stačí len nastaviť príslušný program a vyčkať, než sa chlieb upečie.

Rady a tipy

• Pri pridávaní surovín dávame pozor, aby sme nenasypali soľ na droždie, cesto by nevykysol

• Uhnetené a vykysnuté cesto môžeme pred pečením potrieť rozšľahaným vajcom, vodou, olejom maslom či medom, získame tak zakaždým inak sfarbenú kôru

• Takto potretý chlieb môžeme sypať semienkami, na pečive budú dobre držať

• Aby nám pečivo vydržalo dlhšiu dobu, vychladnuté je zabalíme do mikroténového sáčku alebo bavlnené utierky

• Chlieb či rožky môžeme tiež zamraziť, po rozmrazení budú chutiť ako čerstvo upečené

• Ak chceme pripraviť naozaj nadýchaný chlieb, použijeme pšeničnú múku, naopak celozrnná múka nám zaistí chlieb hutnejšie

Medzi domáce spotrebiče sa pred rokmi zaradili aj domáce pekárne. Domáce pečenie chleba, žemlí a rožkov sa najskôr asi zdalo nepredstaviteľné, ale postupne si tieto malé pekárničku našli cestu a sú čím ďalej rozšírenejšie. V rade domácností sa tak dnes už pripravuje nielen domáci chlieb, ale i rad pekárskych a ďalších výrobkov. Ak domácu pekáreň ešte nemáte a rozhodujete sa o jej kúpu, tak starostlivo zvážte veľkosť a možnosti spracovania celkového objemu a voliteľnosť programov podľa vašich potrieb.

Domáca pekáreň a jej výhody

Mať v domácnosti domácu pekáreň umožňuje prípravu cesta predovšetkým na chlieb a biele pečivo, ale aj iných ciest. Domáca pekáreň je konštruovaná tak, že celý proces prípravy sa odohráva v nádobe pekárne, takže odpadá používanie ďalšieho riadu, zahrievanie tekutín na sporáku a odhad ich správnej teploty a podobné súvisiace činnosti. Výhodou je aj to, že si môžeme voliť vlastné recepty a vlastné dochucovanie. Programované sú domáce pekárne tak, aby časové intervaly jednotlivých programov zodpovedali požiadavkám jednotlivých činností. Veľkou výhodou sú pekárne s odloženým štartom, kde si možno nastaviť čas vhodný pre začatie činnosti pekárne. Týmto spôsobom môže byť každé ráno čerstvý chlieb alebo pripravené cesto na iné pečivo. Väčšina pekární je tiež viacúčelových a umožňuje ešte iné činnosti vyžadujúce teplo.

Domáca pekáreň a jej možnosti

Domáca pekáreň nie je pomocník, ktorý cesto je prepracuje čiže zamiesi. To by napokon zvládol aj doterajší roboty svojimi hákmi na miesenie. Domáce pekárne sa od seba síce trochu líšia v možnostiach, ale prakticky sú schopné nasledujúcich činností:

• príprava kvásku pre pečenie kysnutého cesta

  • prepracovanie cesta podľa potreby a to zvolením príslušného programu
  • kysnutie cesta pri správnej teplote
  • pečenie chleba v pečenie forme pekárne
  • spracovanie i iných druhov ciest
  • príprava džemov, oškvarkov a iných produktov
  • dokončenie zapekaných jedál

Chlieb z domácej pekárne

Chlieb môžeme od začiatku do konca celý pripraviť v domácej pekárni. Stačí len vložiť potrebné suroviny na kvások, múku, ďalšie prísady a tekutinu a nechať spracovať cesto. Potom už len vyberieme vhodný typ programu a chlieb sa pečie sám. Pre tých, ktorí dávajú prednosť klasickým tvarom chleba ktorými je veka alebo bochník, potom pekáreň umožní cesto spracovať a vykysnúť. Vykysnuté cesto vytvarujeme na doske alebo ich vložíme do chlebovej formy a po dokynutí je pečieme v rúre. Pri tomto spôsobe máme možnosť chlieb sypať rascou alebo rôznymi semienkami či plniť rôznymi náplňami. Pokiaľ ho raz pred pečením a počas pečenia najmenej dvakrát potrieme slanou vodou, tak získame chrumkavú kôrku, ktorá sa kúpiť nikdy nedá.

Chlebové a biele pečivo z domácej pekárne

Z chlebového cesta oddeleného od domácej pekárne si môžeme vytvarovať aj rôzne dalamánky, žemle alebo bagety. Vytvarované pečivo uložíme na plech, necháme ich dokysnúť, pred pečením potrieme slanou vodou a oplatí sa ich narezať, pretože tak môže uchádzať para a cesto pri pečení neklesá. Sypeme rascou, soľou, makom či semienkami. Na biele pečivo si rovnako necháme vypracovať zvolenej cesto v domácej pekárni a potom tvarujeme ľubovoľné pečivo, ktoré môžeme aj plniť. Uložené na plechu je tiež necháme chvíľu dokysnúť, potom potierame vodou, mliekom, rozšľahaným vajcom a upečieme v rúre.

Sladké pečivo a múčniky z domácej pekárne

Domáca pekáreň dokáže vypracovať aj ďalšie cesta, z ktorých po vybratí z pekárne môžeme piecť rôzne druhy sladkého pečiva alebo múčnikov. Tak môžeme mať doma pečené briošky, makovky, plnené kysnuté koláče alebo hrebene, vianočky, mazance a ďalšie sladké pečivo. Okrem pečiva pekáreň samozrejme pripraví aj cesto na buchty, záviny, rezy alebo rôzne drobné tvary sladkých múčnikov.

Domáca pekáreň a ostatné produkty

Praktické je aj využitie domácej pekárne na prípravu cesta na žemľové alebo ovocné knedle. Ako už bolo uvedené v domácej pekárni možno pripraviť aj domáci džem. Na prípravu vo veľkom z nadmernej zberu je pekáreň malá a príprava zdĺhavá, ale zase sa v nej dajú veľmi dobre spracovať menšie objemy z prebytkov alebo výhodných kúpi a rozšíriť si tak sortiment domácich džemov. Podobným spôsobom si môžeme pripraviť domáce škvarky a masť. V domácej pekárni môžeme aj zapekať niektoré druhy jedál, ako je rizoto, zapekané cestoviny či zemiaky a podobná jedlá.

Domáca pekáreň a jej obsluha

Na trhu je rad výrobkov a hoci sú vo svojom princípe zhodné, tak sa líšia programy a vybavením Preto si dobre preštudujte návody a potu pri jednotlivých programoch. Pri počiatkoch užívania tiež starostlivo sledujte činnosť pekárne a celkové výsledky a podľa potreby upravujte postupy a množstva surovín.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.