Lahodné recepty na šaláty s cestovinami a šunkou. Ochutnajte všetky varianty

Jednoduché, rýchle a napriek tomu chutné!

To sú všetky tieto recepty na cestovinový šalát so šunkou, ktoré vás úplne ohromia.

Pripravte si ho ako jednoduchú prílohu ku grilovanému mäsu, ako ľahký obed alebo rýchlu večeru!

Aký je váš favorit?

Cestovinový šalát so šunkou a syrom

Tento recept na krémový šalát s cestovinami obsahuje domáci dresing, ktorý sa tak dobre hodí ku všetkým chutiam tohto ľahkého jedla.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  • 450 g šunky (napr. údené)
  • 230 g syra čedar
  • 230 g cestovín farfalle
  • 90 g nakrájanej papriky
  • 30 g zelenej cibuľky (nakrájané na kocky)

Na dresing

  • 120 g majonézy
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica žltej horčice
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • ½ lyžičky papriky
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • ½ lyžičky čierneho korenia

Postup

  • Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente.
  • Vodu zlejeme a cestoviny scedíme. Cestoviny opláchnite studenou vodou.
  • Do veľkej misy pridajte prepasírované cestoviny a vmiešajte šunku, syr, papriku a cibuľu.
  • Do strednej misy pridajte prísady na dresing a šľahajte, kým sa nespoja.
  • Šalát prelejte zálievkou a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Misu zakryte a nechajte aspoň hodinu chladiť. Možno budete musieť pred podávaním znova premiešať.
Lahodne krémový šalát z cestovín s domácim dresingom.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Šalát s cestovinami šunkou a vajcami

Kvalitná šunka a vajcia natvrdo získajú nový rozmer v tomto recepte na cestovinový šalát. Obsahuje všetky vaše obľúbené prísady a je ochutený talianskym korením, cibuľovým práškom a cesnakovým práškom.

Čo budeme potrebovať

  • 90 g majonézy
  • 60 g kyslej smotany
  • 3 lyžice jablčného octu
  • 2 čajové lyžičky talianskeho korenia
  • 2 čajové lyžičky cibuľového prášku
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 250 g cestovín farfalle
  • 4 vajcia natvrdo (ošúpané a nakrájané)
  • 250 g nakrájanej zvyšnej šunky
  • 2 šálky rozpolených malých hroznových paradajok
  • 1 šálka mrazeného hrášku, rozmrazeného

Postup

  • Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, aby boli al dente.
  • Sceďte a jemne opláchnite studenou vodou.
  • Zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, ocot, talianske korenie, cibuľový prášok, cesnakový prášok, soľ a korenie vo veľkej miske, kým sa dobre nepremiešajú.
  • Pridajte zvyšné prísady, jemne premiešajte, aby sa všetko obalilo.
  • Cestovinový šalát nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute prepojili.
  • Pred podávaním premiešajte.

Ako urobiť tento recept na cestovinový šalát so šunkou ešte zaujímavejšie? Opečte si k nemu toastový chlieb! Najchrumkavejšie výsledky dosiahnete s týmito nami recenzovanými hriankovači !

Vrtuľky cestovín s opečenou slaninou a zálievkou s kôprom a vajcami.
Zdroj: recipetineats.com

Šalát z cestovín, šunky, zeleniny a jogurtu

Tento odľahčený cestovinový šalát je plný brokolice a papriky. Údená šunka a sladké hrozienka mu dodajú veľa neobvyklej, ale lahodnej chuti.

Čo budeme potrebovať

Na dresing

  • 60 g majonézy
  • 40 g bieleho jogurtu
  • 30 g kyslej smotany
  • 3 lyžice ryžového alebo bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica medu
  • 1 ½ lyžičky sušenej mletej cibule
  • 1 ¼ lyžičky sušeného estragónu alebo kôpru
  • ½ lyžičky cibuľovej soli
  • Biele korenie podľa chuti

Na šalát

  • 250 g cestovín
  • 150 g nakrájanej brokolice
  • 220 g nakrájanej šunky
  • 1 veľká červená alebo žltá paprika (nakrájaná na kocky)
  • 30 g nakrájanej červenej cibule
  • 30 g hrozienok
  • Čerstvo mleté korenie
  • 100 g špenátových listov
  • 50 g natrhaných listov čakanky

Postup

  • Na dresing si v miske zmiešajte majonézu, jogurt, kyslú smotanu, ocot, horčicu, med, cibuľu, estragón (alebo kôpor) a cibuľovú soľ, kým sa dobre nepremiešajú.
  • Okoreníme bielym korením.
  • Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie.
  • Na šalát zmiešajte cestoviny, brokolicu, šunku, papriku, na kocky nakrájanú cibuľu a hrozienka vo veľkej mise.
  • Pridajte dresing a miešajte, kým sa rovnomerne nespoja.
  • Prikryte a dajte do chladničky, aby sa chute premiešali aspoň na 30 minút a až 2 dni.
  • Podávajte na lôžku zo špenátu a čakanky, ozdobené plátkami červenej cibule.

Ako inak si ešte lahodné cestoviny vychutnať? Ochutnajte ich v lahodných omáčkach, ako je pomodoro , carbonara , alebo ich jednoducho zapečte !

Cestovinový šalát plný lahodných ingrediencií, ako je chrumkavá zelenina a hrozienka.
Zdroj: wonkywonderful.com

Ľahký taliansky cestovinový šalát so šunkou

Tento rýchly a jednoduchý šunkový cestovinový šalát obsahuje cherry paradajky, syr Mozzarella a ďalšie ingrediencie v stredomorskom štýle, ktoré si zamiluje celá rodina. To všetko obalené v lahodnom domácom dresingu.

Čo budeme potrebovať

  • 230 g cestovín fusilli alebo rotini
  • 450 g varené šunky (nakrájané na kocky)
  • 170g cherry paradajok (nakrájaných na polovicu)
  • 1 malá uhorka (nakrájaná na plátky)
  • 40 g nakrájanej červenej cibule
  • 30 g zelených olív (nakrájaných na plátky)
  • 30 g čiernych olív (nakrájaných na plátky)
  • 230 g malých guličiek syra Mozzarella
  • 2 nakrájané zelené cibule

Na dresing

  • 70 ml panenského olivového oleja
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 čerstvo vylisovaná limetková šťava
  • 2 lyžice medu
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Uvarte cestoviny al dente podľa návodu na obale. Zatiaľ čo sa cestoviny varí, pokračujte vo zvyšku receptu.
  • Keď sú cestoviny hotové, dobre ich prepláchnite studenou vodou a sceďte.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na šalátový dresing, šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Vo veľkej mise zmiešajte varenú šunku nakrájanú na kocky, cherry paradajky, nakrájanú uhorku, nakrájanú červenú cibuľu, nakrájané zelené a čierne olivy, mozzarellu.
  • Pridáme uvarené a scedené cestoviny.
  • Pridajte zálievku na šalát.
  • Všetko premiešajte, aby sa to spojilo.
  • V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
  • Navrch dajte nakrájanú zelenú cibuľku (môžete ich tiež zmiešať dohromady v šaláte).
Čerstvý šalát so zeleninou a talianskym korením.
Zdroj: cookingclassy.com

História cestovinového šalátu

Cestoviny sú talianske, ale šalát z cestovín sú americké.

Cestoviny izbovej teploty akéhokoľvek tvaru, ochutené buď so smotanovo majonézovou zálievkou alebo olejom a octom, sa neobjavujú v žiadnej talianskej kuchárskej tradícii.

Americké noviny a kuchárky však už v roku 1914 začali tlačiť recepty na šaláty z cestovín, ktoré sa mali podávať na listoch hlávkového šalátu, zmiešané so surovinami, ako je tuniak a olivy.

Nikto si nie je istý, kto ako prvý prišiel s týmto nápadom, ale o niekoľko desaťročí skôr na konci 19. storočia prisťahovalci z Nemecka propagovali zemiakové šaláty s majonézou a horčicou po celej krajine.

Cestoviny, kedysi považované za talianske jedlo, ktoré sa práve začínalo asimilovať do širšej americkej potravinárskej kultúry, boli lacné a tak dávalo zmysel spojiť zemiakový šalát a cestoviny.

Zvlášť keď vezmete do úvahy zvyšujúcu sa popularitu majonézy v tej dobe.

Sekcia receptov vo Washington Post publikovaná v roku 1930 dokonca nazval pokrm „falošný zemiakový šalát“.

Ako šiel čas ďalej, v 60. rokoch minulého storočia bol cestovinový šalát vzorom amerických polotovarov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.