Zaujíma vás, aké pečivo sa pečie na Veľkú noc?
Máte chuť si tieto sviatky spríjemniť nejakou sladkou dobrotou z kysnutého cesta?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočné pečivo , stačí sa len inšpirovať!
Veľkonočné judášky
Podľa tradície sa Judášky pečú každoročne na zelený štvrtok. Kto je na druhý deň za svitania sníva, bude sa celoročne tešiť dobrému zdraviu. Pozrite sa na ďalšie veľkonočné tradície.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 15 g droždia
- 175 ml vlažného mlieka (môžete prilievať aj viac podľa potreby)
- 60 g masla
- 50 g cukru krupica
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
- maslo na vymazanie plechu
- med/lekvár
Postup
- V malej nádobe pripravíte kvások z malého množstva vlažného mlieka, múky a lyžičky cukru. Potom, čo vám vzíde kvások, ho pridajte do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli.
- Potom si utrite maslo so žĺtkom do peny a pridajte do zmesi. Podľa potreby potom dolejte vlažné mlieko.
- Vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
- Z cesta nakrájajte kúsky, vytvorte gule, z ktorých vytvarujete tenké valčeky (tenké asi ako prst), približne 20 cm dlhé. Tie potom stáčajte do špirálok alebo esíčok, kuriatok, uzlov…
- Dajte ich na pomastený plech alebo na plech s papierom na pečenie, nechajte ešte chvíľu vykysnúť, potrite rozšľahaným vajcom.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C asi 15 minút.
- Po upečení ich ihneď potrite rozohriatym medom alebo posypte práškovým cukrom. Prípadne namažte lekvár.

Máme ďalších 9 úžasných receptov na veľkonočných judášov , ktoré stoja za vyskúšanie.
Veľkonočné koláče
Hrajte sa s tvarmi a náplňami. My sme zvolili guľatú makovú klasiku. Avšak fantázii sa medze nekladú.
Ingrediencie
- kysnuté cesto (z 500 g múky) viď prvý recept
- 1 vajce
- 200 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka škorice
- citrónová kôra
Postup
- Najprv rozohrejte rúru na 180 °C.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a vykrajujte kolieska.
- Pomocou pohára vytlačte uprostred jamku a potrite rozohriatym maslom.
- Pripravte si makovú náplň tak, že mak zvaríte s mliekom do zhustnutia, dochutíte cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
- Náplň vložte do jamiek na koláčoch.
- Koláčiky potom dajte na plech s papierom na pečenie a dajte piecť do predhriatej rúry asi na 20 minút.

Objavte podobné tipy
Škoricové slimáky
Škorica prevonia vaše popoludnie a zaručene zlepší náladu. To pravé veľkonočné občerstvenie. Pred koledníkmi radšej schovajte.
Ingrediencie
- kysnuté cesto (z 500 g múky) viď prvý recept
- 1 balíček vanilkového cukru
- maslo
- cukor krupica
- škorica
- 1 vajce
Postup
- Najprv rozohrejte rúru na 180 °C.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a potrite rozohriatym maslom.
- Dostatočne posypte cukrom a škoricou.
- Cesto zmotajte do rolády a nakrájajte slimáky.
- Slimáky dajte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút.

Veľkonočné sladké roládky
Osie hniezda sa postupom nelíši od slimákov. Plátky môžeme krájať širšie, tak aby tvarom skutočne pripomínali osie úle. Vynikajúca delikatesa!
Ingrediencie
- kysnuté cesto (z 500 g múky) viď prvý recept
- 1 balíček vanilkového cukru
- maslo
- cukor krupica
- kakao
- mleté vlašské orechy
- 1 vajce
Postup
- Najprv rozohrejte rúru na 180 °C.
- Potom cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a potrite rozohriatym cestom.
- Dostatočne posypte cukrom a kakaom.
- Navrch položte orechy.
- Cesto zmotajte do rolády a krájajte na 1,5 cm hrubé plátky.
- Dajte na plech s papierom na pečenie a potrite vajcom.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu približne 20 minút.

Tradičný veľkonočný bochník
Typickou dobrôtkou pre sviatky jari je jednoznačne mazanec, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o jednom z hlavných symbolov českých Veľkej noci. Pripravte si toto veľkonočné pečivo podľa nás.
Ingrediencie
- 2 a 1/2 hrnčeka (330 g) polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka (120 ml) vlažného mlieka
- 2/3 kocky rozpusteného nesoleného masla (70 g)
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1/3 hrnčeka (65 g) kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice (35 g) hrozienok
- 1 – 2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 vrecko vanilkového cukru
- 2 lyžice (35 g) lúpaných mandlí
- čerstvo nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 – 1 citróna
- štipka soli
- rum na namáčanie hrozienok (cca 4 – 5 lyžíc)
Ingrediencie na dokončenie
- 1 vajce
- 1 – 2 hrsti lúpaných mandlí
Postup
- Deň pred samotným pečením namočte hrozienka do rumy a zakryte tanierikom.
- Následne preosejte múku do veľkej misy, uprostred vytvorte jamku a do nej dajte sušené droždie, lyžičku cukru a zalejte to polovicou vlažného mlieka.
- Jemne premiešajte s trochou múky, aby sa vytvorilo riedke cesto. Potom misu zakryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minút.
- Po vykysnutí pridajte vlažné rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, vanilku, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a uhneťte hladké vláčne cesto.
- Po vypracovaní pridajte do misy nasekané mandle s namočenými hrozienkami a taktiež do cesta zapracujte. Rum z hrozienok odložte bokom.
- Hotové cesto zakryte a dajte na teplé miesto ďalších 30 minút kysnúť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a cesto v tvare bochníka položte na plech. Nechajte ešte hodinu kysnúť.
- Po poslednom kysnutí vytvorte na vrchu krížik pomocou ostrého noža.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Počas pečenia rozklepnite vajcia, pridajte rum z hrozienok a vidličkou vyšľahajte. Potrite celý povrch mazanca, posypte mlátkami mandlí a pečte po dobu 30 minút.
- Po upečení vyskúšajte špajľou. Pokiaľ je na špajli nalepené cesto, nechajte ešte 10 minút piecť.
- Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Predstavili sme vám päť obľúbených receptov na veľkonočné kysnuté pečivo.
Nemáte domácu pekáreň a napriek tomu by ste jej kúpu naozaj uvítali? Než sa do výberu pustíte, prečítajte si našu recenziu najobľúbenejších domácich pekární .
Z kysnutého cesta je možné pripravovať aj rôzne sladké rožky, buchty a bochníčky.
Okrem tvarohu, maku a lekváru alebo marmelády sa ako náplne do tohto pečiva používajú orechy, mandle alebo kokos .
Náplň by mala byť tuhšia, najmä do slimákov a osích hniezd, aby nevytekala počas pečenia na plech. Príliš riedku plnku z tvarohu môžeme zahustiť piškótovými drobčekmi alebo kokosom, mak a lekvár zase napríklad strúhaným perníkom.
Vyskúšajte aj veľkonočné rezy , ktoré osladia vaše stolovanie iným spôsobom.