Sladký recept na čučoriedkový cheesecake. Tiež sa vám pri týchto slovách zbiehajú sliny?
Pripravte si túto delikatesu aj v pohodlí vášho domova.
A ako zabrániť tomu, aby tvarohový koláč popraskal? To sa dozviete na konci článku.
Čučoriedkový cheesecake s tvarohom
Máte vo svojom živote nejakého milovníka čučoriedok alebo ním ste vy sami? Urobte dojem týmto výborným receptom na tvarohový koláč s čučoriedkami, ktorý ich obsahuje vo vnútri, ale aj na povrchu v podobe omáčky. Máte radšej starú dobrú klasiku? Tak potom tu pre vás máme recepty na klasický cheesecake .
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 18 grahamových sušienok
- 3 lyžice cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 140 g masla (rozpusteného)
Na náplň
- 680 g plnotučného tvarohu
- 210 g cukru
- 85 g kyslej smotany
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- Kôra z 1 citróna
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 125 ml hustej smotany
- 3 veľké vajcia
- 310 g čerstvých čučoriedok
Na omáčku
- 460 g čerstvých čučoriedok
- 100 g cukru
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- Kôra z 1 citróna
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 60 ml vody
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Umiestnite rošt do stredu rúry.
- Pridajte grahamové sušienky, cukor a soľ do misy kuchynského robota a mixujte, kým sa nerozomelú na prášok.
- Pridajte maslo a spracujte, kým sa nespojí.
- Zmes vtlačte na dno formy, aby krusta bola aj po stranách.
- Krustu pečte do svetlo zlatohnedej farby, 20 až 25 minút.
- Nechajte vychladnúť asi 15 minút.
- Keď forma vychladne pevne zabaľte dno a boky do alobalu.
- Vložte zabalenú formu do veľkého plechu.
- Uvarte si vodu na prípravu horúceho vodného kúpeľa na pečenie čučoriedkového cheesecaku.
- Na náplň si vyšľahajte tvaroh, cukor, kyslú smotanu, vanilku, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a soľ.
- Pomaly pridávajte hustú smotanu, kým sa nezapracuje. Pridajte vajcia, jedno po druhom, kým sa nespoja.
- Pridajte čučoriedky. Pomocou gumovej stierky jemne vmiešajte čučoriedky do náplne, dávajte pozor, aby ste ich nerozdrvili.
- Nalejte zmes na cheescake do pripraveného korpusu.
- Opatrne nalejte do pekáča toľko vriacej vody, aby siahala do polovice stien formy na cheesecake.
- Pečte tvarohový koláč, kým nebude po okrajoch mierne nafúknutý, asi 1 1/2 hodiny.
- Vypnite rúru a otvorte dvierka rúry asi na 3 cm. Nechajte cheesecake dôjsť v rúre, asi 1 hodinu.
- Premiestnite na mriežku a nechajte 30 minút vychladnúť.
- V strednom hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a soľ.
- Pridajte vodu a priveďte omáčku do varu na stredne vysokú teplotu.
- Znížte teplotu na minimum a varte, odkryté, za občasného miešania, kým sa omáčka nesfarbí do žiarivo fialovej a nezhustne, asi 10 minút.
- Omáčku preložte do stredne žiaruvzdornej nádoby a nechajte ju asi 30 minút na linke trochu vychladnúť.
- Až budete pripravení na podávanie, nalejeme čučoriedkovú omáčku na nakrájané kúsky čučoriedkového cheesecaku.
Nepečený tvarohový koláč s čučoriedkami a bielou čokoládou
Najlepší recept na čučoriedkový cheesecake s bielou čokoládou a úplne bez pečenia. Vyskúšajte tento skvelý dezert plný letných chutí, ktorý je skvelý pre každé letné posedenie. Alebo si pripravte čisto jahodový cheesecake , taktiež podľa nášho receptu.
Čo budeme potrebovať
- 300 g bielej čokolády
- 600 g mäkkého syra
- 285 ml dvojitej smotany
- 50 g práškového cukru
- 170 g čučoriedok
- 7 lyžíc čučoriedkového džemu
- 85 g sušienok
- 200 g malých jahôd
Postup
- Čokoládu rozpustite nad vodným kúpeľom.
- Ľahko olejom vymastenú formu vyložte potravinárskou fóliou.
- Syr, smotanu a cukor vyšľahajte, a potom vmiešajte do takmer vychladnutú rozpustenú bielu čokoládu, kým sa všetko dobre nespojí.
- Zmiešajte 170 g čučoriedok s 5 lyžicami džemu.
- Nalejte polovicu syrovej zmesi do formy, a potom doprostred lyžicou vmiešajte čučoriedky s džemom.
- Pridajte zvyškom syrovej zmesi, zarovnajte vršok a potom vtlačte navrch sušienky, aby vytvorili korpus cheesecaku.
- Prikryte a chlaďte 6 hodín alebo cez noc.
- Asi 6 jahôd si dajte bokom. Zvyšok rozpoľte a potom prehrejte na panvici so zvyšnou marmeládou do mäkka.
- Rozšľahajte tyčovým mixérom, potom pretrite cez sito, aby ste odstránili semienka, a vytvorte omáčku.
- Ak chcete podávať, zvyšné jahody rozpoľte, a potom ich položte na tvarohový koláč. Prelejte omáčkou.
Objavte podobné tipy
Cheesecake z čučoriedok a mascarpone
Vychutnajte si krémovú náplň tohto jedinečného čučoriedkového cheesecaku. V čom je kúzlo tohto receptu? Je to ten lahodný taliansky syr, ktorý máme všetci radi.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla (rozpusteného)
- 200 g sušienok (drvených)
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 400 g syra mascarpone
- 350 g smotanového syra
- 125 g práškového cukru
- 2 lyžice kukuričnej múky (kukuričný škrob)
- 3 veľké vajcia
- kôra z jedného malého pomaranča
- 300 g čerstvých čučoriedok
Postup
- Predhrejte rúru na 180 .
- Formu vymažte maslom.
- Rozpustené maslo zmiešajte so sušienkovou posýpkou a dobre premiešajte. Vtlačte na dno pripravenej formy.
- Počas prípravy náplne dajte do chladničky vychladiť.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vanilku, oba syry, cukor, kukuričnú múku, vajcia a pomarančovú kôru.
- Pridajte 3/4 množstvo čučoriedok.
- Zmes preložte do vychladenej krusty.
- Navrch rozsypte zvyšné čučoriedky a trochu ich zatlačte dole do náplne.
- Pečte 45 minút až hodinu, kým nezozlátne a takmer nestuhne. Uprostred by sa mal ešte trochu chvieť.
- Vypnite rúru a otvorte dvierka rúry. Pred vybratím z formy nechajte v rúre úplne vychladnúť.
- Zakryte a nechajte niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.
Čo môže byť lepšie ako osviežujúci čučoriedkový cheesecake s kávou podľa vlastného výberu? Tento luxus si môžete dopriať s najlepšími kapsulovými kávovarmi . Aký si vybrať? To sa dočítate v našej recenzii.
Koláč z tvarohu s čučoriedkami a Lotus sušienkami
Lotus sú malé korenené, karamelizované sušienky, také, aké si občas dávate ku káve, pochádzajúce z Holandska a Belgicka. Sú skvelým alternatívnym základom pre tvarohový koláč a obzvlášť dobre chutia s čučoriedkami. alebo si pripravte ďalšie torty z najrôznejších typov sušienok , pochutnáte si!
Čo budeme potrebovať
- 250 g balenia sušienok Lotus
- 100 g masla (rozpusteného)
- 300 g čučoriedok
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 limetka (ošúpaná a odšťavená)
- 250 g mascarpone
- 450 g nízkotučného mäkkého syra alebo tvarohu
- 90 g práškového cukru
- 2 lyžice kukuričnej múky
- 3 vajcia (2 celé a 1 žĺtok)
- 150 ml kyslej smotany
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov.
- Sušienky rozdrvte a zmiešajte s maslom.
- Zmes vtlačte do formy na pružinu a vytvarujeme aj do strán formy.
- Pečte 10 minút.
- Čučoriedky vložíme do hrnca a posypeme hnedým cukrom a limetkovou šťavou, varte asi 15 minút, alebo kým nezačnú mäknúť a praskať. Šťavu zlejte do misy.
- Mascarpone vyšľahajte so syrom, práškovým cukrom, kukuričnou múkou, limetkovou kôrou a vajcami.
- Do formy dajte lyžicou polovicu syrovej zmesi, pridajte väčšinu čučoriedok (niektoré si nechajte navrch) a prelejte zvyšnou zmesou.
- Pečte 40 minút alebo pokiaľ zmes nestuhne, ale aby sa stále ľahko chvela uprostred.
- Pridajte povrch kyslou smotanou a pečte ďalších 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
- Na čučoriedkový cheesecake nasypte zvyšné ovocie a odloženú šťavu.
Ako zabrániť popraskaniu cheesecaku?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo tvarohový koláč praská. Tu je niekoľko tipov, ako tomu predísť:
Pri výrobe náplne je dôležité, aby ste vajcia neprešľahali . Do náplne prílišným šľahaním pridáte príliš veľa vzduchu, čo spôsobí, že pri pečení koláč rýchlo nakysne a potom sa prepadne a uprostred praskne. Akonáhle sú vajcia zapracované a náplň je hladká, vypnite mixér a hotovo. Odolajte nutkaniu pokračovať v miešaní!
Ďalším vinníkom je prepečenie . Váš cheesecake je prepečený, keď sú okraje mierne nafúknuté a stred je stále chvejúci ako želé. V tejto chvíli rúru vypnite a nechajte dvierka rúry mierne pootvorené. Cheesecake sa nechá v rúre dôjsť, stuhne a pomaly vychladne. To pomáha, pretože drastické zmeny teploty (tj horúca rúra na studená chladnička) spôsobí popraskanie.
Ako sa váš cheesecake ochladí, stiahne sa, a pokiaľ sa okraje prilepia k stene formy, vytvoria sa praskliny. Preto je dôležité pred uvoľnením pružinovej formy prejsť nožom po jej okraji.