Čo dom dal, alebo varíme s fantáziou

Nemáte práve čas ísť na nákup čerstvých potravit a potrebujete rýchlo pripraviť nejaké jedlo pre rodinu?

Potom využite to, čo dom dal. Iste nájdete veľa ingrediencií, ktoré spoločne uvarené vykúzli chutný pokrm.

Nebojte sa experimentovať a určite sa vám podarí uvariť polievku, umíchat nátierku alebo upiecť buchtu štýlom, čo dom dal.

Výber receptov pre „čo dom dal“

Pri príprave jedál vychádzame vždy zo základnej potraviny, ktorú máme k dispozícii buď v dostatočnom množstve alebo ju potrebujeme spracovať. Môže to byť menší kúsok mäsa, zemiaky surové aj varené, cestoviny, ryža alebo rôzne druhy zeleniny.

K tomu potom pridávame v menšom množstve ďalšie suroviny vrátane vajec a syra. Jednotlivé druhy môžeme rôzne vzájomne kombinovať. Ako spôsob kuchárskeho spracovania volíme väčšinou opekanie, vyprážanie alebo zapekanie.

Polievka „čo dom dal“

Nebude vadiť, ak niektorú z uvedených ingrediencií nebudete mať. Alebo ju môžete nahradiť niečím iným podľa vašej fantázie.

INGREDIENCIE

  • mrkva
  • petržlen
  • zeler
  • šošovka
  • cibuľa
  • krúpy
  • soľ
  • vegeta alebo masox
  • olej
  • múka na zápražku

POSTUP

  1. V kastróle na oleji opražíme cibuľu, pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler a spoločne orestujeme, až zelenina zavonia.
  2. Šošovku aj krúpy uvaríme zvlášť, pretože sa varí dlhšiu dobu.
  3. Potom do kastróla k zelenine pridáme uvarenú šošovicu a krúpy a zahustíme zápražkou z múky a oleja.
  4. Povaríme, ochutíme soľou a vegetou alebo masoxom.
Polievka čo dom dal
Zdroj: ccahec.org

Nátierka „čo dom dal“

Nátierka typu „čo dom dal“ má tú výhodu, že zužitkujete to, čo vám v chladničke zostalo od minulého nákupu.

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • tavený syr
  • tvrdý syr
  • cibuľa
  • korenie
  • kúsok šunky
  • 50 g rastlinného tuku

POSTUP

  1. Vajcia uvaríme na tvrdo.
  2. Do misky dáme rastlinný tuk a tavený syr a vymiešame do peny.
  3. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr, nastrúhané vajcia a nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Ochutíme soľou a korením a všetko dobre premiešame.
  5. Ak máme v zásobe, môžeme nátierku doplniť aj nakrájanú šunkou.
Nátierka čo dom dal
Zdroj: www.pazitka.cz

Buchta „čo dom dal“

Máte chuť na niečo sladké ku káve a nemáte zrovna doma moc veľké zásoby na to, aby ste pripravili nejaký špeciálny a zložitý múčnik? Potom riešením je buchta „čo dom dal“.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 0,5 hrnčeka práškového cukru
  • 0,5 hrnčeka oleja
  • mlieko podľa potreby
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • ovocie – čerstvé alebo zavárané

POSTUP

  1. V mise vymiešame do peny celé vajcia a cukor.
  2. Pridáme múku s práškom do pečiva, olej a všetko rozriedime mliekom na stredne husté cesto.
  3. Vyššia plech si vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou a nalejeme na neho cesto.
  4. Na cesto poukladáme čerstvé ovocie – maliny, rebarbora, ríbezle, marhule apod.
  5. Alebo použijeme ovocie zavárané.
  6. Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi po dobu 40 minút.
Buchta čo dom dal
Zdroj: www.femina.cz

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.