Nátierky sú základom pre ozdobné pokrmy v studenej veľkonočné kuchyni.
Chlebíčky a jednohubky sa bez nátierok nezaobídu a veľkonočné koledníci tiež nie.
Ako na tie najlepšie nátierky? S AZ recepty je to hračka, tu máte 5 najobľúbenejších receptov na veľkonočné nátierky !
Tvarohová nátierka
INGREDIENCIE
- 1 mäkký tvaroh
- 2 lyžice smotany
- 1 lyžica majonézy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- pažítka
- soľ, korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP
- Tvaroh starostlivo vymiešame dohladka.
- Pridáme niekoľko lyžíc smotany a majonézu.
- Primerane osolíme.
- Pridávame pažítku, ďalej cesnak a koreniny.
- Varené vajcia rozdelíme na bielok a žĺtok. Žĺtok vymiešame s lyžicou masla, bielok nakrájame na kocky.
- Servírujeme so vetvičku petržlenovej vňate, jemne posypané korením.
Objavte podobné tipy
maslová nátierka
Nátierka zo samotného masla je príliš tučná a navyše sa zle rozotiera.
Preto do masla pridávame tvaroh a trochu majonézy alebo jogurtu , alebo ho zameníme za nátierkové maslo .
INGREDIENCIE
- 100 g masla / nátierkové maslo
- 1 konzerva bielej fazule / 350 g predvarených fazule
- zelerová vňať
- hrsť kôpru
- 1 lyžica majonézy
- soľ, korenie
POSTUP
- Maslo vyšľaháme s majonézou a bielymi fazuľami.
- Vmiešame kôpor a vňať.
- Osolíme a okoreníme podľa potreby.
Syrová nátierka
INGREDIENCIE
- 200 g tvrdého syra
- 200 g mäkkého syra
- 1 vajce
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 200 g nátierkového masla
- 1/2 šalátové uhorky
- štipka soli a korenia
POSTUP
- Syry, žĺtok, horčicu a nátierkové maslo vyšľaháme v hladký krém.
- Primiešame uhorku a bielok nasekané najemno.
- Dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme s pečivom alebo krekry, ozdobené vetvičkou zelených byliniek.
V príprave syrové nátierky je možné využiť rôznych druhov syrov a predovšetkým ich rôznych chutí. Jemné tvarohové syry možno použiť rovno ako základ. Ostatné syry väčšinou pridávame do tvarohového základu. Tavené syry sa väčšinou dobre rozotierajú a ich príchuť si môžeme vybrať podľa potreby.
Veľkonočné zemiaková nátierka
INGREDIENCIE
- 6 zemiakov
- 100 g majonézy
- 2 lyžice smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- mletá rasca
- hrsť pažítky
POSTUP
- Jemne nastrúhané zemiaky vymiešame so smotanou a majonézou.
- Pridáme cesnak, na jemno nasekanú pažítku.
- Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Veľkonočné vajíčková nátierka
Najmä po veľkonočné nádielke prídu vhod všetky recepty, ktoré spracúvajú varené vajcia. Vajíčková nátierka je jedným z nich.
INGREDIENCIE
- 5 vajec
- hrsť pažítky
- 3 lyžice smotany
- 100 g mäkkého syra
- štipka soli a korenia
POSTUP
- Varené vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
- Žĺtky vymiešame s mäkkým syrom.
- Bielky a pažítku nasekáme nadrobno.
- Všetko zmiešame so smotanou a dochutíme soľou a korením.
Ak máte viac času, skúste netradičné nátierky , o ktorých tiež píšeme na našom webe.
Aká je vaša najobľúbenejšia nátierka? Zdieľajte recept s priateľmi na Facebooku, ocenia to!