Dochádza vám inšpirácia, čo variť?
Inšpirujte sa našimi jednoduchými receptami na cícer na paprike 5x inak!
Hľadáte tipy na polievku, hlavný chod alebo večeru?
Máme pre vás všetko!
Cícer na paprike s pórom
Ak máte chuť na niečo zdravé, prečo nevyskúšať tento lahodný hlavný chod? Cícer na paprike je vhodný nielen pre vegetariánov, vegánov vo variante bez syra, ale aj pre každého s bezlepkovou diétou.
Ingrediencie:
- 200 g ryžových penne cestovín
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 menší pór
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky červeného korenia
- ⅛ lyžičky údené papriky
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 hrnček pasírovaných paradajok
- 2 červené papriky
- vytlačená šťava z citróna
- 1 a ½ hrnčeka vareného cíceru (alebo z konzervy)
- čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať
- na servírovanie parmezán alebo iný syr (nemusí byť)
Postup:
- Uvarte si cestoviny podľa návodu.
- Medzitým si na panvici rozpáľte olej, pridajte na kocky nakrájaný pór a restujte asi 4-6 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak, restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte mleté červené korenie, údenú papriku, čierne korenie, oregano a nechajte ešte 30 sekúnd restovať.
- Pridajte pretlak, premiešajte, nechajte ho chvíľku variť, aby nebol kyslý.
- Potom pridajte pasírované paradajky, na kocky nakrájané papriky a nasekanú cícer.
- Chvíľku povarte, potom primiešajte precedené cestoviny, zamiešajte, dochuťte soľou a je hotovo.
- Podávajte posypané bylinkami a syrom (kto chce).

Cícerová polievka na paprike s kuracím vývarom
Hľadáte tip na výdatnú polievku? Tento recept je veľmi jednoduchý. Len sa všetko dá do mixéra, a potom sa to len chvíľu varí. Neznie to dobre?
Ingrediencie:
- 250 g cíceru (uvarené alebo v plechovke)
- 300 g červenej papriky
- 1 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
- ½ hrnčeka nakrájanej červenej cibule
- 1 veľký strúčik cesnaku
- ½ lyžičky údené papriky
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice panenského olivového oleja
- 2 lyžice najemno nakrájaného citróna
- 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra alebo petržlenu
Postup:
- Červenú papriku si nakrájajte na väčšie plátky, chvíľku ju orestujte na troške oleja.
- Spolu s cícerom, cibuľou, cesnakom, údenou paprikou, soľou, čiernym korením a 2 lyžicami oleja ju dajte do mixéra s rozmixujte na kašu.
- Hotovú zmes dajte na panvicu, podlejte vývarom, zakryte a varte asi 10 minút na strednom ohni. Občas premiešajte.
- Servírujte pokvapkané olivovým olejom, posypané kúsky citróna a kúsky koriandra alebo petržlenovej vňate.

Chceli by ste viac receptov na rýchle a zdravé polievky? Inšpirujte sa našimi polievkami iba z korenia .
Objavte podobné tipy
Cícer po indicku
Cícer na paprike v podobe karí zvaného Channa simla môže zaujať nielen fanúšikov indickej kuchyne. A ak hľadáte novú inšpiráciu na hlavný chod, môžeme odporučiť tento recept na cícer na paprike.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička rasce
- 1 stredná červená cibuľa
- 1 lyžica čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžičky prelisovaného cesnaku
- 1 stredná paprika (biela)
- 1 rozdrvené červené korenie
- 2 stredné paradajky
- 1 lyžička soli
- 2 hrnčeky uvarené cícerom
Na ozdobu:
- čerstvo nastrúhaná mrkva
- nasekaný čerstvý koriander
Postup:
- Na panvici si rozohrejte olivový olej, pridajte rascu a počkajte, kým začnú semienka syčať.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte restovať 5 minút.
- Pridajte zázvor a cesnak, nechajte variť ďalšie 1-2 minúty.
- Pridajte na kocky nakrájanú papriku, červené korenie a restujte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte nakrájané paradajky, osoľte, dobre premiešajte.
- Varte ďalších 5 minút.
- Pridajte cícer, pokračujte vo varení 5 až 7 minút.
- Servírujte posypané nastrúhanou mrkvou a posekaným koriandrom.

Chceli by ste si vybrať tú najlepšiu plynovú panvicu ? Prečítajte si našu recenziu.
Plnené červenej papriky cícerom a feta syrom
Potrebujete vymyslieť rýchly obed, večeru alebo prekrm? Nie je problém. Toto všetko vám ponúka recept na cícer v paprike.
Ingrediencie:
- 2 veľké červené papriky
- 1 plechovka (cca 250 g) cícer
- 1/2 žltej cibule nakrájaná nadrobno
- kúsok póru
- 60 g nastrúhaného syra feta
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- 2 lyžice zladenky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej mäty
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 4 lyžičky olivového oleja
- ¼ lyžičky papriky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rúru si predhrejte na 200 °C.
- Papriky si umyte, rozkrojte na polovice, vydĺžte semienka.
- Položte ich na plech vnútrom nahor.
- Do misky si nasypte cícer, roztlačte ju vidličkou.
- Pridajte k nej zvyšok ingrediencií, zamiešajte a môžete plniť papriky.
- Náplň pekne podplácajte a dajte piecť na 25-30 minút.

Máte doma veľa paprík a neviete, čo s nimi? Pozrite sa, aké recepty na zapečené špeciality z paprík môžete vytvoriť.
Kurací paprikáš s cícerom
Tento recept na paprikáš je o niečo menej kalorický ako tradičná verzia, ale taktiež je oveľa rýchlejší. Servírujte s pečenými zemiakmi, ryžou či domácim chlebom.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 kuracie prsia bez kože a kostí, nakrájané na rezančeky
- 1 červená paprika
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice údené alebo sladké papriky
- 3 lyžice hladké bmúky
- 375 ml kuracieho vývaru
- 400 ml konzervovaných nakrájaných paradajok
- 400 ml konzervované cícery, scedené
- 125 ml kyslej smotany alebo creme fraiche
- nasekaná plocholistá petržlenová vňať
Postup:
- Kuracie prsia nakrájajte na rezančeky a dochuťte soľou a korením.
- Na veľkej panvici opekajte kuracie rezančeky na olivovom oleji, kým nie sú pekne orestované, ale nie celkom uvarené, približne 5–7 minút.
- Preložte na tanier.
- Pridajte nakrájanú papriku a za stáleho miešania opekajte na stredne vysokom ohni, kým mierne nezuhoľnatí, ale stále bude chrumkavá.
- Vyberte na tanier a dajte bokom.
- Znížte teplotu na minimum a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Restujte 5-7 minút do zmäknutia, pridajte cesnak a pokračujte v restovaní ďalšiu 1 minútu.
- Pridajte papriku a múku, miešajte, kým nezískate červenú pastu.
- Všľahajte kurací vývar, kým sa v ňom pasta úplne nespojí.
- Možno budete musieť najskôr pridať ½ šálky vývaru a rozšľahať, potom zvyšok vývaru, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte nakrájané paradajky.
- Vráťte kurča do panvice a pridajte cícer.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň, prikryte pokrievkou a varte 20 minút.
- Po 20 minútach odkryte kurací paprikáš, vmiešajte kyslú smotanu, pridajte červenú papriku a ihneď stiahnite oheň, aby sa kyslá smotana neoddelila.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Celkovú prípravu cíceru si môžete skrátiť aj v tlakovom hrnci. Najmä ak preferujete tú čerstvú. Zaujíma vás, ako sa v ňom varí? Viac sa dozviete v recenzii o tlakových hrncoch .
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!