Z tejto všestranne použiteľnej zeleniny môžete pripraviť množstvo chutných jedál.
My sme si pre vás tentoraz pripravili recepty s pečenými paprikami v tradičných aj menej známych variantoch.
Vyskúšajte ich nakladané, v nátierke, v omáčkach alebo plnené.
Pochutnáte si!
Grécke mäsové guličky s omáčkou z pečených paprík
Pečené morčacie mäsové guličky s najluxusnejšou omáčkou z upečených červených paprík povýšia vaše kulinárske zručnosti o ďalší level a vaša rodina už nebude chcieť obedovať či večerať nič iné!
Ingrediencie
Na omáčku z pečených paprík:
- 6 červených paprík
- 1/2 šálky + 1 lyžica olivového alebo avokádového oleja
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička morskej soli
Na mäsové guličky:
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 500 g morčacie klobásy, nastrúhané najemno
- 1 vajce
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1 lyžička soli + viac podľa chuti
- 1/4 šálky jemne nakrájanej červenej cibule
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 3 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvo nasekanej mäty
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Každú papriku nakrájajte na polovicu alebo na tretiny, odstráňte blanu, zbavte sa semienok a vrchné časti potrite olivovým olejom.
- Papriky dajte na plech a pečte asi 20 minút, alebo kým nezmäknú a trochu nezhnednú.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Znížte teplotu rúry na 190 stupňov.
- Medzitým si pripravte mäsové guličky.
- Zmiešajte mleté morčacie a nastrúhanú klobásu s rozšľahaným vajcom, mandľovou múkou, soľou, červenou cibuľou, sójovou omáčkou, petržlenovou vňaťou a mätou.
- Dobre premiešajte rukami.
- Rukami alebo naberačkou vytvarujte guličky s priemerom približne 4 cm.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Preložte do rúry a pečte asi 20 minút.
- Zatiaľ čo sa guličky pečú, dorobte omáčku.
- Do mixéra dajte pečenú papriku, olej, ocot, soľ a cesnak.
- Rozmixujte do hladka.
- Vyberte guličky z rúry a podávajte teplé pokvapkané omáčkou z červenej papriky s karfiolovou alebo normálnou ryžou.
- Podľa potreby ozdobte syrom feta a ďalšími čerstvými bylinkami (tymian alebo bazalka).

Nátierka z pečených paprík
Táto lahodná nátierka je krásne sladká vďaka upečeným červeným paprikám a paradajkám, má príjemnú stredomorskú chuť a je možné ju použiť nielen ako nátierku na sendvič, ale aj ako dip k chlebu naan či omáčku na cestovinu.
Ingrediencie
- 3 červené papriky rozpolené, zbavené kôstok a stopky
- 1 červená cibuľa strednej veľkosti, nakrájaná na štvrtky
- 4 veľké strúčiky cesnaku, olúpané
- 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 4 polievkové lyžice lahôdkového droždia
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička korenia
- 2 lyžice čerstvo nasekanej bazalky
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Položte naň nakrájanú papriku, cibuľu a cesnak.
- Zeleninu pečte 45 minút alebo do zmäknutia.
- Vyberte plech z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Papriky olúpte.
- Vložte pečené papriky, cibuľu a cesnak do mixéra alebo kuchynského robota.
- Pridajte paradajky, lahôdkové droždie, balzamiko, soľ a korenie a mixujte, kým vám nevznikne hladká zmes.
- Užite si ju!

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na nátierku z papriky pre jednohubky aj obložené chlebíčky. Vyskúšajte ich všetky!
Zapečené papriky plnené ricottou
Tieto zapečené papriky sú inšpirované Toskánskom a sú plnené čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánom. Ich príprava trvá asi 30 minút a môžete ich servírovať napríklad ako luxusnú jednoduchú prílohu.
Ingrediencie
- 5 žltých alebo červených paprík
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 šálky plnotučné ricotty
- ½ šálky jemne nakrájanej jarnej cibuľky
- ½ šálky nasekané čerstvé bazalky
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- po 1 polievkovej lyžici čerstvej mäty, čerstvého rozmarínu a nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžička sušených kvetov feniklu (voliteľne)
- 2 lyžice strúhanky v kombinácii s trochou oleja
Postup
- Ak chcete získať dymovejšiu chuť paprík, rýchlo ich opečte na otvorenom plameni sporáka, ak máte tú možnosť.
- Nechajte vychladnúť a potom zlúpnite sčernenú kožu.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Papriky pozdĺžne rozpolte, odstráňte semienka a rebrá.
- Papriky celé potrite olivovým olejom.
- V strednej miske zmiešajte ricottu, bazalku, cibuľu, bylinky, soľ a korenie.
- Rozšľahajte vajcia a parmezán.
- Papriky naplňte zmesou a položte kvety feniklu a strúhankou.
- Pečte 30 minút, alebo kým ricotta nestuhne a strúhanka nezezlátne.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečené naplnené papriky v 7 rôznych variantoch.
Krémová polievka z pečených paprík
Bohatá a chuťami nabitá polievka zo sladkých upečených červených paprík, cesnaku a sušených paradajok, doplnená bazalkovým pestom a crème fraîche. Je úžasne hrejivá a jednoduchá na prípravu.
Ingrediencie
- 6 červených paprík alebo kapií (cca 750 g)
- 1 žltá cibuľa
- 5 sušených paradajok
- 4 strúčiky cesnaku, olúpané a celé
- asi ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy
- 2,5 šálok zeleninového vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1-2 lyžice bazalkového pesta
- crème fraîche na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Červenú papriku nakrájajte nahrubo a vložte do veľkého pekáča s olúpanými celými strúčikmi cesnaku.
- Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a korením a potom pečte v rúre, kým ľahko nezhnedne (asi 40 minút).
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a vo veľkom hrnci s trochou olivového oleja orestujte, kým nebude priesvitná a mäkká.
- Akonáhle zmäkne, pridajte pečenú papriku a cesnak, sušené paradajky a zeleninový vývar.
- Varte 10 minút, potom vypnite plameň a ponorným mixérom rozmixujte do úplného hladka.
- Ochutnajte a prípadne okoreňte.
- Pridajte malú trošičku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, premiešajte a podávajte s kvapkou crème fraîche a domácim pestom.
- Servírujte s chrumkavým chlebom.

Objavte podobné tipy
Nakladané pečené papriky
Nie je nič lepšie ako kuracie sendvič so sladkými nakladanými paprikami. Pripravte si ich aj vy doma! Je to jednoduché, vynikajúce a je to skvelý spôsob, ako uskladniť prebytočné papriky.
Ingrediencie
- 3 červené papriky
- 3 žltej papriky
- extra panenský olivový olej
- 1 polievková lyžica morskej soli a ďalšie na posypanie paprík
- mleté korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- ¾ šálky bieleho balzamikového octu
- ¾ šálky jablčného octu
- ¾ šálky vody
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 6 guličiek korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Cesnak a korenie rozdeľte do 2 pollitrových vysterilizovaných pohárov so širokým hrdlom.
- Dajte papriky na pekáč, potrite ich olivovým olejom a posypte soľou a korením.
- Pečte 40 minút av polovici pečenia ich otočte.
- Nechajte vychladnúť a potom ich nakrájajte a naložte do pohárov.
- Zmiešajte v mise octy, vodu, oregano a 1 polievkovú lyžicu soli.
- Papriky zalejte soľným roztokom a ponechajte pri tom nejaký priestor na uvoľnenie vzduchových bublín.
- Pevne prikryte pokrievkou.
- Nechajte vychladnúť, potom dajte do chladničky av prípade potreby vyberte a servírujte.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj veľa ďalších tipov, ako zavariť papriky . Inšpirujte sa našimi návodmi a receptami!
Cestoviny s omáčkou z pečených paprík
Ochutnajte luxusnú omáčku z aromatických, sladkých paprík upečených v rúre, pečeného cesnaku, kešu orieškov a šalotky. Prekypuje chuťou vďaka pridaniu čerstvých lístkov bazalky a kvapky citrónovej šťavy.
Ingrediencie
- 4 červené papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, olúpaných
- 1 veľká nakrájaná šalotka
- 1/4 šálky kešu orechov
- hrsť lístkov bazalky
- 500 g cestovín
- 1/2 hrnčeka zeleninového vývaru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Červenú papriku rozkrojte pozdĺžne napoly a odstráňte stonky, semienka a blany.
- Položte reznou stranou dole na plech a potrite olivovým olejom.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
- Na plech pridajte celé strúčiky cesnaku, nakrájanú šalotku a kešu oriešky.
- Pečte ďalších 10 minút.
- Akonáhle sú červené papriky opečené, vyberte plech z rúry a presuňte papriky do misy.
- Misu prikryte čistou utierkou a dajte bokom, kým papriky nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
- Po vychladnutí olúpte šupky a vyhoďte ich.
- Do mixéra pridajte opečenú červenú papriku, strúčiky cesnaku, šalotku, kešu oriešky, lístky bazalky, zeleninový vývar a citrónovú šťavu.
- Poriadne premixujte, kým vám nevznikne krémová omáčka.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
- Pridajte preferované cestoviny a varte podľa návodu na obale.
- Sceďte a dajte bokom.
- Rozmixovanú omáčku zahrejte v hrnci na strednej teplote.
- Zmiešajte s uvarenými cestovinami.
- Podávajte teplé.
- Posypte vegánskym alebo obyčajným parmezánom a vločkami červeného chilli.
- Užite si to!

Papriky z rúry plnené feta syrom
Zdravá pochúťka, ktorá je navyše jednoduchá na prípravu! Pripravte si ju aj vy! Je skvelá ako jednoduchá večera, predjedlo aj príloha.
Ingrediencie
- 2 papriky, rozpolené a zbavené semienok (1 červená a 1 žltá alebo oranžová)
- 12 cherry paradajok
- 8 čiernych olív bez kôstok
- 50 g syra feta, rozdrobeného
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžička čerstvého oregana
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Papriky položte na plech rezom nahor.
- Zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a použite ich na naplnenie paprík.
- Pečte 30 minút, kým paprika nezmäkne.
- Servírujte!

Šalát z pečených paprík
Krásny a živý šalát z upečených paprík, restovanej cibule, pražených píniových orieškov a čerstvých byliniek sa skvele hodí ku grilovanému mäsu alebo ako náplň do sendvičov. Chutí výborne teplý aj studený av chladničke vydrží až týždeň!
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 1 kg mixu červených a žltých paprík
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
- 1 lyžička medu
- hŕstka čerstvej bazalky
- hŕstka čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- šťava z ½ citróna
- 2 lyžice píniových orieškov, pražených
Postup
- Predhrejte rúru na 200˚C.
- Plech vyložte alobalom.
- Celé papriky položte na pripravený plech a pečte 25 minút, pričom v polovici pečenia papriky otočte.
- Vyberte papriky z rúry a vložte ich do misy.
- Prikryte ich natesno potravinárskou fóliou na asi 3 minúty (aby sa zaparili).
- Nechajte bokom, kým nebude vlažné.
- Papriky olúpte a nakrájajte na 5 cm prúžky.
- Papriky neoplachujte.
- Umiestnite ich do strednej misky, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, bazalku, petržlenovú vňať, med, soľ a korenie.
- Premiešajte a dajte do chladničky.
- Medzitým na strednom plameni rozpáľte malú panvicu, pridajte píniové oriešky a za častého miešania opekajte dozlatista asi 4 minúty.
- Preložte orechy do malej misky, potom do rovnakej panvice pridajte olej a orestujte cibuľu, kým nebude voňavá a ľahko skaramelizovaná.
- Cibuľu pridajte k paprikám.
- Jemne premiešajte.
- Hotový šalát naložte do misy alebo rozdeľte do servírovacích misiek a posypte praženými píniovými orieškami.

Prinášame vám aj ďalších 5 lahodných receptov na paprikové šaláty , ktoré si zamilujú aj zarytí mäsožravce. Vyberte si, či dáte prednosť čerstvej zelenine alebo pečenej či grilovanej. Tak ako tak si pochutnáte!
Aké papriky môžeme piecť v rúre
- Piecť v rúre môžete akýkoľvek druh papriky , vždy bude chutiť úžasne.
- Červené papriky sú sladšie a preto sú všeobecne obľúbenejšie.
- Vysoká teplota totiž môže paprike dodať trochu horkosti , takže čím sladšia paprika, tým lepšie vo výsledku bude chutiť.
A ako dnešné recepty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!