Ste milovníci všetkého sladkého a nedokážete si predstaviť začiatok dňa bez výdatných a sladkých raňajok a hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako sa ráno naštartovať?
Tieto recepty na sladkú ryžu sú pre vás ako stvorené! Receptúra je jednoduchá, ingrediencie základné a chuť? Tá je úplne fantastická!
Vyberte si svojho favorita a skúšajte si ho pripraviť v najrôznejších obmenách, tak aby vás to stále bavilo a hlavne chutilo!
Akú kašou dnes začnete?
Zapečená sladká ryža s jablkami
Tradičné babičkin recept na pečenú ryžu na sladko so šťavnatými jablkami. Vyskúšajte s nami túto sladkú dobrotu. Ani sa nenazdáte a presuniete sa naspäť časom do vašich detských rokov, kedy ste trávili prázdniny u babičky na návsi!
Čo budeme potrebovať
- 250 g nevarenej hnedej ryže
- 4 lyžice masla
- 500 ml jablčného pyré
- 200 g nakrájaných olúpaných jabĺk
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- Štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Ryžu uvarme podľa návodu na obale
- Do horúcej ryže vmiešame 2 lyžice masla
- Pridáme jablčné pyré, jablká, trstinový cukor, 1 lyžičku škorice a soľ
- Lyžicou do vymasteného hlbokého pekáča pridáme 2 lyžice masla
- Pekáč maslom vymastíme a vysypeme zvyšnou škoricou
- Sladkú ryžu nalejeme do pekáča a vložíme do rúry
- Pečieme ju odkrytú pri 180 stupňoch po dobu 35 minút
- Zapečenú ryžovú kašu môžeme podávať ako za tepla, tak za studena
Sladká ryža s kardamómom
Pokiaľ si radi pochutnávate na ryžovom nákype alebo ryžovej kaši, musíte vyskúšať náš jednoduchý recept na túto dobrotu. Recept pochádza zo severnej Indie, ktorý si vychutnáva celá krajina. Túto dobrotu si môžete pripraviť za necelú hodinu, takže sa skvele hodí ako na naštartovanie metabolizmu ráno, tak aj príloha na večeru. Nebudete sklamaní konečným výsledkom!
Čo budeme potrebovať
- 250 g ryže Basmati
- 3 ks zeleného kardamómu
- ¼ lyžičky soli
- 300 ml vody
- Tyčinka škorice
- 3 lyžice ghí
- 125 g cukru
Na dochutenie
- 2 lyžičky kurkumy
Na zdobenie
- 150 g kešu orieškov
- suché okvetné lístky ruží (voliteľné)
Postup
- Pokiaľ ryžu pripravujeme v hrnci na sporáku, tak si ryžu najskôr prepláchneme v studenej, kým voda nebude číra a potom ju dáme do hrnca variť
- Ryžu varíme podľa návodu na obale, do mäkka
- Pokiaľ ju budeme pripravovať v ryžovare, tá si v stredne veľkej miske si namočíme ryžu na 20 minút do studenej vody
- Potom presunieme ryžu do ryžovaru a pridáme vodu
- Ryžovar zapneme a ryžu necháme jej variť
- Po dokončení varenia zlejeme prebytočnú vodu a ryžu preložíme ryžu do misky
- Teraz umiestnime veľkú panvicu na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
- Pridáme do nej ghí
- Akonáhle je ghí horúce, pridáme zelený kardamóm, tyčinku škorice, kurkumu a cukor
- Dobre všetko orestujeme, a potom stiahneme teplotu na nízku
- Skontrolujeme ryžu
- Po uvarení pridáme ryžu do rovnakej panvice, ako je korenie
- Teplotu pod panvicou zvýšime na strednú a minimálne päť minút dobre miešame
- Sladká ryža je pripravená na podávanie
- Prenesieme ju do servírovacej misy a pred podávaním ju ozdobíme kešu orieškami a suchými okvetnými lístkami ruží
Sladkú ryžu môžete tiež ozdobiť nakrájanými pistáciami a mandľami
Ak chcete zachovať bielu farbu ryže, vynechajte kurkumu
Na výrobu zdravšej verzie sladkej ryže môžete namiesto cukru použiť aj trstinový alebo kokosový cukor
Pre tento recept na sladkú ryžu sa najlepšie hodí ryža basmati alebo akákoľvek iná dlhozrnná ryža
Ryža na sladko so škoricou
Tento sladký ryžový nákyp je vyrobený tradičným mexickým spôsobom s plnotučným a kokosovým mliekom, spoločne s aromatickou škoricou tvorí perfektnú chutnú kombináciu.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml vody
- ½ tyčinky škorice
- 750 g nevarenej bielej ryže
- 500 ml plnotučného mlieka
- 500 ml kokosového mlieka
- 200 g bieleho cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
Postup
- Zmiešame vodu a tyčinku škorice v hrnci, ktorý zapneme na vysokú teplotu
- Zmes privedieme do varu
- Varíme asi 5 minút, kým škorica nepustí farbu a neuvoľní chuť
- Pridáme ryžu, teplotu znížime na minimum, hrniec prikryjeme a varíme asi 20 minút
- Ryža je hotová, keď zmäkne a vstrebe vodu
- K ryži postupne pridávame plnotučné mlieko, potom kokosové mlieko
- Vmiešame cukor
- Všetko varíme odkryté asi 10 minút, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne
- Sladkú ryžu so škoricou podávame teplú aj studenú
- Každú porciu posypeme mletou škoricou a ozdobíme podľa nášho priania
Ryžový nákyp z kondenzovaného mlieka
Sladká a krémová ryžová kaša sa vyrába zo základných ingrediencií, postup neobsahuje žiadne zákernosti a vy si tak vo veľmi krátkom čase môžete vychutnať zdravý, teplý a výdatný pokrm.
Čo budeme potrebovať
- 150 g krátkozrnnej ryže
- 1 l vody
- 200 ml kondenzovaného mlieka
- Štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 4 lyžice šľahačky
- 6 lyžíc malinového džemu
Postup
- Ryžu dôkladne umyjeme, scedíme a dáme do veľkého hrnca s vodou
- Vodu v hrnci privedieme do varu a za občasného miešania jej odkrytú varíme približne 25 minút
- Vmiešame kondenzované mlieko, muškátový oriešok a smotanu
- Zmes privedieme k miernemu varu
- Varíme minimálne niekoľko minút, pokiaľ nebude mať ryžový nákyp požadovanú hustotu
- Sladkú ryžu zložíme z platne a podávame s lekvárom
Objavte podobné tipy
Ryžový puding so slivkami
Táto ryžová kaša so slivkami vám nedá šancu prestať, kým nezostane len prázdna miska a úžasná chuť krémového ryžového pokušenia a sladkosť pečených sliviek na jazyku! Táto dobrota sa nedá popísať slovami, to musíte ochutnať.
Čo budeme potrebovať
- 300 g sliviek
- 500 ml ryžového mlieka
- 120 g krátkozrnnej ryže
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml slivkovej šťavy
- 80 ml portského vína
- 80 g cukru
- Tyčinka škorice
- Škorica (na ozdobu)
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Slivky rozpolíme, zbavíme kôstky a nakrájame na mesiačiky
- Vložíme ich do zapekacej misy
- Slivkovú šťavu zmiešame s portským vínom a cukrom
- Pridáme tyčinku škorice
- Zmes nalejeme rovnomerne na slivky v zapekacej miske
- Slivky v omáčke premiešame, aby sa obalili, a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 30 minút
- Ryžové mlieko privedieme do varu
- Pridáme ryžu a vanilkový extrakt
- Varíme za občasného miešania po dobu 30 minút
- Ryžový nákyp podávame s upečenými slivkami a so štipkou škorice
Pokiaľ chcete svoje ráno začínať naozaj zdravo tak sa inšpirujte ďalšími receptami tentoraz z ovsených vločiek. Upečte si tieto ovsené lievance alebo si uvarte jednu z týchto ovsených kaší !
Nepečené ryžové guličky v bielej čokoláde
Doprajte si tieto chutné sladké guličky vyrobené zo smotanovej ryže, zeleného čaju matcha a vanilky, všetko potiahnuté dekadentnou rozpustenou bielou čokoládou. Pre dokonalú textúru guličiek použite krátkozrnnú ryžu na sushi, ktorá sa spojí v krémovú rozprávku, keď ju uvaríte v kondenzovanom mlieku.
Čo budeme potrebovať
- 250 g krátkozrnnej ryže na sushi
- 125 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- ½ lyžičky soli
- Lyžička prášku zo zeleného čaju matcha
- Lyžička vanilkového extraktu
- 340 g bielej čokolády (rozpustené)
Postup
- V hrnci zmiešame sushi ryžu, vodu, sladené kondenzované mlieko a soľ
- Zmes privedieme do varu
- Potom ihneď znížime teplo na minimum
- Hrniec prikryjeme a varíme 25 až 30 minút, kým ryža nezmäkne a nevstrebe sa väčšina tekutiny
- Teplotu vypneme a hrniec s ryžou necháme 10 minút stáť prikrytý
- Do ryže vmiešame prášok zo zeleného čaju matcha a vanilku
- Opäť hrniec necháme stáť pri izbovej teplote zakrytý asi 1 hodinu, do vychladnutia a zhustnutia
- Pomocou lyžíc ryžu tvarujeme do guličiek
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Do misky dáme rozpustenú bielu čokoládu
- Pomocou 2 vidličiek namáčame guličky v rozpustenej bielej čokoláde
- Guľôčky prenesieme na čistý plech vyložený papierom na pečenie
- Plech dáme do chladničky asi na 15 minút, kým čokoláda nestuhne
Na zdobenie
Ak chcete pridať elegantný nádych, pokvapkajte vrch guličiek viacerými druhmi čokolád.
Na pokvapkanie použite plastové vrecko s odstrihnutým okrajom, aby ste mohli ľahšie dekorovať.
Tajomstvo, ako dať týmto sladkým guličkám dokonalú textúru je jedine sushi ryža!
Použitie krátkozrnnej sushi ryže, ktorá bola uvarená v zmesi vody a sladeného kondenzovaného mlieka, dáva tejto dobrote z ryže krémovejší nádych.
Ryžová kaša s tekvicou
Buďte odvážni a vyskúšajte to ešte dnes! Ale varujeme vás, tento jeseň inšpirovaný dezert si jednoducho zamilujete. S ľahkým dotykom vanilkového extraktu, šálkou silnej kávy a tonami tekvicového korenia, sa z tohto receptu na ryžový nákyp stáva perfektné raňajky inšpirované chladnými jesennými ranami.
Čo budeme potrebovať
- 250 g nevarenej bielej ryže
- 500 ml vody
- 250 ml silnej kávy
- Lyžica korenia na tekvicový koláč (alebo perníkové korenie)
- 250 ml tekvicového pyré
- 250 ml mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- lyžice vanilkového extraktu
- Šľahačka
Postup
- Na začiatok zmiešame nevarenú bielu ryžu, vodu, kávu a korenie na tekvicový koláč v strednom kastróli
- Všetko privedieme do varu
- Znížime teplotu, prikryjeme a varíme 20 minút
- Potom vmiešame tekvicové pyré, mlieko a cukor a pokračujeme vo varení na stredne miernej teplote po dobu 10 minút
- Kašu občas premiešame
- Hrniec zložíme z platne a sladkú kašu podávame teplú a preliatu šľahačkou
Vyprážané sladké ryžové guličky
Či už potrebujete recept na sviatočný dezert, alebo chcete pridať niečo zábavné a sladké na vianočné raňajky, tieto zlaté lievančeky sa stanú určite hitom.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 220 g hnedej ryže
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 125 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- Lyžica limetkovej kôry
- Lyžička vanilkového extraktu
- 150 g rozmixovaného sušeného ovocia (ako sú vykôstkované slivky, hrozienka, ríbezle alebo čerešne)
- Repkový olej
Na sirup
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g trstinového cukru
- 220 ml vody
- 80 ml rumu
- Múčkový cukor
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju úplne vychladnúť.
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, nové korenie, soľ a muškátový oriešok
- Zmes korenia dáme bokom
- Elektrickým šľahačom prešľaháme po dobu 4 až 5 minút cukor, vajcia, limetkovú kôru a vanilku, do zhustnutia
- Vmiešame múčnu a koreniacu zmes, ryžu a rozmixované sušené ovocie
- Misu zakryjeme obalom a necháme 30 minút stáť
- Do veľkej panvice alebo nalejeme dostatočné množstvo oleja, aby sa v ňom dalo smažiť
- Zahrievame ho na strednú teplotu
- Pracujeme vo várkach, kedy za pomoci namazanej lyžice opatrne vhadzujeme vrchovaté polievkové lyžice cesta do horúceho oleja
- Cesto vyprážame 2 až 3 minúty, do zlatohneda
- Pomocou dierovanej lyžice prenášame upečené ryžové cesto na plech vyložený papierovou utierkou
- Na jednoduchý rumový sirup si v malom hrnci nastavenom na strednú teplotu zmiešame kryštálový cukor, trstinový cukor, vodu a rum
- Zmes privedieme do varu a varíme 1 až 2 minúty, kým sa cukor nerozpustí
- Ešte teplé ryžové guličky pokvapkáme rumovým sirupom a posypeme práškovým cukrom
Druhy ryže a kam ich použiť?
Ryža je základom snáď každej kuchyne as toľkými rôznymi druhmi sa hodí pre neobmedzené množstvo receptov. Než však do každého receptu, ktorý pripravujete, sa hodí ten istý druh ryže, preto si dobre rozmyslite, aký druh ryže zvolíte.
Nahradenie jedného druhu ryže za iný môže skutočne zmeniť výsledný recept, a nie vždy k lepšiemu. Každý typ ryže má svoju vlastnú chuť, textúru a jedinečné vlastnosti, ktoré dobre fungujú v odlišných postupoch na jej varenie.
Ako teda vybrať správne? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Dĺžka a tvar
Ryža je často charakterizovaná svojou dĺžkou zrna a tvarom zrna. Preto ju delíme do 3 kategórií: dlhozrnná, strednezrnná alebo krátkozrnná ryža. Jednoducho povedané, dlhozrnná ryža bude mať dlhší valcovitý tvar, zatiaľ čo krátkozrnná ryža bude kratšia a širšia.
Dlhozrnná ryža
Táto ryža má zrná, ktoré sú trikrát až štyrikrát dlhšie ako široké. Vďaka svojmu zloženiu s vysokým obsahom škrobu sa pri varení zrná od seba dobre oddeľujú, sú ľahké a nadýchané.
Strednozrnná ryža
V porovnaní s dlhozrnnou ryžou je strednezrnná ryža kratšia a širšia. Pretože varené zrná sú krehkejšie ako u dlhozrnných, má táto ryža väčšiu tendenciu sa zlepovať.
Krátkozrnná ryža
Vďaka zrnám, ktoré sú menej ako dvakrát dlhšie ako široké, je táto ryža krátka a najlepšia pre sushi. Pri varení má lepkavú textúru.
Druhy
Lepivá ryža
Lepkavá ryža, známa aj ako sladká ryža, sa pestuje hlavne v juhovýchodnej a východnej Ázii a používa sa v mnohých tradičných ázijských pokrmoch, dezertoch a sladkostiach. Pri varení ryža veľmi lepí a často sa melie na ryžovú múku.
Hnedá ryža
Táto zdravá ryža si zachováva svoju prirodzenú a charakteristickú hnedú farbu, ktorú má aj v období zberu. Hoci varenie hnedej ryže trvá o niečo dlhšie ako varenie bielej ryže, oplatí sa čakať, pretože je bohatá na živiny, vitamíny a minerály a je to 100% celozrnná potravina. Zrná hnedej ryže majú pri varení žuvavú štruktúru. Každému pokrmu dodajú príjemnú, ľahko orieškovú chuť. Je to všestranná ryža, ktorá sa hodí k plneným paprikám, omáčkam, vyprážaným jedlám, alebo do ryžového pilafu.
Čierna ryža
Táto ryža s vysokou nutričnou hodnotou je známa ako čierna ryža, má jemnú orechovú chuť. Pri varení je mierne lepkavá a používa sa v rôznych čínskych alebo thajských pokrmoch, vrátane čínskeho koláča z čiernej ryže a lepkavej ryže s mangom. Zmiešajte ho s bielou ryžou a vytvorte unikátny dvojfarebný ryžový pilaf alebo ryžovú misku
Divoká ryža
Zrná divokej ryže sa zbierajú z tráv rodu Zizania. Divoká ryža s vysokým obsahom bielkovín dodáva každému ryžovému pokrmu farebný, exotický nádych.
Podávajte ju k hranolčekom, hubovým polievkam alebo akémukoľvek indickému jedlu.
Ryža basmati
Ryža Basmati je druh dlhozrnnej ryže, ktorá je obľúbená v indickej kuchyni a ázijskej kuchyni. Varená ryža basmati dodáva pokrmom jemnú orieškovú alebo popcornovú chuť a arómu.
Pri varení sú zrná ryže dlhé, suché a oddelené. Podávajte ju samotnú alebo s čerstvými bylinkami, zelenou cibuľkou, kokosom alebo zeleninou ako typický pilaf.
Jazmínová ryža
Jazmínová ryža, niekedy známa ako thajská voňavá ryža, je druh dlhozrnnej ryže s dlhým jadrom a ľahko lepkavou štruktúrou pri varení. Použite ju, ak chcete váš pokrm jemne ovoňať jazmínom.
Jazmínová ryža je pestovaná v Thajsku, a vďaka tomu vnesie do každého pokrmu exotický šmrnc. Použite ju pri príprave rôznych tradičných ázijských jedál, vrátane karí a vyprážaných pokrmov. Vlhká, mäkká textúra je ideálna na nasávanie korenia a chutí.
Arborio
Ryža Arborio je strednezrnná ryža, ktorá je širšej veľkosti a má charakteristickú bielu bodku v strede zrna. Je pomenovaná podľa mesta Arborio v Taliansku, kde sa pestuje.
Vzhľadom na vysoký obsah škrobu má ryža Arborio mierne žuvaciu a lepkavú konzistenciu, pri varení vytvára krémovú textúru a je ideálna pre pokrmy ako sú rizota, ryžové nákypy a polievky.
Biela ryža
Vďaka škrobovému zloženiu, biela dlhozrnná ryža má ľahko lepkavú konzistenciu, ktorá sa hodí do plniek, omáčok a vyprážaných jedál.
Je to pravdepodobne najznámejšia a ľahko rozpoznateľná ryža v tradičných receptoch, ale je tiež obľúbená v ázijskej a mexickej kuchyni. V porovnaní s inými odrodami ryže má pri varení jemnú chuť a ľahkú a nadýchanú textúru.
Prečo premývať ryžu?
Aby ste zaistili, že vaša ryža bude mať skvelú textúru, a aby ste odstránili všetky pesticídy, ktoré môžu byť uchytené na zrne, je najlepšie ryžu pred varením premyť. Prepláchnutím ryže sa tiež zbavíte prebytočného škrobu, ktorý pri varení môže robiť neplechu.