Jahody sa skvele hodia v každej ročnej dobe. Sú blahodárne nášmu zdraviu a obsahujú veľa vitamínov.
Ideálnymi sú čerstvé, avšak v zime nám vystačia aj mrazené, kompótované a dokonca aj sušené.
Ak máte chuť upiecť si sladký múčnik, inšpirujte sa tými najlepšími receptami na jahodovú bublaninu.
Luxusná jahodová bublanina
Rýchla a pritom tak jemná jahodová bublanina vykúzli úsmev na tvári všetkým, komu ju upečenú prinesiete až pod nos.
Ingrediencie
- 120g polohrubej múky
- 80g cukru
- 100g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 80g kyslej smotany
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 300g jahôd
- Maslo a múka na vymazanie formy
Postup
Predhrejte si rúru na 180°C. Formu na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
Vyšľahajte maslo a cukor, pridajte vajcia, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
V samostatnej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a dôkladne vmiešajte do maslovej zmesi.
Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte a navrch rovnomerne rozložte plátkami jahôd.
Pečte v predhriatej rúre po dobu 30-40 minút a nechajte vychladnúť.
Podávajte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou či zmrzlinou.

Zostali vám jahody? Rozmixujte ich podľa našich receptov na jahodové smoothie!
Hrnčeková bublanina z jahôd s jogurtom
Jednoduchý recept na črepníkovú jahodovú bublaninu zvládne úplne každý.
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček jogurtu (gréckeho typu)
- 2 vajcia
- 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 300-500g jahôd
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Formu na tortu vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte vajcia, jogurt, citrónovú šťavu, olej a vanilkový extrakt.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli.
- Mokré prísady riadne zmiešajte s múčnou zmesou a vzniknuté cesto nalejte do pripravenej formy.
- Navrch položte plátky jahôd a dajte piecť na 30-40 minút.
- Upečenú bublaninu nechajte vychladnúť a potom podávajte posypanú práškovým cukrom.

Používate stále metódu merania surovín od oka? Náš test potravinových váh do kuchyne vám odhalí ich značné výhody. Pozrite sa!
Objavte podobné tipy
Tvarohová bublanina z mrazených jahôd
Rýchla a ľahká jahodová bublanina s jahodami a tvarohom, po ktorej sa len zapráši. Môžete použiť čerstvé, ale aj mrazené jahody.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru kryštál
- 3 vajcia
- 200ml mlieka
- 100ml oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 250g mäkkého tvarohu + práškový cukor
- 500g mrazených jahôd
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise zmiešajte tvaroh s 3 lyžičkami práškového cukru.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte mlieko a postupne aj olej. Riadne premiešajte a nakoniec vmiešajte aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Vyšľahané cesto nalejte do múkou vysypaného plechu.
- Navrch pomocou lyžičky navrstvíte tvaroh a nakoniec pridajte na väčšie kusy nakrájané jahody.
- Pečte po dobu 25-30 minút. Vychladnutú bublaninu podávajte posypanú práškovým cukrom.

Upečte si tiež klasiku v podobe čerešňovej bublaniny , ktorú neurazíte.
Zdravá jahodová bublanina
Inšpirujte sa týmto zdravším variantom na bublaninu s jahodami. Obsahuje menej kalórií, ale chuťovo je skvelá.
Ingrediencie
- 300g špaldovej múky
- 100g kokosového oleja alebo BIO masla
- 150ml mlieka (sójového, mandľového alebo kokosového)
- 4 vajcia
- 150g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 BIO prášok do pečiva
- 500g jahôd
Postup
- Oddeľte bielky od žĺtkov a vyšľahajte tuhý sneh.
- Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom do hustejšej peny.
- Potom k žĺtkom pridajte kokosový olej a premiešajte.
- S múkou zmiešajte kypriaci prášok a vanilkový cukor.
- Do žĺtkovej zmesi vmiešajte 150ml mlieka a postupne vmiešajte aj múčnu zmes.
- Nakoniec vmiešajte sneh z bielkov a vzniknuté cesto nalejte na vymastený plech.
- Navrch položte jahody a pečte pri 180 ° C po dobu 30 minút.
- Hotovú bublaninu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

Piškótová bublanina s jahodami
Extra rýchla a pritom tak výborná jahodová bublanina, ktorej príprava vám zaberie len chvíľočku. Vyskúšajte.
Ingrediencie
- 200g polohrubej múky
- 150g cukru kryštál
- 4 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 100ml mlieka na zvláčnenie
- 500g jahôd
Postup
- Oddeľte žĺtky od bielkov az bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Do snehu postupne vmiešajte cukor, potom žĺtky, prilejte mlieko a nakoniec vmiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Cesto nalejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch cesta položte jahody.
- Pečte pri 180 ° C po dobu 25-30 minút.

Ako už bolo spomenuté, jahody sú zdrojom veľkého množstva vitamínov ako napríklad C a B. Tiež obsahujú minerálne látky ako železo, draslík a vápnik.
Nášmu telu dodávajú mikronutrienty a pôsobia kladne na karidovaskulárny systém, čím posilňujú srdce. Pomáhajú tiež pri chudokrvnosti, cukrovke, reumatizme, pri ochorení dna a posilňujú nervový systém.
Jahody majú sviežu chuť a ich výraznú arómu fascinuje ľudstvo už oddávna. Bývali doby, kedy boli prezývané „ovocom kráľov“
Mali vraj tiež podporovať sexuálny apetít a tak dostali označenie „ovocie lásky“. To sa však potvrdilo, pretože podporujú tvorbu testosterónu a krvný obeh v pohlavnom ústrojenstve.
To všetko dokážu jahody. Preto neváhajte a využite ich napríklad na niektorý z receptov na jahodové rezy.