Vynikajúcich 5 receptov na bublaninu s jahodami. Vyberte si!

Jahody sa skvele hodia v každej ročnej dobe. Sú blahodárne nášmu zdraviu a obsahujú veľa vitamínov.

Ideálnymi sú čerstvé, avšak v zime nám vystačia aj mrazené, kompótované a dokonca aj sušené.

Ak máte chuť upiecť si sladký múčnik, inšpirujte sa tými najlepšími receptami na jahodovú bublaninu.

Luxusná jahodová bublanina

Rýchla a pritom tak jemná jahodová bublanina vykúzli úsmev na tvári všetkým, komu ju upečenú prinesiete až pod nos.

Ingrediencie

  • 120g polohrubej múky
  • 80g cukru
  • 100g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 80g kyslej smotany
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 300g jahôd
  • Maslo a múka na vymazanie formy

Postup

Predhrejte si rúru na 180°C. Formu na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.

Vyšľahajte maslo a cukor, pridajte vajcia, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a dobre premiešajte.

V samostatnej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a dôkladne vmiešajte do maslovej zmesi.

Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte a navrch rovnomerne rozložte plátkami jahôd.

Pečte v predhriatej rúre po dobu 30-40 minút a nechajte vychladnúť.

Podávajte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou či zmrzlinou.

Múčnik s jahodami, pečený v zapekacej mise.
Zdroj: moeyskitchen.com

Zostali vám jahody? Rozmixujte ich podľa našich receptov na jahodové smoothie!

Hrnčeková bublanina z jahôd s jogurtom

Jednoduchý recept na črepníkovú jahodovú bublaninu zvládne úplne každý.

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček jogurtu (gréckeho typu)
  • 2 vajcia
  • 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • 300-500g jahôd

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Formu na tortu vyložte papierom na pečenie.
  • V miske zmiešajte vajcia, jogurt, citrónovú šťavu, olej a vanilkový extrakt.
  • V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli.
  • Mokré prísady riadne zmiešajte s múčnou zmesou a vzniknuté cesto nalejte do pripravenej formy.
  • Navrch položte plátky jahôd a dajte piecť na 30-40 minút.
  • Upečenú bublaninu nechajte vychladnúť a potom podávajte posypanú práškovým cukrom.
Jahodová bublanina s gréckym jogurtom a práškovým cukrom.
Zdroj: recipetineats.com

Používate stále metódu merania surovín od oka? Náš test potravinových váh do kuchyne vám odhalí ich značné výhody. Pozrite sa!

Tvarohová bublanina z mrazených jahôd

Rýchla a ľahká jahodová bublanina s jahodami a tvarohom, po ktorej sa len zapráši. Môžete použiť čerstvé, ale aj mrazené jahody.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 3 vajcia
  • 200ml mlieka
  • 100ml oleja
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 250g mäkkého tvarohu + práškový cukor
  • 500g mrazených jahôd

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • V mise zmiešajte tvaroh s 3 lyžičkami práškového cukru.
  • Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte mlieko a postupne aj olej. Riadne premiešajte a nakoniec vmiešajte aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Vyšľahané cesto nalejte do múkou vysypaného plechu.
  • Navrch pomocou lyžičky navrstvíte tvaroh a nakoniec pridajte na väčšie kusy nakrájané jahody.
  • Pečte po dobu 25-30 minút. Vychladnutú bublaninu podávajte posypanú práškovým cukrom.
Tvarohovo-jahodový múčnik ideálny ku káve.
Zdroj: lecker.de

Upečte si tiež klasiku v podobe čerešňovej bublaniny , ktorú neurazíte.

Zdravá jahodová bublanina

Inšpirujte sa týmto zdravším variantom na bublaninu s jahodami. Obsahuje menej kalórií, ale chuťovo je skvelá.

Ingrediencie

  • 300g špaldovej múky
  • 100g kokosového oleja alebo BIO masla
  • 150ml mlieka (sójového, mandľového alebo kokosového)
  • 4 vajcia
  • 150g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 BIO prášok do pečiva
  • 500g jahôd

Postup

  • Oddeľte bielky od žĺtkov a vyšľahajte tuhý sneh.
  • Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom do hustejšej peny.
  • Potom k žĺtkom pridajte kokosový olej a premiešajte.
  • S múkou zmiešajte kypriaci prášok a vanilkový cukor.
  • Do žĺtkovej zmesi vmiešajte 150ml mlieka a postupne vmiešajte aj múčnu zmes.
  • Nakoniec vmiešajte sneh z bielkov a vzniknuté cesto nalejte na vymastený plech.
  • Navrch položte jahody a pečte pri 180 ° C po dobu 30 minút.
  • Hotovú bublaninu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Zdravý jahodový dezert zo špaldovej múky.
Zdroj: thebestblogrecipes.com

Piškótová bublanina s jahodami

Extra rýchla a pritom tak výborná jahodová bublanina, ktorej príprava vám zaberie len chvíľočku. Vyskúšajte.

Ingrediencie

  • 200g polohrubej múky
  • 150g cukru kryštál
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100ml mlieka na zvláčnenie
  • 500g jahôd

Postup

  • Oddeľte žĺtky od bielkov az bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  • Do snehu postupne vmiešajte cukor, potom žĺtky, prilejte mlieko a nakoniec vmiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  • Cesto nalejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch cesta položte jahody.
  • Pečte pri 180 ° C po dobu 25-30 minút.
Výborná buchta s jahodami, pečená na plechu.
Zdroj: savingdessert.com

Ako už bolo spomenuté, jahody sú zdrojom veľkého množstva vitamínov ako napríklad C a B. Tiež obsahujú minerálne látky ako železo, draslík a vápnik.

Nášmu telu dodávajú mikronutrienty a pôsobia kladne na karidovaskulárny systém, čím posilňujú srdce. Pomáhajú tiež pri chudokrvnosti, cukrovke, reumatizme, pri ochorení dna a posilňujú nervový systém.

Jahody majú sviežu chuť a ich výraznú arómu fascinuje ľudstvo už oddávna. Bývali doby, kedy boli prezývané „ovocom kráľov“

Mali vraj tiež podporovať sexuálny apetít a tak dostali označenie „ovocie lásky“. To sa však potvrdilo, pretože podporujú tvorbu testosterónu a krvný obeh v pohlavnom ústrojenstve.

To všetko dokážu jahody. Preto neváhajte a využite ich napríklad na niektorý z receptov na jahodové rezy.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.