Recepty na konzervovanie leča alebo majte výborný obed za pár chvíľ vždy po ruke!

Vedeli ste, že lečo nemusí byť iba chutným základom pod mäso, ale môžete z neho vykúzliť veľmi príjemný a ľahký obed?

Navyše príprava tohto pokrmu vám nezaberie dlhé hodiny pri sporáku.

Prečo si nenarobiť zásoby do špajze?

Inšpirujte sa našimi chutnými receptami na zaváranie leča!

Klasický návod na zaváranie leča

Vyskúšajte tento tradičný recept na zaváranie leča v zaváracom hrnci. Je jednoduchý a zvládne ho úplne každý!

Budete potrebovať

  • 20 paradajok
  • 20 paprík rôznej farby
  • 5 cibuľou
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ, korenie

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si pripravte poháre na zaváranie a viečka – sterilizujte ich.
  • Vložte do veľkého hrnca vodu a priveďte ju do varu.
  • Do vriacej vody vsypte paradajky a nechajte ich 3 minúty povariť.
  • Potom ich z hrnca vytiahnite, olúpte šupku a nakrájajte na kúsky.
  • Potom si nakrájajte na kúsky cibuľu, ktorú dajte na panvicu zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite papriky a nakrájajte ich menšie púžky.
  • Potom zmes zeleniny pridajte k restovanej cibuľke a 10 minút opekajte.
  • Prilejte vodu a duste pod pokrievkou ďalších 10 minút.
  • Podľa potreby osoľte, poprípade oprite.
  • Vzniknuté lečo naplňte do zaváracích pohárov a poriadne zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, prilejte vodu a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí pohára obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
Nakladané lečo v zaváracích pohároch.
zdroj: growagoodlife.com

Konzervovanie leča v rúre

Lečo si môžete zakonzervovať aj v rúre. Chcete vedieť ako? Potom sa inšpirujte naším receptom!

Budete potrebovať

  • hotové zeleninové lečo
  • zaváracie poháre a viečka
  • hlboký plech na pečenie
  • utierku

Postup prípravy

  • Potrebné množstvo pohárov riadne sterilizujte.
  • Predhrejte si rúru na 150 stupňov.
  • Do suchých pohárov vlejte zeleninové lečo.
  • Okraje pohárov utrite a zaviečkujte.
  • Naskladajte poháre do hlbokého plechu, ktorý treba vyložiť utierkou.
  • Poháre podlejte vodou, teplotu rúry stiahnite na 90 stupňov a pečte asi 20-25 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry pohár otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite na chladné a temné miesto.
Nakladané lečo v zaváracích pohároch.
zdroj: almanac.com

Zaváranie leča v mikrovlnnej rúre

Vedeli ste, že si lečo môžete zavariť aj v mikrovlnke? Pokiaľ nie, tak si prečítajte náš nasledujúci recept!

Budete potrebovať

  • hotové zeleninové lečo
  • zaváracie poháre a viečka
  • plastovú misku

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si nachystajte dostatočný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte ich – nezabudnite na viečka.
  • Hotové zeleninové lečo nalejte do pohárov.
  • Otrite okraje pohárov papierovou utierkou.
  • Zavíčkujte a poháre vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry – vďaka miske vám nevytečie šťava z mikrovlnky.
  • Nastavte najvyšší výkon 700 Wattov – 1 pohár potrebuje na zavarenie čas 6 minút, s každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte.
  • Vytiahnite poháre a otočte viečkom dole.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite na tmavé a chladné miesto.
Nakladané lečo v zaváracích pohároch.
zdroj: freshpreserving.com

Viete, že pomocou nakladania môžete uchovať aj mäso? Najmä mäso bravčové k tomu úplne nabáda. Môžete ho dokonca zavariť ako surové, tak pečené. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie bravčového mäsa v niekoľkých rôznych variantoch. Sú luxusné!

Nakladané lečo s horčicou

Ochutnajte tento luxusný recept na lečo s horčicou a feferónkou, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

Budete potrebovať

  • 1 kg paradajok
  • 1 kg paprík
  • 0,5 kg cibule
  • 1 šálka horčice
  • soľ
  • 1 feferónku

Postup prípravy

  • Zaváracie poháre spoločne s viečkami sterilizujeme a necháme ich voľne osušiť.
  • Medzitým si olúpeme cibuľu, očistíme paradajky a papriky a všetko nakrájame.
  • Do väčšieho hrnca dáme trochu oleja, pridáme cibuľku a krátko opražíme.
  • Potom vložíme zvyšnú zeleninu a dusíme pod pokrievkou domäkka.
  • Ako dochucovadlo použijeme soľ, horčicu a nakrájanú feferónku.
  • Pripravenú zmes vlejte do zaváracích pohárov, okraje utrieme a poriadne zaviečkujeme.
  • Poháre vkladajte do hrnca tak, aby medzi nimi bol priestor – inak by mohli popraskať.
  • Sterilujte asi 20 minút pri teplote 80 stupňov.
  • Neskôr poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uložte na vyhovujúce miesto.
Zavárané lečo v pohároch.
zdroj: bestrecipes.com.au

Konzervovanie leča z cukety

Lečo si môžete pripraviť aj z cukiet a je to úplne vynikajúce! Inšpirujte sa naším receptom a potešte svoju rodinu niečím novým.

Budete potrebovať

  • 2 väčšie cukety
  • 8 paradajok
  • 8 paprík
  • 3 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ

Postup prípravy

  • Ako prvý krok sterilizujte potrebné množstvo pohárov na zaváranie a viečka.
  • Potom zbavte cibuľu šupiek, nakrájajte na kúsky a vložte na panvicu s rozohriatym olejom zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite paradajky, papriky a cukety a nakrájajte ich menšie kúsky, cukety postrúhajte na hrubšom strúhadle.
  • Paradajky môžete podľa ľubovôle zbaviť šupiek alebo ich ponechať.
  • Nakrájanú zeleninu pridajte k restovanej cibuľke a 10 minút restujte.
  • Potom prilejte vodu a duste ďalších 10 minút pod pokrievkou.
  • Podľa potreby dosoľte a oprite.
  • Vzniknuté lečo plňte do vopred sterilizovaných pohárov a poriadne zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dajte však pozor, aby sa nedotýkali.
  • Zalejte ich vodou a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí pohára obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
Lečo z cukiet v zaváracích pohároch.
zdroj: geniuskitchen.com

Zaváranie leča s klobásou

Lečo nemusí byť nutne len zeleninové. Môžete doň pridať napríklad aj svoju obľúbenú klobásu. Vyskúšajte to!

Budete potrebovať

  • 1 kg paprík
  • 1 kg paradajok
  • 500 g cibule
  • 400 g klobás
  • soľ
  • korenie
  • masť

Postup prípravy

  • Nachystajte si zaváracie poháre a viečka a sterilizujte ich.
  • Medzitým si pripravte zeleninu – očistite a umyte ju a potom nakrájajte na kúsky.
  • Do veľkého hrnca vložte masť a pridajte nakrájanú cibuľu.
  • Ľahko ju orestujte a pridajte k nej nakrájanú klobásu, papriky a paradajky.
  • Chvíľku povarte, prikryte pokrievkou a duste do mäkka.
  • Ochucujte soľou a korením – podľa vašej chuti.
  • Do pripravených pohárov vložte hotovú zmes a zaviečkujte.
  • Poháre naskladajte 1 centimeter od seba do zaváracieho hrnca a podlejte vodou.
  • Varte 20 minút na 85 stupňov.
  • Poháre pretočte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Nakoniec ich uskladnite tak, ako ste zvyknutí.
Nakladané lečo v zaváracom pohári.
zdroj: amishamerica.com

Vyskúšajte aj naše jednoduché a rýchle recepty na zeleninové lečo alebo zmes paradajok, paprík a vajec v 5 chutných variantoch!

A ako ste si dnešné recepty užili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.